Szakértők

Csáki-Antal Krisztina –  Kommunikáció- és média szakértő, társalgási jelnyelvi tolmács, kismama-és babásjóga oktató, hatha jóga oktató

 

“Nem érek rá. Lélegzem.”

(Simon Márton)

Keresem a lassulási lehetőségeket két kisgyerek, egy művész férj és egy hektikus házfelújítás mellett. Kiköltöztünk a belvárosból, hogy nyugalomra leljünk. Slow life? Hmm, talán. De! Inkább tudatosságra törekszünk. Szeretnénk olyan értékeket átadni egymásnak és a gyermekeinknek, mellyel közelebb kerülhetnek a természethez, önmagukhoz, anélkül, hogy elvesznének a forgatagban. 

Lételemem a kommunikáció, a tenni akarás, a brainstorming, az alkotás, ugyanakkor a lassulás mikéntjeit célzottan keresem.

 

tovább olvasom...
2014-ben jött a fordulópont egy rutin vakbélműtét kapcsán. Ott, akkor sok dolog megváltozott, erős jelzést kaptam, hogy nem ártana visszavenni és fókuszáltabban befelé figyelni. Akkoriban ismerkedtem meg a jógával és váltam tudatosabbá a testi és lelki fejlődésem útján. A nyomvonal általában rögös, sosem lineárisan követhető. De! A lifelong learning-et szem előtt tarva, állandó megújulásra és fejlődésre törekszem, hogy a célom és a fókuszpont ne vesszen el. Az ehhez szükséges “mankókat” már megtaláltam. 😌👇

Korábban, azt gondoltam, a jóga unalmas. Ez a feltevésem, már az első jógaórán megváltozott. 😀 Ahogy ismerkedtem egyre többféle jóga értelmezéssel és kezdett kialakulni a saját gyakorlásom, elgondolásom, megfigyeltem és megtapasztaltam, hogy mennyire komplex érzetek alakulnak ki a testemben általa.

A jóga, a meditáció, az olvasás, mind olyan egységet jelentenek számomra, amelyek megteremtik a nyugalmi faktort.

Szeretném, ha minél több nő nyugalomra találna, testileg-lelkileg feltöltődne és megtalálná az utat önmagához.

Az egészségtudatosság, a jóga, a meditálás, az önismeret gyakorlása és egy lassabb tempójú élet kialakítása (akár egy nagyvárosban is) mind hozzásegíthetnek ehhez Téged is! 🧘‍♀️

Tanulmányok:

 •       Kommunikáció- média szak, újságírás (DE-MA)
 •       Társalgási jelnyelvi tolmács (ELTE BGGYK)
 •       Kismama- és babás jógaoktató képzés 
 •       Hatha jógaoktató képzés 
 •       Nalini Női Jóga Oktatkóképzés (folyamatban)

Elérhetőségeim:

Facebook: @jogacsakiantalkriszti

Hámory Dorottya – Holisztikus egészségmentor

 

Az étel alkotás és főzés szeretete 5 éve kezdett el nagyon megerősödni bennem, amikor saját ételérzékenységek miatt kezdtem el elszántan kísérletezni. Miközben az egészségügyi problémáimra kerestem a választ, egyre jobban mélyedtem el az ételeknek a szervezetünkre gyakorolt hatásaiban, és egyre világosabbá vált, hogy itt bizony nem fogok egyetlen igazságot találni.

Miután az összes “ajánlott” diétát kipróbáltam magamon, kezdtem végre visszatalálni a saját belső hangomhoz, olvasni a testem jelzéseiben és bízni abban, hogy a válasz bennem van. Ez a hozzáállás hozta meg a gyógyulást 4,5 év után, amelyben egészen addig különböző orvosok és terapeuták sem tudtak segíteni.

Nekem ez adta az erőt, hogy elkezdjem megosztani ezt a szenvedélyt, és egyszerűen az ételek kitalálásakor és elkészítése során érzem, hogy ELEMEMBEN vagyok.

 

tovább olvasom...
Hiszek az ételek gyógyító erejében. Mindennek, amit magunkhoz veszünk energiája van és dolgozik bennünk, így arra fogok törekedni, hogy ezt a hitet és szenvedélyt át tudjam adni az ételeimmel. Ugyanis egy biztos, hogy a sejtjeink abból épülnek, amivel tápláljuk őket, és akkor hasznosulnak a legjobban, ha közben jól is érezzük magunkat:) 

Imádok kísérletezni, különleges ízeket felfedezni és az utazásaim alatt inspirálódni, úgyhogy számíthattok arra, hogy ezeket valamilyen módon biztosan belecsempészem majd a receptjeimbe.

Abszolút az elfogadás szószólója vagyok, illetve annak, hogy mindenki különböző, teljesen egyéni ízvilággal és preferenciákkal.

Ezért én is a sokféleségre törekszem az ételeimmel a teljes értékű növényi táplálkozás jegyében és azt szeretném, ha a receptek között is mindenki megtalálná a számításait.

