Legfontosabb táplálkozási javaslatok endometriózisban

Tartalomjegyzék

Interjú Bartha Ákossal

Mivel a március az endometriózis hónapja, ennek apropójából kértem meg Bartha Ákos élelmiszerbiológust, táplálkozáskutatót, a Táplálkozás Beállítás szakmai vezetőjét és alapító tulajdonosát, funkcionális táplálkozás szakértőt, hogy meséljen nekünk egy kicsit az endometriózis és az étrend összefüggéséről, illetve az általuk javasolt táplálékkiegészítőkről. 

Dr Varga Zsuzsanna: Szia, Ákos! Köszönöm szépen, hogy elfogadtad a meghívást!

Bartha Ákos: Szia, Zsuzsi! Örülök, ez nagyon fontos, és azt gondolom, hogy jó téma.

Dr V. Zs.: Bizony az endometriózis mindig jó téma. Kezdjük talán azzal, hogy milyen arányban keresnek meg benneteket endometriózissal.

B. Á.: Én azt gondolom, hogy viszonylag nagy arányban. Ennek három fő okát tudnám felsorolni. Az egyik ugye, hogy gyakran kapcsolódik mindez a gyermekvállalási célokhoz, tehát hazánkban már az egyik fő meddőségi okként tartjuk magát az endometriózist számon. A másik ugye az az, hogy itt általánosságban felmerülnek az egészségünkön belül a táplálkozással összekapcsolódó kérdések. Azt gondolom, némileg már ez tekinthető valamilyen mértékben egy jó hírnek. A harmadik pedig az, hogy az endometriózis nagyon gyakran jár együtt konkrét és nagyon közvetlen emésztési panaszokkal, ami pedig megint egy olyan terület, ahol az étrendünk, étrendkiegészítők, vagy azok a tapasztalatok, amit megszerzünk egy ilyen egészségügyi kihívás esetén, kapcsolódnak a táplálkozáshoz.

Dr V. Zs.: Ha valaki endometriózissal érkezik hozzátok, tehát már van egy diagnózis, akkor mivel kezditek az együttműködést? Szokott-e szükség lenni kiegészítő vizsgálatokra, amit esetleg a rutin diagnosztikában elmulasztanak?

B. Á.: Azt el lehet azért mondani, hogy általában egy endometriózisban érintett hölgy elég sok kivizsgáláson átesett már az évek során. A diagnózis felállítása sem könnyű, meg önmagában ugye laparoszkópos műtétre lenne hozzá szükség, de ezt leszámítva azért általában a funkcionális meddőség ugye, mint funkcionális szó, amit az imént említettél, ha már felmerül, akkor a legtöbb esetben azért nemi hormonok, pajzsmirigy hormonok, laborok, azon belül vashiányos vérszegénység és számos olyan tényező a kezünkbe tud már rögtön kerülni, amiből nagyon jó kiindulópontokat lehet szerezni, és rögtön egy ilyen holisztikus funkcionális szemléletben meg lehet közelíteni ezt a kérdéskört.

De mi nyilvánvalóan jelentős mértékben megpróbálunk legalább arra fókuszálni, hogy felmerülnek-e emésztőrendszeri panaszok, mert az rögtön ad egy iránymutatást számunkra. Ugye az egyik válasz, hogy nincsenek, nem is voltak, és akkor van egy irány. 

Ha vannak, akkor esetlegesen azon a vonalon elindulva szoktunk kérni néhány kiegészítő vizsgálatot, de a leggyakoribbak, amit említenék, az egyik a ferritin szint, tehát ne csak vas, transzferrin, meg mondjuk véralkotók legyenek. 

Ferritin ha nem készült, nagyon beszédes lehet egy-egy ilyen esetben, illetve előzetesen előfordul, hogy ha még nem készült volna, kérünk vagy javaslunk megnézni egy CA 125-öt, egy D-vitamin szintet, meg egy homociszteint, mert ezekből mi még le tudunk vonni olyan következtetéseket, amik a továbbiakban azért fontos információval szolgálhatnak.

Dr V. Zs.: Mik a legjellemzőbb társult problémák, amikkel találkoztok az endometriózis kapcsán?

