fbpx

4 természetes kiegészítő endometriózisban

Menstruációs fájdalom. Alhasi fájdalom. Fájdalom a szex közben. Fájdalom székletürítéskor. Fájdalom pisiléskor. Fájdalom ok nélkül. Ezek az endometriosis leggyakoribb tünetei, amely 10 nő közül legalább egyet érint.

Annyira gyakran félrediagnosztizálják, hogy a megfelelő diagnózis felállítása 9 évig is eltarthat.

Most azt is felismerték, hogy a tizenévesek borzasztó menstruációs fájdalmának is ez lehet az egyik leggyakoribb oka.

Miért fáj?

 

Az endóval járó fájdalom a gyulladás és az adhéziók következménye, amelyek azért alakulnak ki, mert az általában a méhben növekvő szövet azon kívül növekszik, és ciklikusan vérzik. Maga a vér is fájdalmas irritáló hatású. A fájdalom kezdetben a ciklussal összefüggésben jelentkezik, közvetlenül a menstruáció előtt vagy alatt, de idővel ez a vérzés és gyulladás végül hegesedéshez és adhézióhoz (összenövésekhez) vezethet, amely feszültséget okoz a medencei szervekben, beleértve a hólyagot, a méhét és a beleket, így krónikus fájdalmat okozva.

Tünetek

 

Ha nem vagy biztos abban, hogy endometriózisod van, vagy hogy a fájdalmadat ez okozza-e, akkor itt vannak a következő tünetek, amik az endometriózis fájdalmának leggyakoribb típusai:

 • Fájdalmas menstruációk (79%)
 • Alhasi fájdalom (69%)
 • Szexuális fájdalom (45%)
 • Bél problémák (pl. Székrekedés, hasmenés) (36%)
 • Hasfájás (29%)
 • Meddőség (26%)
 • Petefészek endometrium ciszták (20%)
 • Fájdalom pisiléskor (10%)
 • Egyéb húgyúti problémák (6%) …

Mi van a műtéten és gyógyszeres kezelésen túl?

Nem lenne csodálatos, ha a műtéten és a gyógyszeres kezelésen kívül lenne más alternatíva is az endometriózisban? 

Van egy csapat kiegészítő, amelyek bizonyítottan hatásosak, nem csak az endometriózishoz kapcsolódó fájdalom enyhítésében segítenek, hanem a léziók csökkentésében és a ciszták eltűntetésében is. 

Hihetetlenül hangzik? Pedig nem az. ⁠

A természet lenyűgöző ereje segíti testünket a gyógyulásban. A gyógynövények és táplálékkiegészítők segíthetnek a fájdalom kezelésében, és biztonságosabbak, mint az ibuprofen használata, amely tönkreteheti a bélflórát.

És mennyi időbe telik míg javulás várható ezektől?

Akár 6-12 hónapba is telhet, míg javulás következik be, csökken az endometrium szövetek mennyisége a hasüregben, de vannak olyan tanulmányok, melyekben már 3 hónapon belül is javulást tapasztaltak a vizsgálatban résztvevők. 

Honnan tudom, hogy javulok?

Nyilván te a javulást úgy tudod nyomon követni, ha figyeled a tested, hiszen effektíve a változást, progressziót a laparoszkópos vizsgálattal lehetne csak látni, de ha a tünetek enyhülnek, az is pozitív változás. Ezért azt javaslom, hogy vezess egy naplót – Endó napló, melyben követed a tünetek változását, akár már annyi is elég lehet, ha lejegyzed a fájdalmat egy 10-es skálán egy dátummal hetente, vagy hetente pár alkalommal.

A 3+1 kiegészítő

Íme négy olyan kiegészítő és gyógynövény, amelyeket használnak és, amelyek tudományos szempontból bizonyítottan enyhítik nemcsak az endometriózishoz kapcsolódó fájdalmat, de az adhéziókat és a cisztákat is csökkentik. 

Az alábbiakban felsorolt ​​első 3 kiegészítőről kimutatták, hogy közvetlenül javítja mind az endometriózist, mind az életminőséget, ideértve a fájdalmat – a szex közbeni fájdalom, vizelés és székelés közbeni fájdalom, – valamint elősegítette az endometrium léziók regresszióját és a petefészek ciszták felszívódását. Javult a termékenység, csökkent a műtéti indikáció és javult az alvás. 

