Miért megbízhatatlanok a pajzsmirigy tesztek?

Miért megbízhatatlanok a pajzsmirigy tesztek?

Vess egy pillantást a legutóbbi vérvizsgálatodra – tartalmazott-e pajzsmirigy-funkciós vizsgálatot, amely a pajzsmirigy-stimuláló hormon szintjét (TSH) vizsgálta? Ha igen, és ezt követően hátradőltél, hiszen úgy gondoltad, a pajzsmirigyeddel minden a legnagyobb rendben, sajnos van egy rossz hírünk: önmagában a TSH hormon szintjének mérése csak igen keveset árul el a pajzsmirigyed egészségéről. Sok más dolog is van, amit egy pajzsmirigy panelnek tartalmaznia kell, mégis legtöbben, ha a pajzsmirigy betegségekre gondolunk, az első, ami eszünkbe jut a diagnózis kapcsán az a TSH értéke. Tulajdonképpen szűrővizsgálatnak tekintünk rá, holott ez nem is állhatna távolabb a valóságtól.

Szabálytalan ciklusok? Lehet, hogy a pajzsmirigyed az oka

Szabálytalan ciklusok? Lehet, hogy a pajzsmirigyed az oka

A szabálytalan menstruáció esetén alaposan szemügyre kell vennünk a pajzsmirigyünket. Nem számít, hogy kaptál már egy diagnózist, mondjuk egy PCOS-ről, vagy egy hipotalamikus amenorrhea-ról. Az is lehet, hogy azt mondták, hogy a vérképed teljesen rendben van. A pajzsmirigyet akkor sem zárhatjuk ki teljesen ebben az esetben. Miért? Mert a pajzsmirigy alulműködés (hipotireózis) gyakori oka a rendszertelen menstruációnak.

A súlygyarapodás leggyakoribb okai

A súlygyarapodás leggyakoribb okai

A hasi zsírpárnák növesztése mögött gyakran nagyon erős hormonális okok húzódnak meg. A folyamatért legtöbbször felelős hormon az inzulin. Ha úgy gondolod: akkor ez téged biztosan nem érint, mindenképpen olvass tovább, hogy többet tudj meg az olyan állapotokról, mint amilyen például az inzulinrezisztencia, amely könnyen lehet, hogy tökéletes vércukor eredmények mellett is jelen van az életedben.

Inzulinrezisztencia, vércukor egyensúly, hormonok és a ciklusod

Inzulinrezisztencia, vércukor egyensúly, hormonok és a ciklusod

A legtöbben nem gondoljuk, hogy akár a vércukorszintünk is állhat a háttérben, ha olyan problémákkal nézünk szembe, mint a gyakori éjszakai ébredés és a szabálytalan menstruációs ciklusok. A vércukorral sajnos nem foglalkozunk mindaddig, amíg olyan súlyos klinikai diagnózissal nem állunk szemben, mint a cukorbetegség vagy az inzulinrezisztencia. Ebben a cikkben összeszedtem neked MINDENT, amit tudnod érdemes!

PMS

online program

Hamarosan!

Egészéges életmód

kezdő e-book szett

Válogas az ajándék letölthető anyagainkból!

Visszatérés

a ciklustudatossághoz

Nézd meg ezt az ajándék e-book-ot!

Wise woman

facebook csoport

Csatlakozz a női közösségünkhöz a facebook-on!

Női biohacking

program

Ismerd meg a ciklusod és élj harmóniában vele!

Pajzsmirigy gyógyítása természetesen

e-book

Legfontosabb lépések a pajzsmirigy gyógyulásáért

Iratkozz fel a hírlevélre

Szeretnél értesülni a legújabb bejegyzésekről, kurzusokról,
eseményekről, ingyenes anyagokat kapni?
Akkor iratkozz fel a hírlevélre és légy naprakész a funkcionális orvoslásban!