12 érv a cikluskövetéses módszerek mellett

Tartalomjegyzék

Ha hallottál már a termékenységtudatról vagy cikluskövetéses módszerekről, akkor valószínűleg babatervezéssel vagy fogamzásgátlással összefüggésben kerültél velük kapcsolatba. A ciklustáblázat vezetése azonban számos egyéb előnnyel is jár, melyekre talán még nem is gondoltál! Ezekből hoztam most egy ízelítőt:

1. Tudni fogod, hogy mikor jön meg

Ha követed a ciklusodat, nem érhet több meglepetés! Ovuláció után átlagban két hét (11-16 nap) telik el a következő menstruációig. A ciklus második felét – ami terméketlen időszak – luteális szakasznak nevezzük. Elég 3-4 hónapnyi megfigyelés ahhoz, hogy utána nagy pontossággal meg tudd mondani, hány naposak átlagban a te luteális szakaszaid, azaz mikor számíts a következő menstruációra.  

2. Nincs többé olyan, hogy “késik a menstruációm”

Ismerős érzés, igaz? „Három napja meg kellett volna jöjjön, Úristen, vegyek egy tesztet?” Ha a cikluskövetéses módszerek bármelyikével számon tartod a ciklusaidat, hamar rá fogsz jönni, hogy nincs olyan, hogy „késik”. A luteális szakasz hossza egészséges, termékeny ciklusokban állandó (11-16 nap között normális, de ugyanannak a nőnek az esetében ciklusonként 1-2 napos eltérések lehetnek csak). A ciklus hosszában történő változások oka az ovulációt megelőző terméketlen szakasz hosszának változásai. Ennek sokrétű okai lehetnek: stressz, betegség, utazás, vagy akár évszakváltozás. A lényeg, hogy cikluskövetéssel megtanulod felismerni az ovulációt kísérő jeleket, és bármikor is következik az be cikluson belül (10. vagy akár a 24. napon), onnantól a luteális szakasz hossza segít kiszámolni a következő menstruáció várható idejét.

3. Tudni fogod, mikor kell időzíteni, ha babát szeretnél

Ha követed a ciklusod változásait, tisztában leszel azzal, hogy éppen termékeny vagy terméketlen szakaszban vagy. Különbséget tudsz tenni a saját terméketlen és termékeny mintázataid (méhnyaknyák) között. Így pontosan tudod majd, mely napok a legalkalmasabbak az együttlétre. Néhány nőnél a termékeny időszak rövidebb, mint másoknál, akár csak egy vagy két nap ciklusonként, így ha nem ismered a termékenység jeleit, lehet, hogy hónapról hónapra rossz időpontban próbálkoztok. A cikluskövetéses módszerek segítségével optimalizálhatod annak az esélyét, hogy a vágyott baba meg is foganjon!

4. Nem kell ovulációs teszteket vásárolnod havonta

Az életünk elég sok részén hagyatkozunk a technológiára, de itt nem szükséges! A termékenység kulcsa a méhnyaknyák. Ha a nyák ragacsos, nedves érzést okoz, és akár vizuálisan is megváltozik, akkor a termékeny időszakban vagy. A termékeny nyák ideális esetben átlátszó, tojásfehérjeszerűen nyújtható, és ragacsos, nedves, majd síkos érzéssel jár. A cikluskövetéses módszerek segítségével meghatározhatod a ciklusod Csúcsnapját, mely a Billings Ovulációs Módszer alkalmazása esetén 70%-ban megegyezik az ovuláció napjával, a maradék 30%-ban pedig egy, nagyon ritkán két nappal előzi azt meg. Egyszer kell megtanulni, onnantól ingyenes és eszköztelen!

5. Szinte azonnal tudni fogod, hogy teherbe estél

Biztos hallottál már olyan történeteket, amikor a mentőket olyan nőkhöz hívták, akik már vajúdtak, és akkor tudták meg, hogy kisbabájuk születik? A cikkekben, híradásokban gyakran hangzik el, hogy „Soha nem voltak rendszeres ciklusaim, igen, hónapok óta kimaradt, de nem gyanakodtam semmire sem…” Cikluskövetéssel ilyesmi elképzelhetetlen, hiszen a luteális fázis 17-18. napjától tudni fogod, hogy megfogantál, még akkor is, ha a terhességi teszt nem mutatja még ki. Mivel nagyon hamar (akár még a menstruáció kimaradása előtt) gyanakodhatsz, hogy megfogant a kisbabád, hamar meghozhatod azokat a döntéseket, mellyel védheted őt, legyen szó akár étrend változtatásokról, alkohol elhagyásáról vagy bármilyen más változtatásról az életviteledben.

