Áteresztő bél szindróma étrend

Áteresztő bél szindróma – Funkcionális Orvoslás Nőknek

Tartalomjegyzék

A bél és az egészség kapcsolata

Kétség sem fér hozzá – a legtöbb egészséggel kapcsolatos probléma a bélrendszerben kezdődik. Bár az étel emésztése és a salakanyagtól való megszabadulás nagyon fontos feladatok, ezek mellett rengeteg más funkciót is ellátnak a beleink. 

A bennük lévő mikrobiom által óriási hatással vannak a szervezet védekezőképességére, a pszichénk egészségére, a méregtelenítő funkciók működésére és a hormonegyensúly fenntartására is. 

A bélnyálkahártya az egyik legfontosabb védőháló az elfogyasztott étel vagy éppen a mikroorganizmusok és az immunrendszerünk között. Ez határozza meg, hogy hogyan reagálunk a különböző élelmiszerekre, és azt is, hogy létrejön-e valamilyen allergiás reakció, vagy gyulladásos folyamat – mely talaja lehet számos krónikus megbetegedésnek.

Mi az áteresztő bél szindróma?

A beleid felületén található sejtsort alkotó hámsejteket enterocytáknak hívják. Ezek a sejtek igen szoros kapcsolatban állnak egymással, a feladatuk az, hogy szabályozzák, mi juthat át a bélfalon, és mi az, ami ezáltal bekerülhet a szervezetedbe.

A belek természetesen átjárhatóak a különböző tápanyagoknak – így juthatsz csak hozzájuk az ételekből, így szívódhatnak fel az alapvető fontosságú molekulák a vérkeringésedbe. Ha azonban a bélflórád meggyengül (akár gyógyszerek, vegyszerek miatt, akár valamilyen bélfalat irritáló élelmiszer rendszeres fogyasztása miatt) ezek között a sejtek közötti kapcsolat fellazul, apró réseket hagyva ezáltal ezen a fantasztikus pajzson. 

Ez a mechanizmus áll az áteresztő bél szindróma hátterében. Amikor ez megtörténik, olyan apró fehérje fragmentumok és baktériumok juthatnak a szervezetbe, melyeknek alapvetően nem szabadna. A tested felismeri ezeket az idegeneket, és antitesteket kezd termelni ellenük, és immunreakciók sorát indítja el annak érdekében, hogy visszaverje ezt az észlelt támadást.

Mik az áteresztő bél szindróma tünetei?

 • Emésztési problémák sora: puffadás, laza széklet, IBS
 • Ételintoleranciák
 • Szezonális allergia
 • Ekcéma, kiütések, akné, bőrproblémák
 • Autoimmun betegségek
 • Krónikus fáradtság
 • Szorongás, depresszió, hangulatingadozás
 • Fibromyalgia
 • Candidiasis, SIBO
 • Makacs túlsúly
 • Ízületi fájdalmak
 • Memória- és figyelemzavarok

Hogyan gyógyíthatod meg a bélrendszered – avagy az áteresztő bél szindróma étrendje

Egészséges bélrendszer – Funkcionális Orvoslás Nőknek

Az bélrendszer gyógyítása egyáltalán nem nehéz, és a legtöbb krónikus betegség kezelésének az első lépése is egyben.  

Az alábbi, négy lépéses áteresztő bél szindróma étrendprogram rengeteget segíthet abban, hogy helyreállítsd a beleid működését. A tünetek súlyosságának csökkenése, illetve azok megszűnése tökéletes indikátorai lesznek az állapotod változásának. A teljes folyamat 1-6 hónapig tarthat, ennyi idő szükséges a teljes regenerációhoz. Lássuk egészséghez bélrendszerhez vezető lépéseket!

1. lépés: Elimináció

Szabadulj meg attól, ami árt neked! Kezdd a folyamatot egy két héten át tartó eliminációs diétával!  Távolíts el az étrendedből és az életedből minden triggert, mindent, ami irritálhatja a bélfalat: gyógyszereket, allergéneket, és természetesen igyekezz minimalizálni a stresszt is! 

Ha candidiasissal diagnosztizáltak a közelmúltban, vagy laza széklettel/székrekedéssel küzdesz, érdemes ebben a fázisban konzultálnod az orvosoddal is, hogy megnézhessétek, hogy áll ez a probléma.

2. lépés: Helyettesítés

A bélnyálkahártya és a bélflóra egészsége kéz a kézben jár. Manapság mindannyiunk étrendjéből hiányoznak azok az alapvető fontosságú építő elemek, amelyek nélkülözhetetlenek ezek egészségéhez – különösen a rostok és a jó minőségű zsírok

Figyelj arra, hogy naponta legalább 6-8 adag zöldséget vagy gyümölcsöt, és legalább 1 adag teljes értékű gabonát fogyassz! Ha emellett napi 2-4 evőkanál olívaolajat, magvakat és egy fél avokádót is beépítesz az étrendedbe, sokat teszel a beleid egészségéért.

