Dr. Varga Zsuzsanna

Üdvözöllek!

Örülök, hogy itt vagy! Dr. Varga Zsuzsanna vagyok, háziorvos, hatha jóga oktató, integrált és funkcionális orvoslás szemlélettel dolgozom, női fókusszal.

Mint Nő, Anya, Orvos több szemszögből is láttam már az egészségügyet. Tudom mennyire nyomasztó és frusztráló kihámozni a lényeget, abból, amit mondanak az orvosok, vagy olvasol a számtalan netes egészség fórumon. Eligazodni a számtalan diétás, egészségügyi javaslat közt. Hidd el még én is néha beleszédülök, pedig én orvos vagyok.

Az elmúlt 10 évben nagyon sok olyan nővel találkoztam, akik évek óta keresték a problémáikra a megoldást, nagyon sok helyen jártak, de mindenhol csak fél információkat kaptak, soha nem kapcsolták össze a különböző panaszaik eredetét, így igazán megoldást sem találtak. Legtöbben beletörődtek, és elfogadták a bajaikat, mondván, hogy ez van, az évek előrehaladtával ez egy normális folyamat – volt ilyen 26 éves hölgy is, aki betudta a memória problémáját a korának…

Miután láttam, hogy az nem lehet a megoldás, hogy felírok egy vagy több gyógyszert, amit onnantól kezdve szednie kell, ezért elkezdtem keresni azokat a megoldásokat, lehetőségeket, gyógymódokat, amelyek valóban működnek, hatásosak a nőknél. Így találtam rá az utamra.

A küldetésem egyszerű: olyan tudást és eszközöket adni a kezedbe, melyek segítségével visszaszerezheted egészségedet, tested és elméd felett az uralmat, és amelyekkel képes leszel felelősségteljes döntéseket hozni saját és családod testi, lelki egészségével kapcsolatban. Olyan eszközöket mutatok, melyek segítségével hidat képezhetünk a tradicionális gyógyítás és a modern orvostudomány közt, hogy újra úgy érezd önmagad lehetsz, és magabiztosan dönthess.

Őszintén hiszem, hogy testünk rendelkezik olyan öngyógyító kapacitással, mely felülmúl mindent, amit eddig hittünk róla.

Az integrált és funkcionális orvoslás ahelyett, hogy a tünetek elfedésére gyógyszereket írna fel, felfedi és kezeli a betegségek valódi okát. Pontosan ez az én szenvedélyem. Hiszek abban, hogy a gyógymódot a nők kezébe kell adni, és így biztosítani számukra a gyógyulás lehetőségét.

Mottóm, hogy nem én gyógyítom a pácienseimet, hanem megmutatom az utat a gyógyuláshoz, és megtanítom nekik hogyan gyógyítsák meg magukat. Hiszen valójában a gyógyulás ritkán történik a rendelőben – itt nem a sürgős esetekről beszélek, hanem a krónikus, életmód által okozott számtalan problémáról. A valódi gyógyulás a napi választásaidnál, döntéseidnél kezdődik – mi van a villád végén, milyen közösséget építesz magad köré, milyen gondolataid vannak, milyen szavakat használsz, hogyan beszélsz magadról, és hogyan érzed magad, hogyan bánsz a testeddel és hogyan bánsz másokkal stb. Igen, valóban meg van az erőd hozzá, hogy meggyógyulj, az én feladatom pedig az, hogy megmutassam neked hogyan!

Ebben a világban nem egyszerű Nőnek lenni. Több helyen megállni a helyünket. Tanulni, dolgozni, gyereket szülni, nevelni, okosnak, szépnek lenni, megfelelni millió külső, belső elvárásnak, és mindeközben nyugodtnak, erősnek és magabiztosnak, de legfőképpen nőiesnek maradni. És közben miután minden feladatunkat teljesítettük még magunkra is maradjon idő. Selfcare. Önismeret. Fejlődés. Felfedezés. Na idáig már igen kevesen jutunk.

Aztán jönnek a problémák, a kimerültség, a feszültség, az állandó stressz, a kialvatlanság, az egészségtelen – gyorsan bekapott ételek, mert magadra már nem jut időd. Majd jelentkeznek a tünetek, de, ha el is jutsz orvoshoz, ott is siet mindenki. Ott sem kapod meg azt az időt, figyelmet, amire szükség van.

Valakit, aki:

 • meghallgat, figyel Rád, 
 • aki reményt és bátorítást ad, 
 • időt szán Rád, 
 • gondoskodik Rólad, 
 • magabiztos és intelligens, 
 • a Te oldaladon áll, hajlandó Veled együttműködni, 
 • segít, hogy biztonságban érezd Magad, 
 • közvetlen, őszinte, egyenesen beszél, 
 • segít megérteni mi történik, magyaráz, válaszol a kérdéseidre, 
 • empatikus, érzékeny és két lábbal a földön áll, 
 • használja a józan eszét, elfogadja a hagyományos gyógyítást, de nyitott az új dolgokra, technológiákra, 
 • segít a döntéshozatalban, hasznos információkkal lát el, 
 • megbízható és pontos, 
 • reális, használható, kivitelezhető megoldásokat kínál, 
 • ismeri a határait, elfogadja azokat, és beismeri, ha valamire nem tudja a választ, 
 • széles eszköztárral rendelkezik, 
 • személyre szabott megoldást, megközelítést használ, 
 • segít, ha tovább kell menned, 
 • támogat, hogy végre úgy érezhesd, hogy ismét Önmagad lehetsz.

