A perimenopauza nem a korról szól!

Perimenopauza - Funkcionális Orvoslás Nőknek

Tartalomjegyzék

Mi a perimenopauza vagy ahogyan sokszor hívják: “a második pubertás”? Azt a 2-10 évet nevezzük így, amely a nők utolsó menstruációs ciklusát előzi meg. Nem azonos a menopauzával, az ugyanis az utolsó ciklust után egy évvel kezdődik meg. Ehhez kapcsolódó tünetekkel – ha egyáltalán – leginkább a perimenopauza idején, átmenetileg találkozhatunk. 

Mivel az utolsó ciklus átlagos ideje valahova 45 és 55 éves kor közé esik, és a perimenopauza ideje ezt akár 10 évvel is megelőzheti, akár 35 évesen is elkezdődhet az életednek ezen időszaka. Ez azt jelenti, hogy ha mondjuk 1984-ben születtél, még eléggé fiatal vagy, de már a perimenopauza éveit taposod. Láthatod tehát, hogy ennek az egésznek semmi köze az öregséghez, sokkal nagyobb köze van ezzel szemben a hormonrendszered elképesztően jelentős és elkerülhetetlen újrakalibrálódásához. 

A menopauza ideje

A menopauza ideje genetikailag meghatározott. A gyakori vélekedéssel ellentétben a menopauza nem a hosszabbra nyúló emberi élet mellékterméke – az emberiséggel egyidős kísérő jelensége a női életnek. Sőt, néhány történész szerint a menopauza lehet az élethossz megnyúlása mögötti vezérlő erő! Izgalmas, ugye? 

Genetikailag arra vagy programozva, hogy nagyjából ugyanabban a korban érd el a menopauzát, mint amikor az édesanyád, vagy a női felmenőid is tették. Ha ez a spektrum fiatalabbik végén van (a negyvenes évek közepén), akkor is tökéletesen egészséges vagy – nem öregszel gyorsabban, mint mások. Ha a normál spektrum idősebb végén érkezel meg ebbe az időszakba, akkor a menopauza az öregedéssel párhuzamosan, de nem amiatt zajlik le benned. 

Ha mindez a negyvenes éveid előtt történik, akkor korai menopauzáról beszélünk, amelynek jellemző oka a petefészkek elégtelen működése – ennek sincsen abszolút semmi köze a korodhoz. 

HHonnan tudhatod, hogy a perimenopauza időszakába érkeztél? 

A menopauza akkor diagnosztizálható, ha egymást követő két laborvizsgálat is magas FSH szintet (40 IU/L fölött) mutat (a két vizsgálat között legalább egy hónapnak kell eltelnie). 

A perimenopauza azonban nem diagnosztizálható ilyen egyszerűen, sokkal inkább a tünetek megfigyelésére támaszkodhatunk ebben.

A kanadai endokrinológus, Jerilynn C Prior szerint egy középkorú nő jó eséllyel a perimenopauza időszakában van, ha legalább hármat tapasztal az alábbi 9 perimenopauza tünetből: 

  • szokásosnál erősebb és/vagy hosszabb vérzés
  • rövidebb menstruációs ciklus (kevesebb, mint 25 nap) 
  • duzzadt, fájdalmas emlők
  • éjszakai ébredések
  • fájdalmasabbá váló menstruáció
  • éjszakai izzadás (különösen a vérzés előtt)
  • újonnan jelentkező vagy fokozódó erősségű mirén
  • újonnan jelentkező hangulatingadozások
  • súlygyarapodás az étrend vagy a mozgási szokások változása nélkül

Milyen hormonális változások állnak a perimenopauza hátterében? 

A perimenopauza korai időszakában a legnagyobb változás a progeszteron szint csökkenése a rövidebbé váló luteális fázisok, és az egyre gyakrabban jelentkező anovulációs ciklusok miatt, a normál menstruáció ellenére is. Mindez együtt jár egy sor további tünettel: szorongással, mellfájdalommal, palpitációkkal (szívdobogás érzés), gyakori migrénekkel, éjszakai izzadással, és erős menstruációs vérzéssel. Ráadásul a progeszteron szintjének csökkenésével egy időben az ösztrogén szintje akár háromszorosára is nőhet, ami szintén erősíti ezeket a tüneteket. 

Az a tény, hogy a perimenopauzában tapasztalt tünetek jelentős részét a progeszteron szint csökkenése okozza, magyarázatul szolgál arra is, hogy miért ennek a pótlása segíthet a kellemetlenségek megszüntetésében is, az ösztrogén tartalmú készítmények használata helyett. Továbbá, csak egy kis megnyugtatásként, a perimenopauza alatt is lehetséges a teherbeesés.

Ha szeretnél még többet a témában olvasni ajánlom a következő cikkeinket:

Hogyan enyhítsd a PMS által előidézett hangulatingadozást természetes módszerekkel?  Hamarosan elérhető

A Barátcserje és a női hormonháztartás egyensúlya

Magas ösztrogénszint: Mit jelent és mit tehetsz?

Erős menstruációk: Gyakori okok és amit tehetsz

Image 1 for category HormonegyensúlyImage 1 for category Menopauza

Hasonló cikkek

Leggyakoribb kérdések a PCOS-ban

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) olyan egészségügyi probléma, amely 10-ből 1 szülőképes korú nőt érint. A PCOS-ben szenvedő nőknél hormonális egyensúlyhiány és anyagcsere-problémák jelentkeznek, amelyek

Tovább olvasom »

A csodálatos Inozitol

Az inozitol az elmúlt években a PCOS kezelésének szupersztárjává nőtte ki magát, de kutatták a hatásait a fogyás, a pajzsmirigy betegségek, a szorongás, az álmatlanság

Tovább olvasom »