A negyedik kiegészítő, a gyömbér hatékony, természetes fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásúnak bizonyult, különösen a menstruációval összefüggő fájdalmak esetén. 

Javasolt ezek együttes szedése naponta 6-12 hónapon keresztül a maximális hatékonyság érdekében, és szükség esetén akár tovább is, szoros együttműködésben a kezelőorvossal.

1. Melatonin

Általában a melatoninra, mint alvást segítő kiegészítőre gondolunk, és valójában ez a természetes anyag, amely éjszaka termelődik az agyunkban, az alvási ciklust irányító hormon. Hat a test hőmérsékletére, és álmosságot okoz. A melatonin képzését a hipotalamusz vezérli a fény–sötétség változásairól kapott információ alapján, majd a tobozmirigy választja ki. A vérrel jut el a test más részeibe. Sötétben keletkezik, ezért a „sötétség hormonja”-nak is nevezik. Az álmosság kiváltása mellett, a melatonin erős antioxidáns, megtisztít attól a “biokémiai rendetlenség”-től, amely felhalmozódik a szervezetben, a nap folyamán, oxidatív károsodást okozva a sejtekben és membránokban. Az antioxidánsok között a melatonin egyedülálló, mert mind zsírban és vízben is oldódik, és gyorsan átjut a vér-agy gáton. A melatonin erőteljes természetes méregtelenítő, különösen a túlzott vagy káros ösztrogén formák esetében, és talán ez magyarázza erőteljes szerepét az endometriózis kezelésében. ⁠

Egy vizsgálatban, melyben 40 krónikus alhasi fájdalommal küzdő 18 és 45 év közötti nőt vizsgáltak, napi 10 mg melatonin szignifikánsan képes volt:

 • Csökkenteni az endometriózis okozta krónikus alhasi fájdalmakat
 • Csökkenteni az alhasi fájdalmat a menstruáció és a szex során
 • Csökkenteni a fájdalmat a vizelés során és a bélmozgásokkal kapcsolatban, valamint
 • A fájdalomcsillapítás iránti igény 80% -kal csökkent a melatonint szedő nők körében, ideértve az NSAID-ok és a kábító fájdalomcsillapítók használatát is.
 • A melatonint szedő nőknél jelentősen javult az alvás és jobban érezték magukat a reggeli ébredéskor. 
 • Állatkísérletekben a melatonin az endometriózis szövetek regressziójához és zsugorodásához vezetett.

Hogyan kell használni: Azt javaslom, hogy kezd napi 1-3 mg-mal, lehetőleg este, mivel ez álmosságot okozhat (plusz segítség, ha az alvás nem megy könnyen!). 

Egy hónap alatt emeld az adagot lassan 10 mg-ig, amelyet lefekvéskor kell bevenni, vagy ha nem leszel tőle nagyon álmos, akkor oszd ketté esti és lefekvés előtti adagra. Ebben a dózisban a melatonin támogatja a test természetes méregtelenítési folyamatait.

2. NAC 

Az N-acetil-cisztein (NAC) egy aminosav, amely a cisztein aminosav acetilált formája. Erős antioxidáns tulajdonságokkal bír, a glutathoin nevű fő antioxidáns termeléséhez szükséges anyag, és természetes formában jelen van például a fokhagymában is.  Többek között erősíti az immunrendszert, segíti a máj egészségének megőrzését és a szervezet méregtelenítését. Sokan azonban nem termelnek eleget ahhoz, hogy lépést tartsanak a környezeti toxinok krónikus expozíciója és a saját természetes hormonjaink – ideértve az ösztrogént – túltermelése miatt kialakult problémákkal. A NAC lenyűgöző eredményekkel rendelkezik, kifejezetten az endometriózisban szenvedők számára.

