5+1 tévhit a cikluskövetéses módszerekről 

Tartalomjegyzék

A harmadik gyermekem születése után a hathetes kontrollon megkérdeztem a nőgyógyászomat, hogy mit gondol a természetes családtervezési módszerekről. Elnevette magát, és viccesen megjegyezte, hogy fogamzásgátlásra nem alkalmasak, hiszen a női test bármikor ovulálhat egy kiadós orgazmus hatására. Majd javasolta, hogy inkább feltesz egy hormontartalmú spirált, amit én köszönettel visszautasítottam.  Akkor még fogalmam sem volt a hormonmentes fogamzásszabályozásról, csak annyit tudtam, hogy nem akarok szintetikus hormontartalmú idegen eszközt a testemben.

Most, nyolc évvel később, végzett termékenységtudat oktatóként (Billings Ovulációs Módszer®) és több éve aktív felhasználóként már tudom, hogy ezt az állítást a spontán ovulációról nem támasztják alá tudományos bizonyítékok. Mégis nők ezrei szembesülnek a mai napig jó esetben szemöldök vonogatással, rosszabb esetben nevetség tárgyává tétellel, ha a nőgyógyásznál elárulják, hogy valamelyik természetes cikluskövetéses módszert alkalmazzák a tabletta, spirál vagy injekció helyett. 

Nézzük, milyen tévhitek keringenek a Billings Ovulációs Módszerről illetve a cikluskövetéses módszerekről általában, és van-e ezeknek valóságalapja!

TÉVHIT #1. A cikluskövetéses módszerek azonosak a Naptármódszerrel

A Naptármódszert az 1930-as években dolgozták ki, és akkoriban valóban az egyik legmodernebb módszernek számított. Ma már ez nem így van. Az alapja a ritmusszámítás, amely a nő korábbi átlagos ciklushosszából számítja ki azt, hogy a jelenlegi ciklusában mikor termékeny és terméketlen. A naptármódszer nem rugalmas, és használatával nem lehet figyelembe venni a ciklus hosszának változásait külső faktorok hatására (pl. stressz, utazás). Ezért megbízhatatlan és szükségtelenül korlátozó, főleg hosszú vagy rendszertelen ciklusok esetében.

A Billings Ovulációs Módszer (BOM) minden reproduktív életszakaszban használható (szoptatás és pre-menopauza alatt is), figyelembe veszi a nő hormonrendszerének változásait, és 60 éves tudományos háttérrel rendelkezik (1).

A méhnyaknyák nyomon követésének megtanulása után mindegy, hogy hosszú (>35 nap) vagy rövid ciklussal (<21 nap) van dolgunk, mindennap tudni fogjuk, hogy aznap termékenyek vagy terméketlenek vagyunk. 

Nincs számolgatás, latolgatás, csak az aznapi jelek (biomarkerek) megfigyelése.

Ne kockáztass egy olyan módszerrel, amely algoritmusok alapján számolja, hogy mikor lesz peteérésed. Hallgass helyette a tested által adott jelzésekre!

TÉVHIT #2. A rendszertelen vagy hosszú ciklusokkal rendelkező nők nem tudják alkalmazni a cikluskövetéses módszereket 

Az ilyen nők számára a Billings Ovulációs Módszer különösen hasznos. Miért?

Ha ismerjük testünk jelzéseit, és elsajátítottuk azt a képességet, hogy saját egyedi termékeny és terméketlen mintázatainkat azonosítsuk, akkor mindegy, hogy a ciklusunk 28 vagy 48 napos, mert minden egyes nap tudatában leszünk annak, hogy mi történik a testünkben. 

A női ciklus két részre osztható: 

  1.     ovuláció előtti (follikuláris) és 
  2.     ovuláció utáni (luteális) szakaszra. 

Ebből a kettőből csak az ovulációt megelőző follikuláris szakasz hossza változhat környezeti hatásokra, a luteális szakasz hossza állandó (11-16 nap). A Billings Ovulációs Módszer segítségével azonosítani lehet az ovulációt megelőző follikuláris szakaszra jellemző egyedi terméketlen ciklusképet és azt is, hogy pontosan mikor kezdődik a termékeny időszak a ciklusban. Mihelyst a megadott kritériumok alapján azonosítani tudtuk a ciklus Csúcsnapját (mely a BOM alkalmazása esetén 70-80%-ban megegyezik az ovuláció napjával), utána 11-16 nappal később számíthatunk a menstruációra (amennyiben a módszert a fogamzás elkerülésére használjuk). 

A méhnyaknyák megfigyelése és értelmezése „demisztifikálja” a ciklusunkat – azonosítani tudjuk az esetlegesen késlekedő ovuláció jeleit, tudjuk, ha megtörtént, és azt is előre ki tudjuk számolni, mikor ér véget a ciklusunk – nincs több meglepetés!

TÉVHIT#3 A cikluskövetéses módszerek nem rendelkeznek tudományos alapokkal

Nagy tévedés. A Billings Ovulációs Módszer lassan 60 éve folyamatosan klinikai kutatások tárgyát képezi, ez a WHO által leggyakrabban vizsgált termékenységtudatos módszer. A BOM hatékonyságát az 1970-es évek óta több, mint 220 alkalommal vizsgálták különböző kutatások keretében a világ számos országában Tongától Kínáig. A BOM kutatói a legrangosabb nemzetközi orvosi folyóiratokban publikálják eredményeiket (The Lancet, Human Fertility, 2,3,5). 

