Szemléletváltás

A Funkcionális orvoslás egy olyan újfajta szemlélet, ami az egészséget és betegséget a kontinuum részeként fogja fel, amiben a humán biológiai rendszer minden komponense dinamikus interakcióban van a környezettel, melyek olyan mintákat és hatásokat eredményeznek, amik folyamatosan változnak. A Funkcionális Orvoslás segíti az orvosnak azonosítani és javítani a fiziológiás működésben és az emberi test biokémiájában bekövetkezett diszfunkciókat. Úgy is lehet fogalmazni, hogy ez a rendszerbiológia klinikai megfelelője.

“Az egészséget és betegséget a kontinuum részeként fogja fel, amiben a humán biológiai rendszer minden komponense dinamikus interakcióban van a környezettel, melyek olyan mintákat és hatásokat eredményeznek, amik folyamatosan változnak.”

A krónikus betegségeket szinte mindig megelőzi a szervezet egy vagy több rendszerében bekövetkezett funkció romlás, ami akár hosszú időn keresztül is fennállhat, mielőtt a betegség megjelenik. Az egészség helyreállításához szükség van a diszfunkció visszafordítására. Minden egyes ember egy egyedi, komplex és egymással szoros kapcsolatban lévő környezeti és életmód faktorral rendelkezik, melyek befolyásolják a belső funkcionalitásunkat – a genetikai sebezhetőségünk – amelyek együttesen hozzájárulnak a betegségek kialakulásához vagy éppen az egészség fenntartásához.

“Minden egyes ember egy egyedi, komplex és egymással szoros kapcsolatban lévő környezeti és életmód faktorral rendelkezik.”

Hogy ebben a szemléletben rejlő komplexitást kezelni tudjuk Amerikában, a Funkcionális Orvoslás Intézete megalkotott egy gyakorlati modellt, amely segít összeszedni és megérteni azokat a klinikai információkat, melyek egy személyre szóló és beteg-központú terápia alapját alkotják.

Az elmúlt 30 évben a Funkcionális orvoslás elképzelései, gyakorlatai, eszközei jelentős mértékben fejlődtek a bizonyítékokon alapuló orvoslásnak megfelelően, figyelembe véve a leggyakoribb betegséghez vezető okokat, pl. gyulladás, oxidative stressz, a táplálkozás, stressz, és fizikai aktivitás jelentőségét, a feltörekvő tudományokat, pl. genomika, proteomia és metabolomika, és a környezeti toxinok jelentőségét az egészségre.

A Funkcionális Orvoslás elemei

A funkcionális orvoslás tudományának alapelvei:

  • Minden egyes ember biokémiai individualitásának ismerete, a genetikai és környezeti egyedisége alapján
  • Egy beteg-központú szemlélet a betegség-központúság helyett
  • Egy dinamikus egyensúly megtalálása a páciens testének, tudatának és lelkének külső és belső faktorai közt
  • Foglalkozni a belső fiziológiai faktorok hálózat-szerű interakcióival
  • Az egészséget, mint pozitív vitalitást szemlélni – nem, mint a betegség hiányát – és kiemelni azokat a faktorokat, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez
  • Elősegíteni a szervek stressztűrő képességét, annak érdekében, hogy fokozzuk az egészség tartamot, ne csak az élettartamot

A Funkcionális Orvoslás nagy előnye, hogy alkalmas bármely egészségtudomány vagy orvosi szakma részére, bármelyikük alkalmazhatja – a képesítésének megfelelő mértékben – a funkcionális orvoslás szemléletét. Amellett, hogy egy hatásosabb szemléletet képvisel a krónikus betegségek megelőzésében, kezelésében és visszafordításában, a funkcionális orvoslás a különböző szakmák között egy közös nyelvet és egységes modellt teremthet, ezzel elősegítve az integrált gondozást. Ez kulcsfontosságú lenne a krónikus betegségek járványszerű terjedésének megfékezésében, mely itthon és nemzetközileg is egészségügyi krízist okoz. Mivel a krónikus betegségek életmódunk és táplálkozásunk miatt, a környezetünk és genetikánk által befolyásolva alakulnak ki, találnunk kell egy olyan gyógyító szemléletet, amely ezeket mind figyelembe veszi.

“Mivel a krónikus betegségek életmódunk és táplálkozásunk miatt, a környezetünk és genetikánk által befolyásolva alakulnak ki, találnunk kell egy olyan gyógyító szemléletet, amely ezeket mind figyelembe veszi.”

A vízióm pedig az, hogy együtt újragondoljuk az egészségügyet, a 21-dik századnak megfelelően, és ezt a gyorsan fejlődő szemléletet itthon is egy jól működő egészségügyi rendszerré alakítsuk, amiben a páciens és az orvos partnerek, egymást segítve találják meg együtt a probléma gyökerét és oldják meg azokat, figyelembe véve testi, lelki, szellemi egyediségüket. És nem várhatunk arra, hogy a rendszer magától változik meg, mindannyiunknak tennünk kell érte, magunkért és a jövőnkért.

 

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Források

The Institute for Functional Medicine – Textbook of Functional Medicine 2010