Fogamzásgátlás és ami mögötte van

Tartalomjegyzék

Mi a célod a fogamzásgátlással?

Mi lenne? Egyértelmű, nem? Nos, abszolút nem. Azt hiszem kijelenthetjük, hogy az egyik legegyértelműbb szándékunk, amikor fogamzásgátló módszert választunk, a nem kívánt terhesség elkerülése. Érdemes azonban megvizsgálni a körülményeidet: mi lenne, ha esetleg mégis terhes lennél? A kockázatot kisebb-nagyobb mértékben ugyanis minden módszer hordozza Erre a kérdésre már garantáltan nem tudunk egyöntetű választ adni, hiába tűnik úgy, hogy a vezérlő szándékunk ugyanaz. 

Az elmúlt hetekben felrobbantotta az Instagram oldalunkat a megszakításos közösülés témája, amely elismertsége – a 99 % alatti Pearl index-szel rendelkező módszerekhez hasonlóan – többek között pontosan azon áll vagy bukik, hogy elfogadjuk-e, hogy még az oly egyértelműnek tűnő témákban is, mint a fogamzásgátlás, egészen más céljaink lehetnek. Ezekről a különböző célokról és élethelyzetekről beszélgetni elképesztő fontosságú kérdés – párkapcsolaton belül különösen, de azon kívül is, hiszen a tabukat kizárólag így tudjuk lebontani. Semmi sem olyan fontos a szexualitással kapcsolatban, mint az, hogy a biztonságod és az integritásod soha ne sérüljön benne. Sem a fizikai, sem a lelki, mentális biztonságod – egy nem kívánt terhesség pedig mindkettőt súlyosan befolyásolhatja.  

A nemzetközi Fertility Awareness közösségek tagjai éppen emiatt, a beszélgetések beindítására és a szándékok könnyű azonosítása végett egy skálát használnak a termékenységi szándékokról való kommunikáció során. Ez a skála a “semmiképpen nem lehetek most terhes” ponttól (amelynek több alskálája is van) egészen a fogantatására tett aktív próbálkozásig terjed. Minden egyes szinten teljesen más lehetőségek az ideálisak a fogamzásgátlásra (eltekintve az aktív próbálkozás időszakától, amelyben nyilvánvalóan nincs szándék a terhesség létrejöttének megakadályozására). 

Mire használhatod a skálát?  

Elsősorban egy kommunikációs eszköz szexuálisan aktív párok számára. Nagyon fontos ugyanis, hogy ebben a kérdésben tiszta, félreérthetetlen beszélgetések legyenek köztetek, és időről időre felülvizsgáljátok a szándékaitokat.  Másodsorban pedig kiválóan mutatja, hogy a ciklustudatosság módszereit használók mennyire eltérő nézetek mentén gondolkoznak arról, hogy a ciklus mely pontján milyen intézkedések egyeztethetőek össze a fogamzásgátlással, vagy éppen a teherbeeséssel kapcsolatos szándékokkal. Ilyen formában segíthet megválasztani és aktualizálni a fogamzásgátló módszereket, kiegészítő módszerek bevezetését szükségességét vetheti fel.  

FONTOS! Ez a skála alapvetően abból indul ki, hogy valamilyen cikluskövetéses módszert használtok a fogamzásgátlás során is, de legalább is az egészséged monitorozására mindenképpen. 

Lássuk a skálát!

Mit jelentenek a rövidítések? 

TTC – Trying to conceive, azaz a fogantatással való aktív próbálkozás időszaka, amikor a ciklusoddal kapcsolatos információkat (méhnyaknyák, ébredési hő, méhszáj, kinek mi) hadrendbe állítod azért, hogy kisbabád legyen. 

TTW – Trying to whatever, azaz nincsenek különösebb szándékaid: ha létrejön a terhesség, örömmel fogadjátok a babát, de nem próbálkoztok aktívan. 

TTA – Trying to avoid, azaz próbáljátok elkerülni a terhesség létrejöttét. 

