fbpx

A nagy prolaktin cikk

Minden, amit szerettél volna tudni az emelkedett prolaktin szintről

Mi az a prolaktin?

A prolaktin egy fehérjehormon, aminek az elsődleges feladata, hogy szülés után megindítsa a tejelválasztást. Ezenkívül hatással van az anyagcserére, a reproduktív rendszerre és a mellek fejlődésére is, valamint az immunrendszer egyik regulátora. Főleg az agyalapi mirigy elülső lebenye termeli, de kisebb mértékben más szövetekben, például a mellekben, férfiakban a prosztatában, a bőrben és a méhlepényben is termelődik valamennyi. Termelődését a hipotalamusz neuroendokrin sejtjei szabályozzák. A dopamin gátolja, míg a tireotropin felszabadító (TRH) hormon serkenti a prolaktin szintézisét.

Minek ez nekünk?

A prolaktin egyik fő hatása, hogy stimulálja a tejelválasztást. A terhesség alatt megnő a vérben a koncentrációja, ennek hatására megnövekednek az emlőmirigyek és felkészülnek a tej kiválasztásra; ez a terhesség végén a progeszteronszint leesésekor következik be, illetve akkor, amikor az újszülőtt elkezd szopni, ezzel ingerelve a mellbimbót. Néha az újszülöttek (fiúknak és lányoknak is) mellbimbójából is szivárog tejszerű folyadék (ún. boszorkánytej), ami az anyai prolaktin és egyéb hormonok hatására történik. A prolaktin segíti az anyai ösztönök kialakulását is.

Kimutatták, hogy elősegíti az idegrendszer oligodendrocitáinak fejlődését, amelyek az idegsejtek axonjainak mielinburkolatát biztosítják, ez az idegrostokat védőburokszerűen borítja, spirálisan feltekeredett felépítettségben. A védőburkon belül az idegsejtek nyúlványai ideális környezetben vannak, és teljes hatékonysággal tudják szállítani az információt.

Ezenkívül segíti a terhesség végén az embrió tüdejének felületaktív anyagokkal, ún. szörfaktánsokkal való ellátását és szerepe van abban, hogy az anya immunrendszere tolerálja a magzatot. Elősegíti az idegsejt fejlődést mind a magzat, mind az anya agyában.

Ugyancsak ez a hormon felelős a szexuális kielégülés érzetért is, a párja ebben a dopamin, aki egyébként gátolja a prolaktin elválasztását és felelős a nemi izgalom kiváltásáért. Ugyanakkor a túl magas prolaktinszint viszont libidóvesztést, férfiakban pedig impotenciát okozhat.

Jelentős befolyással van a prolaktin termelésére az ösztrogén. Ennek hatására a hormontermelő sejtek megnagyobbodnak, így közvetlenül is elősegíti a prolaktin produkcióját; egyúttal a gátló hatású dopamin szekrécióját is visszafogja.

Elválasztása cirkadián – azaz napi ingadozást mutat -, valamint a menstruációs ciklust követve is ingadozik. Legmagasabb alvás közben, főleg a REM fázisban, a legalacsonyabb pedig ébredéskor.

Mikor és mitől lehet magas?

Szintje emelkedett normális esetben tehát terhesség alatt, szoptatás idején, de emelkedik ugyancsak stressz hatására, trauma miatt, sport közben, alvás alatt, és a szex közben is.

Ezen kívül különböző gyógyszerek is emelhetik a szintjét, mint például bizonyos antipszichotikumok – Risperidone, antidepresszánsok – fluoxetin (szerotonin-reuptake-gátló), a citokinek, mint az INF-γ, illetve például az omeprazol is növeli a hatását, ami pedig egy protonpumpa gátló gyógyszer – reflux esetén szokták javasolni.

A magas prolaktin szint oka lehet még a hipofízis adenóma. Ebben az esetben például érdemes figyelni az ösztrogén tartalmú gyógyszerekre, mert azoktól az adenóma növekedésnek indulhat.

 

Miért baj, ha magas?

A központban

A prolaktin szerepet játszik a reproduktív tengely modulálásában. A hyperprolactinaemia ovulációs zavarhoz vezethet, ami termékenységi problémák kiváltója lehet. Ez azért van, mert a prolaktin gátolja a GnRH ( ez a hipotalamusz által termelt peptidhormon, amely az agyalapi mirigy elülső mirigyében elősegíti a follikulus stimuláló hormon (FSH) és a luteinizáló hormon (LH) kiválasztását) felszabadulását az úgynevezett kisspeptin neuronokon (A szaporodás agyi szabályozásában fontos szerepet játszó neuropeptidek egyik legjelentősebbike – csupán az elmúlt évtizedben fedezték őket fel, fő hatásként, a KP erőteljesen serkeni a hipofízisben az LH, valamint az FSH elválasztását) keresztül. Ezen kívül pedig az emelkedett prolaktin emelkedett dopamin szintet eredményez, ami szintén gátló hatással van a GnRH-ra. Ennek a következménye pedig a LH és FSH termelés csökkenése, így pedig az ovuláció elmarad.

