fbpx

Egy új tanulmány szerint, az ovuláló nőknek jobbak az esélyeik a Covid-19-el szemben

Segít a nőknek az egészséges hormonszint és az ovuláció a Covid-19 legyőzésében? Egy nemrégiben készült tanulmány szerint igen.

Ahogyan azt már korábban mi is írtuk, és egyre több helyen találkozhatsz vele, az ovuláció az egészség jele. A nő biomarkerei az egész szervezet egészségére vonatkozóan adnak jelzést. Mivel az ovuláció az egészség és a termékenység jele, ezért a biomarkerek megfigyelésével vizsgált hormonális változások megismerése lehetővé teszi a nők számára, hogy megértsék, és hosszú távon kezükbe vegyék egészségüket. Ha a FEMM, vagy más hasonló termékenységtudat módszer segítségével megtanulják feltérképezni a ciklusukat, akkor könnyebben felismerik az egészségügyi problémák okát, és az orvossal együttműködve találhatnak olyan megoldást, ami nem elnyomja, hanem inkább támogatja az ovulációs ciklust.

Ezt szem előtt tartva nem meglepő, hogy az új kutatások még mindig fontos kapcsolatokat tárnak fel az ovuláció és az egészség javulása között. Noha a COVID-19 okozta járvány az egész világot felbolygatta, készült egy tanulmány, mely különösen figyelemreméltó. Ennek címe: „A menstruációs státusz és a nemi hormonok lehetséges hatása SARS-CoV-2 -vel fertőzött nők esetében”. A tanulmány egyértelműen összefüggésbe hozza a hormonszint és az ovuláció szerepét a COVID-19-ből való sikeresebb felépüléssel.

A tanulmányt készítő kutatókat annak a rejtélyes jelenségnek a megválaszolása motiválta, mely szerint tanulmányok kimutatták, hogy a nőkre általában kevésbé veszélyes a COVID-19, mint férfiakra. A megbetegedések és a halálozások száma is alacsonyabb volt a nők esetében, és a súlyosabb esetek is ritkábbak voltak. Már a februári adatokból kitűnt, hogy a férfiakat aránytalan mértékben sújtja a COVID-19. Egy Kínában készült tanulmány kimutatta, hogy a halálozási ráta COVID-os férfiak esetében 2,8%, míg nők esetében csak 1,7% volt. Sok elmélet keringett arról, hogy mi lehet ennek az oka, aztán néhány amerikai orvos már áprilisban megvizsgálta azt a hipotézist, mely szerint a női nemi hormonok játszhatnak kulcsszerepet a jelenségben. Azonban senki nem volt biztos abban, hogy mi okozhatja a különbséget. A mostani tanulmány szerzői szerint is további kutatásokra van szükség, de munkájuk által jelentősen közelebb kerültünk a „miért” megválaszolásához.

A COVID-19-ben szenvedő kínai betegek bevonásával készült tanulmány kimutatta, hogy a nők és a férfiak közötti különbségben nem csak a nemek játszhatnak kulcsfontosságú szerepet, hanem a hormonszint és az ovuláció is. Míg a menopauzán át nem esett, COVID-19-ben szenvedő nők jobb eredményeket mutattak, mint az azonos korú férfiak, addig a menopauzán átesett nők ( akiknek már nincs peteérésük) ugyanolyan eredményeket értek el, mint az ugyanabban a korban lévő férfiak.

