Az endometriózis érzelmi szempontjai

Tartalomjegyzék

Kapcsolat a hormonjaid és az érzelmeid között

Az elme-test kapcsolat (mind-body connection) kutatása egyre nagyobb szerepet kap a modern ’mainstream’ tudományban és többé már nem száműzik az „alternatív” medicinába. Egyre mélyebb és részletesebb ismereteink vannak arról, hogy a gondolatok és az érzések hogyan tudnak hatással lenni a testi egészségünkre és jóllétünkre. Ez olyasmi, amit ösztönösen mindannyian tudunk és gyakran megtapasztalunk a saját életünkben, de jó azt látni, hogy ez a tény tudományosan is alátámasztható.

Mindannyiunkban zajlanak olyan neurológiai, endokrin és immunológiai kommunikációk, amelyek tükrözik az érzelmi állapotunkat. Bár nagyon fontos a betegségek kiváltó okait a táplálkozás szempontjából is megvizsgálni, ezzel egyidőben a hosszútávú felépülés és egészségmegőrzés érdekében az egyén érzelmi vonatkozásait is figyelembe kell venni. A hormonrendszerrel kapcsolatos diagnosztizált betegségek mögött rengeteg nő esetében bizonyos érzelmi mintázatok húzódnak meg, olyanok, amelyek nagyon sok nő számára ismert jelenségek. Ezen szempont megértésével lehetőségünk adódik arra, hogy mind önmagunkkal, mind nőtársainkkal együtt tudjunk érezni és jobban meg tudjuk egymást érteni.

Az öntudatlanul tárolt érzelmek, érzések és gondolatok hatása a női testre

Az endometriózis érzelmi szempontjainak a vizsgálata önmagában nem oldja meg a problémát, viszont az érzelmi háttér megértésével nagyobb együttérzést tanúsíthatunk nem csak önmagunk, hanem más nők felé is, ezáltal mind egyéni, mind kollektív gyógyulást érhetünk el. 

Fontos lenne minden endometriózisos nőnél a terápiában eljutni arra a pontra, amikor az életét, a korábbi tapasztalatait, az önmagával- és a vele történt dolgokkal kapcsolatos érzéseit beszéljük át. Ez egy intim munka – és ha a nők nőkkel az orvosi rendelőn kívül dolgoznak együtt, akkor az elme-test kapcsolat oly módon jöhet létre, amilyet máshol valószínűleg nem lehet megtapasztalni.

Gondolj úgy a nemi szerveidre – a méhedre, a petefészkeidre és a hüvelyedre – mint egy “alsó szívre”, mint olyanra, ami rengeteg mély, tudatalatti érzelmet tárol magában, amelyek feldolgozására a “felső szív” még nem áll készen. Az itt tárolt érzelmek csak akkor tudnak felszabadulni, ha az egyén feldolgozta ezen érzéseinek a forrását.

Valójában egy mélyen feminista történelem húzódik az elme-test közötti kapcsolat és a nők tapasztalatai mögött ebben a tekintetben. Marion Woodman, Carl Jung pszichológus tanítványa dolgozta ki a “nőies pszichológia” koncepcióját, amely részletezi azt, hogy az öntudatlanul tárolt érzelmek, érzések és gondolatok hogyan képesek befolyásolni a női testet. Fontos megjegyezni, hogy a tudomány fejlődésével egyre több empirikus bizonyítékot látunk ezen perspektíva alátámasztására. Woodman azt vizsgálta, hogy a nők hogyan éreznek a saját testükkel kapcsolatban. Sokan közülük félelemmel és bizalmatlansággal viszonyulnak a testükhöz, aminek – Woodman szerint – nagy hatása van az egészségre. Úgy vélte, hogy a nők feldolgozatlan traumái – amelyek az egyénileg megtapasztalt visszaélések, erőszakos cselekedetek és a kulturális elnyomás eredményeként jöttek létre – fizikai tünetekben nyilvánulhatnak meg, különösen a női biológiát érintve.

Endometriózis: Ideje előtérbe helyezned a saját igényeidet?

Az egyik elmélet az endometriózis érzelmi komponenseivel kapcsolatban az, hogy ezek kifejezhetik – még ha szimbolikusan is – annak a fizikai megnyilvánulását, hogy mások szükségleteit a sajátjaid elé helyezed.

A méh funkciója, hogy egy másik ember igényeit helyezze előtérbe. A méh szövete, az endometrium (méhnyálkahártya) az első anyai ölelés, amit az embrió kap. Ezt néhányan úgy értelmezték, hogy azon nőknek a teste, akikben az endometrium szövete az anyaméhen kívül is növekszik, arra törekszik, hogy gondoskodjon saját magáról, hiszen ezek a nők azok, akik háttérbe szorítják a saját szükségleteiket.  Mindezt egy olyan tünet létrehozásával teszi, amelynek megjelenésekor nincs más választásod, mint odafigyelni a fájdalomra, ezáltal szükségszerűen a saját igényeidet helyezed az előtérbe és félreteszed azt a kifelé irányuló, túlzott, kimerítő anyai gondoskodó magatartást.

Nagyszerű dolog másokról gondoskodni, másokat támogatni, de ha mindezt oly módon tesszük, hogy közben a saját igényeinket a háttérbe szorítjuk, könnyen kimerülhetünk, frusztráltnak, dühösnek, bosszúsnak, vagy csak egyszerűen stresszesnek és – az élet mindennapos feladatai miatt – kimerültnek érezhetjük magunkat. A nők felé támasztott azon elvárások, hogy gondoskodóak legyenek, hogy mások szükségleteit helyezzék a sajátjaik elé, hogy érzelmi támogatói legyenek a körülöttük élőknek nagyon nyomasztó tud lenni.

Öngondoskodás, minták felülvizsgálata a testi, lelki egészségért

Magadra ismersz a fentiekben? Érezted már valaha azt, hogy mindenki mást boldoggá teszel, mindenki másról gondoskodsz, azonban nem veszed figyelembe a saját szükségleteidet és vágyaidat? Vágysz arra, hogy valaki végre rólad is gondoskodjon? Égető szükség van az öngondoskodáson túl a más nőkkel való kapcsolatba kerülésre és arra, hogy a nők közösséget építve támogassák egymást. 

Ezek a nyomások megjelenhetnek a testben és tünetekben manifesztálódhatnak. Nem arról van szó, hogy az érzelmi háttér lenne az endometriózis egyedüli kiváltó oka, de egy olyan elem, amit újra és újra látunk.

Ennek nem az életed során hozott személyes döntéseidhez van köze, hanem sokkal inkább a nők társadalomban betöltött szerepéhez és ahhoz a mintához, ami alapján szervezzük/éljük az életünket. A méhed egy ajándékot, egy lehetőséget kínál neked arra, hogy elgondolkozz a tanult mintáidon és felülvizsgáld azokat, nemcsak a jobb egészség, hanem egy boldogabb élet érdekében is.

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz