A hüvely illata – mit kell tudnod róla?

Az egészséges vagina illata - Funkcionális Orvoslás Nőknek

Tartalomjegyzék

Fordult már veled elő, hogy rettegve feküdtél fel a vizsgálóasztalra a nőgyógyásznál, mert féltél, hogy nem virág illatú a puncid? Vagy esetleg kértél is érte elnézést, és szabadkoztál érte, hogy most éppen nem púderillatod van alul? 

Nos ezzel sem vagy egyedül! Pedig minden nő hüvelyváladékának jellegzetes illata van, és ez teljesen normális – ha pedig valami olyat tapasztalunk, ami nem az egészséges működés következménye, nos, az is rendben van. Elvégre ezért mész nőgyógyászhoz, nem?

Ha mindeddig senki nem mondta el neked, hogy az egészséges hüvelyváladék esetén milyen illatokkal kell számolnod, akkor üdv a klubban! Pedig nagyon fontos tudnunk, hogy amit tapasztalunk a hüvelyünk illatával kapcsolatban, az normális-e, vagy valamilyen kóros jelenség tünete, hiszen ennek óriási jelentősége van az általános egészségünket tekintve is. Hogy megértsük, milyen mélyről eredő tabukról van szó, érdemes vetnünk egy pillantást a téma törtenélmére is.

A Lysol-sztori

Hogyan tartsuk meg a férjünket? A kérdés nem Hillary Clintontól származik, hanem egy sokkoló és elképesztően veszélyes kampány alapja, amely ráadásul 1900 és 1960 között a világ összes létező felületén megjelent. Hogy mit is jelent pontosan? Nos, pontosan azt, amit: a sikeres házasság kulcsát volt hivatott elénk tárni a kampány, amely abban áll – kapaszkodjatok meg – hogy egy háztartási tisztítószerrel állandóan frissen tarthatod az intim részeidet. Nem, sajnos nem viccelek. 

Ez a háztartási tisztítószer a ma is használatban lévő Lysol volt. Igen, az a Lysol, amelyet a wc-k vagy erősen szennyezett felületek tisztán tartására használunk ma, és amelyet az 1900-as évek derekán nők ezrei használtak a hüvelyük tisztán tartására. 1960-as évekig forgalmazott változata ráadásul a mainál is toxikusabb összetételű volt. 

És nem arról van szó, hogy a Lysol ilyen jellegű használata valamilyen őrült otthoni gyógymódként terjedt el. Kiterjedt, hosszantartó kampányok futottak újságokban, magazinokban, nőknek célozva, például ilyen mondatokkal: „Az asszony egy valódi ékkő volt, a feleségek gyémántja. Egyetlen hibát követett el, amely sok házasságot dönt romba. A Lysol megóvhat ettől.” 

Úgy ábrázolták a nőket, mint akiket egy sötét torony pókhálós rejtekéből ránt elő a Lysol a valódi nőiség napvilágára. Ezen a linken rengeteg hirdetést böngészhettek át ebből az időszakból, a Google segítségével pedig még többet is megnézhettek – ha bírtok. Valójában megér rászánni erre a keresésre 15 percet az életetekből, ugyanis ezekből sarjadt ki az a mára már dollár milliárdokat érő piac, amely a női intim higiénia köré épült. A filozófia sajnos a mai napig ugyanaz maradt – mindössze a kommunikációs eszközök változtak meg.

1911-re már 193 mérgezéshez és halálesethez vezetett a Lysol használata. A számtalan per ellenére a terméket gyártó cégnek mindig sikerült elhárítania a felelősséget. Hiába érkeztek panaszok százai horror sérülésekről, mindig azt nyilatkozták, hogy soha nem kaptak semmilyen visszajelzést, amely miatt fel kellene függeszteni a gyakorlatukat. 

