fbpx

Hogyan hagyjuk el a cukrot?

Valóban szüksége van szervezetünknek a cukrokra, azonban nem finomított formában. Akár érint minket inzulin probléma, akár nem, nagyon érdemes a finomított, azaz kristálycukrot minimálisra csökkenteni az étrendünkben, ugyanis az egészségünk hatványozottan fogja meghálálni hosszútávon.

Ha stabil a vércukorszintünk segítjük többek között a hormonrendszerünk optimális működését, az energiaszintünk szintentartását, de még az ételek valódi ízét is jobban érezzük.

Szerencsére rengeteg ismeret áll már a rendelkezésünkre, élelmiszerboltok és éttermek kínálata is bővelkedik a természetes alternatívákban, így tényleg már csak rajtunk múlik, hajlandóak vagyunk-e tenni az egészségünkért.

Ahogyan mindenben, itt is a következetesség a kifizetődő a szélsőségekkel szemben. 

Sokkal egyszerűbb és fenntarthatóbb a mindennapi étkezéseinkből kiiktatni a feldolgozott cukrokat, mint alkalomadtán pont arról az egy szelet süteményről lemondani.

Engem is érintett az inzulinrezisztencia, azonban sikerült teljesen visszafordítani, amelyet az étkezésemnek is köszönhetek.

Engedjétek meg, hogy megosszam a tippjeim, receptjeim, amelyeket a teljes értékű növényi étrend szellemében állítottam össze, és évek óta a mindennapjaim része.

Célunk, nem démonizálni a cukrot, hanem egy olyan egyensúlyi táplálkozást kialakítani, amelyben az alkalmankénti cukrot fel tudja dolgozni a szervezetünk szövődmények nélkül.

Lépések a finomított cukrok kiiktatására és természetesebb alternatívák beillesztésére

Alapelvek

A szénhidrát felszívódását rostokkal lassítom, így sok zöldséget, rostdús magot találtok majd a receptekben. A lassú felszívódást és a rostok épségét a kíméletes elkészítés is támogatja, így arra is figyelünk, ne főzzük vagy süssük túl, óvatosan dolgozzuk fel az alapanyagainkat. 

A receptekben igyekszem mind az 5 alapízt belecsempészni, ezzel az összes ízérzékelésünket stimuláljuk, így sokkal teljesebbnek érezzük majd az ételeket. Sokszor a csomagolt, készételek kizárólag édesek vagy sósak, így ehhez van szokva az ízérsékelésünk, de nem árt időnként letisztítani az ízlelőbimbóinkat is.

Egyszerű szénhidrátok

Szacharóz (étkezési cukor), tejtermékek (laktóz) , gyümölcsök, méz, (fruktóz), melasz, szirupok.

Összetett szénhidrátok

Teljes értékű gabonák (barna rizs, fekete rizs, zab, quinoa, teljes kiőrlésű rozs, köles, hajdina), hüvelyesek, zöldségek (keményítő tartalmúak is)

1. Tipp

Tudatosítsuk mit viszünk be és kezdjük el olvasni a termékek összetevőit. Próbálj meg egyre több valódi alapanyagot vásárolni, mint pl. gyümölcs, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, magok.

2. Tipp

Bevásárlásnál válasszuk az összetett szénhidrátokat az egyszerűek helyett. Gazdagítsuk a repertoráunkat teljes kiörléső lehetőleg gluténmentes gabonából készült köretekkel (zab, köles, quinoa, hajdina, rizs), esetleg ezek lisztjéből készült tésztával.

3. Tipp

Igyál a nap folyamán kizárólag tiszta vizet, esetleg teát, cukor nélkül. Próbáld meg elhagyni a gyümölcsleveket, ízesített italokat és figyeld meg hogy érzed magad napközben. Legjobb, ha egész nap van nálad víz kulacsban, így nem csak akkor fog eszedbe jutni, amikor leülsz enni. 

4. Tipp

Készülj fel a hetedre, hogy egy hosszú nap után, vagy épp egy sietős reggelen tudj egészségesebb opcióhoz nyúlni a hűtőben. Így elkerülheted azokat a hirtelen megoldásokat, amelyek nem az egészségedet szolgálják.

 

Hámory Dorottya