B. Á.: Érdekes módon itt sokkal kevésbé jellemző, hogy együttesen mondjuk policisztás ovárium szindróma is fennáll. Nem nagyon találkozunk direkt pajzsmirigy működési zavarokkal, vagy ami mondjuk egy szakorvosnak is nagyon szembetűnő lett volna. Általában van egy olyan vélemény is ezen a területen, hogy az életkor függvényében ugyan, de jellemzően az endometriózis immunológiai problémákkal olyan egyértelműen, mint mondjuk egy hasonló tireoiditisz nem jár együtt. Így, némi hormonális eltérések, tehát prolaktin, vagy amiről majd lehet beszélni, ugye az inzulinrezisztenciának egy speciális formája az, amivel találkozunk. Ezt mi úgy hívjuk, hogy szocio-pszichológiai inzulinrezisztencia, ami általában vékony testalkatúakat érint, és ritkábban kerül rá olyan mértékben a hangsúly, mint mondjuk egy túlsúlyos policisztás ovárium szindrómában szenvedő esetében. Talán a leglényegesebb társuló probléma az az emésztési zavarok, egészen konkrétan az IBSZ diagnózisig bezárólag, amivel itt találkozunk, és akkor azzal igyekszünk célzottan foglalkozni.

Dr V. Zs.: Ezeknek a tükrében egy jól beállított étrend vagy egy személyre szabott étrend, az mennyiben segíthet az endometriózison? Illetve mi az, amit “endometriózis diétának” nevezhetünk? Mi az, ami konkrétan szokott segíteni egy endometriózisos betegnek?

B. Á.: Hogyha beírjuk az orvosi, orvosbiológiai keresőkbe – tehát publikációkat próbálunk fellelni – az endometriózis meg a diéta szót, akkor azért találunk, ha nem is így, komplexen étrendi javaslatokat, de olyan nézőpontokat, amiből azt gondolom, hogy nagyszerű információkat lehet szemezgetni. Az egyik, hogy az elmúlt években egyre több figyelem hárult arra, hogy laparoszkópos műtéttel diagnosztizált endometriózisban, hogyha vizsgálják az irritábilis bél szindrómának a különböző markereit, akkor azt találták, hogy itt egy részben önmagában van egy 300%-os kockázat. Tehát háromszoros az átfedés, az IBSZ és az endometriózis között oda-vissza. Ebből számunkra rögtön az következik, hogy az IBSZ-ről viszont van egy evidencia alapú, ugye tudományos szempontból jól alátámasztott étrendi megközelítés a kezünkben. Itt mi akkor az alacsony Fodmap étrendnek a vonalán indulunk el, hogyha fennáll ez az összefüggés, és ebből ugye rögtön következik a legfontosabb alapelv, hogyha nem is áll fenn, hogy tudjuk azt – és erről évekkel ezelőtt is voltak publikációk -, hogy a gluténmentes étrendnek nagyon komoly fájdalomcsökkentő hatása van endometriózis esetén. Erről több olasz publikáció van érdekes módon, ugye azért Olaszországban a gluténmentességgel foglalkozni, az egy nagyon komoly kihívás. A pizza, paszta, tiramisu és egyéb pékáru csodák országában azt mondják, hogy az endometriózisban a gluténtartalmú gabonák kerülése az nagyon-nagyon komoly előnyökkel bír. Ugye itt a fájdalom az egyik központi probléma, tehát ha valami fájdalmat tud csökkenteni, akár az étrend, azzal én azt gondolom, hogy mindenképpen nagyon komoly eredményeket érünk el.

Alacsony FODMAP könyv – nutribalance.hu

ALACSONY FODMAP-ÉTREND – ELMÉLET ÉS GYAKORLAT KÖNYV
Bartha Ákos – Mezei Elmira

Hiánypótló, hasznos és különlegesen gyakorlati táplálkozási “tanácsadót” ad az olvasók kezébe BARTHA ÁKOS és MEZEI ELMIRA. Azoknak kívánnak segítséget nyújtani, akik valamilyen emésztési problémával küszködnek, ami napjainkban, életmódunk és táplálékaink változásával sajnos egyre gyakoribb.

Használd az nbfon kódot 7,5% kedvezményért!

TOVÁBB

Itt egy kapcsolódási pont csak a vájtfülűeknek: ezek a fodmap-okon belül a fruktánok, tehát nagyon sokan nem gluténérzékenyek a lisztérzékenység hagyományos formájában, hanem a fruktánokra adnak nagyon hasonló reakciót, emésztőrendszerit, emésztőrendszeren kívülit. Ezt hívjuk mára, nem cöliákiás, búza vagy gluténérzékenységnek, de inkább fruktán intolerancia, amit mostanában szeretünk használni, mert akkor abból levezethetőek az egyéb javaslatok. 

