fbpx

Szakértők

Csáki-Antal Krisztina – Kommunikáció- és média szakértő, társalgási jelnyelvi tolmács, kismama-és babásjóga oktató, hatha jóga oktató

 

“Nem érek rá. Lélegzem.”

(Simon Márton)

Keresem a lassulási lehetőségeket két kisgyerek, egy művész férj és egy hektikus házfelújítás mellett. Kiköltöztünk a belvárosból, hogy nyugalomra leljünk. Slow life? Hmm, talán. De! Inkább tudatosságra törekszünk. Szeretnénk olyan értékeket átadni egymásnak és a gyermekeinknek, mellyel közelebb kerülhetnek a természethez, önmagukhoz, anélkül, hogy elvesznének a forgatagban.

Lételemem a kommunikáció, a tenni akarás, a brainstorming, az alkotás, ugyanakkor a lassulás mikéntjeit célzottan keresem.

2014-ben jött a fordulópont egy rutin vakbélműtét kapcsán. Ott, akkor sok dolog megváltozott, erős jelzést kaptam, hogy nem ártana visszavenni és fókuszáltabban befelé figyelni. Akkoriban ismerkedtem meg a jógával és váltam tudatosabbá a testi és lelki fejlődésem útján. A nyomvonal általában rögös, sosem lineárisan követhető. De! A lifelong learning-et szem előtt tarva, állandó megújulásra és fejlődésre törekszem, hogy a célom és a fókuszpont ne vesszen el. Az ehhez szükséges “mankókat” már megtaláltam.

Korábban, azt gondoltam, a jóga unalmas. Ez a feltevésem, már az első jógaórán megváltozott. Ahogy ismerkedtem egyre többféle jóga értelmezéssel és kezdett kialakulni a saját gyakorlásom, elgondolásom, megfigyeltem és megtapasztaltam, hogy mennyire komplex érzetek alakulnak ki a testemben általa.

A jóga, a meditáció, az olvasás, mind olyan egységet jelentenek számomra, amelyek megteremtik a nyugalmi faktort.

Szeretném, ha minél több nő nyugalomra találna, testileg-lelkileg feltöltődne és megtalálná az utat önmagához.

Az egészségtudatosság, a jóga, a meditálás, az önismeret gyakorlása és egy lassabb tempójú élet kialakítása (akár egy nagyvárosban is) mind hozzásegíthetnek ehhez Téged is!

Tanulmányok:

Kommunikáció- média szak, újságírás (DE-MA)
Társalgási jelnyelvi tolmács (ELTE BGGYK)
Kismama- és babás jógaoktató képzés
Hatha jógaoktató képzés
Nalini Női Jóga Oktatkóképzés (folyamatban)

Elérhetőségeim:

Facebook: @jogacsakiantalkriszti

TOVÁBB OLVASOM

Dr Koncz Zsuzsa, Ph.D., belgyógyász, felnőtt gasztroenterológus

 

Munkám során fontosnak tartom a betegségek megelőzését, a tudatos táplálkozást, illetve azt, hogy a pácienst ne csak szakmaspecifikusan kezeljem, hanem egységes egészként. Vallom, hogy az egészség alapját a test és a lélek harmonikus együttműködése jelenti.
A munkám mellett 2 kislány édesanyja vagyok, férjem szintén orvos. Szabadidőmben szívesen kirándulok a családommal, szeretem a lovaglást, a teniszt, vagy bármilyen mozgásformát, ami lendületben tart.

Speciális szakterületek:

 • Tápcsatornai endoszkópos beavatkozások (gastroscopia, colonoscopia)
 • Gastro-oesophagealis reflux betegség
 • Tápcsatornai fekélybetegség
 • Gyulladásos eredetű bélbetegségek (Crohn betegség, colitis ulcerosa)
 • Az epe és hasnyálmirigy akut és krónikus megbetegedései
 • Irritábilis bél szindróma (IBS)
 • Különböző ételallergiák és ételintoleranciák
 • Lisztérzékenység
 • Tápcsatornai daganatos betegségek szűrése (pl.: gyomor, vastagbél)

Végzettségek

 • 2007: Marosvásárhelyi Orvosi- és Gyógyszerészeti Egyetem ÁOK
 • 2012: PhD „A V-ös faktor Leiden mutációjának trombomodulin függő hatása a XIII-as faktor aktivációra, a fibrin- és az alfa-2-plazmin inhibitor közti keresztkötések kialakulására, valamint a fibrinolízis folyamatára.”
 • 2016: gasztroenterológia szakvizsga

 

tovább olvasom

Tornai Ildikó – Akkreditált termékenységtudat-oktató

 

Tornai Ildikó vagyok, nemzetközileg akkreditált termékenységtudat-oktató, 4 gyermek édesanyja. Küldetésemnek tekintem, hogy Magyarországon minél szélesebb körben elérhetővé váljon a cikluskövetéses módszerek által nyújtott tudás, melyet gyermekáldás tervezésére, biztonságos fogamzásgátlásra és a női egészség nyomon követésére is lehet használni.
Szeretem segíteni az egészségtudatosságra törekvő nőket abban, hogy felismerjék a ciklusaik és az általános egészségügyi állapotuk közötti összefüggést. A cikluskövetés elsajátítása képessé tesz minket nőket arra, hogy serdülőkortól egészen változó korig tudatában legyünk annak, hogy mi történik a testünkben, ezáltal önbizalomra és egészséges testképre tegyünk szert.
Az oktatóvá válás ötlete egyrészt abból az élményből született, hogy éveken keresztül kerestem saját magam számára biztonságos, hormonmentes és non-invazív fogamzásgátlási módszert, de az egészségügyi rendszerben leginkább csak előítéletekkel és információ hiánnyal találkoztam.