 

A periférián

Az emelkedett prolaktin a periférián is gondot okozhat, ugyanis a petefészekben az úgynevezett Theca és granulóza sejtekben a tesztoszteron egy része átalakul egy aromatáz nevű enzim segítségével ösztrogénné. Ez a magas prolaktin szint mellett akadályozott, így kevesebb lesz a keringő ösztrogén. Ennek pedig megintcsak az a következménye, hogy a GnRH elválasztás csökken, így csökken az LH is, és nem alakul ki az LH csúcs, ami az ovulációhoz nagyon fontos lenne. Ezen kívül pedig a mellékvesében is megemeli az androgének termelését. Ennek az összességében emelkedett androgén mennyiségnek pedig sajnálatos hatása van a follikulusokra, és az ováriumban keletkező szteroid hormonokra – az ösztrogén és progeszteron szintjére.

A magas prolaktinszint tehát lehet az androgéntöbblet egyik oka, és összetéveszthető a policisztás ovárium szindrómával.

Emelkedett prolaktin és az immunbetegségek

Ugyancsak több tanulmány leírta, hogy összefüggés van a magas prolaktin szintek és bizonyos immunbetegségek között, mint például az SLE vagy az RA. Szintén a prolaktin immunmoduláns hatását támasztja alá az is, hogy bizonyos autoimmun betegségek romlanak a terhesség alatt. Többször alátámasztott tény, hogy az emelkedett prolaktin szint összefüggésbe hozható az infertilitással és a spontán abortusszal is, amik szintén immunológiai elváltozásokkal összefüggő problémák is lehetnek.

 

Tehát a magas prolaktin több szinten hat.

Tehát a prolaktin szint emelkedése az alábbi mechanizmusok révén befolyásolja a reproduktív tengelyt:

 1. Indirekt gátolja a GnRH neuron aktivitást, a kisspeptin neuronok negatív gátlásán keresztül ( tehát kevesebb GnRH – így csökken az FSH, LH termelése – ami miatt zavart lesz az ovuláció, a follikulusok érése, így az ösztrogén és a progeszteron termelése is)
 2. Indirekt gátolja a GnRH neuron aktivitást a dopamin elválasztáson keresztül (ugyanaz, mint az előző esetben )
 3. A GnRH elválasztás csökkentése miatt csökken az FSH és LH elválasztás
 4. Emeli a mellékvese androgén termelését
 5. Csökkenti a petefészkekben az aromatáz aktivitást, ami a tesztoszteront ösztrogénné alakítaná, emiatt emelkedik a tesztoszteronszint és csökken az ösztrogén szint ( a 4. és 5. pont tehát összességében egy hiperandrogén miliőt teremt – tehát emelkedett androgén szint annak minden következményével)

Emelkedett prolaktin szint tünetei:

 • Tejcsorgás az emlőkből
 • Száraz, érzékeny bőr, allergiák
 • Gyakoribbak az ételintoleranciák, IBS
 • Immunológiai problémák – szemölcsök – főleg talpon visszatérő, herpes, visszatérő hüvelyi fertőzések, vulvovaginitis, papilloma! – fogékonyság nő a papilloma vírus fertőzésre, ezért hyperprolaktinaemia esetén ajánlott gyakrabban járni szűrésre, és HPV tipizálást csinálni
 • Izzadt tenyerek
 • Psoriasis plakkok
 • Dermografizmus
 • Nikkel allergia
 • Hőhullámok, éjszakai izzadás
 • Hüvelyszárazság
 • Csökkent libido

Jelek a ciklusgörbén

 • Rövid luteális szakasz
 • Oligomenorrhea – tehát ritka vérzés
 • Amenorrhea – kimaradó vérzés

Hogyan diagnosztizálható a magas prolaktinszint?

 

A normális prolaktinszint egy nem szoptató nőnél kevesebb, mint 500 mIU/L (23 ng/ml). Az optimális prolaktin kevesebb mint 300 mIU/L (14 ng/ml).

Nők esetében a normális tartományok:

 • Nem terhesen: 2,8 – 29,2 µg/L (59 – 619 mIU/L)
 • Terhesen: 9,7 – 208,5 µg/L (206 – 4420 mIU/L)
 • Menopauza utáni időszakban: 1,8 – 20,3 µg/L (38 – 430 mIU/L)

Férfiak esetében a normális tartomány:

 • 2,1 – 17,7 µg/L (44 – 376 mIU/L)

RHRI – Reproductive Health Research Institute irányelvei szerint ideális esetben a prolaktin érték ( amit a ciklus 3-5. napján mérnek, nem terhes, nem szoptató nők esetében) kevesebb, mint 19 ng/ml (ug/L). 19-25 ng/ml között érdemes TRH/prolaktin stimulációs tesztet végezni, 25 ng/ml fölött pedig hipofízis MR javasolt. Illetve 19 ng/ml alatti prolaktin esetében, ha normál hosszúságú anovulációs ciklusok, rövid vagy hosszú ciklusok tejcsorgással, vagy anélkül, bőr hiperreaktivitás (dermográfia +) és vagy vírusfertőzés esetén érdemes szintén a TRH/prolaktin stimulációs tesztet elvégezni.