10 TTC – Minden ciklusban használjátok a termékeny időszakot aktív próbálkozásra. Szükség esetén bármilyen termékenységi kezelést bevetnétek a cél érdekében.

9 TTC – Minden ciklusban használjátok a termékeny időszakot aktív próbálkozásra.  Ha hosszúra nyúlik a próbálkozás ideje, megfontolnátok néhány termékenységi kezelést is. 

8 TTC –  Minden ciklusban használjátok a termékeny időszakot aktív próbálkozásra. Izgatottan várjátok a családalapítást. Egyelőre nem vennétek igénybe semmilyen termékenységi kezelést, ha nem jön össze a terhesség..

7 TTW/TTC – A közeljövőben terveztek babát, ha sikerülne, már most is boldogok lennétek.

6 TTW – Csak egészségi okokból/kíváncsiságból követed a ciklusod. Védekezés nélküli közösülés bármikor a ciklus során. A terhességet nagy örömmel fogadnátok.

5 TTW/TTA – A termékeny ablakban is vállaltok bizonyos kockázatokat, de nem tesztek különösebben kísérleteket a fogantatásra. Az esetleg bekövetkező terhességet örömmel fogadnátok.

4 TTA – Nem vállaltok kockázatot, minden hibalehetőséget igyekeztek kiiktatni. Jelenleg teljesen elégedett vagy a családotok méretével, de egy meglepetés terhességet azért örömmel fogadnátok.

3 TTA –  Nem vállaltok kockázatot, minden hibalehetőséget igyekeztek kiiktatni. Az első gondolatod az lenne: „Ó NEM, hogy történhetett ez meg?!” De végül úgy éreznéd, minden rendben lesz. A meglepetés terhesség végül is üdvözlendő lenne.

2 TTA –  Nem vállaltok kockázatot, minden hibalehetőséget igyekeztek kiiktatni. Viszonylag sok időre lenne szükségetek, hogy megküzdjetek egy esetleg mégis bekövetkező terhesség tényével, de végül megtartanátok a babát.

1 TTA – Nem vállaltok kockázatot, minden hibalehetőséget igyekeztek kiiktatni.  Erősen megfontolnátok a baba örökbe adását, de a terhesség megszakítás nem opció.

0 TTA – Nem vállaltok kockázatot, minden hibalehetőséget igyekeztek kiiktatni. Amennyiben mégis bekövetkezne a terhesség, akkor a terhesség megszakítása lenne az egyetlen opció. 

A fentieket olvasva talán meglepődtél, mennyire sokszínű hozzáállásunk lehet a fogamzásgátlás kérdéseihez. Ráadásul a helyzetet tovább tarkíthatják egyéb tényezők is: tartós kapcsolatban élsz? Vagy alkalmi kapcsolataid vannak aktuálisan? Mi a te saját kórelőzményed, mit tesz lehetővé, mely eszközök használatát? Mennyit tudsz a ciklusodról, követed-e rendszeresen?

Ebből az élményből egyenesen követekezik, hogy számtalan valid megoldás és döntés létezhet, amikor konkrét módszert választunk a terhesség elkerülésére. Beszélni ezekről pontosan amiatt fontos, hogy lebontsuk a témát övező tabukat, és hogy rátaláljunk a lehető legtesthezállóbb megoldásra – ez ugyanis alapvető feltétele a felhőtlen szexuális életnek. 

Image 1 for category Fogamzásgátlás

Hasonló cikkek

Leggyakoribb kérdések a PCOS-ban

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) olyan egészségügyi probléma, amely 10-ből 1 szülőképes korú nőt érint. A PCOS-ben szenvedő nőknél hormonális egyensúlyhiány és anyagcsere-problémák jelentkeznek, amelyek

Tovább olvasom »

A csodálatos Inozitol

Az inozitol az elmúlt években a PCOS kezelésének szupersztárjává nőtte ki magát, de kutatták a hatásait a fogyás, a pajzsmirigy betegségek, a szorongás, az álmatlanság

Tovább olvasom »