Hogyan befolyásolja a pajzsmirigy a menstruációs ciklusomat?

A pajzsmirigy fontos szerepet játszik a reproduktív egészségben, közvetlenül befolyásolja a petefészkek működését és közvetett módon hat a nemi hormonokat kötő globulinra – SHBG. Mindezek alapján a pajzsmirigy rendellenessége menstruációs rendellenességeket is eredményezhet – bár a menstruációs problémák általában gyakoribbak azoknál, akik súlyos pajzsmirigy-betegségben szenvednek, szemben az enyhe vagy közepes mértékű pajzsmirigy-betegekkel.

Ha a menstruációs ciklus során szokatlan tüneteket tapasztalnál, érdemes lehet elgondolkozni a pajzsmirigy probléma lehetőségéről.

A hipotireózis és a ciklusod 

Számos menstruációs rendellenesség kapcsolódik a pajzsmirigy alulműködéshez, kezdve a súlyos, gyakori menstruációs vérzéstől a ritka, vagy akár hiányzó menstruációs ciklusokig.

Erős vérzés

Ne feledd, hogy míg a hipotireózis az egyik lehetséges oka az erős menstruációs vérzésnek, számos egyéb lehetséges diagnózis is létezik, ideértve a miómákat, a policisztás petefészek szindrómát (PCOS), a gyógyszerek mellékhatásait, esetleg daganatos betegségeket és bizonyos  fertőzéseket is. Ezért feltétlenül vedd fel a nőgyógyászoddal a kapcsolatot, és kérd a tanácsát, ha túl erős vérzést tapasztalnál.  

Kimaradó vagy ritka menstruáció 

A spektrum másik végén hipotireózis esetén a kimaradó ciklusok (amenorrhea) vagy ritka ciklusok (oligomenorrhea) állnak. A ritka menstruációk gyakoribbak.

Amenorrhoea vagy oligomenorrhea kialakulhat a  tireotropinfelszabadító hormon (TRH) szint emelkedéséből. A magas TRH szint kiváltja a prolaktin felszabadulását az agyalapi mirigyben (az agy alapjában található borsó méretű szerv). Ez pedig megakadályozhatja az ovulációt.

A prolaktin zavarja a petefészekben az ösztrogén termelését, ritka vagy hiányzó ciklusokat eredményezhet, valamint egyéb tüneteket, például meddőség, menopauza tüneteit, például hőhullámok és hüvelyi szárazság.

Csökkent termékenység

Mivel a pajzsmirigy hormon hiánya gátolhatja az ovulációt, a pajzsmirigy-megbetegedés megnehezítheti a teherbe esést. Ezenkívül a pajzsmirigy alulműködésben szenvedő terhes nők esetében az első trimeszterben fokozott a vetélés kockázata.

A kezelés hatására javulhat a termékenység, és csökken a vetélés kockázata. Azonban sok nő tapasztal a gyógyszeres kezelés mellett továbbra is  rendellenes menstruációs ciklusokat.

A hipertireózis és a ciklusod

A kimaradó vagy ritka menstruációk a leggyakoribb rendellenességek, amelyeket súlyos hipertireózis esetén észleltek. Ennek oka az, hogy a pajzsmirigy hormon mennyiségének emelkedése közvetett módon növeli a nemi hormonokat kötő globulin (SHBG) mennyiségét, amelynek következtében az ovulációt elmaradhat.

Ahogyan a hipotireózisnál, a hipertireózisnál is a kimaradó ovuláció, és ciklusok termékenységi problémákhoz vezethetnek. Ezenkívül a pajzsmirigy hormon túlzott termelődése a terhesség alatt növeli a vetélés kockázatát.

A pajzsmirigyünk óriási szerepet játszik nemcsak energiánk és anyagcserénk, hanem reproduktív egészségünk szabályozásában is. Amikor egy nő menstruációs / hormonális / termékenységi kérdéseivel fordul orvosához, a pajzsmirigyet gyakran nem ellenőrzik – pedig ez feltétlenül szükséges lenne! Különleges párbeszéd zajlik a hipotalamusz, az agyalapi mirigy és az endokrin mirigyek (mellékvesék, pajzsmirigy és petefészek) között.

Minden tengelyek sorozatában működik – a HPA tengely (hipotalamo hipofízis mellékvese tengelye), az OAT (petefészek mellékvese pajzsmirigy tengelye) és a HPO (hipotalamusz hipofízis petefészek tengelye) -, ami azt jelenti, hogy amikor az egyik mirigy nem működik megfelelően, a többi mirigy meg fogja érezni a különbséget. Ez pedig az idő előrehaladtával bizony jelentős problémákat okozhat a hormonális működésünkben, megjelenhetnek a tünetek. 

