Dobozba zárva

Slowlife – Áldás vagy átok 

Jelen helyzetben nem a mindennapi rohanás okozza a legnagyobb stresszt. A járványhelyzettel azt hiszem már mindenki tisztában van, nem is erről szeretnék írni, hanem a lassítás okozta stresszhelyzetről. Kizökkentünk. Teljesen új és meglehetősen izolált élethelyzetbe kerülünk. A napirend felborul, a bizonytalanság pedig kibillent mindenkit. Azt gondolom, a “Végy egy mély lélegzetet és zárd ki a külvilág zajait!”, talán egy kissé elcsépeltnek hangzana most. 

A stresszhelyzet valós, de próbáljunk fordítva gondolkodni és odafigyelni magunkra. Mit lehet kihozni az otthonülős, bezárkózós hétköznapokból? Sokan még dolgoznak tudom, de nagyon sokan már csak otthon maradnak (ki kényszerből, ki önszántából). A párok, családok is jelentősen több időt tölthetnek most együtt, ami rövidebb távon lehet kikapcsolódás, hosszabbtávon talán már frusztrálóvá válhat. Mit kezdhetünk ezzel a helyzettel? Tudatosítsuk, hogy az elmékben jelenleg rengeteg információ, benyomás, szorongás csaponghat. Teljesen elnyomni a negatív befolyásoló tényezőket most azt hiszem, nem lehet, de csökkenteni a belső feszültségünket érdemes. 

Egy pillanatra gondoljunk bele, mire nem volt időnk eddig a saját házunk táján?! A felszabadult (kényszer) időnket, próbáljuk strukturáltan és hasznosan kitölteni. Ne a képernyőidőt növeljünk, hanem szánjunk több időt a befelé fordulásra, olvasásra, önismeret gyakorlására és meditálásra. 

Mi a stressz?

“Mi is a stressz? A stressz definíciójának tisztázásakor ki kell térni arra a jelenségre, hogy manapság ez a fogalom a köznapi szóhasználat szerves részét is képezi, sokszor anélkül, hogy valódi jelentésével tisztában lennénk. Pszichológiai értelemben a stressz olyan tényezőt jelöl, mely a pszichikai vagy fizikai jóllétet veszélyeztető eseménnyel szembesíti az egyént…(Atkinson, 1999). Holmes, Rahe (1967) megközelítésében minden olyan eseményt stresszként definiál, mely jelentős mértékű alkalmazkodást kíván (in: Atkinson, 1999). A stressz kifejezés legáltalánosabb értelemben vett jelentése: az ember és környezete közötti kölcsönhatás folyamatában az újszerű, magatartási választ igénylő helyzeteket stresszhelyzetnek nevezhetjük. Szűkebb értelemben csak azok a helyzetek minősülnek stresszhelyzetnek, amelyeket aktivitással kontrollálhatatlannak, megoldhatatlannak minősítünk (Kopp, 2003).”

Kihívás

Az elme lenyugtatására, a figyelmedbe ajánlok egy mini kihívást. Első ránézése banálisnak tűnhetnek a pontok és előfordulhat, hogy gyorsan, már az első nap végig tudnál rohanni a pontokon. Ne tedd! A cél az, hogy egy számodra nyugalmasabb közeg alakuljon ki otthon és egy olyan új “szokást” próbálj beilleszteni a napjaidba, ami nemcsak most ebben a rendkívüli helyzetben, hanem majd bármikor máskor is tartósan megmaradhat. Kérlek, ennek tekintetében ne siess, inkább foglalkozz ezzel mindennap. Meglátod, nem is olyan egyszerű minden nap ugyanarra rászánni magad… Kezdődhet a kihívás! 🙂 Csatlakozz és oszd meg élményeidet, hogy másokat is motiválj! 🙂

10 napos mini meditációs kihívás (Célkitűzéseid megfogalmazása, szokás kialakulása, minden nap csak egy lépéssel tovább!)

1. Kezd el!  

Találd meg a megfelelő pontot a lakásodban, ahova kényelmesen behelyezkedhetsz. (kb 1 perc)

2. Válassz ülő pozíció!

Az ülés legyen számodra kényelmes és laza. (Lássuk, mire kell figyelni! Vajon tényleg olyan egyszerű kényelmesen ülni?) (kb. 1-2 perc) (Részletes leírást találsz a tananyagok között.)

3. Lazulj bele!

Ha az ülő pozíció már kényelmes, figyeld meg magadat. Hova kalandoznak a gondolataid? Kezdj el befelé figyelni. (2-3 perc)

4. Progresszív relaxáció

Szisztematikusan lazítsd a tested minden pontját. Lábak, medence, csípő, törzs, karok, nyak, fej, arcizmok. Lélegezz lassan, figyelj befelé (3-4 perc)

5. Mély lélegzetek

Lélegezz mélyeket! (Figyeld a légzés hogyan mozgatja a tested, figyeld meg milyen érzeteid vannak. Ne minősítsd az érzeteket, csak figyeld meg. (4-5 perc)

6. Hasi légzés

Egyenletes légzés, nyugodt mély hasi légzés (Körkörösen tágul a hasfal, medence ellazul, masszírozd át a hasi szerveket) (5-6 perc)

7. Mellkasi légzés

Egyenletes légzés, körkörösen tágul a bordakosár (érzetek megfigyelése, légzés lassítása) (6-7 perc)

8. Légzésfigyelés

Légzésfigyelés, légzés figyelésének elengedése, majd gondolatok megfigyelése (7-8 perc)

9. Külvilág kizárása

Zavaró gondolatok elengedése, a külvilág kizárása (8-9 perc)

10. Merülj el!

Elmerülni a meditációban (Amikor létrejön a belső csend, megszűnik a figyelő és a megfigyelés maga) Huh, ez milyen misztikusnak tűnhet! Ha ezzel nem is tudsz első körben azonosulni, próbálj, csupán gondolatoktól mentesen csak befelé figyelni. Nem olyan egyszerű, mint gondolod! Mert megszólal a telefon, pittyeg a Messenger, elgondolkozol az aktuális híreken és már oda is a belső csend…

Tereld vissza a figyelmedet! Az utolsó nap végére már összesen 10 percet fordítottál arra, hogy önmagadra hangolódj, hogy old a feszültséget és elindulj a meditálás útján. A szokás kialakítása sokkal nagyobb önfegyelmet kíván, mint maga a 10 pont gyors végrehajtása.