Zöld utat a gyönyörű bőrnek

Az, hogy mit teszel az arcodra, ugyanolyan fontos, mint az, hogy mit eszel! Komolyan! A bőröd az egyik legérzékenyebb szerved, az első, ami a külvilággal kontaktusba kerül, a bástyád, ami megvéd, és térkép arról is, hogy épp milyen állapotban van a szervezetünk. Minden, amit a bőrödre kensz, azt az be is szívja magába, és bármi, ami penetrál a felső rétegeken, az a véráramba is bekerülhet.

Úgyhogy most képzeld el, hogy az elmúlt években mennyi mindent tettél, kentél rá, mennyi mérget, kemikáliát toltál a testebe a bőrödön át….

A fájó igazság az, hogy még mindig rengeteg olyan kemikália van a boltok polcain csillogó-villogó kencékben, amiket már réges-régen be kellett volna tiltani. Így hát, tetszik vagy sem, a mi felelősségünk, hogy mit kenünk magunkra és gyerekeinkre. Annak érdekében, hogy a bőrünket megfelelően tudjuk ápolni amennyire csak lehet természetes hatóanyagokat kell használnunk, és mindent kidobni és elkerülni, amiben a következő anyagok találhatóak:

1. Parabének

Ezeket tartósítószerként használják a különböző bőrápoló készítményekben. Tanulmányok igazolták, hogy ezek az ösztrogén-utánzó randaságok bizony hosszú távon növelhetik a mellrák kockázatát. Köszi, de inkább nem!

2. Parfüm

Nos, ez egy igazán sokrétű összetevő, ami inkább azt jelenti, hogy fogalmunk sincs, hogy ez pontosan mit takar, igazából arra használják, hogy káros összetevőket átnevezzenek, és ezzel téged becsapjanak. Általában gyulladást és irritációt okoznak az epidermiszben, így ha szeretnéd ezt elkerülni, ezektől is maradj távol.

3. Formaldehid

Nos, nekem személyes tapasztalataim vannak a formaldehiddel, kiváló tartósítószer, higgyétek el nekem, de nem szeretnétek ezt sem magatokra kenni…a szaga, na az beleégett a szaglóhámomba forever!

4. Ftalátok

A PVC lágyítására használják ezeket az anyagokat, hogy rugalmasak legyenek a termékek. Padlóban, lambériában, műanyag burkolatokban és egyéb műanyag cikkekben is előfordulnak. A nehezen lebomló ftalátok a legelterjedtebb szennyező anyagok, gyakorlatilag minden ember vérében, a hazai élővizekben és a házi porban is kimutatható ftalát szennyezés. 

Egyes ftalátok a hormonrendszerbe avatkozva korai pubertást okoznak, károsítják a férfiak szaporodási képességét és csökkentik a serdülő hímneműek tesztoszteronszintjét, ami alacsony spermaszámhoz vezet, ezért összefüggésbe hozhatók a férfiak termékenységi problémáival. A ftalátok át tudnak jutni a placentán, és a gyermeket már az anyaméhben is károsítják.

5. Sodium Lauryl Sulfate (nátrium lauryl szulfát)

Erős tisztító és nedvesítő hatású anyag, amely előfordul a felmosószerekben, a gépi zsírtalanítókban és az autómosószerekben egyaránt. Az egyik leggyakoribb bőrallergén anyag. Gyorsan felszívódik, és az agyba, májba, szembe és szívbe kerülve maradandó károsodást okozhat. Mindemellett a Sodium Lauryl Sulfate lelassítja a gyógyulás folyamatát. Felnőtteknél szürkehályogot okoz, a gyerekeknél pedig megakadályozza a szem normális fejlődését.

Magyarországon is már több természetes kozmetikum kapható.

Dr Varga Zsuzsanna

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.