Területeim:

 • Receptalkotás, catering, és menü alkotás bármilyen ételérzékenységgel, allergiával élőknek
 • rendezvény -workshopok szervezése Test és Lélek kapcsolatának témáiban
 • privát séf szolgáltatások – rendezvényekre, elvonulásokra, bevásárlás, tanácsadás

Tanulmányok:
– anglisztika BA, szak -műfordítás szakirány (PPKE-BTK)
– Holistic Health Coach – New York Institute of Integrative Nutrition

– akkreditált séf

Weboldal: dorottyahamory.com

Instagram: @dorottyahamory

Tornai Ildikó – Akkreditált termékenységtudat-oktató

 

Tornai Ildikó vagyok, nemzetközileg akkreditált termékenységtudat-oktató, 4 gyermek édesanyja. Küldetésemnek tekintem, hogy Magyarországon minél szélesebb körben elérhetővé váljon a cikluskövetéses módszerek által nyújtott tudás, melyet gyermekáldás tervezésére, biztonságos fogamzásgátlásra és a női egészség nyomon követésére is lehet használni.

Szeretem segíteni az egészségtudatosságra törekvő nőket abban, hogy felismerjék a ciklusaik és az általános egészségügyi állapotuk közötti összefüggést. A cikluskövetés elsajátítása képessé tesz minket nőket arra, hogy serdülőkortól egészen változó korig tudatában legyünk annak, hogy mi történik a testünkben, ezáltal önbizalomra és egészséges testképre tegyünk szert.

Az oktatóvá válás ötlete egyrészt abból az élményből született, hogy éveken keresztül kerestem saját magam számára biztonságos, hormonmentes és non-invazív fogamzásgátlási módszert, de az egészségügyi rendszerben leginkább csak előítéletekkel és információ hiánnyal találkoztam. Másrészt…

tovább olvasom...
Másrészt a férjemmel több, mint 10 éve foglalkozunk jegyespárok nyolcszemközti és kiscsoportos felkészítésével, ahol minden évben visszatérő téma a családtervezés kérdése. Úgy tapasztalom, hogy a párok részéről nagyon nagy igény van arra, hogy mélyebben megértsék a saját termékenységük működését.

2017-ben találtam rá az ausztrál eredetű Billings Ovulációs Módszerre®, mely mindkét kérdésemet egy csapásra megválaszolta.

Azért szeretem oktatni a Billings Ovulációs Módszert, mert tudományos alapokon nyugszik (klinikai kutatások sokasága bizonyítja a hatékonyságát), mégis rendkívül egyszerű. Nem jár mellékhatásokkal, mivel nem befolyásolja a test természetes működését. Bármely női életszakaszban sikeresen alkalmazható: pl. hormonális fogamzásgátló elhagyása után, szoptatás és elválasztás alatt, menopauza előtt és stresszes időszakokban is. Megtanulásához általában három megfigyelt ciklusra van szükség, de az oktatást mindig egyénre szabottan alakítjuk.

További információkat a Billings Ovulációs Módszerről itt találhatsz magyar és angol nyelven:

billings.hu

billings.life

Elérhetőség:

tornai.ildiko@billings.hu

 

Dr Koncz Zsuzsa, Ph.D., belgyógyász, felnőtt gasztroenterológus

 

Munkám során fontosnak tartom a betegségek megelőzését, a tudatos táplálkozást, illetve azt, hogy a pácienst ne csak szakmaspecifikusan kezeljem, hanem egységes egészként. Vallom, hogy az egészség alapját a test és a lélek harmonikus együttműködése jelenti.

A munkám mellett 2 kislány édesanyja vagyok, férjem szintén orvos. Szabadidőmben szívesen kirándulok a családommal, szeretem a lovaglást, a teniszt, vagy bármilyen mozgásformát, ami lendületben tart.

Speciális szakterületek

 •       Tápcsatornai endoszkópos beavatkozások (gastroscopia, colonoscopia)
 •       Gastro-oesophagealis reflux betegség
 •       Tápcsatornai fekélybetegség
 •       Gyulladásos eredetű bélbetegségek (Crohn betegség, colitis ulcerosa)
 •       Az epe és hasnyálmirigy akut és krónikus megbetegedései …

 

tovább olvasom...
 •     Irritábilis bél szindróma (IBS)
 •       Különböző ételallergiák és ételintoleranciák
 •       Lisztérzékenység
 •       Tápcsatornai daganatos betegségek szűrése (pl.: gyomor, vastagbél)

Végzettségek

 •       2007: Marosvásárhelyi Orvosi- és Gyógyszerészeti Egyetem ÁOK
 •       2012: PhD „A V-ös faktor Leiden mutációjának trombomodulin függő hatása a XIII-as faktor aktivációra, a fibrin- és az alfa-2-plazmin inhibitor közti keresztkötések kialakulására, valamint a fibrinolízis folyamatára.”
 •       2016: gasztroenterológia szakvizsga

Dr Vörös Anna – Szülész-Nőgyógyász, termékenységi specialista

 

Dr Vörös Anna szülész-nőgyógyász szakorvos, termékenységi specialista, két huncut kislány anyukája vagyok, akinek a szakmája és az élete szorosan egymásba fonódott:

A Debreceni Egyetem általános orvosi karán végeztem 2009-ben, majd szakmai tapasztalataimat a Honvéd Kórházban (ÁEK), később a Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, valamint a Jahn Ferenc Kórházban szereztem. A G1 Intézet női nőgyógyászai közé 2012-ben választottak be. 2018-tól a budaörsi magánrendelés mellett a Reprosys Termékenységi Központ meddőségi specialistájaként dolgozom.