6. Pontosabban ki fogod tudni számolni magadnak a szülés időpontját

Magyarországon a szülés terminusát a legtöbb helyen az utolsó reguláris menstruáció dátuma alapján számolják ki (URM). Ez a módszer azt feltételezi, hogy minden nő 28 napos ciklusokkal rendelkezik, és a 14. napon ovulál. Igen ám, de mi van ha a baba nem középidőben fogant, hanem mondjuk a 21. nap környékén egy 34 napos ciklusból? Ha követed a ciklusodat, sokkal nagyobb pontossággal tudod majd megmondani a baba fogantatásának lehetséges időpontját, és ennek az információnak a későbbiekben majd terminustúllépés esetén van jelentősége, hiszen lehet, hogy a hivatalos adatok szerint a baba 41 hetes, a valóságban viszont még csak 40. Ennek a tudásnak a birtokában mérlegelheted egy javasolt szülésindítás előnyeit és hátrányait is!

7. Javul a libidód

Tudtad, hogy a hormonális fogamzásgátlók hatással vannak a libidódra? Nőként is szükségünk van tesztoszteronra, mivel ez a hormon központi szerepet játszik a természetes szexuális vágy kialakulásában.  A hormonális fogamzásgátlók szintetikus ösztrogéntartalmuk révén nemcsak csökkentik a tesztoszteronszintedet, de ezzel párhuzamosan növelik a szervezetedben az SHGB hormon szintjét is (szexuálhormon kötő fehérje). Az SHGB kapcsolódik a fennmaradó szabad tesztoszteronhoz, megakadályozva ezzel a felhasználását. Magyarul, a fogamzásgátló tabletták csökkentik a nemi vágyat. Ez azt jelenti, hogy ha nem szedsz hormonális fogamzásgátlót, akkor jobban kiélvezheted a szexuális vágyad hullámzásait. Nagyon sok nő számol be arról, hogy a hormonális fogamzásgátlók „letompítják” őket.

8. Nem kell felesleges barrier módszerekkel bajlódnod

Vajon hány százezer óvszert használnak el világszerte még tartós, monogám kapcsolatokban is naponta, amikor nem is lenne rá szükség? A nők a ciklusuk átlagban 5-8 napján termékenyek csak, a többi napon nem lehetséges a fogantatás, mert a méhnyakat sűrű nyákdugó zárja le az ovuláció előtti terméketlen szakaszban is, és ovuláció után is végig a luteális szakasz alatt. A cikluskövetés segítségével pontosan meghatározhatod, mikor vagy termékeny, (azaz mikor nyitott a méhszájad), a többi napon pedig védekezés nélkül és mégis biztonságban élvezheted a szexuális életet a pároddal. És még a környezet védelméért is tettél valamit.

9. Sokkal hamarabb azonosítani tudod a termékenységi problémákat

A cikluskövetéses módszerek segítségével megtanulod, hogy néz ki egy egészséges, termékeny ciklus. A ciklus minden szakaszának megvannak a maga tulajdonságai, melyek lehetővé teszik a fogantatást és az embrió beágyazódását. A különböző módszerek esetenként más-más biomarkereket használnak, de a nyákmintázat megfigyelése mindegyikben közös. Fogod tehát tudni, ha a nyákmintázataid esetlegesen kóros eltérést mutatnak, vagy olyan vérzéseid/pecsételéseid vannak, melyeknek nincs helye a ciklusban. Megtanulod, hogy hogyan azonosítsd a luteális fázist, melynek hossza szintén elárulja, hogy rendben vannak-e a hormonszintjeid. A nyákmintázatok eltérései, az abnormális vérzések vagy a 11 napnál rövidebb luteális fázis mind termékenységi problémákat jeleznek, melyek nehezíthetik a babatervezést. Azonban ha nem követed a ciklusaidat, lehet, hogy hónapok vagy akár évek telnek el, mire ezek a dolgok kiderülnek.