Pajzsmirigy gyógyítása természetesen

LEGFONTOSABB LÉPÉSEK A PAJZSMIRIGY GYÓGYULÁSÁÉRT

Összeszedtem a legfontosabb információkat, és leírtam neked közérthetően, ahogyan mindig is el szerettem volna mondani már az elejétől fogva minden páciensemnek, hogy hogyan működik a pajzsmirigyed, és mit kell tenni, ha probléma van vele. Így ezt most neked ajánlom, hogy ne kelljen tovább keresgélned a neten!

A pajzsmirigy-menstruációs ciklus kapcsolata

Miért okozhat egy rosszul működő pajzsmirigy ilyen sokféle menstruációs rendellenességet és termékenységi problémát? Természetesen a test egész hormonális párbeszéde miatt! Több módon közvetlenül befolyásolja a pajzsmirigy a menstruációs ciklust.

  • A pajzsmirigybetegség (mindkét típus – alul- és túlműködés is) megszakítja az ovulációt, ami progeszteron hiányt eredményez. Hogyan történik ez? Mind a hipotireózis, mind a hipertireózis megzavarja az agyalapi hormonok (különösen a prolaktin, FSH, LH) termelését, és ezzel zavarja az agyban kezdődő ovulációs folyamatot. Ezenkívül a petefészekben fejlődő tüszőknek is szüksége lenne a pajzsmirigy hormonokra a kifejlődésükhöz.  
  • A hipotireózis csökkenti a test inzulinérzékenységét, ami az egyik oka annak, hogy a pajzsmirigy betegség policisztás petefészek szindrómával járhat, és súlyosbíthatja a PCOS tüneteit. Ez tovább súlyosbíthatja az ösztrogén dominanciát és a progeszteron hiányát.
  • A pajzsmirigy-alulműködés csökkenti a nemi hormonokat kötő globulin szintjét (SHBG), ami magasabb keringő ösztrogén szintet eredményezhet a testben, és ezért erősebb menstruációkat okozhat. A másik oldalon viszont, a hipertireózis fokozza az SHBG-t, ami enyhébb ciklusokhoz vezethet.
  • A pajzsmirigy-alulműködés csökkenti a szervezet azon képességét, hogy hatékonyan méregtelenítse az ösztrogént, ami növeli az ösztrogén szintet, és így erősebb menstruációkat eredményezhet. 
  • A pajzsmirigy alulműködés csökkenti a véralvadási faktorokat, így erősebb menstruációkat okozva. Ezzel szemben a hipertireózis fokozza a véralvadási faktorokat, így enyhébb menstruációkat eredményezve.
  • A pajzsmirigy-alulműködés a gyomorsav (HCl) termelésének csökkenésével jár, csökkentve a tápanyagok felszívódását – különösen a vasét -, amelyek hasznosak lennének a hormonok előállítására és a petesejtjeink táplálására.

 

Általánosságban elmondható, hogy az alulműködő pajzsmirigy “elrabolja” az energiát az egész testtől, beleértve azt az energiát is, amely a reproduktív rendszer működéséhez és hibátlan termékenységhez is szükséges lenne.  Ne felejtsd, hogy a test minden sejtjén vannak pajzsmirigy hormon receptorok, tehát az egész testünk függ a megfelelő pajzsmirigy-hormon ellátottságtól. Érthető, hogy a test nem tudja az energiát ovulációra fordítani, amikor energiahiány van, és úgy érzi, mintha küzdenie kellene az életben maradásért.

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Források

Jacobson MH, Howards PP, Darrow LA, et al. Thyroid hormones and menstrual cycle function in a longitudinal cohort of premenopausal women. Paediatr Perinat Epidemiol. 2018;32(3):225‐234. doi:10.1111/ppe.12462

Gude D. Thyroid and its indispensability in fertility. J Hum Reprod Sci. 2011;4(1):59‐60. doi:10.4103/0974-1208.82368

Krassas GE, Pontikides N, Kaltsas T, Papadopoulou P, Batrinos M. Menstrual disturbances in thyrotoxicosis. Clin Endocrinol1994;40:6414.

Tanaka T, Tamai H, Kuma K, Matsuzuka F, Hidaka H. Gonadotropin response to luteinizing hormone releasing hormone in hyperthyroid patients with menstrual disturbances. Metabolism 1981;30:3236.

Akande EO, Hockaday TD. Plasma oestrogen and luteinizing hormone concentrations in thyrotoxic menstrual disturbance. Proc R Soc Med 1972;65:78990.

Kakuno Y, Amino N, Kanoh M, Kawai M, Fujiwara M, Kimura M, et al. Menstrual disturbances in various thyroid diseases. Endocr J 2010;57:101722.