Sok sok nőt megkérdezve ezek azok a dolgok, amikre vágynak, ha valakit problémáikkal felkeresnek. Ezt hiányolják, hiányoljuk az egészségügyből.

Én is ezt hiányoltam, mint Nő és páciens, és mint orvos. Annyira kevés időm volt igazán mélyen foglalkozni bárkivel is, és így mindig azt éreztem, hogy nem tudtam egészen segíteni. Mindig szerettem, ha van idő elmélyedni egy problémában, és mögötte az emberben. Így lehet igazán segíteni. 

Szívügyem a gyermekek és nők jogainak és egészségügyi ellátásának védelme. Noha sok csodálatos, kedves, türelmes és empatikus orvos van itthon is, a többség maga is stresszes, óriási nyomás alatt dolgozik, kevés az ideje és kiégett. A rendszer egyszerűen minden szinten ilyen, és ilyenné válik benne a többség. Ezért tekinthető manapság az egészségügyi személyzet kiégése közegészségügyi problémának. Úgy alakult a rendszer, hogy ne is legyen idő a kedvességre, a probléma mélyére ásni, kapcsolódni, a kérdésekre választ kapni. Ez pedig túlkezelésekhez, gyors gyógyszerfelíráshoz vezet, hiszen erre van csupán idő, ez egyszerűbb és gyorsabb is, mint beszélni és kapcsolódni.

Számomra sem ismeretlenek a hormonális és menstruációs problémák, a diétázások, testképzavarok, stressz okozta betegségek. Nekem is volt részem a következő problémákban:

 • teljes kimerültség
 • folyamatos aggódás
 • küzdelem a premenstruációs szindróma “áldásos” hatásaival
 • makacs pattanások, olajos bőr
 • álmatlanság
 • kimaradó menstruációk
 • hormonális hízás
 • első szülés után bizonytalanság érzés, krónikus fáradtság
 • ösztrogén dominancia

Sokáig egyedül éreztem magam ezekkel a problémákkal, de hamar rájöttem orvosként, hogy rengeteg nő küzd ilyen és ehhez hasonló panaszokkal, melyekre nem igazán kapnak megoldást sehonnan. Ha bármikor is kételkedtél benne, hadd mondjam el, hogy a tünetek nem a fejedben vannak, és te vagy az egyetlen, aki a testedben él, így egyedül te tudod, hogy számodra mi az, hogy normális. 

Bár szeretnék mindannyiótokkal személyesen találkozni, és megbeszélni a problémákat, de mivel erre nem mindig van lehetőség ezért folyamatosan töltöm fel a blogra a női egészséggel kapcsolatos tartalmakat, illetve készülnek a hosszabb anyagok, eszközök, programok, így egyre több nőnek lesz lehetősége hozzáférni ezekhez az információkhoz, melyek eddig nehezen vagy egyáltalán nem voltak elérhetőek itthon magyarul. A küldetésem, hogy minél több szükséges információt megadjak neked, amelyek segítségével visszakaphatod az irányítást az egészséged, a hormonjaid és a nőiséged felett. Megtanítom, hogyan kell összeállítanod a saját “használati utasításod”, amit születéskor kellett volna megkapnod.

Sokan messze vannak az ideális egészségképüktől. Eközben a tömegkommunikáció, a gyógyszergyártók és az élelmiszeripar remélik, hogy így maradunk – rájuk támaszkodva, tőlük függve. De ennek nem kell így lennie. Meg kell tanulnod végre bízni magadban, a saját testedben, tudásodban, megtanulni hallgatni az intuíciódra. Hidd el nem vagy egyedül!

Az életem egyre érdekesebb és gazdagabb, mióta bízok magamban és végre azt az utat járom, ami valóban az enyém. Örülök, hogy orvos lettem és, hogy nőknek segíthetek minden nap. Az internet lett az egyik eszközöm arra, hogy olyan nőket inspirálhassak mint Te.  Hihetetlen az a lehetőség, amit biztosít számunkra, így gyakorlatilag nők ezrei érhetik el azokat az egészségügyi információkat, melyek segíthetnek életük jobbá tételében.

Dr. Varga Zsuzsanna

Ezt a weboldalt neked ajánlom, és nagyon örülök, hogy itt vagy!

A lényeg, hogy nem szabadna folyton kimerültnek, gyengének, reménytelennek, magányosnak, éhesnek, elégedetlennek stb. érezned magad. Jogod van hozzá, hogy megtaláld a válaszokat, hogy miért érzed magad így sokszor, és találj rá megoldást is. 

Ha valódi megoldásokat keresel, amelyek a problémák gyökeréhez vezetnek, nem csak még több gyógyszerhez, amelyek nem igazán adják vissza az egészséged, akkor a megfelelő helyre jöttél. Amikor az egészségedről van szó, akkor olyan válaszokra van szükséged, melyek gyorsan és könnyen elérhetőek, és amelyek olyan megoldásokat kínálnak, melyekre valóban szükséged van és amelyekben megbízhatsz. Ha más eredményekre vágysz, mint, amilyeneket eddig kaptál, akkor jó helyen vagy!  

Köszönöm, hogy itt vagy!