A másik, az alapelvek szintjén, ami azt gondolom, sokakat érdekelhet, az a gyulladáscsökkentés, amiről sokat beszélünk funkcionális körökben, ennek csak néhány elemét a teljesség igénye nélkül felsorolva: az egyik az Omega-6 zsírbevitel csökkentése, emellett párhuzamosan az Omega-3 növelése. Végül is itt kilyukadhatnánk a mediterrán étrendre valamilyen mértékben, mert az Omega-9 is jótékonynak tekinthető, tehát azt mondjuk, hogy egy gluténmentes mediterrán jellegű étrend, akkor azzal már úgy el tudunk egy irányba indulni. De a lényeg, hogy az egészséges zsírok fogyasztásának növelése a bő étolajban, és margarinnal, étolajjal készített ételeknek a csökkentése. Arról is van különben információnk, hogy a túlzott omega-6 bevitel az nem csak a narancsbőrrel járhat együtt, hanem relatív ösztrogén dominanciát fokoz, itt pedig az ösztrogén anyagcsere zavara egy kardinális kérdés. 

A másik, amit én megemlítenék a gyulladáscsökkentés kapcsán, az a színanyagoknak a jelentősége. Tehát itt színes tányér vagy szivárvány tányér, ki hogyan szereti ezt a gyakorlatot megvalósítani. Több olyan színanyagot azonosítottunk már konkrétan az elmúlt évek során, amiről bebizonyosodott, hogy ha más nem is, de az endometriózisban védő hatása lehet, ilyen például a sárga, narancssárga színcsoport. De lényegtelen ez az összes többi tekintetben, mert józan paraszti ésszel is valahol azt tudjuk, hogy bizonyos növényi színanyagok azok az egészségünk tekintetében jótékony hatásúak. 

És talán még annyi, hogy inzulinrezisztencia, amit mi úgy becézünk a kollégákkal, hogy szocio-pszichológiai inzulinrezisztencia, mert ennek vannak egyértelmű markerei, például a beeső vércukor. 

De a lényeg a lényeg, hogy itt van néhány olyan alapinformáció, ami ugyanúgy segíthet, tehát ultrafeldolgozott szénhidrátok csökkentése, főzés, párolás, előtérbe helyezése bizonyos nyers ételeken túl, amikkel mind egy nagyon komplex hatást tudunk egy-egy ilyen állapotra gyakorolni.

Dr V. Zs.: Említetted itt az autoimmun komponenst. Egyrészt azért a pajzsmirigy problémák elő szoktak fordulni endometriózisban, de nem feltétlenül találták meg, hogy pontosan mi az összefüggés a kettő között. Az autoimmunitásra visszatérve már több helyen említik azt, hogy nagyon erőteljes szerepet játszik az autoimmun komponens, és emiatt egészen nyugodtan lehet állítani, hogy tulajdonképpen az immunrendszernek a hibás működése az egyik kulcsfontosságú ok az endometriózis hátterében. És hogyha ilyet feltételezünk, van-e valami olyan egyéb táplálkozás megfontolás, ami az autoimmunitást segíti csökkenteni, vagy esetleg elég ez az alacsony fodmap, meg amiket említettél, az általatok nevezett taposóaknákat kivonni az étrendből?

B. Á.: Igen, én az autoimmunitást azt úgy értettem, hogy sokkal gyakoribb, hogy az endometriózis például normál pajzsmirigy alulműködéssel jár együtt. Itt például a jód szerepét ki lehet emelni. És ritkán találkozunk mondjuk azzal, hogy IBS helyett itt inkább egy colitis ulcerosa, vagy egy Crohn betegség állna fent, vagy ízületi gyulladás, tehát ilyen egyértelmű összefüggések lennének. Mert például a Hashimoto tireoiditiszben ezek sokkal gyakoribbak vagy az, hogy a hagyományos értelemben vett lisztérzékenységre is fény derül. 

Az autoimmunitás kapcsán én személy szerint úgy fogalmaznék, hogy itt egy nagyon alattomos csendes gyulladást látunk, aminek nincsenek egyértelmű biomarkerei, hanem ilyen különböző mechanizmusokon keresztül lehet megközelíteni, hogy akkor most ez az alacsony D-vitamin szintből adódik, a relatív ösztrogén dominanciából adódik, MTHFR-mutációból adódik-e, és ezek az apró, pici tényezők adódnak össze, és akkor az érintetteknél ez az endometriózist fogja végül jelenteni. 

