A tested beethoven szimfóniája

Avagy a petefészkeid, a karmesterek és a hős hatos

A petefészkek tudják mit tettél a múlt hónapban

A petefészkeid tudják mit eszel, hogyan élsz, hogyan érzed magad, mennyit alszol. Sokan úgy gondolnak a petefészkeikre, mint két kis zsákocskára, amik érlelgetik nekünk szépen a petesejtjeinket, és minden hónapban óraműszerűen kidobnak nekünk egyet, ám valójában hihetetlenül érzékeny és összetett endokrin szervek, amelyek olyan hormonális jelek fogadására és közvetítésére szolgálnak, amelyek reproduktív rendszerünket a teremtés csodálatos szimfóniájává varázsolják.

A szimfónia karmesterei

E csodálatos szimfónia nem működhet a karmesterek nélkül. Az endokrin karmesterek a hipotalamusz, az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a hasnyálmirigy, a mellékvesék és a petefészek, valamint férfiaknál nyilván a herék. Kommunikálnak, együttműködnek, ahogyan egy szimfóniát játszó zenekar is.

A háromrészes rendszer

Az egyensúly fenntartását egy háromrészes rendszer végzi, amely olyan, mint egy nagyvállalat. Az endokrin rendszer legelső eleme a hipotalamusz, aki folyamatosan kapja a vérből származó, a különféle hormonok koncentrációjára vonatkozó információkat. A hipotalamusz a vezérigazgató, aki a beérkező információk alapján serkentő  vagy gátló üzeneteket küld az agyalapi mirigynek – hipofízisnek-, aki az ügyvezető. Innen ő tudni fogja mire van szükség. Majd az agyalapi mirigy a hormonok segítségével kommunikál a többi endokrin szervvel – pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, hasnyálmirigy, petefészkek-, akik a munkavállalók, és megmondja nekik éppen mi a dolguk. És alulról mindig megy a visszacsatolás, ami alapján a vezérigazgató és az ügyvezető is tudja, hogy mi legyen a következő utasítás. 

Ezek a mirigyek , szervek, hormonok a főszereplői az endokrin rendszernek, de nem egymástól különállóan működnek, mindig együttműködve végzik rengeteg feladatukat.

A szteroid hormonok

A szteroid hormonok – progeszteron, tesztoszteron, ösztrogén, kortizol – lipidekből, koleszterinből származnak. Ebből a koleszterinből a májban egy pregnenolon nevű szteroid-előhormon készül, ebből szintetizáljuk a többi szteroid hormonunkat. Ezért fontos a homrontermelésünk szempontjából, hogy megfelelő zsírokat tartalmazzon az étrendünk, és hogy a májunk optimálisan működjön. A koleszterin pregnenolonná alakítása energiaigényes feladat, ehhez a sejtek a tápanyagban gazdag étrendből szerzik az energiát.

Nagyon sok hormon dolgozik csodálatos szinergiában a testünkben, de most csak hat hormont választottam ki, amit nagyon fontos megismerned, mert harmóniájuk, egyensúlyuk elengedhetetlen az egészséged szempontjából.

 

A hős hatos

1, Progeszteron

Az anyahormonból, a pregnenolonból származó progeszteron készíti elő a testünket a fogamzásra, a terhességre, és a menstruációs ciklust is szabályozza. A luteális fázisban nagy mennyiség termelődik belőle, ha várandós leszel, akkor pedig a méhlepényben, ha nem akkor kis mennyiségben a mellékvesében egész életünkben termelődik belőle.
Előhormon is, szükség szerint három másik hormonná alakul: tesztoszteronná, ösztrogénné és kortizollá.
A termékenységen és a terhességéen kívül a pihenésben is fontos szerepe van. Megfelelő mennyiségű progeszteron jelenlétében könnyebben ellazulunk, jobb a kedvünk. Pozitív hatással van az alvásra is, és segíti a pajzsmirigy megfelelő működését, a testzsír égetését, szabályozza a vízháztartást, a testhőmérsékletet és a vérnyomást is csökkenti. Szóval jó barátunk.

2, Ösztrogén

Ez nem egy hormon, hanem mindjárt három hormon összefoglaló neve. A nőknél megtalálható három legfontosabb vegyület az ösztron (E1), az ösztradiol (E2), és az ösztriol (E3). Ezek közül az ösztradiol a legfontosabb. Főleg a petefészek állítja elő, de a mellékvesében és a zsírszövetben, valamint terhesség alatt a méhlepényben is termelődik ez a hormon, amely nővé tesz minket. A menopauza előtt körülbelül öt évvel a petefészek elkezd kevesebb ösztrogént termelni, ezt a feladatot innentől kezdve részben átveszi a mellékvese, a bőr, az izmok és a zsírsejtek.
Több, mint 400 fontos funkciót lát el a testünkben. Felel a menstruáció rendjéért, tőle kapjuk a fenekünket, puha, sima bőrünket, fanszőrzetünket, erős csontunkat, nőies hangunkat, elősegíti a szerotonin termelődését, rugalmassá teszi az artériákat, nedvesíti a hüvelyt, segít összpontosítani.

