fbpx

A Barátcserje és a női hormonháztartás egyensúlya

​Nagyon sokat emlegetett gyógynövény a barátcserje, ezért ebben a cikkben megnézzük, hogy, hogyan segíthet ez az erőteljes gyógynövény a hormonok kezelésében. A hormonális egyensúlyhiány nagyon gyakori probléma a 21. században, ennek leggyakoribb tünetei nőknél: 

 • PMS (amelynek több mint 150 tünetet tulajdonítanak, és amely nők millióit érinti)
 • rendszertelen menstruációs ciklusok (menorrhagia, dysmenorrhoea és amenorrhoea)
 • policisztás ovárium szindróma (PCOS)
 • termékenységi problémák
 • változókori panaszok

Rengeteg tudományos bizonyíték támasztja ma már alá a barátcserje hatásait a női hormonokra – ebben a cikkben végignézzük mit érdemes tudni róla.

Barátcserje: A klasszikus női gyógynövény

A Barátcserje (Vitex agnus-castus) számos különböző összetevőt tartalmaz, többek között flavonoidokat, glikozidokat és terpenoidokat. A fitoterápiában régóta használják, és napjainkban elsősorban a premenstruációs szindróma tüneteinek enyhítésére bevált terápia. A barátcserje számos vizsgálatban felülmúlta a placebót, és természetes hormonális kiegyensúlyozóként ismert. Bár úgy tűnik, hogy maga nem tartalmaz aktív hormonokat, a barátcserje az agyalapi mirigyre (és különösen a luteinizáló hormon, vagyis az LH) termelésére gyakorolt hatásán keresztül hat a hormonokra. A barátcserje a prolaktin kiválasztását is kordában tartja (erről bővebben alább), és közvetve javítja mind az ösztrogén-, mind a progeszteron szintet.

A tipikus adagolás 20-40 mg/nap, bár a gyógynövényt tartalmazó termékek akár 240 mg-os adagja is biztonságosnak és hatékonynak bizonyult. A tinktúrát vagy folyékony kivonatot 20-40 csepp dózisban, akár 3-szor/nap is bevehetjük, és egyes gyógynövényszakértők akár napi 1 teáskanál (= 5 ml) mennyiséget is ajánlanak, vagy az egészet egy adagban reggel, vagy 2 vagy 3 adagra elosztva a nap folyamán.

A barátcserje nem feltétlenül gyorsan ható gyógynövény, és nem biztos, hogy azonnali megkönnyebbülést tapasztalsz, amikor elkezded szedni – engedj neki minimum 3 hónapot, ezután fogod tapasztalni valószínűleg a hatását.

 

PMS

A barátcserje a PMS-tünetek csökkentésére használt első számú gyógynövény. Ezek a tünetek a következők:

 • A mell érzékenysége
 • Ingerlékenység, szorongás, depresszió
 • Menstruációs migrén
 • Menstruációs görcsök

Úgy tűnik, hogy a barátcserje többféleképpen hat: 1) a dopaminhoz hasonlóan hat, ami egy “jóérzés” neurotranszmitter, 2) csökkenti a prolaktin szintet, amely a PMS alatt megemelkedik, és 3) valószínűleg a természetes belső fájdalomcsillapító rendszerünkre – az opioid rendszerre – hat a béta-endorfinok felszabadításával – ami a PMS alatt hiányzik a szervezetünkből (azonban megnyugodhatunk, ez a gyógynövény nem opioid és nem okoz függőséget!).

Egy vizsgálatban, amelyben a résztvevők három hónapon keresztül napi 20 mg barátcserje kivonatot szedtek, javulás volt tapasztalható az összes PMS paraméter tekintetében: fejfájás, idegesség, nyugtalanság, depresszió, mellduzzanat és/vagy fájdalom, puffadás és még a PMS-hez kapcsolódó étel utáni sóvárgás is! Egy másik tanulmány, amely a barátcserjének a menstruációs fejfájásra gyakorolt hatását vizsgálta, kifejezetten azt találta, hogy azok a nők, akik hajlamosak a menstruációs ciklusuk alatt migrénre, 66%-a tapasztalta a fejfájás drámai csökkenését, ha 3 egymást követő hónapon keresztül naponta 40 mg/nap barátcserje-kivonatot szedtek. Valójában számos tanulmány támogatja a barátcserje használatát számos premenstruációs tünet esetén.

Ha PMS-t tapasztalsz és enyhülést szeretnél – rengeteg tippet találsz az Útmutató a tökéletes menstruációhoz című e-book-ban.