Annyi még, amit szakmai körökben is fontosnak tartok hangsúlyozni (amikor ebben a témában mondjuk egy orvosi konferencián kérnek engem fel egy előadásra), hogy nekünk nagyon markáns az a megfigyelésünk, hogy endometriózisban, mint ahogy IBSZ-ben is egy vékony testalkat jellemző, tehát egy egyértelmű ektomorf testalkat típust látunk döntő többségben. Tehát itt már-már tényleg felszívódási zavar és egyéb olyan faktorok láthatóak is nagyon gyakran. A másik pedig a sötét bőr, sötét haj, sötét szem. Tehát sokkal jellemzőbb az, hogy itt nem molett világos bőrű hölgyekről van szó, hanem éppen az ellenkezőjéről az esetek 70-80 százalékában. 

Itt rögtön felismerhetnénk olyan biológiai vagy antropológiai összefüggéseket, amivel amúgy sokan foglalkoznak: nem csak klinikai, D-vitaminhiány, vagy az emésztési panaszok, hanem azok a tényezők is, amik itt a modern korban nagyon háttérbe szorultak – tehát a ciklusok száma, korai petefészek kimerülés, ugye, mint egy másik faktor, amit én egyszerűen egy felgyorsult öregedési folyamatként tudok legegyszerűbben leírni. Csak ugye negyvenéves korban, amikor mondjuk gyermeket szeretnénk, kiderül az endometriózis, és felmerülnek ezek a faktorok. Tehát funkcionális meddőség, korai petefészek kimerülés, valamilyen krónikus stresszhatás, A-ból B-be egy nehezen értelmezhető inzulinrezisztencia, akkor innentől merül fel az, hogy erre milyen komplex választ tudunk adni, vagy akár persze nyilván a közegészségügy, hogy ha erre van rálátás.

És akkor visszatérve arra a kérdésre, hogy taposóaknák, én azt gondolom, hogy ebben az esetben a fő taposóaknáknak a kerülése, élén a gluténtartalmú gabonákkal az elég szokott lenni, és akkor ezt egészítjük ki vagy egy gyulladáscsökkentő nézőponttal, vagy ha vannak emésztési panaszok, akkor az alacsony fodmap étrenddel. Mert ezek amúgy nyilván kombinálhatóak, tehát az, hogy fogyasztunk rendszeresen hidegvízi halakat, az Omega-3 bevitel miatt, színesebbé tesszük a tányérunkat, ez az alacsony fodmap étrendben is tökéletesen megvalósítható szempont.

Dr V. Zs.: Említetted itt  az ösztrogén dominanciát. Itt a másik érdekes dolog, ami fel szokott merülni, ez a hízósejt fokozott aktiváció, meg a hisztaminnal kapcsolatos dolgok, tehát együtt ezek fontos szerepet játszanak az endometriózis hátterét jelentő immundiszfunkcióknak a kialakulásában. És ez a folyamat ráadásul nagyon érzékeny az ösztrogén mennyiségére. Itt a hisztamin, ösztrogén, endo, étrend kapcsán van valami kiegészítő információ, amit esetleg érdemes tudni?

B. Á.: Igen, ez a problémakör döntő többségben gyomor-bél érintettséghez kapcsolódik. Tehát itt egészen konkrétan arról beszélünk, hogy az IBS-en belül ezekben az állapotokban már a kontaminált vékonybél is kialakul, ami például egy hidrogén kilégzés teszttel laktulózra jól diagnosztizálhatóvá válhat. 

De itt az esetek többségében arról van szó, hogy mondjuk az eredetileg meglévő ösztrogén anyagcsere zavar egy kontaminált vékonybéllel társul, és ezt a bizonyos hízósejt fokozott aktivitást az érintetteknél nyilván ki is fogja végül adni. 

Én itt mindenképpen koncentrálnék az emésztőrendszernek a célzott megközelítésére. Ha nem is minden esetben az  alacsony Fodmap étrenddel, de most az egyszerűség kedvéért említem azt, hogy nyilván ezzel nekünk nagyon régi jó tapasztalataink vannak, és hogy ha ezt a gyulladáscsökkentéssel kombináljuk, akkor ez kiválóan működik. 