Magas prolaktin szintet eredményezhet a stressz, a testmozgás vagy az étkezés ideiglenesen. A pontosság érdekében a prolaktint a következő körülmények között érdemes vizsgálni:

 • a menstruációs ciklus 3-5. napján
 • reggel 8 és 12 óra között.
 • éhgyomorra
 • hidratált állapotban, tehát inni lehet
 • nem közvetlenül testmozgás vagy szex után
 • nyugodt állapotban
 • lehetőleg hormonális fogamzásgátló szedése nélkül

Azok esetében, akiknek nincsenek tüneteik, de a vérvizsgálat emelkedett szinteket mutat, további vizsgálatokra van szükség a makroprolaktin kizárásához. Ez utóbbi akkor fordul elő, amikor a prolaktin immunglobulinokhoz kötődik, és inaktívvá válik a szervezetben. A Journal of Reproduction and Infertility című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a makroprolaktin a tévesen diagnosztizált hiperprolaktinémia egyik oka, ami szükségtelen kezelésekhez és vizsgálatokhoz vezet.

 

Okok azonosítása

Ha a prolaktin szint egymás után két alkalommal emelkedett, a következő lépés a kiváltó ok azonosítása orvosod segítségével. A leggyakoribb okok közé tartoznak:

 • prolaktinóma – prolaktin termelő hipofízis adenóma – mikro ( <10 mm) vagy makro ( > 10 mm ), amely egy jóindulatú agyalapi mirigy daganat
 • magas ösztrogénszint, akár endogén, akár külső forrásból
 • gyógyszerek, például SSRI antidepresszánsok, antipszichotikumok és gyomorsav elleni gyógyszerek
 • pajzsmirigy alulműködés
 • alultápláltság, beleértve az anorexia nervosát is
 • alkohol
 • stressz

 

Terápia

Prolaktinóma miatt erősen emelkedett prolaktinszint esetén a legjobb kezelés a bromocriptin vagy cabergolin hatóanyagú gyógyszer lehet, microadenoma esetén. Macroadenóma esetén pedig sor kerülhet műtétre is, ha hatástalan a gyógyszeres kezelés, vagy ha fizikális tünetek ezt indokolják, illetve, ha maga az adenóma mérete ezt feltétlenül indokolja.

Más okok esetén a legjobb kezelés az, ha megpróbáljuk orvosolni az alap problémát, például pajzsmirigyhormon szedése a pajzsmirigy-alulműködés korrigálása, vagy a gyomorsav elleni gyógyszeres kezelés alternatívájának megtalálása.

Enyhén emelkedett, 19-25 ng/ml közötti prolaktinszint esetén szóba jöhet kiegészítő kezellés is, mint például a barátcserje. Mivel a barátcserje elfedheti a prolaktinóma tüneteit, a kezelés kipróbálása előtt  mindenképpen egyeztess orvosoddal!

 

Természetes lehetőségek a prolaktinszint csökkentésére

 

 • Csökkentsd az alkoholfogyasztást, különösen a sört, mert az árpa serkenti a prolaktin termelést. Ezért írták fel hagyományosan a sört az anyatej termelés növelésére. Ne lépd túl a heti négy alkoholos italt, de lehetőleg kerüld az alkoholt, legalább egy időre!
 • Mindenképpen érdemes kezelni a pajzsmirigy problémákat, illetve az alultápláltságot.
 • Csökkentsd a stresszt jógával, meditációval és hosszú, lassú sétákkal, természetjárással.
 • Kerüld a nagyon megeröltető testedzéseket.
 • Fontold meg a B6-vitamin szedését, amely a dopamin neurotranszmitter növelésével csökkenti a prolaktin szintet. Ezen kívül jó hatású lehet a cink és az E-vitamin.
 • Érdemes kerülni a vörös here, a görögszéna és az édeskömény fogyasztását.
 • Fontold meg a Barátcserje gyógynövény szedését, amely csökkenti a prolaktin szintet. A pontos dózis a készítmény összetételétől függ. Olvasd el MIRE JÓ ÉS MIRE NEM JÓ A BARÁTCSERJE című cikket.
Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Források

http://teo.elte.hu/minosites/ertekezes2015/skrapits_k.pdf

https://larabriden.com/natural-treatment-to-lower-prolactin/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Prolaktin

https://www.healthtestingcenters.com/test/prolactin/

RHRI – FEMM Irányelvek

Huang Y, Ding C, Zhang F, Xiao D, Zhao L, Wang S. Role of prolactin/adenoma maximum diameter and prolactin/adenoma volume in the differential diagnosis of prolactinomas and other types of pituitary adenomas. Oncol Lett. 2018;15(2):2010-2016. doi:10.3892/ol.2017.7462

Richa V, Rahul G, Sarika A. Macroprolactin; a frequent cause of misdiagnosed hyperprolactinemia in clinical practice. J Reprod Infertil. 2010;11(3):161-167.