Egészséges emésztés

Ha emésztőrendszeri problémád és élelmiszer-intoleranciád van, akkor itt megtalálod a szükséges megoldásokat, hogy meggyógyítsd a bélrendszered, és megtanuld, hogy mely ételek lehetnek megfelelőek számodra!

Az irritábilis bél szindróma (IBS) gyógyítása: A gyökér okok kezelése

Az irritábilis bél szindróma (IBS) gyógyítása: A gyökér okok kezelése

Emberek milliói szenvednek az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteitől: bélgörcstől, puffadástól, székrekedéstől vagy éppen hasmenéstől. A megbetegedés a nőket kétszer olyan gyakran érinti, mint a férfiakat. Nem segíti a diagnózist, hogy a tünetek váltakozása, diverzitása igen gyakori – mindenkinél mások a domináns tünetek.

Eliminációs Diéta Alapok

Eliminációs Diéta Alapok

Mindössze egészségesebbnek szeretnéd érezni magad – több energiával szeretnél rendelkezni, megszabadulnál pár kilótól, egy kicsit jobb alvásnak is hasznát vennéd, na meg persze búcsút mondanál az emésztésed bosszantó kilengéseinek. Semmi extra, ugye? Bárhogyan is vagy, bármivel is küzdesz – érzed, hogy a megoldás valahol az étkezésed környékén rejtőzködhet. Nézzük miért is lehet hasznos számodra az Eliminációs Diéta?

Hogyan gyógyíthatod meg a bélrendszered?

Hogyan gyógyíthatod meg a bélrendszered?

Kétség sem fér hozzá – a legtöbb egészséggel kapcsolatos probléma a bélrendszerben kezdődik. Bár az étel emésztése és a salakanyagtól való megszabadulás nagyon fontos feladatok, ezek mellett rengeteg más funkciót is ellátnak a beleink. Hogyan gyógyítható természetesen a bélfal, a bélflóra? Íme a 4 legfontosabb lépés!

Rés a pajzson – Avagy mi is az az áteresztő bél?

Rés a pajzson – Avagy mi is az az áteresztő bél?

Áteresztő bél – Leaky gut – fokozott bélpermeabilitás – létezik-e egyáltalán ez a betegség? És, ha igen, mit jelent, és mi lehet az oka, tünete? Ez a kórkép eddig nem kapott olyan figyelmet, amit megérdemelt volna, főleg azért, mert továbbra is egy orvosi rejtélynek számít. Ennek részben az az oka, hogy a bél egy összetett komplex rendszer.
Egyes kutatók szerint az áteresztő bél szindróma állhat számos súlyos betegség hátterében, illetve az alapbetegséget súlyosbíthatja, mint pl. a cöliákia, a gyulladásos bélbetegség, irritábilis bél szindróma, migrén, autizmus, asztma, atópiás dermatitis tüneteit.

A SIBO – azaz a kontaminált vékonybél szindróma alapjai

A SIBO – azaz a kontaminált vékonybél szindróma alapjai

Az utóbbi években egyre gyakoribb a kontaminált vékonybél szindróma (SIBO), illetve egyre több helyen fogadják el ennek létezését, részben a viszonylag gyakori kockázati tényezők szélesebb körű elismerése miatt. Például az alacsony gyomorsav (akár a PPI – proton pumpa gátlók – szedés miatt ), hasnyálmirigy-elégtelenség, irritábilis bél szindróma (IBS), Crohn-betegség, cöliákia és cukorbetegség egyaránt növelik a SIBO kockázatát.

Mi a baj a mesterséges édesítőszerekkel?

Mi a baj a mesterséges édesítőszerekkel?

Az elmúlt évtizedekben egyre több édesítőszert fogyasztunk, egyre több ételben és italban található valamilyen formában csökkentve annak kalóriatartalmát. Mégis egyre több elhízott ember van. Szóval felmerül a kérdés, hogy vajon van-e kapcsolat a mesterséges édesítők és az elhízás közt?!

Béluniverzum 3. rész

Béluniverzum 3. rész

A belünk olyan, mint egy kert, ahhoz, hogy egészséges és szép kertünk legyen, jó talajra van szükségünk, egészséges talajhoz pedig egészséges és tápláló ételek kellenek. Ahhoz, hogy táplálni tudjuk ezt a talajt először el kell távolítani minden potenciálisan mérgező vagy gyulladást okozó anyagot (bizonyos ételek pl.), javítani kell az emésztést, a tápanyagok felszívódását és egyensúlyba hozni a bélflórát.

A béluniverzum 2. rész

A béluniverzum 2. rész

A béluniverzum sorozat második részében a pro- és prebiotikumok bélflórára gyakorolt hatását fogjuk átnézni. Ez talán ez egyik legizgalmasabb téma a táplálkozástudományban manapság. Rengeteg kutatás folyik a témában, próbálják feltérképezni a bélflóra jelentőségét, összetételét, és természetesen azt, hogy hogyan tudjuk azt befolyásolni, javítani, helyreállítani.

Béluniverzum 1. rész

Béluniverzum 1. rész

Ez a téma tényleg nagyon érdekes. Sokszor látom a betegeknél, akik mindenféle problémával küzdenek, amelyeket nagyon nehezen tudunk kezelni – kezdve a bőrbetegségektől, az elhízáson át – melyek mind összefüggésbe hozhatók a rossz bélflórával, hogy általában fogalmuk sincs, hogy ez lehet a kiváltó oka a tüneteiknek.