10. Tudni fogod, mikor menj hormonkivizsgálásra

Termékenységi kivizsgálás esetén különböző hormonokat a ciklus meghatározott napjain szoktak vizsgálni vérvétellel. A progeszteronhormon szintjét például a 21. napon szokták mérni. A progeszteron vizsgálatot azért szokás ezen napon végezni, mert a menstruációs ciklus 21. napja ideális esetben az ovuláció után egy héttel van, feltételezve egy átlagos, tankönyvi, 28 napos ciklust. 7 nappal az ovuláció után a progeszteron szintjének elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy jelezze, megtörtént-e az ovuláció, és elegendően magas-e a progeszteron szintje ahhoz, hogy a hormon elláthassa a feladatát. Ha te tisztában vagy azzal, hogy a 21. napon a ciklusod mely szakaszában jársz, együttműködve az orvosoddal jobban meghatározhatjátok, mikor is kell pontosan megtörténnie a vérvételnek (Megoldás: azonosított Csúcsnap után 7 nappal) 

11. Párkapcsolatban elmélyíti az intimitásról való kommunikációt

A cikluskövetéses módszerek „mellékhatásaként” a sokszorosára nőhet a párkapcsolatban az intim témákról való kommunikáció. Ha például ezt a módszert fogamzásgátlásra használjátok, akkor közösen alakítjátok ki a stratégiát, közösen vállaljátok a felelősséget, és nem csak a nő viseli a a fogamzásgátlás fizikai oldalát, mint a hormonális fogamzásgátlók esetében. Ez sok beszélgetést, ismeretátadást és bizalmat, akár félelmek, bizonytalanságok feloldását feltételezi a pár két tagja között. És valljuk be: egy önmagát, a saját testét elfogadó, annak ciklikus változásaival békében és harmóniában együtt élő nőnél nem sok szexibb dolog van.

12. Általános egészség

Ez az utolsó, de talán a legfontosabb szempont. A menstruációs ciklusunk nagyon sok mindent árul el az általános egészségügyi állapotunkról, mégis ez az egyetlen testi funkciónk, melyet tudatosan nyomunk el szintetikus hormonokkal. A hormonális fogamzásgátlók befolyásolják a természetes hormontermelést, az ösztradiol, progeszteron és tesztoszteronszintet, ám ennek a hosszú távú következményeiről nagyon kevés felvilágosítást adnak a nőknek. Manapság sok szó esik a hormonegyensúlyról, arról, hogy hogyan lehet minimalizálni a hormonrendszert veszélyeztető vegyi anyagoknak való kitettséget. Táplálékkiegészítőket szedünk, diétázunk, de mellette tömegesen élünk a hormonális fogamzásgátlók valamely formájával (tabletta, gyűrű, tapasz, injekció, spirál).

A hormonmentes fogamzásszabályozási módszerek nem befolyásolják a hormonrendszer működését. A rendszeres ovuláció (melyet a hormonális fogamzásgátlási módszerek kiiktatnak) tudományos kutatások alapján összefüggésbe hozható a mellek, a csontok és a szív egészségével. Így tehát ez a téma nemcsak a reproduktív szervrendszerünk egészségéről szól. A ciklusunk követésével az általános egészségügyi állapotunkról szerzünk információkat. A ciklustáblázat egy arra képzett nőgyógyász vagy endokrinológus szakember kezében diagnosztikai eszközzé válik, mely azonnal mutatja majd, ha valamilyen probléma adódik a hormonrendszerben vagy a reproduktív szervrendszerben.

Hogyan tovább?

Érdekel a cikluskövetés? Szívesen olvasnál még erről a témáról? Figyeld a rendszeresen megjelenő cikkeket! Szó lesz a jövőben cikluskövetéses módszerek fajtáiról és hatékonyságukról, a méhnyak és méhnyaknyák termékenységben játszott szerepéről, különböző női életszakaszokra jellemző ciklusképekről, az ovuláció élettani szerepéről, a hormonális fogamzásgátlók hatásairól, a különböző vérzéstípusokról és még sok minden másról. Ismersz, esetleg alkalmazol is valamilyen cikluskövetéses módszert? Ha igen, milyen előnyeit tapasztaltad meg? Ha van olyan téma amiről szívesen hallanál, írj nekünk!  

Tornai Ildikó

tornai.ildiko@billings.hu

Disclaimer: A cikkben közölt információk tájékoztató jellegűek, és semmilyen formában nem helyettesítik egy képzett oktatóval való rendszeres konzultációkat!

Image 1 for category FogamzásgátlásImage 1 for category Női ciklus

Hasonló cikkek

Leggyakoribb kérdések a PCOS-ban

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) olyan egészségügyi probléma, amely 10-ből 1 szülőképes korú nőt érint. A PCOS-ben szenvedő nőknél hormonális egyensúlyhiány és anyagcsere-problémák jelentkeznek, amelyek

Tovább olvasom »

A csodálatos Inozitol

Az inozitol az elmúlt években a PCOS kezelésének szupersztárjává nőtte ki magát, de kutatták a hatásait a fogyás, a pajzsmirigy betegségek, a szorongás, az álmatlanság

Tovább olvasom »