fbpx

Mindennapi zöldség kihívás – Tepsis zöldség sült olajbogyóval

Hogy kerülhet naponta több adag zöldség a tányérunkra? Jó, jó, egyszerűen hangzik, de nem olyan egyszerű ez, főleg, ha szeretnénk is letuszkolni valahogy a torkunkon, legyen ehető és változatos az a napi több adag zöldség. 

Ez egy jolly joker egyébként. Bármilyen szezonban tudsz olyan zöldségeket találni, amiből egy fél óra alatt készíthetsz köretet, vagy akár főételt is, vacsorára, ebédre.

Tegyük a zöldségek színes kavalkádját egy tepsibe, és hagyjuk csak, hogy a sütő végezze a munkát. De azért, egy kicsit mi is dolgozhatunk vele, süssünk hozzá ropogós olajbogyót.

Nem minden zöldség alkalmas ehhez az ételhez. A kedvenceink: padlizsán, cukkini, paradicsom, paprika – piros és sárga kaliforniai – póréhagyma, lilahagyma, shiitake, csiperke, sütőtök és édesburgonya. Igény szerint adjunk hozzá még szénhidrátot, pl. répát vagy céklát. Isteni provence-i fűszer illat lengi be a lakást majd. Eheted magában egy kis salátával, vagy köretként pl. egy kis grillezett halloumival vagy akár egy kis hallal vagy csirkével is.

Hozzávalók:

  • A tepsi nagyságától függően a fenti zöldségek keveréke megtisztítva és felkockázva
  • 1 citrom, megmosva és keresztben félbevágva
  • 2 evőkanál provence-i fűszerkeverék
  • 2 ág friss rozmaring vagy kakukkfű
  • 20 darab fekete Kalamata mag nélküli olajbogyó, lecsöpögtetve, hosszában félbevágva

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és tegyünk egy sütőpapírt a tepsibe. Az olajbogyón kívül tegyünk mindent a tepsibe, és permetezzük meg olivaolajjal, szórjuk meg fűszerekkel, friss borssal, és tengeri sóval. Kézzel keverjük össze jól. Tegyük a sütőbe, és hagyjuk 30 percig puhulni.

Öntsünk kevés olívaolajat egy kerámia serpenyőbe. Melegítsük fel a félbevágott olajbogyókat mérsékelt tűzön, hogy ropogós bevonat képződjön rajtuk. Csak a legvégén adjuk az ételhez.

Nyáron zöldsalátával, télen krémes zöldségpürével tálaljuk, vagy használhatjuk isteni köretként is!

 

Jó étvágyat!

Dr Varga Zsuzsanna