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a kampány messziről bűzlött a nőgyűlölettől, és a kezdetét jelentette annak az érának, amelyben a nőknek a hüvelyük illata miatt (is) szorongást, zavart, kétségbeesést kellett érezniük. A cég kommunikációja kapcsán kialakult nyomás óriási volt: ha nem leszel elég jó, nem kellesz majd, elhagynak. 

Ma is fontos visszatekintenünk a történelemnek erre a kínosan visszataszító pontjára, hogy emlékeztessük magunkat, milyen tévutakra képes terelni bennünket a média, és milyen óriási veszélyeket hordoz, ha marketing üzenetekre próbáljuk alapozni az egészségünk védelmét. A Lysol-fürdőt egyébként terhesség megelőzésre és abortuszra is használták a nők – mindez tehát azt is felidézheti bennünk, hogy milyen messzire vezet, ha a fogamzásgátlás megfelelő eszközei és a reproduktív egészséggel kapcsolatos információk nem elérhetőek.

De akkor milyen az egészséges hüvely illata?

Hüvely illata – Funkcionális Orvoslás Nőknek

Mindannyiunknak volt biológia órája a gimiben. Ráadásul vélhetőleg mindannyiunké pont ugyanannyira volt haszontalan. Megtanultuk a ciklus vagy a menstruáció szavak jelentését, és ezzel nagyjából mindent el is mondtunk a megszerzett tudásról. A hüvely szagáról – nos, erről egyetlen szót sem hallottam, de majdnem biztos vagyok abban, hogy te sem. Lássuk tehát az alapokat.

A főszabály az, hogy a te hüvelyed illata csak rád jellemző, az enyém csak rám – amikor minden teljesen tökéletesen rendben van velünk, ez a kiindulópont. Vannak azonban közös jellegzetességek, és vannak bizonyos szagok, amelyek fehívhatják a figyelmet arra, hogy ideje cselekedni, mert valami kibillentette a rendszert az egyensúlyi állapotából.

Hogy jobban értsd, gondolj a hüvelyedre mondjuk egy vadregényes kertként, amelynek gazdag flórája van! Ebben a kertben azonban nem rózsa és levendula nő, mint egy angol királyi kastély kertjében, hanem különböző gombák és baktériumok. Ez az oka annak, hogy a különböző intim higiéniai termékeket gyártó cégek által ígért rózsaillat a lehető legtávolabb áll a természetestől. A kertben tehát természetes illatok vannak – nem egy drogériáé, hanem a természeté. 

Mindennek az oka pedig az, hogy ezek a baktériumok és gombák szükségesek ahhoz, hogy egészségesen tartsák a hüvelyed. Ha a természetes élővilágot kiirtod, azzal megszabadulsz ettől a funkciótól, és utat engedsz milliónyi „kártevőnek” (bakteriális és gombás fertőzéseknek például).

Ha ezt a természetes ökoszisztémát megbontjuk, akkor számíthatunk arra, hogy valóban küzdelembe kell kezdenünk a szagokkal és a visszatérő fertőzésekkel. 

A probléma ráadásul messze túlmutat önmagán, hiszen a hüvelyflóra óriási szerepet játszik az általános egészségünk alakulásában is, hatással van a méhünk és a hormonjaink egészségére, segít megelőzni a méhgyulladást, a kismedencei gyulladások kialakulását (ezek egyébként a talajai lehetnek olyan krónikus állapotoknak, mint amilyen a PCOS, az endometriózis, a krónikus kismedencei fájdalom, de szélsőséges esetben termékenységi problémákhoz is vezethetnek).

Az egyik legfontosabb baktérium, amely részt vesz a természetes pH fenntartásában a Lactobacillus. A lactobacillus a tejsav termelése által alacsonyan tartja a hüvely pH-ját, ezáltal barátságtalan környezetet teremt a különböző kórokozók számára. Ebben a közegben ugyanis a káros baktériumok vagy éppen gombák nem tudják megvetni a lábukat. 