Szabálytalan ciklusok

A barátcserje rendszeres használata előnyösnek bizonyult a szabálytalan menstruációs ciklusok esetében. Ide tartozik a menorrhagia (gyakori vagy erős menstruáció), a dysmenorrhoea (fájdalmas menstruáció) és az amenorrhoea (menstruáció hiánya). Az emelkedett prolaktinszint az amenorrea egyik oka lehet, és a barátcserje bizonyítottan segít kordában tartani a prolaktin szintet. Egy kontrollált vizsgálatban a emelkedett prolaktin szintű nőknél a prolaktin termelés normalizálódott három hónapos barátcserje kezelés után. A barátcserjéről azt is kimutatták, hogy növeli a luteinizáló hormon (LH) szintjét és közvetve a progeszteron szintet is azoknál a nőknél, akiknek luteális fázis problémájuk van –  egy olyan állapot, amely szintén a menstruációs ciklus egyensúlytalanságához, például amenorrheához vezethet.

Egy kissebb vizsgálat megállapította, hogy 15 amenorrheában szenvedő nőből 10-nél normális menstruáció kezdődött, miután hat hónapon keresztül napi egyszer 40 csepp folyékony barátcserje-készítményt szedtek. Egy másik vizsgálatban termékenységi problémákkal küzdő nők vettek részt, és a barátcserje-kezelés után a placebóhoz képest javult a menstruációs ciklikusság.

 

PCOS

A barátcserje-kivonat szabályozza az ovulációt, növeli a termékenységet és javítja a progeszteront a PCOS-ben szenvedő nőknél. A policisztás ovárium szindróma (PCOS) egyre gyakoribb és összetettebb reproduktív és endokrin rendellenesség, amely policisztás petefészkeket, krónikus anovulációt, valamint szabálytalan menstruációs ciklusok, akne és meddőség tüneteit okozza. A PCOS-ben szenvedő nőknél a petefészkek a normálisnál több androgént termelnek. Ezeknek a hormonoknak a magas szintje aztán befolyásolja a petesejtek fejlődését és kiszabadulását az ovuláció során. A barátcserje bizonyítottan hatékony a PCOS-ben a hormonális egyensúlyhiány káros hatásainak visszafordításában.

Azonban PCOS-ben előfordul az emelkedett LH, a barátcserje pedig ezt tovább emelheti. Ezekben az esetekben tehát nem jó a barátcserje alkalmazása, így PCOS-ben óvatosan kell vele bánni, mindig szakorvos javaslatára szabad csak elkezdeni használni, ha ő úgy látja jónak, és van tapasztalata PCOS betegek barátcserje kezelésében. Tehát PCOS-ban csak a magas prolaktin által okozott androgénfelesleg esetén működik, ezért szedését mindig meg kell, hogy előzze egy alapos laborvizsgálat.

 

Termékenység és terhesség

A barátcserje elősegíti a termékenységet (különösen ismert luteális fázis hiba, vagy a menstruációs ciklus második felének rövidülése és a prolaktin hormon magas szintje esetén); sőt, néhány tanulmányban azt találták, hogy a barátcserje egyik “mellékhatása”, hogy a nők teherbe estek! A vetélés megelőzésére is alkalmazták olyan nőknél, akiknek korábban már volt vetélésük, valószínűleg a progeszteronra gyakorolt hatása miatt.

Egy vizsgálatban 48 nő (23 és 39 év közötti), akiknél meddőséget diagnosztizáltak, három hónapon keresztül naponta egyszer barátcserjét szedett. Hét nő esett teherbe a kísérlet során, és 25 nőnél normalizálódott a progeszteronszint – ami növelheti a terhesség jövőbeli esélyeit.

 

Lehet szedni barátcserjét, amikor terhes vagy, vagy szoptatsz?

A barátcserje önmagában nem terhességi gyógynövény, és bár nem veszélyes, általában nem ajánlott a használata terhesség alatt, mert ilyenkor csak olyan gyógynövényeket szabad használni, amelyek biztonságossága szilárdan alátámasztott, azonban ha a teherbeesés elősegítésére használtad, a progeszteronszint növelésére, mindenképpen dolgozz együtt egy természetgyógyásszal, hogy az első trimeszterben csökkentsd a szedését. Ismétlem, nem káros, és bátran teherbe eshetsz tőle, ha termékenységi célokra használtad.

A barátcserjét az alacsonyabb dózisokban általában a szoptatás támogatására és a szoptatás fokozására ajánlják; a magasabb dózisok azonban elnyomhatják az anyatejtermelést, ezért ezt is mindenképpen egy gyógynövényszakértő természetgyógyásszal, orvossal érdemes megbeszélni.

 

Menopauza

A barátcserje segíthet a klimaxos tünetek kezelésében, beleértve a hüvelyszárazságot, az alvási problémákat és a hőhullámokat, bár a legtöbb tanulmányban az orbáncfű, a fürtös poloskavész vagy a szója izoflavonok is szerepeltek, és az eredmények kutatási szempontból még mindig elméleti jellegűnek tekinthetők.