Másrészt a férjemmel több, mint 10 éve foglalkozunk jegyespárok nyolcszemközti és kiscsoportos felkészítésével, ahol minden évben visszatérő téma a családtervezés kérdése. Úgy tapasztalom, hogy a párok részéről nagyon nagy igény van arra, hogy mélyebben megértsék a saját termékenységük működését.

2017-ben találtam rá az ausztrál eredetű Billings Ovulációs Módszerre®, mely mindkét kérdésemet egy csapásra megválaszolta.

 

Azért szeretem oktatni a Billings Ovulációs Módszert, mert tudományos alapokon nyugszik (klinikai kutatások sokasága bizonyítja a hatékonyságát), mégis rendkívül egyszerű. Nem jár mellékhatásokkal, mivel nem befolyásolja a test természetes működését. Bármely női életszakaszban sikeresen alkalmazható: pl. hormonális fogamzásgátló elhagyása után, szoptatás és elválasztás alatt, menopauza előtt és stresszes időszakokban is. Megtanulásához általában három megfigyelt ciklusra van szükség, de az oktatást mindig egyénre szabottan alakítjuk.

További információkat a Billings Ovulációs Módszerről itt találhatsz magyar és angol nyelven:

billings.hu

billings.life

Elérhetőség:

[email protected]

tovább olvasom

Hofgárt-Ékes Noémi

 

Mivel a PCOS gyakorlatilag azóta van jelen az életemben, mióta a hormonrendszerem igazán működésbe lendült, a női testről kialakult alapvető képemet mindig a bonyolultság, a kiismerhetetlenség, a káosz határozta meg. Valójában féltem is attól, hogy kiszolgáltassam magam ennek az egésznek, így közel egy évtizeden keresztül használtam különböző hormonális fogamzásgátlókat. Hittem abban, hogy ez egy forradalmi, 21. Századi megoldás egy ősi kellemetlenségre. Nagyobbat nem is tévedhettem volna.
A gyermekeim születése – ahogyan ez általában lenni szokott – alapvetően változtatott meg mindent. Először nem múló kíváncsiságot hozott a szülés testi-lelki folyamataival kapcsolatban, ezért dúla lettem: nőket kísértem a szülésük, vagy éppen perinatális veszteségeik útján. A munkám kapcsán rengeteget tanultam a női test működéseiről és természetes ritmusáról, de továbbra is úgy éreztem, még mindig hiányzik valami a puzzle-ből. Azt is éreztem, hogy erre a darabra nőként alapvető szükségem volna.

Szakítottam tehát a hormonális fogamzásgátlókkal, nagy levegőt vettem, és elkezdtem szembenézni a ciklusommal. Az út eleje rögös volt, később azonban kiderült: a ciklustudatosság nemcsak a testi működéseim homályos foltjairól és gondjairól rántotta le a leplet, és tette őket hozzáférhetővé, kontrollálhatóvá számomra. Legalább ekkora jelentőséggel bírt az önismereti utam tekintetében is. A női ciklus, az infradián ritmus ugyanis nem leválasztható a női testről sérülések és veszteségek nélkül. Emiatt óriási jelentősége van annak, hogy hogyan tudunk vele együttműködni. A saját ritmusomhoz visszatalálni egy esszenciális, mindent meghatározó, és az élet minden területét átható tapasztalás volt. A lehető legjobb működésem kulcsaként gondolok rá, az önmagammal való találkozás legfontosabb lépéseinek egyike ez. Egyre jobban kezdett érdekelni ennek a rendszernek minden részlete, és szerettem volna a lehető leghatékonyabban a javamra fordítani a
cikluskövetés által megszerzett tudást – így jutottam el a szimpla cikluskövetéstől biohacking programhoz, és így találkoztam a Funkcionális Orvoslás módszereivel.
Mára úgy érzem, hogy elképesztően fontos lett volna, hogy ez a tudás a lehető leghamarabb eljusson hozzám. A női testtudatosságban olyan különleges erő rejlik, amely egy sor fizikai és lelki nehézséget képes megelőzni, és olyan muníciót adhat nekünk, nőknek, amely által az élet minden területén a lehető legtöbbet hozhatjuk ki önmagunkból. Hiszek abban, hogy a mi egészségünkért és a lányaink könnyebb boldogulásért is fontos, hogy a lehető legszélesebb körben tudjuk terjeszteni a funkcionális szemléletet a női egészséggel kapcsolatban – írásaimmal és cikkeimmel, a tapasztalataim megosztásával ebben a feladatban szeretném segíteni a csapatot és a nőket egyaránt.

TOVÁBB OLVASOM