De többről van szó ennél: bizonyos kutatások szerint a lactobacillusok számának csökkenése és a megváltozott hüvely pH előidézhet olyan folyamatokat is, amelyek az endometriózis kialakulásában is szerepet játszanak, ráadásul a természetes flóra megváltozása csökkentheti a méhnyálkahártya érzékenységét a progeszteronra, számtalan problémát idézve elő ezzel.

Az egészséges hüvelyflóra elengedhetetlenül fontos a termékenység fenntartásához is. Ezerféle módon működnek közre ebben a folyamatban az első másodperctől kezdve. Feladatuk ugyanis, hogy olyan jeleket közvetítsenek a tested számára, amely elősegíti a beágyazódást is. Folyamatosan azt az üzenetet közvetítik az immunrendszerednek, hogy itt minden a legnagyobb rendben, nyugodtan belevághatunk a fogantatás csodálatos folyamatába. Mind a bél, mind a hüvelyflóra problémái közvetlen kapcsolatban állnak mind a teherbeesési nehézségekkel, mind az ismétlődő vetélésekkel, ráadásul a megváltozott hüvelyflóra a koraszülés veszélyét is növeli.

A Lactobacillus családba tartozó törzsek (és van egy néhány belőlük) felelősek a hüvelyfal egészségéért is azáltal, hogy elősegítik az egészséges nyákképződést és védőréteget alakítanak ki a baktériumok, vírusok és gombák ellen. Valójában úgy 12 századdal ezelőtt alakítottuk ki ezt a szimbiózist ezekkel a törzsekkel, amikor bevezettük a fermentált tejtermékeket az étrendünkbe – ősi, már-már alapértelmezett kapcsolatról van szó tehát. 

Ebben a fényben még egyértelműbbé válik, hogy az undor és a viszolygás a női testet illetően abszolút tanult válasz, amelyet önkéntelenül a magunkévá teszünk a szocializáció során – feltéve, hogy nem megyünk szembe minden ilyen káros tévedéssel. A testünkkel kapcsolatos negatív érzések gyakran járnak együtt a nőgyógyászati problémák gyakoribb előfordulásával, az elégtelen öngondoskodással, sőt, a kockázatvállaló szexuális magatartással is. Az önszeretet ezzel szemben a női egészségvédelem egyik legjobb eszköze.

A hüvelyed öntisztuló

Van egy dolog, amelyre a hüvelyednek soha nincs szüksége, és ez a hüvely öblítés vagy zuhany. A hüvelyed ugyanis öntisztuló, a csillió lactobacillus és a nyák éppen ezért a folyamatért dolgoznak. A hüvely öblítését az Amerikai Közegészségügyi Társaság és az Amerikai Szülész-Nőgyógyászok Szövetsége (ACOG) egyaránt ellenjavallottnak tartja, hiszen ez együtt jár a bakteriális fertőzések gyakoriságának növekedésével. 

Az ACOG emellett nem javasolja az illatosított tamponok és betétek, illetve a különböző illatosító sprayk használatát, hiszen ezek mind ártanak a hüvelyflórának, így használatuk a legkülönfélébb rendellenességeket idézheti elő. Gyakran váltanak ki allergiás reakciókat is, károsítva ezzel a hüvelyfalat (a sérült hüvelyfal pedig sokkal fogékonyabbá tesz a szexuális úton terjedő betegségekre is).

És hogy mi a helyzet a hüvely gőzölésével? (Igen, ilyen is van.) Nos, ugyanaz, mint a különböző hüvelyzuhanyokkal: egészségügyi szempontból biztosan semmi szükséged rá, és semmilyen előnnyel nem jár számodra. A gőz ráadásul plusz veszélyekkel is járhat, különösen abban az esetben, ha valamilyen hüvelyfertőzéssel küzdesz.

De akkor mi a normális hüvely illat, és mi nem az?

