Mire jó az ovuláció?

Tartalomjegyzék

Az ovuláció, mint az hormonális egyensúly és az egészség markere

A petefészek hormonok, az ösztrogén és a progeszteron jótékony hatással vannak az egészségre. Ez azt jelenti, hogy a természetes ovulációs menstruációs ciklusok jótékony hatással vannak az egészségre, mivel az egészséges ovulációnak köszönhetően készülnek  a női hormonok.

Ovuláció kell a megfelelő mennyiségű női hormonhoz

Bizony, az ovuláció szükséges ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű női hormon termelődjön a szervezetedben. Mi nem úgy működünk, mint a pasik, akiknek a tesztoszteron szintje nagyjából állandó. A mi hormonjaink a ciklusunk során folyamatosan változnak. A ciklus első felében az ösztrogén dominál, a peteérés után, a ciklus második felében pedig a progeszteron.

Egy csodálatosan komponált szimfónia, ami olykor várandósságot eredményez, de ha nem is ez a cél, az ovuláció akkor is egészséges dolog, mert az ovuláció hatására, valamint az ovulációért keletkező hormonok nagyon fontosak a női szervezetnek.

Az ovuláció, mint befektetés

A havi adag ösztradiol elősegíti az izom épülést, az inzulinérzékenységet, valamint a csontok, az agy és a szív- és érrendszer hosszú távú egészségét.

A havi adag progeszteron pedig csökkenti a gyulladást, szabályozza az immunrendszer működését, és támogatja a pajzsmirigy, az agy, a csontok és az mellek egészségét.

Jerilynn Prior kanadai endokrinológiai professzor szerint „35–40 évnyi ovuláció nemcsak a termékenység szempontjából előnyös, hanem az osteoporosis, agyvérzés, a demencia, a szívbetegségek és a mellrák megelőzésében is segít”. Ebben az értelemben minden egyes ovuláció olyan, mint egy kiváló befektetés.

Prior professzor szerint az ovulációs ciklusok a „jó egészség teremtői”. Ezen kívül az ovuláció még „a jó egészség mutatója” is, mert amikor egészségesek vagyunk, az ovuláció probléma nélkül és rendszeresen érkezik.

A menstruációs ciklus egy életjel!

2004. szeptember 21-én a nők szexuális és reproduktív egészségének hívei találkoztak a New York-i Tudományos Akadémián megrendezett „A menstruációs ciklus egy életjel” címet viselő tudományos fórumon. A találkozó célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a menstruációs ciklus szerepére, amely a nők általános testi egészségének egyedülálló mutatója. A konferencián Dr. Paula Hillard, a Cincinnati Orvostudományi Főiskola szülészeti, nőgyógyászati ​​és gyermekgyógyász professzora kijelentette: „A menstruációs ciklus egy ablak a nők általános egészségi állapotára és jólétébe, és nem csak reproduktív esemény.” „Jelezheti a csontok állapotát, a szívbetegségeket és a petefészek-elégtelenséget, valamint a hosszú távú termékenységet. Ezért, ha egy nőnek nincs menstruációja, ez az első jele annak, hogy valami nincs rendben.”

Biomarkerek az ovuláció azonosítására

Számos biomarker segíthet a nőknek az ovuláció azonosításában. Leggyakrabban a méhnyaknyák, az alap testhőmérsékletnek változását és a méhnyak változásait használják.

Azok a nők, akik képesek olvasni a biomarkereiket, képesek lesznek felismerni az ovulációt is. Az ovuláció figyelemmel kísérése lehetővé teheti, hogy felkészülj a következő menstruáció kezdetére. Valójában sok nő nem tudja pontosan megjósolni a menstruáció kezdetét, és nem tudja, milyen hosszúak a ciklusai. A nőknek meg kell tanulniuk azonosítani a menstruáció időtartamát, a méhnyaknyák minőségét, az ovuláció időpontját, valamint a follikuláris és a luteális fázisok időtartamát. Ez a célja a termékenységtudat módszereknek. 

Ciklus eltérések azonosítása

A normális menstruációs ciklus hossza 24 és 36 nap, a luteális fázis hossza 11 és 17 nap között van ( FEMM szerint a luteális szakasz hossza 9-18 nap). A rendellenes ciklusok lehetnek rövid ciklusok (kevesebb, mint 24 nap), hosszú ciklusok (több mint 36 nap), vagy normál hosszúságú ciklusok, rövid luteális fázissal vagy annak hiányával (anovuláció). Ha három vagy több rendellenes ciklust azonosítasz egy év alatt, vagy két egymást követő rendellenes ciklusod van, ajánlott konzultálni szakemberrel, és hormonprofilt kell készíteni.

