fbpx

Dal Makhani

Indiai feketelencse-főzelék sütőben

Imádom az indiai konyhát, a fűszerek illatát, ahogy pirulnak a serpenyőben, és ahogy ez az étel megtölti mennyei illatokkal a házat mikor készül. A tél beköszöntével nagyon sok ilyen melengető ételt csinálok. Ez az egyik abszolút kedvence az egész családnak, sőt a barátoknak is. Ha sokan jönnek hozzánk ilyet biztosan készítek, körbeüljük, sütünk hozzá Naan-t vagy főzök egy kis illatos rizst és senki nem szokott panaszkodni, még a gyerekek sem!

Úgy az igazi, ha indiai fekete lencséből főzzük, ez “urad dal” néven kapható pl. a DM-ben. Az autentikus dal makhani-nak az a jellemzője, hogy sok vajjal, tejjel, tejszínnel készül, attól olyan telt, krémes ízű. Ezeket lehet természetesen helyettesíteni alternatív hozzávalókkal (kókusztej, olaj stb.), így vegánná, illetve mindenmentessé is tehető. A különbség persze jelentős (a hosszas sütés során a tej kissé karamellizálódik, az adja az extra krémességet), de kókusztejjel is hihetetlenül finom, és persze könnyebb. 

A lencse a pillangósvirágúak családjába, így a hüvelyesekhez tartozik, mint a borsó és a bab. Kincseskamrányi tápanyag rejtőzik ezekben a termésekben. Annyi fehérjét tartalmaznak, mint amennyit egyetlen más növényi élelmiszer sem: 20-25%, és ezzel igen értékes helyet foglalnak el a vegetáriánus konyha asztalán.

A lencse izoflavonoidokat tartalmaz, amelyek segítik a női hormonális egyensúly fenntartását, a változókor után is biztosítva a jó közérzetet. A  jól megfőzött lencse, javítja az anyagcserét, növeli az immunitást, és normalizálja a nemi és vizeletkiválasztó rendszer működését. Kiemelkedően gazdag nyomelemekben, különösen magnéziumban, amely elengedhetetlen a teljes értékű szívműködéshez, és az idegrendszer működéséhez. Magas a vastartalma, viszont ahhoz, hogy ez jól  felszívódjon a szervezetben, a lencseételeket feltétlenül C vitaminban gazdag, friss zöldségekből készült salátákkal együtt tálaljuk. Szórjuk meg bőven friss koriander zölddel!

Hozzávalók (8 adag)

  • 500 g urad dal (indiai fekete lencse),
  • de hagyományos lencsével is lehet készíteni
  • 5 dkg vaj (vagy egyéb zsiradék, pl. olaj, kókuszzsír)
  • 1 nagy hagyma, finomra aprítva
  • 8 cm friss gyömbér, meghámozva, finomra aprítva (vagy reszelve)
  • 1 fej fokhagyma, gerezdekre szedve, finomra aprítva (vagy reszelve)
  • 1 evőkanál őrölt koriander
  • 1 evőkanál őrölt római kömény
  • 1 evőkanál őrölt kurkuma
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
  • 1 teáskanál cayenne bors (vagy ízlés szerint több)
  • 2 evőkanál (3 dkg) sűrített paradicsompüré
  • 1 doboz (400 g) hámozott, darabolt paradicsom
  • só, bors
  • 5 dl kókusztej
  • kb. 5-6 dl víz
  • Tálaláskor: 2-3 evőkanál tejszín, vagy még kókusztej

Elkészítése: 

A lencsét reggel (vagy előző este) háromszoros mennyiségű vízbe beáztatjuk. Főzés előtt leöntjük róla a vizet, és egy nagy lábasban friss vízzel öntjük fel, majd kb. 40 perc alatt majdnem teljesen puhára főzzük (a pontos főzési idő a lencse fajtájától függ). Ilyenkor nem sózzuk. 

Miközben fő a lencse, elkészítjük a fűszeres alapot: egy nagy, vastagfalú lábasban, amit a sütőbe tudunk majd tenni (pl. cocotte, vagy más öntöttvas lábas), felolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a finomra aprított hagymát, gyömbért, fokhagymát, kissé megsózzuk (így vizet enged, és könnyebben puhul), és üvegesre dinszteljük. Ekkor hozzáadjuk a fűszereket, néhány percig pirítjuk. Belekeverjük a sűrített paradicsomot és a konzerv paradicsomot, elkeverjük. 

A megfőtt lencsét leszűrjük, és a fűszeres-paradicsomos alaphoz adjuk. Hozzáöntjük a kókusztejet, valamint annyi vizet, hogy sűrű, de leveses állagot kapjunk. Sóval, borssal ízesítjük. 

A sütőt előmelegítjük 100 fokra, a lábast lefedjük (a fedőjével, vagy ha nincs, szorosan, dupla réteg alufóliával), és betesszük a sütőbe. 8 órán át hagyjuk benne, de nem tud túlkészülni, tehát semmi baja nem lesz, ha valamivel tovább marad bent. 

Reggelre illatos, krémes, fűszeres lencsefőzelék vár bennünket. Előre is el lehet készíteni, mert kiválóan újramelegíthető, sőt, egyre jobb lesz. Rizzsel, vagy naan-nal kínáljuk, joghurtot és friss koriandert is tehetünk rá.

Forrás:

Eredeti recept – Chili és Vanília – http://chiliesvanilia.hu/2016/12/29/indiai-lencsefozelek-sutoben-keszitve-dal-makhani/