4 természetes kiegészítő endometriózisban

Tartalomjegyzék

Menstruációs fájdalom. Alhasi fájdalom. Fájdalom a szex közben. Fájdalom székletürítéskor. Fájdalom pisiléskor. Fájdalom ok nélkül. Ezek az endometriosis leggyakoribb tünetei, amely 10 nő közül legalább egyet érint.

Annyira gyakran félrediagnosztizálják, hogy a megfelelő diagnózis felállítása 9 évig is eltarthat.

Most azt is felismerték, hogy a tizenévesek borzasztó menstruációs fájdalmának is ez lehet az egyik leggyakoribb oka.

Miért fáj?

Az endóval járó fájdalom a gyulladás és az adhéziók következménye, amelyek azért alakulnak ki, mert az általában a méhben növekvő szövet azon kívül növekszik, és ciklikusan vérzik. Maga a vér is fájdalmas irritáló hatású. A fájdalom kezdetben a ciklussal összefüggésben jelentkezik, közvetlenül a menstruáció előtt vagy alatt, de idővel ez a vérzés és gyulladás végül hegesedéshez és adhézióhoz (összenövésekhez) vezethet, amely feszültséget okoz a medencei szervekben, beleértve a hólyagot, a méhét és a beleket, így krónikus fájdalmat okozva.

Tünetek

Ha nem vagy biztos abban, hogy endometriózisod van, vagy hogy a fájdalmadat ez okozza-e, akkor itt vannak a következő tünetek, amik az endometriózis fájdalmának leggyakoribb típusai:

 • Fájdalmas menstruációk (79%)
 • Alhasi fájdalom (69%)
 • Szexuális fájdalom (45%)
 • Bél problémák (pl. Székrekedés, hasmenés) (36%)
 • Hasfájás (29%)
 • Meddőség (26%)
 • Petefészek endometrium ciszták (20%)
 • Fájdalom pisiléskor (10%)
 • Egyéb húgyúti problémák (6%) …

Mi van a műtéten és gyógyszeres kezelésen túl?

Nem lenne csodálatos, ha a műtéten és a gyógyszeres kezelésen kívül lenne más alternatíva is az endometriózisban? 

⁠Van egy csapat kiegészítő, amelyek bizonyítottan hatásosak, nem csak az endometriózishoz kapcsolódó fájdalom enyhítésében segítenek, hanem a léziók csökkentésében és a ciszták eltűntetésében is. 

⁠Hihetetlenül hangzik? Pedig nem az. ⁠

A természet lenyűgöző ereje segíti testünket a gyógyulásban. A gyógynövények és táplálékkiegészítők segíthetnek a fájdalom kezelésében, és biztonságosabbak, mint az ibuprofen használata, amely tönkreteheti a bélflórát.

És mennyi időbe telik míg javulás várható ezektől?

Akár 6-12 hónapba is telhet, míg javulás következik be, csökken az endometrium szövetek mennyisége a hasüregben, de vannak olyan tanulmányok, melyekben már 3 hónapon belül is javulást tapasztaltak a vizsgálatban résztvevők. 

Honnan tudom, hogy javulok?

Nyilván te a javulást úgy tudod nyomon követni, ha figyeled a tested, hiszen effektíve a változást, progressziót a laparoszkópos vizsgálattal lehetne csak látni, de ha a tünetek enyhülnek, az is pozitív változás. Ezért azt javaslom, hogy vezess egy naplót – Endó napló, melyben követed a tünetek változását, akár már annyi is elég lehet, ha lejegyzed a fájdalmat egy 10-es skálán egy dátummal hetente, vagy hetente pár alkalommal.

A 3+1 kiegészítő

Íme négy olyan kiegészítő és gyógynövény, amelyeket használnak és, amelyek tudományos szempontból bizonyítottan enyhítik nemcsak az endometriózishoz kapcsolódó fájdalmat, de az adhéziókat és a cisztákat is csökkentik. 

Az alábbiakban felsorolt ​​első 3 kiegészítőről kimutatták, hogy közvetlenül javítja mind az endometriózist, mind az életminőséget, ideértve a fájdalmat – a szex közbeni fájdalom, vizelés és székelés közbeni fájdalom, – valamint elősegítette az endometrium léziók regresszióját és a petefészek ciszták felszívódását. Javult a termékenység, csökkent a műtéti indikáció és javult az alvás. 