TÉVHIT#4 A cikluskövetéses módszerek nem hatékonyak

Sajnos a legtöbb egészségügyi szakember Magyarországon semmilyen információt nem kap a cikluskövetéses módszerekről az egyetemi vagy főiskolai képzése során, ezért fordulhat elő, hogy olyan téves nézeteket terjesztenek, mint a spontán ovuláció mítosza, vagy az, hogy ennek köszönhetően a ciklusunk bármely szakaszában teherbe eshetünk. Ez egyszerűen nem igaz. A Billings Ovulációs Módszer Pearl indexe 99% felett van, ha a fogamzás elkerülésére akarják használni. Ez az eredmény használatát egyenértékűvé teszi a fogamzásgátló tablettáéval, és eredményesebbé, mint a spirálok vagy barrier módszerek (óvszer, méhszájsapka, pesszárium), melyek hatékonysága 80-90% között van (6). 

A kérdést a visszájára fordítva: milyen eredményességgel használható a BOM fogamzás elérésére? Egy 1999 és 2003 között végzett ausztrál kutatás szerint a Billings módszert használó, gyermeket tervező párok 75%-a érte el a fogantatást egy éven belül, átlagban 4.7 hónap alatt, míg mindez a kontrollcsoportban átlagban 15 hónap volt. (4,5)

Ennek a magas szintű eredményességnek az eléréséhez azonban szükség van arra, hogy a módszert képzett oktató segítségével sajátítsuk el egy minimum 3 hónapot felölelő, komplex oktatás keretében, és utána szabálykövetően és konzekvensen használjuk.

TÉVHIT #5. A cikluskövetés sok időbe és energiába kerül  

A Billings Ovulációs Módszer esetén a napi ráfordított idő kevesebb, mint egy perc. Nem kell hőmérőzni reggelenként vagy a méhnyaknyákot kézzel, WC papírral vagy más módon vizsgálni. A Billings Módszer a Magyarországon megtalálható cikluskövetéses módszerek közül a legegyszerűbb és legkevésbé eszközigényes.

Minden nap végén egy feljegyzésre van szükség, mely leírja a hüvelybemenet körüli érzetet és az aznap tapasztalt nyákmintázatot. A nap folyamán tapasztalt legtermékenyebb jellegű mintát és az ehhez tartozó szimbólumot jegyezzük fel papírra, desktopra vagy egy speciális applikációba.

Arra törekszünk, hogy a módszer felhasználói – életkortól és élethelyzettől függetlenül – képessé váljanak a saját testük jelzéseinek értelmezésére, és ezáltal a kezükbe vegyék szellemi és testi egészségük és termékenységük kezelését.

+1 TÉVHIT: Ha egy tetszőleges applikációban vezetem a menstruációmat, az cikluskövetés

A Femtech iparág az utóbbi években nagyon gyorsan fejlődik, több milliárd dolláros bevételt generálva. Számtalan – főleg angol nyelvű – app áll rendelkezésre menstruáció vezetésére, ha körülnézünk a Google Play/iTunes áruházban. Ezek nagyrésze azonban megbízhatatlan és akár még veszélyes is lehet, ha cikluskövetésre, netán fogamzás elkerülésére vagy babatervezésre akarják őket használni. Az appok nagyon nagy része az első pontban említett Naptármódszer szerint működik, azaz az előző ciklusok hosszából számított algoritmus alapján számolja a következő ciklus(ok) hosszát, következtet ovuláció és a következő menstruáció időpontjára. (7) Aki tisztában van azzal, hogy minden nő és minden női ciklus egyedi, megérti azt is, hogy miért késztethet óvatosságra ez a tény.

Az appok használata adatvédelmi kérdéseket is felvet – ha nem szeretnéd, hogy a legintimebb adataid felkerüljenek a felhőbe, vagy esetleg harmadik félnek adják őket ki, inkább kerüld el őket, vagy csak olyat használj, amely kifejezetten az általad használt módszerre lett kifejlesztve (Billings, Creighton, FEMM, Sensiplan) és szigorú adatvédelmi szabályokkal rendelkezik.

Disclaimer: A cikkben közölt információk tájékoztató jellegűek, és semmilyen formában nem helyettesítik egy képzett oktatóval való rendszeres konzultációkat!

Tornai Ildikó

tornai.ildiko@billings.hu
Image 1 for category FogamzásgátlásImage 1 for category Női ciklus

Hasonló cikkek

Leggyakoribb kérdések a PCOS-ban

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) olyan egészségügyi probléma, amely 10-ből 1 szülőképes korú nőt érint. A PCOS-ben szenvedő nőknél hormonális egyensúlyhiány és anyagcsere-problémák jelentkeznek, amelyek

Tovább olvasom »

A csodálatos Inozitol

Az inozitol az elmúlt években a PCOS kezelésének szupersztárjává nőtte ki magát, de kutatták a hatásait a fogyás, a pajzsmirigy betegségek, a szorongás, az álmatlanság

Tovább olvasom »