Különösen a menopauzán még át nem esett nők kerültek kisebb arányban kórházba, összehasonlítva a menopauzán átesett társaikkal; és ha mégis oda kerültek, hamarabb elhagyhatták a kórházat. Ez arra utal, hogy a menopauza előtt álló nők női nemi hormonjai biztosíthatják a védelmet. Más szavakkal, úgy tűnik, hogy az ovuláló nőknek előnye van, ha a COVID-19-el kell megküzdeniük. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ennek oka az E2, avagy az ösztradiol magasabb szintje lehet. Ez az a hormon, ami nagyobb mennyiségben jelen van azoknak a nőknek a szervezetében, akik ovulálnak. Az ösztradiol egyfajta ösztrogén, ami döntő szerepet játszik az ovulációs ciklusban. Ha az ösztrogén egy adott ciklusban nem ér el kellően magas szintet, akkor az ovuláció nem következik be. Noha a kutatók végül nem hajlottak arra, hogy azt állítsák, hogy közvetlen okozati kapcsolat van az E2 és a COVID-19-ből való könnyebb gyógyulás között, azonban erős korrelációt találtak, és azt vetették fel, hogy az E2 a citokinek (olyan sejtfehérjék, amik fontos részét képezik az immunrendszer működésének) szabályozásán keresztül nyújt védelmet.

Míg ez az ovuláló nőknek jó hír, addig csüggesztő lehet azoknak, akik már elérték a menopauzát, vagy anovulációs ciklusokkal küzdenek (azaz olyan ciklusuk van, amelyben a peteértés nem megy végbe). Valójában azonban ez a tanulmány mindenkinek jó hír. Ahogy az orvosok megismerik a a COVID-19-et, úgy tudják a kezelést a betegek sajátos igényeihez szabni. A felismerés, hogy az ovuláció és a hormonok szintje fontos szerepet játszanak a COVID-19-el való megküzdésben, új lehetőséget nyit a kezelésben, még azoknak a nőknek az esetében is, akik nem ovulálnak rendszeresen, vagy alacsony az ösztrogénszintjük. A kutatók azt is felvetik, hogy a hormonterápia segíthet a COVID 19-ben szenvedő betegeknek. Különösen az tűnik valószínűnek, hogy az ösztrogénpótlás javíthatja a menopauzában lévő, valamint az anovulációs ciklussal rendelkező, és alacsony ösztrogénszintű nők eredményeit.

Ma sok nőnek azt tanítják, hogy a női hormonok és az ovuláció kellemetlenséget okoznak, ezért el kell nyomni azokat. Vannak olyan
társadalmak, ahol a menstruációt szégyenletesnek tekintik. A súlyos tünetekre vonatkozó panaszok, melyek a mögöttes állapotra utalhatnak, túl gyakran találnak süket fülekre. Szerencsére sok nőnek sikerült megszabadulnia ettől a mentalitástól, az olyan hormonális egészséget oktató programoknak köszönhetően, mint amilyen a FEMM. Amint a nők feltérképezik és megértik a ciklusukat, képessé válnak arra, hogy az orvosukkal együttműködve jelentős mértékben javítsák egészségüket. Az ovuláció fontosságát hangsúlyozó edukációra már a COVID-19 előtt is szükség volt, és ez így marad akkor is, amikor a pandémia majd véget ér. Addig is ez a tanulmány emlékeztet minket arra, hogy a nők reproduktív egészsége sohasem választható el az általános egészségi állapottól és jóléttől. Reméljük, hogy ez a tanulmány több nőt inspirál majd arra, hogy megismerje a testét!

 

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Források

Eredeti cikk átvéve:
https://femmhealth.org/latest-research/new-study-demonstrates-better-covid-19-outcomes-in-women-who-ovulate/

A cikkben említett tanulmány:
Ding T, Zhang J, Wang T, Cui P, Chen Z, Jiang J, Zhou S, Dai J, Wang B, Yuan S, Ma W, Ma L, Rong Y, Chang J, Miao X, Ma X, Wang S. Potential Influence of Menstrual Status and Sex Hormones on female SARS-CoV-2 Infection: A Cross-sectional Study from Multicentre in Wuhan, China. Clin Infect Dis. 2020 Jul 22:ciaa1022. doi: 10.1093/cid/ciaa1022. Epub ahead of print. PMID: 32697835; PMCID: PMC7454316.

A FEMM módszerről több:
https://femmhealth.org
https://www.termekenyvagy.hu/femm/