Egy olaszországi 92 nőt vizsgáló 2013. évi tanulmányban 47 nő NAC-t szedett, 42 pedig placebót. Azok közül, akik napi háromszor 600 mg NAC-t, hetente három egymást követő napon három hónapig szedtek a következőt tapasztalták:

 • 24 betegnél az endometriózis csökkenése vagy eltűnése, a fájdalom csökkenés/ javulása vagy terhesség miatt a tervezett laparoszkópiát nem kellett elvégezni 
 • A NAC-t szedő csoportban 14 nőnél csökkentek a petefészek ciszták 
 • 8 betegnél a tünetek és a léziók teljesen eltűntek
 • 21-nél csökkent a fájdalom 

A másik csoportban csak 1 betegnek halasztották el a műtétet.  A NAC-csoportban összesen nyolc nő teherbe esett, a placebo csoportban pedig hatan.

Hogyan kell alkalmazni: Azt javaslom, hogy szedj 600 mg-ot naponta háromszor. Folytasd legalább 3 hónapig (a ciszták lényeges csökkenésének észlelési ideje a fenti vizsgálatban), és ha javulást tapasztalsz is, ezt a nagyon biztonságos kiegészítőt szükség esetén folyamatosan lehet szedni.

3. Fenyőkéreg kivonat

Egy az endometriózis gyógyítására szolgáló természetes anyagokról szóló újabb tanulmányban ezúttal a piknogenolt, a fenyőkéreg kivonatát vizsgálták. Endometriózisban szenvedő nők napi kétszer 30 mg-ot fogyasztottak 48 héten át. Az eredmény pedig: 

 • 33%-kal csökkent a fájdalom, beleértve a súlyos fájdalmakat, és a hatása tartós volt. 
 • Noha a fájdalomcsillapítás nem volt olyan erős, mint a hormonális kezelés esetén, valójában relapszus nélkül is fennállt, ellentétben a gyógyszeres csoporttal
 • Ezenkívül a piknogenol-csoportban 5 nő teherbe esett

Hogyan kell alkalmazni: 30 mg piknogenol, naponta kétszer egy évig, folytasd szükség szerint.

4. Gyömbér

A gyömbér, amit a kínai orvoslásban is sok ezer éve használnak, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Úgy tűnik, hogy gyulladáscsökkentő hatása révén segíthet a fájdalomcsillapításban.

Egy orvosi kutatás, melyben 500 mg-os dózisban, naponta 2-4 alkalommal szedtek gyömbér port tartalmazó kiegészítőt kimutatta, hogy a gyömbér kapszula ugyanolyan hatékonyan csökkentette a menstruációs fájdalmakat, mint az ibuprofen.

Ajánlott a fenti kiegészítőkkel együtt szedni naponta és a menstruáció előtt néhány nappal és alatta magasabb dózisban szedhető, hogy a fájdalom enyhüljön.

 

A természetes terápiák bevonása az endometriózis kezelési tervbe nem zárja ki a hagyományos terápiák alkalmazását. Integrált módon alkalmazhatóak – azaz a szokásos endometriózis kezelésekkel kombinálva. És szükség esetén mindig lehet agresszívabb terápiákra váltani. De azt javaslom, hogy teszteld ezeket a természetes terápiákat 6-12 hónapon keresztül, a kezelőorvosoddal megbeszélve. 

Ha Te, vagy valaki, az ismerőseid közül endometriózisban szenved, figyeld a blogot, mert hamarosan újabb tartalmakat osztunk meg a témában, illetve oszd meg ezt valakivel, akit érdekelhet!

 

Dr. Varga Zsuzsanna

 

Forrás:

Porpora M, Brunelli R, Costa G, et al. A promise in the treatment of endometriosis: an observational cohort study on ovarian endometrioma reduction by N-acetylcysteine. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2013; April. Article ID 240702,

Schwertner A, Conceicao dos Santos C, Costa G, et al. Efficacy of melatonin in the treatment of placebo endometriosis: A phase II, randomized, double-blind, placebo controlled trial. PAIN 2013;154(6):874-881.

Kohama T, Herai K, Inoue M. Effect of French maritime pine bark extract on endometriosis as compared with leuprorelin acetate. J Reprod Med 2007; 52(8):703-708.

Jenabi E. The effect of ginger for relieving of primary dysmenorrhoea. J Pak Med Assoc. 2013 Jan;63(1):8-10.

Dr Aviva Romm

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Források