A negyedik kiegészítő, a gyömbér hatékony, természetes fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásúnak bizonyult, különösen a menstruációval összefüggő fájdalmak esetén. 

Javasolt ezek együttes szedése naponta 6-12 hónapon keresztül a maximális hatékonyság érdekében, és szükség esetén akár tovább is, szoros együttműködésben a kezelőorvossal.

1. Melatonin

Általában a melatoninra, mint alvást segítő kiegészítőre gondolunk, és valójában ez a természetes anyag, amely éjszaka termelődik az agyunkban, az alvási ciklust irányító hormon. Hat a test hőmérsékletére, és álmosságot okoz. A melatonin képzését a hipotalamusz vezérli a fény–sötétség változásairól kapott információ alapján, majd a tobozmirigy választja ki. A vérrel jut el a test más részeibe. Sötétben keletkezik, ezért a „sötétség hormonja”-nak is nevezik. Az álmosság kiváltása mellett, a melatonin erős antioxidáns, megtisztít attól a „biokémiai rendetlenség”-től, amely felhalmozódik a szervezetben, a nap folyamán, oxidatív károsodást okozva a sejtekben és membránokban. Az antioxidánsok között a melatonin egyedülálló, mert mind zsírban és vízben is oldódik, és gyorsan átjut a vér-agy gáton. A melatonin erőteljes természetes méregtelenítő, különösen a túlzott vagy káros ösztrogén formák esetében, és talán ez magyarázza erőteljes szerepét az endometriózis kezelésében. ⁠

Egy vizsgálatban, melyben 40 krónikus alhasi fájdalommal küzdő 18 és 45 év közötti nőt vizsgáltak, napi 10 mg melatonin szignifikánsan képes volt:

 • Csökkenteni az endometriózis okozta krónikus alhasi fájdalmakat
 • Csökkenteni az alhasi fájdalmat a menstruáció és a szex során
 • Csökkenteni a fájdalmat a vizelés során és a bélmozgásokkal kapcsolatban, valamint
 • A fájdalomcsillapítás iránti igény 80% -kal csökkent a melatonint szedő nők körében, ideértve az NSAID-ok és a kábító fájdalomcsillapítók használatát is.
 • A melatonint szedő nőknél jelentősen javult az alvás és jobban érezték magukat a reggeli ébredéskor. 
 • Állatkísérletekben a melatonin az endometriózis szövetek regressziójához és zsugorodásához vezetett.

Hogyan kell használni: Azt javaslom, hogy kezd napi 1-3 mg-mal, lehetőleg este, mivel ez álmosságot okozhat (plusz segítség, ha az alvás nem megy könnyen!). 

Egy hónap alatt emeld az adagot lassan 10 mg-ig, amelyet lefekvéskor kell bevenni, vagy ha nem leszel tőle nagyon álmos, akkor oszd ketté esti és lefekvés előtti adagra. Ebben a dózisban a melatonin támogatja a test természetes méregtelenítési folyamatait.

2. NAC 

Az N-acetil-cisztein (NAC) egy aminosav, amely a cisztein aminosav acetilált formája. Erős antioxidáns tulajdonságokkal bír, a glutathoin nevű fő antioxidáns termeléséhez szükséges anyag, és természetes formában jelen van például a fokhagymában is.  Többek között erősíti az immunrendszert, segíti a máj egészségének megőrzését és a szervezet méregtelenítését. Sokan azonban nem termelnek eleget ahhoz, hogy lépést tartsanak a környezeti toxinok krónikus expozíciója és a saját természetes hormonjaink – ideértve az ösztrogént – túltermelése miatt kialakult problémákkal. A NAC lenyűgöző eredményekkel rendelkezik, kifejezetten az endometriózisban szenvedők számára.