A rendszeres ovuláció és nem a rendszeres menstruáció a jó egészség jele

Az alapvető egészségügyi probléma első jele gyakran az ovuláció rendellenessége, amelyet szabálytalan ciklusok követnek. Kimutatták azt is, hogy a változó ciklushosszak, a rövid ciklusok és a hosszú ciklusok összefüggenek a termékenység csökkenésével, és hogy a menstruációs ciklus mintázatai megjósolhatják, hogy a terhesség fennmarad-e. Ugyanakkor a normál hosszúságú menstruációs ciklusok nem feltétlenül jelzik a petefészek megfelelő működését, mert ebben az esetben is kimaradhat az ovuláció. Ezért a rendszeres ovuláció és nem a rendszeres menstruáció a jó egészség és a megfelelően működő endokrin rendszer jelzője.

Már korán megtanulható

Az ovulációs ciklus megfigyelését pubertáskorban és serdülőkorban kellene elkezdeni. Különös figyelmet kell fordítani a korai vagy késő pubertáskor esetében, mivel ezekben az esetekben bizony jelen lehetnek endokrin problémák. Mivel a serdülőkorban az ovulációt megzavaró állapotok csak akkor romlanak, ha nem sikerül helyes diagnózist felállítani, az ovulációs rendellenességek azonosítása lehetővé teheti a mögöttes egészségügyi problémák korai kezelését. Fontos, hogy bizonyított tény, hogy a lányok már egészen fiatalon is képesek megtanulni, hogyan ismerjék fel a méhnyaknyák mintázatait, és ezen információk felhasználásával megkülönböztni az ovulációs és anovulációs ciklusokat. Kimutatták, hogy a menstruációs ciklus mintázata a menarche utáni első években jobban megjósolja az ovulációs diszfunkciót felnőttkorban, mint az androgén vagy LH szint.

Ezért elengedhetetlen a biomarkerek használata, amelyek segítik a nőket az ovuláció azonosításában. Ezért minden nőnek és minden egészségügyi dolgozónak, aki nőkkel foglalkozik, rendelkeznie kellene ezzel a tudással.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a nők ovulációs diszfunkciója általában életének elején kezdődik; és ha nem diagnosztizálják és nem kezelik, akkor általában felnőttkorukban romlik. A fiatal lányok oktatása az iskolákban, pubertás kortól kezdve, annak felismerésére, hogy mikor van peteérésük, életük során nagy értéket képvisel. Az ovuláció biomarkereinek nyomon követése megbízható módszer az egészség és a termékenység kezelésére, valamint olyan rendellenes minták azonosítására, amelyek kezelésre szoruló rendellenességekre utalhatnak.

Némi irónia

Érdekes módon Carl Djerassi, a fogamzásgátlók kifejlesztésének úttörője azt írta, hogy

„Végül sok nő a tehetős társadalmunkban arra a következtetésre juthat, hogy annak meghatározása, hogy mikor és hogy egyáltalán ovulál-e, a személyes egészségügyi információk magától értetődő, rutinszerű elemének kellene lennie.”

Még szerencse, hogy a fogamzásgátló mellett nincs ovuláció és nem tudsz megfigyelni semmilyen biomarkert, sőt valódi rendes menstruációd sincs, csupán megvonásos vérzésed. 

Image 1 for category Ovuláció

http://www.cemcor.ubc.ca/sites/default/files/uploads/1_What_is_Ovulation.pdf

Reed BG, Carr BR. The Normal Menstrual Cycle and the Control of Ovulation. [Updated 2018 Aug 5]. In: Feingold KR, Anawalt B, Boyce A, et al., editors. Endotext [Internet]. South Dartmouth (MA): MDText.com, Inc.; 2000-. Available from: 

Committee Opinion No. 651, Obstetrics & Gynecology: December 2015 – Volume 126 – Issue 6 – p e143-e146 doi: 10.1097/AOG.0000000000001215

Vigil P, Lyon C, Flores B, Rioseco H, Serrano F. Ovulation, a sign of health. Linacre Q. 2017 Nov;84(4):343-355. doi: 10.1080/00243639.2017.1394053. Epub 2017 Nov 27. PMID: 29255329; PMCID: PMC5730019.

Su HW, Yi YC, Wei TY, Chang TC, Cheng CM. Detection of ovulation, a review of currently available methods. Bioeng Transl Med. 2017 May 16;2(3):238-246. doi: 10.1002/btm2.10058. PMID: 29313033; PMCID: PMC5689497.

Hasonló cikkek

Leggyakoribb kérdések a PCOS-ban

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) olyan egészségügyi probléma, amely 10-ből 1 szülőképes korú nőt érint. A PCOS-ben szenvedő nőknél hormonális egyensúlyhiány és anyagcsere-problémák jelentkeznek, amelyek

Tovább olvasom »

A csodálatos Inozitol

Az inozitol az elmúlt években a PCOS kezelésének szupersztárjává nőtte ki magát, de kutatták a hatásait a fogyás, a pajzsmirigy betegségek, a szorongás, az álmatlanság

Tovább olvasom »