Tudni, hogy mi megszokott és mi van rendben megnyugvást hozhat neked ebben a kérdésben is, és ugyanez igaz arra is, hogy észre tudd venni, mi az, amivel teendőd van, ami eltér a normálistól. A szagokból valójában elég megbízhatóan lehet következtetni a hüvelyflórád állapotára és arra, hogy rendben van-e a hüvelyed pH-ja. Az orvosi gyakorlat is használja a szagokat diagnosztikus eszközként, hiszen bizonyos szagok gyakrabban járnak együtt adott fertőzésekkel. Tehát ha valami szokatlant érzel, az mindenképpen figyelmet érdemel.

Normál esetben az egészséges hüvely illatát legtöbbször földes, pézsmaszerű illatnak tudjuk leírni, amely a ciklusod adott pontjaitól és az életszakasztól függően édeskésebb, vagy halszerűbb is lehet olykor. 

Mely tényezők hatnak a hüvelyváladék illatára?

1. Hormonális változások

Az ovuláció környékén a hüvely illata sokkal intenzívebbé válik – ez a természet egyik trükkje, hogy magunkhoz vonzzuk a férfiakat. A menstruációd alatt fémesebb illatokat érezhetsz a vasnak és a véredben lévő egyéb különböző ásványi anyagoknak köszönhetően. A vérzésed vége felé a hüvelyed kissé földesebb illattal bír. A terhesség alatt az ösztrogén löketnek köszönhetően jellemzően semlegesebbé válik a hüvelyed illata, ugyanakkor ez az időszak hajlamosíthat a különböző gombás fertőzésekre a megnövekedett váladék mennyisége miatt. 

A menopauzába lépve, a csökkenő ösztrogén mennyiségnek köszönhetően a hüvelyben termelődő nyák mennyisége is csökken, a pH érték pedig növekedni kezd. A Lactobacillusok száma is alacsonyabbá válik, ezzel utat engedve más baktériumok dominanciájának, így teljesen érthető módon megváltozhat a megszokott illat. Ez az időszak is hajlamosíthat azonban a bakteriális fertőzésekre, ezért mindenképpen érdemes résen lenned ekkor is.

2. Szex

Az ondó pH értéke jelentősen magasabb, mint a hüvelyé, ezért az együttléteket követően nagyon gyakran tapasztalhatod, hogy megváltozott a hüvelyed illata. Ez a magasabb pH együtt járhat másféle baktériumok átmeneti elszaporodásával, amely okozhat enyhén halszagú váladékozást.

3. Stressz

Ha ideges vagy, a rengeteg izzadtság mirigynek hála gyakran tapasztalhatsz másféle illatokat, mint amit megszoktál. Ugyanez igaz a testedzés utáni időszakra is.

4. A fehérneműd anyaga

A szintetikus anyagok nem szellőznek jól, ami különösen hátrányos edzéskor például. A rosszul szellőző anyagok ugyanis szintén eltolhatják a hüvelyflórádat az egészségestől eltérő irányba, ami a megszokott illatok változásával járhat. Ugyanezt okozzák a tisztasági betétek is. A természetes anyagok használatával mindez elkerülhető.

5. Amit megeszel

Az étrended szintén hatással van a hüvelyflórád összetételére. A cukrokban gazdag diéta (legyen az finomított szénhidrátok vagy gyakori alkoholfogyasztás miatt) növeli a gombás fertőzések számát, ezáltal előidézhet egyfajta élesztőhöz hasonló szagot, amely jellemzően együtt jár egy sűrű, túrószerű hüvelyi váladékozással is. Ha mindez égő-viszkető érzéssel jelentkezik, akkor szinte biztos lehetsz abban, hogy a hüvelyflórádban a gombák uralkodnak.

6. A bélflórád állapota 

A hüvelyflóra egészsége nem tisztán hormonális vagy környezeti tényezőkön múlik, hanem óriási mértékben függ a bélflórád állapotától is.