 

tovább olvasom...

A saját bőrömön tapasztalhattam meg a különféle kivizsgálások megpróbáltatásait, élhettem át a lombikos procedúrát, majd kipróbálhattam milyen várandósnak lenni – rögtön kettővel egyszerre:) Szülés után volt szerencsém két hétig élvezni az intenzív osztály vendégszeretetét, ahol súlyos preeclampsia miatt kollégáim küzdöttek az életemért, miközben a lányok a gyermekintenzív osztályon várták, hogy valaki végre a karjaiba vegye őket.

Bár munkám során mindig kifejezetten fontosnak tartom, hogy a betegek korszerű ellátása mellett olyan légkört teremtsek a rendelőben, ahol mindenki bátran megnyílhat; úgy gondolom, talán pont azért kaptam ezeket a kihívásokat, hogy még nagyobb megértéssel, empátiával és odafigyeléssel forduljak a pácienseim felé, mint valaha. Legyen szó “csupán az éves rákszűrésről, terhesgondozásról vagy egy komplex termékenységi kérdésről.

 

Elérhetőségek:

Rendelő: www.l33.hu

Blog: nogyogyasznaplo.blog.hu

Személyes weblap: www.drvorosanna.hu

Hofgárt-Ékes Noémi

 

Mivel a PCOS gyakorlatilag azóta van jelen az életemben, mióta a
hormonrendszerem igazán működésbe lendült, a női testről kialakult
alapvető képemet mindig a bonyolultság, a kiismerhetetlenség, a káosz
határozta meg. Valójában féltem is attól, hogy kiszolgáltassam magam
ennek az egésznek, így közel egy évtizeden keresztül használtam
különböző hormonális fogamzásgátlókat. Hittem abban, hogy ez egy
forradalmi, 21. Századi megoldás egy ősi kellemetlenségre. Nagyobbat nem
is tévedhettem volna.
A gyermekeim születése – ahogyan ez általában lenni szokott – alapvetően
változtatott meg mindent. Először nem múló kíváncsiságot hozott a szülés
testi-lelki folyamataival kapcsolatban, ezért dúla lettem: nőket kísértem a
szülésük, vagy éppen perinatális veszteségeik útján. A munkám kapcsán
rengeteget tanultam a női test működéseiről és természetes ritmusáról,
de továbbra is úgy éreztem, még mindig hiányzik valami a puzzle-ből. Azt
is éreztem, hogy erre a darabra nőként alapvető szükségem volna.

tovább olvasom...
Szakítottam tehát a hormonális fogamzásgátlókkal, nagy levegőt vettem,
és elkezdtem szembenézni a ciklusommal. Az út eleje rögös volt, később
azonban kiderült: a ciklustudatosság nemcsak a testi működéseim
homályos foltjairól és gondjairól rántotta le a leplet, és tette őket
hozzáférhetővé, kontrollálhatóvá számomra. Legalább ekkora
jelentőséggel bírt az önismereti utam tekintetében is.
A női ciklus, az infradián ritmus ugyanis nem leválasztható a női testről
sérülések és veszteségek nélkül. Emiatt óriási jelentősége van annak, hogy
hogyan tudunk vele együttműködni. A saját ritmusomhoz visszatalálni egy
esszenciális, mindent meghatározó, és az élet minden területét átható
tapasztalás volt. A lehető legjobb működésem kulcsaként gondolok rá, az
önmagammal való találkozás legfontosabb lépéseinek egyike ez. Egyre
jobban kezdett érdekelni ennek a rendszernek minden részlete, és
szerettem volna a lehető leghatékonyabban a javamra fordítani a
cikluskövetés által megszerzett tudást – így jutottam el a szimpla
cikluskövetéstől biohacking programhoz, és így találkoztam a Funkcionális
Orvoslás módszereivel.
Mára úgy érzem, hogy elképesztően fontos lett volna, hogy ez a tudás a
lehető leghamarabb eljusson hozzám. A női testtudatosságban olyan
különleges erő rejlik, amely egy sor fizikai és lelki nehézséget képes
megelőzni, és olyan muníciót adhat nekünk, nőknek, amely által az élet
minden területén a lehető legtöbbet hozhatjuk ki önmagunkból.
Hiszek abban, hogy a mi egészségünkért és a lányaink könnyebb
boldogulásért is fontos, hogy a lehető legszélesebb körben tudjuk
terjeszteni a funkcionális szemléletet a női egészséggel kapcsolatban –
írásaimmal és cikkeimmel, a tapasztalataim megosztásával ebben a
feladatban szeretném segíteni a csapatot és a nőket egyaránt.