fbpx

Mire jó és mire nem jó a barátcserje

A Barátcserje (Vitex, Vitex agnus-castus) egy nagy mediterrán cserje (Vitex agnus-castus) terméséből készített gyógynövény. Az ókorban a szerzetesek libidójának elfojtására használták, innen a neve. Szerencsére a nőkre nincs ilyen hatása.

A Vitex hatékony gyógyszer a emlőfájdalom, a szabálytalan menstruáció, a PMS tünetek és a pattanások bizonyos típusai ellen.

 

Hogyan hat a Barátcserje?

A Vitex elősegíti az ovulációt azáltal, hogy fokozza a dopaminszintet, és ezáltal csökkenti a prolaktin nevű hormont, amely ovulációt gátló hatású. Segít továbbá enyhíteni a magas prolaktinszint egyéb tüneteit, például a emlőfájdalmat és az arcon jelentkező szőrt. A barátcserje a magas prolaktinszint esetén működik a legjobban, és általában nem alkalmas a PCOS kezelésére.

A Vitex opiátszerű összetevőket is tartalmaz, amelyek megnyugtatják az idegrendszert és enyhítik a menstruáció előtti szorongást és az alvási problémákat.

 

Mire való?

Használd PMS esetén

Enyhíti a premenstruációs tüneteket, mint az ingerlékenység, a folyadék visszatartás és a melek fájdalma. A Barátcserje számos klinikai vizsgálatban jól teljesített a PMS és a PMDD esetében.

 

Használd mell érzékenység és fájdalom esetén

Különösen hasznos a premenstruációs emlőfájdalom esetén, és mindössze két cikluson belül csökkenti a csomókat és a fájdalmat. Javaslom, hogy mellfájdalom esetén jóddal együtt használjuk.

 

Szedd reggelente

A szokásos adagot reggel, reggeli előtt kell először bevenni, mert az agyalapi mirigy ekkor reagál a legjobban a barátcserje prolaktinszint-csökkentő hatására.

 

Használhatod rendszertelen, szabálytalan menstruáció esetén, de óvatosan a PCOS-ban

A Barátcserje elősegíti a peteérést, és két-három hónapon belül elősegíthet a menstruációt. Ennek ellenére nem mindenkinél működik, és ha PCOS-ben szenvedsz, a luteinizáló hormon (LH) emelésével, amely hormon a legtöbb PCOS-típusban már így is túl magas, a menstruációt még kevésbé szabályossá teheti.  Csak a magas prolaktin által okozott androgénfelesleg esetén működik.

 

A follikuláris fázisban érdemes szedni

Mivel a barátcserje az ovulációt elősegítő hatású, akkor működik a legjobban, ha a peteérés előtt szedjük, majd a menstruáció első napjáig folytatjuk. Ha nincs rendszeres menstruációd, akkor az alábbiakban leírtak szerint érdemes szedni:

Tarts szünetet minden hónapban

Minden hónapban tarts ötnapos szünetet a gyógynövénnyel. Ha rendszeres menstruációd van, tarts öt nap szünetet a menstruáció első napjától. Ha nincs rendszeres menstruációd, adagold a gyógyszert 25 napig, majd öt nap szünet, majd ismét 25 napig szedd. Ez a pulzáló adagolás megakadályozza a gyógynövény agyalapi mirigyre gyakorolt hatásának gyengülését.

 

Mire nem való?

 

Ne szedd túl hamar a fogamzásgátló tabletta abbahagyása után.

Amikor abbahagyod a fogamzásgátló tablettát, az agyalapi mirigy és a petefészkek évek (talán évtizedek) után először kezdenek el kommunikálni egymással. Azt akarod, hogy ez az ovuláció-kommunikáció gyengéden, lassan induljon el, és ne keverd össze a dolgokat egy erős gyógynövénnyel, mielőtt még meglátnád, hogy a petefészkeid mire képesek.

 

Ne szedd termékenységi kezelés esetén

Ha a barátcserjét peteérést serkentő gyógyszerekkel kombinálod, túlstimulálódhat az ovárium, és ezt semmiképpen nem szeretnénk.

 

Ne szedd túl hosszú ideig

A barátcserje a leghatékonyabb a használat első három-hat hónapja alatt. Ezt követően az agyalapi mirigyre gyakorolt hatása csökkenni kezd. A barátcserjét valószínűleg hat hónapnál hosszabb ideig is biztonságosan szedheted, de ennyi ideig nem lesz rá szükség. Ha a barátcserje a megfelelő kezelés számodra, akkor az első három-négy hónapon belül hatni fog. Ezután abbahagyhatod, és továbbra is fennmarad majd az egészséges ovuláció és ciklus egészséges étrenddel, életmóddal és esetleg táplálékkiegészítőkkel. Egy-két hónap szünet után visszatérhetsz a gyógynövényhez, ha jobban érezted magad tőle.

 

Nem való 18 éven aluliaknak

Ez azért van, mert az agyalapi mirigy-petefészek kommunikációjuk még fejlődésben van, és ezt nem szeretnénk megzavarni.

 

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.