7. Elveszett tampon

Kivel történik ilyen? Nos, valójában sajnos nagyon gyakori. És igen – ez bizony együtt jár szagokkal. Ha eléred, és el tudod távolítani, akkor minden rendben, a szag valószínűleg hamar megszűnik (ha azonban lázat, vagy komolyabb fertőzésre utaló tüneteket is tapasztalsz, mindenképpen azonnal fordulj orvoshoz). Ha nem tudod eltávolítani, akkor mindenképpen keresd fel a nőgyógyászod rendelőjét, és biztosíthatlak: nem te leszel az első ott, akivel ez történt. 

A bent felejtett tamponok toxikus sokk szindrómát okozhatnak, ami életet veszélyeztető probléma! Mindig nagyon figyelj rá, ha tampont használsz, hogy időben cseréld és SOHA ne felejtsd bent!

8. Fertőzések

Elérkeztünk ehhez a ponthoz is. Mi van akkor, ha a szagok valamilyen problémára utalnak? A kellemetlen illatok viszketéssel, égő érzéssel, gyakori vizeletürítési ingerrel mind valamilyen fertőzést jeleznek. 

Melyek a leggyakoribbak?

  1. gombás fertőzés: ez élesztőhöz hasonló szagokkal járhat, valamint sűrű, túrószerű váladékozással
  2. bakteriális fertőzés: kellemetlen halszaggal jár, pirossággal, viszketéssel, irritációval.
  3. trichomoniasis: gyakran írják le rendkívül kellemetlennek a megbetegedést kísérő szagot, amelyet sokszor habos zöld folyás kísér.

Ha nem tapasztalsz kellemetlen szagokat vagy tüneteket, akkor a hüvelyed illata valószínűleg teljesen normális. Ha azonban a fentiek valamelyikével találod szemben magad, akkor a mihamarabbi gyógyulás érdekében érdemes felkeresni egy nőgyógyászt.

A hüvelyed illata a tiéd!

A kultúránk milliónyi módon próbál meggyőzni minket arról, hogy a testünk hibás, hogy a női test alapvető működései visszataszítóak. Ez az üzenet óriási hangerővel szól napról napra a 3 milliárd dollárt mozgató női higiéniával foglalkozó iparág szájából, amely arra lenne hivatott, hogy rózsaillatúvá varázsolja a hüvelyünket. Nos, erre nincs szükségünk. A hüvelyünknek legyen nyugodtan hüvely illata.

Gyakran Ismételt Kérdések a témában: 

Milyen az egészséges hüvely illata?

A főszabály az, hogy a te hüvelyed illata csak rád jellemző, az enyém csak rám – amikor minden teljesen tökéletesen rendben van velünk, ez a kiindulópont. Vannak azonban közös jellegzetességek, és vannak bizonyos szagok, amelyek fehívhatják a figyelmet arra, hogy ideje cselekedni, mert valami kibillentette a rendszert az egyensúlyi állapotából.

Mi a normális hüvely illat?

Normál esetben az egészséges hüvely illatát legtöbbször földes, pézsmaszerű illatnak tudjuk leírni, amely a ciklusod adott pontjaitól és az életszakasztól függően édeskésebb, vagy halszerűbb is lehet olykor. 

Milyen az egészséges hüvely illata?

A hormonális változások, a szex, a stressz, a fehérneműd anyaga, amit megeszel, a bélflórád állapota, elveszett tampon, fertőzések.  Mint például a gombás fertőzés: ez élesztőhöz hasonló szagokkal járhat, valamint sűrű, túrószerű váladékozással. A bakteriális fertőzés: kellemetlen halszaggal jár, pirossággal, viszketéssel, irritációval. A trichomoniasis: gyakran írják le rendkívül kellemetlennek a megbetegedést kísérő szagot, amelyet sokszor habos zöld folyás kísér.

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz

PCOS Program
- A természetes recept

9 lépés a hormonegyensúly, az egészséges anyagcsere és a termékenység felé

Ismét megnyitottuk 05.16-ig!

A helyek száma korlátozott - biztosítsd a tiédet még ma!