Mivel nagyon kevés mellékhatása van, a perimenopauza idején is alkalmazható, ha a menstruáció rendszertelen, valamint az érzelmi tünetek enyhítésére.

Egy klinikai vizsgálat hatvan 45-60 év közötti posztmenopauzában lévő tanárnő bevonásával vizsgálta a barátcserje lehetséges előnyeit a hőhullámok esetén. A résztvevőket barátcserjével vagy placebóval kezelték, napi 40 csepp mennyiségben, 8 héten keresztül. A barátcserjét szedő csoportban a hőhullámok gyakoriságának és súlyosságának csökkenése jelentős volt a placebóhoz képest, a kezelés negyedik hetétől kezdve a 8. és utolsó hétig. Az eredmények azt jelezték, hogy a barátcserje nagyszerű lehetőség lehet a posztmenopauzában lévő nők számára, különösen azoknál a nőknél, akiknek ellenjavallt a női hormonok alkalmazása.

 

Bárki szedheti?

A barátcserjét nagyon biztonságos gyógynövénynek tartják, amelyet akár hosszabb ideig is lehet szedni.

Mivel enyhén ösztrogén hatású lehet (bár azt is megállapították, hogy anti-ösztrogén hatása is van, ismét csak, esetleg ez az adagolással változik) és növeli a progeszteront, ha nálad a személyes kórtörténetedben ösztrogén vagy progeszteron receptor pozitív daganatos megbetegedés szerepel, fontos, hogy megbeszéld a használatát az onkológussal vagy a háziorvosoddal.

Megjegyzendő, hogy a nők egy kivételesen kis számában – olyan kis számban, hogy még az orvosi szakirodalomban sem tárgyalják – úgy tűnik, hogy a gyógynövény használatának megkezdése utáni első néhány napban fokozódnak a depresszió tünetei, esetleg kialakulhatnak depressziós tünetek.  Ha ezt tapasztalod, egyszerűen hagyd abba a gyógynövény használatát, vagy ha a tünet enyhe, megnézheted, hogy elmúlik-e még néhány nap használat után – ha azonban nem, vagy a hangulatváltozás súlyosbodik, akkor mindenképpen hagyd abba a szedését. Nem világos, hogy ez miért történik, de valószínűleg hormonális hatások miatt.

Egyes nők úgy találják, hogy ez a gyógynövény a korábban hosszabb ciklusokat rövidre, a rövidebb ciklusokat pedig hosszúra változtatja. Ismétlem, ha ez problémát jelent neked, változtassatok az adagon, és mindenképpen dolgozz együtt egy gyógynövényszakértővel, természetgyógyásszal, orvossal, aki ért a növényi gyógymódokhoz és a női hormonokhoz, és aki segíthet az adagolással kapcsolatos problémák megoldásában. Nem minden gyógynövény optimális minden nő számára! Ez így van a barátcserjével is!

Hogyan tarthatod egyensúlyban a hormonokat természetes módon

A barátcserjén kívül más módon is egyensúlyban tarthatod a hormonjaidat, természetesen – például az életmódod és a táplálkozásod révén. Íme, néhány tipp, melyek segítenek elhárítani az akadályokat:

 1. Győződj meg róla, hogy étrended növényi alapanyagokban gazdag, tele van friss zöldségekkel, különösen sötét leveles zöldekkel, mint a kelkáposzta, mángold, spenót, fodroskel pl., valamint bogyós gyümölcsökkel, mint az áfonya és a málna, hogy fokozd a szervezet természetes méregtelenítő útvonalait, és hatékonyan megszabadulj a felesleges hormonoktól.
 2. Növeld a napi rostbevitelt legalább 40 grammra a gyümölcsök, zöldségek, valamint 2 evőkanál őrölt lenmag révén az étrendedben minden nap.
 3. Adj egészséges magvakat az étrendedhez, különösen tökmagot és napraforgómagot, amelyek segíthetnek a hormonszintek javításában
 4. Tartsd egyenletesen a vércukorszintet
 5. Kerülj minden alkoholt és csökkentsd a cukorbevitelt
 6. Aludj jól – legalább 7 órát minden éjszaka, ha teheted.
 7. Csökkentsd az endokrin rendszert károsító vegyi anyagoknak való kitettséget azzal, hogy bio élelmiszereket választasz – különösen a hús- és tejtermékek tekintetében.
 8. Fektess be műanyagmentes ételtároló edényekbe és vizes palackokba.
 9. Válassz clean beauty kozmetikumokat, testápolási termékeket és háztartási tisztítószereket.

Tudj meg többet az endokrin rendszeredről, a ciklusod működéséről és a hormonegyensúlyról a Női Biohacking Programból!

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Források

Eredeti cikk: Aviva Romm – Vitex (Chasteberry) and Women’s Hormone Balance