fbpx

Hogyan alakította át az életem a Biohacking?

Tél – A menstruáció

Vulnerability is not winning or losing; it’s having the courage to show up and be seen when we have no control over the outcome. Vulnerability is not weakness; it’s our greatest measure of courage.” /“A sebezhetőség nem győzelem vagy vereség: egyszerűen csak bátorság. Annak a bátorsága, hogy megmutassam önmagam akkor is, amikor semmilyen hatalmam nincs a végkifejlet fölött. A sebezhetőség nem gyengeség, sőt: a bátorság legkiválóbb fokmérője. (Brené Brown)

Talán tizenkettő lehettem, amikor egy barátnőmmel a menstruációról beszélgettünk. Titokban, egy mosdó rejtekében. Én még nem menstruáltam soha – ő addigra igen. Azt mondta, ez azt jelenti, minden hónapban lesz egy vérző seb a hasában, és lentre, a bugyijára folyik a vér. A következő snittem a körzeti orvos, aki tizenöt éves koromban a rendszertelen ciklusaimra azonnal fogamzásgátlót ír, amely mellett szinte megszűnik a vérzésem. Bár addigra tudtam, hol volt pontatlan a barátnőm interpretációja a menstruációról, mégis: az első gondolatom az volt, hogy végre, megszabadultam a sebtől. Hosszan kísért a kép, amelyben a menstruációt egy óriási, fájdalmas, tátongó seb következményeként láttam magam előtt. 

Sokszor éreztem a következő években, hogy szerencsés vagyok: nincs seb, nincs küzdelem. Nincs gyengeség, nincs sebezhetőség. Menő a 21. Században élni – egyszerűen ki lehet iktatni már, amire semmi szükségünk nincs. 

A különféle hormonális fogamzásgátlók hosszan kísértek. Csak a terhességeim idejére hagytam el őket, és a szüléseim után is azonnal visszatértem hozzájuk. A menstruációm valódi arcával ezért csak a harmadik, a fiunk elvesztésével végződő szülésem kapcsán találkoztam, és nem volt túl szimpatikus… 

Az első alkalmak különösen nehezek voltak, bár tudtam, hogy nem a vér  az, ami a szorongásom forrása, hanem a koraszüléshez és a veszteséghez kapcsolódó beteljesületlen vágyaim minden hónapban visszatérő érzése. Emlékszem a félig csukott szemmel történő tamponcserékre, a szülés utáni első, egyébként szürreálisan erős és fájdalmas, hosszan tartó vérzéseknél. Sebezhető voltam, és dühös: dühös, hogy nem szüntethetem meg teljesen a vérzésem. A hormonális fogamzásgátlókra való visszatérés abban az élethelyzetben nem volt opció, bármennyire is vágytam volna, így egyértelmű lett hogy innentől együtt fogunk haladni az úton. A helyzetet súlyosbította egy, az első szülésemnél végzett császármetszés hegében lévő endometrióma is, ami nagyon erős tüneteket – főként fájdalmat – okozott hónapról hónapra.  

Mit is mondhatnék, nem lettünk rögtön barátok a menstruációmmal. Sőt! 

De a hónapok során megdöbbentő dolog történt. Először is megjelent az életemben a cikluskövetés módszere: ez pedig soha nem várt módon hozott gyógyulást ebben a közel másfél évtizedes küzdelemben. Megmutatta, hogy a testem képes működni, és nemcsak titokban, zárt ajtók mögött tudja ezt tenni rejtélyes folyamatok tömkelegét mozgatva a háttérben. Az előadás nyilvános lehet számomra is minden egyes hónapban, ha megtanulom a játékszabályokat. 

Természetesen számtalan nehézséggel küzdöttem: ott volt az endometrióma, a rövid luteális fázisok, a fájdalmas vérzés, a súlyos PMS.

Ezekre a Biohackingben rejtőzött a válasz. Fontos volt tapasztalnom, és megértenem: a nem ideális működések  logikus válaszok a testemet ért behatásokra. A testem nem kaotikus, csak érzékeny, nem kiismerhetetlen, hanem komplex. Egy sor negatív stigmát írtam át magamban, és túlzás nélkül állíthatom: újjászülettem a nőiségemben. 

Míg eleinte gyűlöltem minden menstruációt – gondoljatok bele, összesen vagy 30 ciklusom volt 13 és 31 éves korom között -, semmi másról nem szóltak, csak arról, hogy sok, hogy fáj, hogy késik, hogy korán jön, hogy kényelmetlen… Addig alig egy év alatt megtaláltam a helyét az életemben. 

A menstruációm a fájdalmas, erős, elnyúló akadályból az egészségem és a hogylétem legfontosabb markerévé vált. Lassacskán pedig képes voltam meghackelni a bosszantó vonásait is. Elült a vihar, és közben én kezdtem kormányozni a hajót. Önbizalmat szereztem, az önbizalom által pedig erőre találtam magamban. Képes voltam minden hónapban megélni a sebezhetőségem. És valóban a sebezhetőségem lett a bátorságom egyik legerősebb forrása. 

Folytatjuk!

Ha érdekel a teljes történet, vagy te is szeretnél elindulni azon az úton, amely közelebb visz a hormonális folyamataid megértéséhez, a Női Biohacking program megvásárlása után te is csatlakozhatsz a VIP Biohackerek közösségéhez, ahol folyamatosan megosztjuk egymással az élményeinket és a tudásunkat. Nem kell egyedül elindulnod az úton – nem vagy egyedül semmiben sem! 

Hofgárt-Ékes Noémi

Köszönöm, ha megosztod!

További érdekes cikkek a témában:

A tested Beethoven szimfóniája

Elolvasom

Főszerepben: Az Akné

Elolvasom