3. lépés: A bélflóra helyreállítása

A jó minőségű probiotikum elengedhetetelnül fontos a bélflóra regenerálásához. Fontos, hogy az általad használt készítmény mindenképpen tartalmazzon Lactobacillus és Bifidobacterium fajokat is, és legalább 10 milliárd telepformáló egységet (CFU) vigyél be vele naponta. 

A fermentált ételek, mint például a miso, a savanyúkáposzta, a kimchi, a savanyúságok különböző típusai kiválóan támogathatják ezt a lépést. Ha tudod fogyasztani, az organikus joghurtok is szóba jöhetnek, ha nem, fontold meg a növényi alapú készítmények vásárlását (kesu vagy kókusz joghurt például). 

4. lépés: Étrend kiegészítők

Az alábbi étrendkiegészítők 3-6 hónapon át szedhetőek, és segíthetnek a károsodott bélnyálkahártya regenerálásában:

 • A kurkuma, az aloe vera, a mályva gyökér és a deglicirrizinált (DGL) édesgyökér kivonat a legkiválóbb étrendkiegészítők a bélnyálkahártya egészsége szemponjából. A legcélszerűbb kapszula vagy kivonat formájában fogyasztani, bár a kurkumát fűszerként is használhatod. Az édesgyökér például rágótablettaként is kapható, így gyerekeknek ideális választás (az aloe és az édesgyökér várandósság alatt nem fogyasztható).
 • Cink: 5-10 mg/nap gyerekeknek 4-7 éves kor között, 10-20 mg/nap gyerekeknek 7-12 éves korig, 25-40 mg idősebb gyerekeknek és felnőtteknek.
 • A-vitamin, karotinoidok, C, E vitamin és szelén. Ezek gyakran megtalálhatóak multivitaminokban is. Várandósság alatt érdemes ezeket terhes vitaminokkal bevinni.
 • L-Glutamin por: 5-10 gramm por naponta kétszer egy hónapig (egyeztess a gyerekorvossal arról, hogy hogyan adagolható kisgyermeknek).

Ez a négy lépés – főként egy eliminációs diéta után – segíthet megszabadulni az áteresztő bél szindróma kellemetlen tüneteitől.

Gyakran Ismételt Kérdések a témában: 

Milyen lépései vannak a bélrendszer gyógyításának?

Az áteresztő bél szindróma gyógyítása természetesen, 4 lépésben:

 1. Elimináció: Az eliminációs diéta keretein belül eltávolítunk minden olyan ételt az étrendünkből, amely irritálhatja a bélfalat.
 2. Helyettesítés: Fogyasszunk sok rostban gazdag ételt és jó minőségű zsírokat. 
 3. A bélflóra helyreállítása: A jó minőségű probiotikumok nagyon fontos szerepet játszanak a bélflóra regenerálásában. 
 4. Étrend kiegészítők: Néhány fontos étrendkiegészítő szedése elengedhetetlenül fontos a bélnyálkahártya regenerálásában. 

Mi az áteresztő bél szindróma? 

A belek természetesen átjárhatóak a különböző tápanyagoknak – így juthatunk csak hozzájuk az ételekből, így szívódhatnak fel az alapvető fontosságú molekulák a vérkeringésünkbe. Ha azonban a bélflóránk meggyengül – akár gyógyszerek, vegyszerek miatt, akár valamilyen bélfalat irritáló élelmiszer rendszeres fogyasztása miatt – ezek között a sejtek közötti kapcsolat fellazul, apró réseket hagyva ezáltal a bélfalon. Ez a mechanizmus áll az áteresztő bél szindróma mögött. 

Melyek az áteresztő bél szindróma tünetei? 

 • Emésztési problémák sora: puffadás, laza széklet, IBS
 • Ételintoleranciák
 • Szezonális allergia
 • Ekcéma, kiütések, akné, bőrproblémák
 • Autoimmun betegségek
 • Krónikus fáradtság
 • Szorongás, depresszió, hangulatingadozás
 • Fibromyalgia
 • Candidiasis, SIBO
 • Makacs túlsúly
 • Ízületi fájdalmak
 • Memória- és figyelemzavarok

Image 1 for category Áteresztő bél szindróma

Eredeti cikk: Aviva Romm: Signs That You Have a Leaky Gut + How To Heal It

Hasonló cikkek

Leggyakoribb kérdések a PCOS-ban

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) olyan egészségügyi probléma, amely 10-ből 1 szülőképes korú nőt érint. A PCOS-ben szenvedő nőknél hormonális egyensúlyhiány és anyagcsere-problémák jelentkeznek, amelyek

Tovább olvasom »