3, Tesztoszteron

Bizony hölgyeim, bemutatom a tesztoszteront, ami bizony a női hormonkoktél egy igen fontos alkotóeleme. Nemcsak a férfiaknak van ám ilyenje, de nekünk is. A mellékvesékben és a petefészekben termelődik, bár jóval kevesebb, mint a férfiakban. Fontos szerepe van a menstruációs ciklusban. Ösztrogénné alakul, ezért fontos a női hormonegyensúly szempontjából. Ez az aromatáz enzim segítségével megy végbe.
Az SHBG – azaz a nemi hormon-kötő globulin, egy májban termelődő fehérje tartja kordában, ez megköti a szabad tesztoszteront, hogy ne szaladgáljon, és ne okozzon felfordulást.

4, Kortizol

Az úgynevett stresszhormon a mellékvesékben termelődik. De a beleink és az agyunk is képes egy kevés kortizol előállítására. Ez a hormon ébreszt fel minket reggel, szabályozza a nappal-éjszaka ritmusunkat. A hipotalamusz jelzésére adrenalin, kortizol és dehidro-androszteron (DHEA) termelődik a mellékvesékben. A kortizol szerepet játszik többek között a vércukorszint egyensúlyban tartásában, az immunrendszer múködésében, a nyugodt alvásban, a testsúly kontrollálásában, a hangulatban.

5, Pajzsmirigyhormonok

A pajzsmirigy (glandula thyroidea) a légcső, ill. a gége előtt két oldalt elhelyezkedő, lebenyekből álló, pillangó alakú belső elválasztású mirigy. Élettani feladata a pajzsmirigy hormonok termelése. A pajzsmirigy hormonok nevezetesen a tiroxin (T4) és a trijód-thyronin (T3). A T4-et előhormonnak tartják, mert viszonylag inaktív, és T3-má kell alakulnia, ami az aktívabb forma. Ez az átalakulás főként a májban megy végbe. A T3 sokkal hatékonyabb, és biológiailag aktív hormonként szabályozó szerepet tölt be a test csaknem minden sejtjében, így az agyban is.

E célok érdekében mindent szigorúan ellenőriz a hipotalamusz-hipofízis-pajzsmirigy tengely. Az irányító üzenetek a hipotalamusztól jönnek, mely a thyreotropin kibocsájtást serkentő hormont (TRH) termel, ez a pajzsmirigy működését serkentő hormon (TSH) kiválasztására ösztönzi az agyalapi mirigyet, aminek hatására a pajzsmirigy hormontermelésbe kezd.

 

Ezek a hormonok szerepet játszanak a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, a szexuális és agyi működésben. Így többek között befolyásolja, hogy lomha vagy vagy energikus, pörög az agyad vagy be van lassulva, vidámnak vagy szomorúnak érzed magad, valamint részt vesz a koleszterin, valamint a női hormonok termelésének szabályozásában is. Szinte nincs olyan szerv, aminek a funkcióját ne befolyásolná a pajzsmirigy hormon. Termelése szükséges az élethez. Tehát, amikor a pajzsmirigyed alulműködik – hipotireózis – fáradtnak, lassúnak, fázósnak és néha szomorúnak, depressziósnak vagy idegesnek érzed magad. Hízol, annak ellenére, hogy fegyelmezett az étrended, és a szervezeted elkezd zsírt tárolni.

 

Ezen kívül egyéb hormonális problémák is felléphetnek, beleértve a szabálytalan vagy fájdalmas menstruációt, sőt a meddőséget is; valamint székrekedés is kialakulhat, mert minden lelassul, beleértve az emésztést is, szárazzá válhat a bőröd, alvászavarokat és hajhullást is okozhat.

 

Magyarok százezrei, különösen a nők, szenvednek hipotireózisban, és azok a nők, akiknek ilyen problémája van mintegy 50% -a nem is tud róla. A hipotireózisok mintegy 80% -a autoimmun válasz következménye, ami a Hashimoto thyreoiditishez vezet. És sajnos sok új anyukánál is kialakulhat ez a betegség.

Olvashatsz még többet a pajzsmirigyről, és a pajzsmirigy alulműködésről az energia, mellékvesék és pajzsmirigy résznél.

6, Inzulin

Az inzulin az a hormon, amire mostanában igencsak nagy az igény. A cukorra, vagyis glükózra szükségünk van a túléléshez. Ennek szabályozására állítja elő testünk az inzulint. A hasnyálmirigy választja ki a vérben található cukor hatására. A szénhidrát- és a zsíranyagcsere szabályozásának létfontosságú eleme. A sejtjeinkbe szállítja a vérkeringésben található cukrot, ott a sejtek neki köszönhetően megnyílnak, így fel tudják venni a glükózt. Vagyis az inzulin egy kulcs. A cukor a sejtekben elég, és energia keletkezik belőle. Megakadályozza, hogy a vércukorszint túl magasra emelkedjen. A magas vércukorszint nem egészséges a szervezetünknek, mivel egy csomó folyamatot megzavar, és gyulladást is okozhat, így testünk arra törekszik, hogy a vércukorszint minél hamarabb visszaálljon normális szintre.

Ha tetszett a cikk oszd meg a barátnőiddel!

 

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy értesülj a friss cikkekről, és új tudásanyagokról!

Dr Varga Zsuzsanna