fbpx

A perimenopauza nem a korról szól!

Mi a perimenopauza vagy ahogyan sokszor hívják: “a második pubertás”? Azt a 2-10 évet nevezzük így, amely a nők utolsó menstruációs ciklusát előzi meg. Nem azonos a menopauzával, az ugyanis az utolsó ciklust után egy évvel kezdődik meg. Ehhez kapcsolódó tünetekkel – ha egyáltalán – leginkább a perimenopauza idején, átmenetileg találkozhatunk. 

Mivel az utolsó ciklus átlagos ideje valahova 45 és 55 éves kor közé esik, és a perimenopauza ideje ezt akár 10 évvel is megelőzheti, akár 35 évesen is elkezdődhet az életednek ezen időszaka. Ez azt jelenti, hogy ha mondjuk 1984-ben születtél, még eléggé fiatal vagy, de már a perimenopauza éveit taposod. Láthatod tehát, hogy ennek az egésznek semmi köze az öregséghez, sokkal nagyobb köze van ezzel szemben a hormonrendszered elképesztően jelentős és elkerülhetetlen újrakalibrálódásához. 

A menopauza ideje genetikailag meghatározott

A gyakori vélekedéssel ellentétben a menopauza nem a hosszabbra nyúló emberi élet mellékterméke – az emberiséggel egyidős kísérő jelensége a női életnek. Sőt, néhány történész szerint a menopauza lehet az élethossz megnyúlása mögötti vezérlő erő! Izgalmas, ugye? 

Genetikailag arra vagy programozva, hogy nagyjából ugyanabban a korban érd el a menopauzát, mint amikor az édesanyád, vagy a női felmenőid is tették. Ha ez a spektrum fiatalabbik végén van (a negyvenes évek közepén), akkor is tökéletesen egészséges vagy – nem öregszel gyorsabban, mint mások. Ha a normál spektrum idősebb végén érkezel meg ebbe az időszakba, akkor a menopauza az öregedéssel párhuzamosan, de nem amiatt zajlik le benned. Ha mindez a negyvenes éveid előtt történik, akkor korai menopauzáról beszélünk, amelynek jellemző oka a petefészkek elégtelen működése – ennek sincsen abszolút semmi köze a korodhoz. 

Honnan tudhatod, hogy a perimenopauza időszakába érkeztél? 

A menopauza akkor diagnosztizálható, ha egymást követő két laborvizsgálat is magas FSH szintet (40 IU/L fölött) mutat (a két vizsgálat között legalább egy hónapnak kell eltelnie). 

A perimenopauza azonban nem diagnosztizálható ilyen egyszerűen, sokkal inkább a tünetek megfigyelésére támaszkodhatunk ebben. A kanadai endokrinológus, Jerilynn C Prior szerint egy középkorú nő jó eséllyel a perimenopauza időszakában van, ha legalább hármat tapasztal az alábbi 9 változásból: 

  • szokásosnál erősebb és/vagy hosszabb vérzés
  • rövidebb menstruációs ciklus (kevesebb, mint 25 nap) 
  • duzzadt, fájdalmas emlők
  • éjszakai ébredések
  • fájdalmasabbá váló menstruáció
  • éjszakai izzadás (különösen a vérzés előtt)
  • újonnan jelentkező vagy fokozódó erősségű mirén
  • újonnan jelentkező hangulatingadozások
  • súlygyarapodás az étrend vagy a mozgási szokások változása nélkül

Milyen hormonális változások állnak a háttérben? 

A perimenopauza korai időszakában a legnagyobb változás a progeszteron szint csökkenése a rövidebbé váló luteális fázisok, és az egyre gyakrabban jelentkező anovulációs ciklusok miatt, a normál menstruáció ellenére is. Mindez együtt jár egy sor további tünettel: szorongással, mellfájdalommal, palpitációkkal (szívdobogás érzés), gyakori migrénekkel, éjszakai izzadással, és erős menstruációs vérzéssel. Ráadásul a progeszteron szintjének csökkenésével egy időben az ösztrogén szintje akár háromszorosára is nőhet, ami szintén erősíti ezeket a tüneteket. 

Az a tény, hogy a perimenopauzában tapasztalt tünetek jelentős részét a progeszteron szint csökkenése okozza, magyarázatul szolgál arra is, hogy miért ennek a pótlása segíthet a kellemetlenségek megszüntetésében is, az ösztrogén tartalmú készítmények használata helyett. Továbbá, csak egy kis megnyugtatásként, a perimenopauza alatt is lehetséges a teherbeesés.

Ha szeretnél még többet a témában olvasni ajánlom a következő cikkeinket:

Hogyan enyhítsd a PMS által előidézett hangulatingadozást természetes módszerekkel?  Hamarosan elérhető

A Barátcserje és a női hormonháztartás egyensúlya

Magas ösztrogénszint: Mit jelent és mit tehetsz?

Erős menstruációk: Gyakori okok és amit tehetsz

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.