Egy olaszországi 92 nőt vizsgáló 2013. évi tanulmányban 47 nő NAC-t szedett, 42 pedig placebót. Azok közül, akik napi háromszor 600 mg NAC-t, hetente három egymást követő napon három hónapig szedtek a következőt tapasztalták:

 • 24 betegnél az endometriózis csökkenése vagy eltűnése, a fájdalom csökkenés/ javulása vagy terhesség miatt a tervezett laparoszkópiát nem kellett elvégezni 
 • A NAC-t szedő csoportban 14 nőnél csökkentek a petefészek ciszták 
 • 8 betegnél a tünetek és a léziók teljesen eltűntek
 • 21-nél csökkent a fájdalom 

A másik csoportban csak 1 betegnek halasztották el a műtétet.  A NAC-csoportban összesen nyolc nő teherbe esett, a placebo csoportban pedig hatan.

Hogyan kell alkalmazni: Azt javaslom, hogy szedj 600 mg-ot naponta háromszor. Folytasd legalább 3 hónapig (a ciszták lényeges csökkenésének észlelési ideje a fenti vizsgálatban), és ha javulást tapasztalsz is, ezt a nagyon biztonságos kiegészítőt szükség esetén folyamatosan lehet szedni.

3. Fenyőkéreg kivonat

Egy az endometriózis gyógyítására szolgáló természetes anyagokról szóló újabb tanulmányban ezúttal a piknogenolt, a fenyőkéreg kivonatát vizsgálták. Endometriózisban szenvedő nők napi kétszer 30 mg-ot fogyasztottak 48 héten át. Az eredmény pedig: 

 • 33%-kal csökkent a fájdalom, beleértve a súlyos fájdalmakat, és a hatása tartós volt. 
 • Noha a fájdalomcsillapítás nem volt olyan erős, mint a hormonális kezelés esetén, valójában relapszus nélkül is fennállt, ellentétben a gyógyszeres csoporttal
 • Ezenkívül a piknogenol-csoportban 5 nő teherbe esett

Hogyan kell alkalmazni: 30 mg piknogenol, naponta kétszer egy évig, folytasd szükség szerint.

4. Gyömbér

A gyömbér, amit a kínai orvoslásban is sok ezer éve használnak, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Úgy tűnik, hogy gyulladáscsökkentő hatása révén segíthet a fájdalomcsillapításban.

Egy orvosi kutatás, melyben 500 mg-os dózisban, naponta 2-4 alkalommal szedtek gyömbér port tartalmazó kiegészítőt kimutatta, hogy a gyömbér kapszula ugyanolyan hatékonyan csökkentette a menstruációs fájdalmakat, mint az ibuprofen. ⁠

Ajánlott a fenti kiegészítőkkel együtt szedni naponta és a menstruáció előtt néhány nappal és alatta magasabb dózisban szedhető, hogy a fájdalom enyhüljön.

A természetes terápiák bevonása az endometriózis kezelési tervbe nem zárja ki a hagyományos terápiák alkalmazását. Integrált módon alkalmazhatóak – azaz a szokásos endometriózis kezelésekkel kombinálva. És szükség esetén mindig lehet agresszívabb terápiákra váltani. De azt javaslom, hogy teszteld ezeket a természetes terápiákat 6-12 hónapon keresztül, a kezelőorvosoddal megbeszélve. 

Ha Te, vagy valaki, az ismerőseid közül endometriózisban szenved, figyeld a blogot, mert hamarosan újabb tartalmakat osztunk meg a témában, illetve oszd meg ezt valakivel, akit érdekelhet!

Porpora M, Brunelli R, Costa G, et al. A promise in the treatment of endometriosis: an observational cohort study on ovarian endometrioma reduction by N-acetylcysteine. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2013; April. Article ID 240702,

Schwertner A, Conceicao dos Santos C, Costa G, et al. Efficacy of melatonin in the treatment of placebo endometriosis: A phase II, randomized, double-blind, placebo controlled trial. PAIN 2013;154(6):874-881.

Kohama T, Herai K, Inoue M. Effect of French maritime pine bark extract on endometriosis as compared with leuprorelin acetate. J Reprod Med 2007; 52(8):703-708.

Jenabi E. The effect of ginger for relieving of primary dysmenorrhoea. J Pak Med Assoc. 2013 Jan;63(1):8-10.

Dr Aviva Romm

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz

PCOS Program
- A természetes recept

9 lépés a hormonegyensúly, az egészséges anyagcsere és a termékenység felé

Ismét megnyitottuk 05.16-ig!

A helyek száma korlátozott - biztosítsd a tiédet még ma!