Szemléletváltás

A Funkcionális orvoslás egy olyan újfajta szemlélet, ami az egészséget és betegséget a kontinuum részeként fogja fel, amiben a humán biológiai rendszer minden komponense dinamikus interakcióban van a környezettel, melyek olyan mintákat és hatásokat eredményeznek, amik folyamatosan változnak. A Funkcionális Orvoslás segíti az orvosnak azonosítani és javítani a fiziológiás működésben és az emberi test biokémiájában bekövetkezett diszfunkciókat. Úgy is lehet fogalmazni, hogy ez a rendszerbiológia klinikai megfelelője.

“Az egészséget és betegséget a kontinuum részeként fogja fel, amiben a humán biológiai rendszer minden komponense dinamikus interakcióban van a környezettel, melyek olyan mintákat és hatásokat eredményeznek, amik folyamatosan változnak.”

A krónikus betegségeket szinte mindig megelőzi a szervezet egy vagy több rendszerében bekövetkezett funkció romlás, ami akár hosszú időn keresztül is fennállhat, mielőtt a betegség megjelenik. Az egészség helyreállításához szükség van a diszfunkció visszafordítására. Minden egyes ember egy egyedi, komplex és egymással szoros kapcsolatban lévő környezeti és életmód faktorral rendelkezik, melyek befolyásolják a belső funkcionalitásunkat – a genetikai sebezhetőségünk – amelyek együttesen hozzájárulnak a betegségek kialakulásához vagy éppen az egészség fenntartásához.

“Minden egyes ember egy egyedi, komplex és egymással szoros kapcsolatban lévő környezeti és életmód faktorral rendelkezik.”

Hogy ebben a szemléletben rejlő komplexitást kezelni tudjuk Amerikában, a Funkcionális Orvoslás Intézete megalkotott egy gyakorlati modellt, amely segít összeszedni és megérteni azokat a klinikai információkat, melyek egy személyre szóló és beteg-központú terápia alapját alkotják.

Az elmúlt 30 évben a Funkcionális orvoslás elképzelései, gyakorlatai, eszközei jelentős mértékben fejlődtek a bizonyítékokon alapuló orvoslásnak megfelelően, figyelembe véve a leggyakoribb betegséghez vezető okokat, pl. gyulladás, oxidative stressz, a táplálkozás, stressz, és fizikai aktivitás jelentőségét, a feltörekvő tudományokat, pl. genomika, proteomia és metabolomika, és a környezeti toxinok jelentőségét az egészségre.

A Funkcionális Orvoslás elemei

A funkcionális orvoslás tudományának alapelvei:

  • Minden egyes ember biokémiai individualitásának ismerete, a genetikai és környezeti egyedisége alapján
  • Egy beteg-központú szemlélet a betegség-központúság helyett
  • Egy dinamikus egyensúly megtalálása a páciens testének, tudatának és lelkének külső és belső faktorai közt
  • Foglalkozni a belső fiziológiai faktorok hálózat-szerű interakcióival
  • Az egészséget, mint pozitív vitalitást szemlélni – nem, mint a betegség hiányát – és kiemelni azokat a faktorokat, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez
  • Elősegíteni a szervek stressztűrő képességét, annak érdekében, hogy fokozzuk az egészség tartamot, ne csak az élettartamot

A Funkcionális Orvoslás nagy előnye, hogy alkalmas bármely egészségtudomány vagy orvosi szakma részére, bármelyikük alkalmazhatja – a képesítésének megfelelő mértékben – a funkcionális orvoslás szemléletét. Amellett, hogy egy hatásosabb szemléletet képvisel a krónikus betegségek megelőzésében, kezelésében és visszafordításában, a funkcionális orvoslás a különböző szakmák között egy közös nyelvet és egységes modellt teremthet, ezzel elősegítve az integrált gondozást. Ez kulcsfontosságú lenne a krónikus betegségek járványszerű terjedésének megfékezésében, mely itthon és nemzetközileg is egészségügyi krízist okoz. Mivel a krónikus betegségek életmódunk és táplálkozásunk miatt, a környezetünk és genetikánk által befolyásolva alakulnak ki, találnunk kell egy olyan gyógyító szemléletet, amely ezeket mind figyelembe veszi.

“Mivel a krónikus betegségek életmódunk és táplálkozásunk miatt, a környezetünk és genetikánk által befolyásolva alakulnak ki, találnunk kell egy olyan gyógyító szemléletet, amely ezeket mind figyelembe veszi.”

A vízióm pedig az, hogy együtt újragondoljuk az egészségügyet, a 21-dik századnak megfelelően, és ezt a gyorsan fejlődő szemléletet itthon is egy jól működő egészségügyi rendszerré alakítsuk, amiben a páciens és az orvos partnerek, egymást segítve találják meg együtt a probléma gyökerét és oldják meg azokat, figyelembe véve testi, lelki, szellemi egyediségüket. És nem várhatunk arra, hogy a rendszer magától változik meg, mindannyiunknak tennünk kell érte, magunkért és a jövőnkért.

Forrás: The Institute for Functional Medicine – Textbook of Functional Medicine 2010