Itt annyit tennék még hozzá, hogy azok a tápanyagok (és ezek nem vitaminok, ásványok, nyomelemek, hanem általában élelmi rostok, színanyagok vagy például kollagén típusú fehérjék), amik jók, akár az ösztrogén anyagcsere kapcsán, akár egy IBS-es állapotban, célzottan táplálják általánosságban is a bélflórát. Tehát a megfelelő megválasztott rostbevitel, étrend, étrendkiegészítő, az előbb említett színanyagok, és a mai tudásunk szerint a kollagén típusú fehérjék egy része is a bélflóra sokszínűségét támogatja, és ezen keresztül lehet egy pozitív hatása az ösztrogén problémáinkra, valamint az emésztőrendszerre. 

És mi pontosan ezeket a kapcsolási pontokat keressük: ahol egy csapásra több legyet lehet leütni akkor, amikor arról beszélünk, hogy min változtassunk.

Dr V. Zs.: A kollagén és fehérjefogyasztás kapcsán akkor beszéljünk már a húsfogyasztásról is. Ezt nem árt tisztába tenni, ugyanis amit általános javaslatként szoktak mondani endometriózisban: kerüld a glutént, a cukrot és a vörös húst. Mit mondanál, hogy a színhús fogyasztás az okozhat-e gondot endometriózisban, és a másik kérdés ehhez kapcsolódóan, amiről szerintem te jó szaftosan fogsz tudni beszélni, az a vegánság és az endometriózis kapcsolata, vagy hogy azzal lehet-e javítani az endometriózist? Ebben az esetben akkor tegyünk különbséget a növényi alapú vagy a sok növényi táplálékot tartalmazó étrend és a vegánság, és a vegetáriánusság között? Itt azért lehetnek fogalomzavarok, és itt az endometriózis kapcsán erről szerintem nagyon fontos beszélni.

B. Á.: Igen, próbálok majd diplomatikusan fogalmazni e tekintetben, hogy mi a mi szakmai véleményünk ebben a kérdésben, nem megbántva vagy túlságosan elkanyarodva ettől a témától, abban a szemléletben, ahogy én látom az elmúlt évtizednek a történéseit. 

Az egyik, hogy a színhús, ugye hogy ha így nézzük, ami egy fontos fogalom, az egy mennyiség fölött közép-hosszú távon számos problémát tud okozni. Az úgynevezett mTORC mechanizmuson keresztül például, ez is a gyulladáscsökkentéshez kapcsolódik meg a gyulladásokhoz egy bizonyos területen. 

Én személy szerint azt látom különben, hogy a kávéfogyasztás endometriózisban, meg a vöröshús fogyasztás az, ahol nem egyértelműek az adatok, tehát valahol nem találnak összefüggést problémával, valahol azt mondják, hogy valamiféle mégis felmerül. Én itt a mértékre hívnám fel a figyelmet. Mi ezt úgy szoktuk megközelíteni, hogy ha valaki eleve inkább egy ilyen növényi alapú étrendet folytatott és vonzódik a növényi alapú ételekhez, azon belül a vegetáriánus szemlélethez, akkor nyilván mi nem fogunk vörös húst erőltetni rá. Még a vas miatt se, ami amúgy gyakran felmerülő hiányállapot. De ha valaki ezeket az ételeket szívesen fogyasztotta, kívánja, megérti azt, hogy milyen más ételeknek van még szerepe, és hogyan tartsunk fenn egy egyensúlyt a színhús, halhús, esetleg kollagén típusú ételek között, akkor az a tapasztalatunk, hogy ez egy teljesen jól járható út lehet. 

Tehát azt a 100%-os korlátot egyénileg nem tudom megemlíteni, hogy mindenkinek akkor el kell hagyni a vörös húsokat egy ilyen esetben. A mérték, az étel elkészítési forma, és az, hogy még mit eszünk emellett, az legalább ilyen fontos, ha nem fontosabb ebben a kérdésben. A kollagén típusú fehérjékre vissza lehet még itt térni, a színhúshoz kapcsolódóan, vagy bármi egyébre, amiről már szó volt. 

A másik oldalon (én egyrészt nem tudom diplomatikusabban megfogalmazni ezt a problémakört, mint ahogy egy mondatban szoktam) az, amit mi vegán étrend alatt látunk jelen pillanatban kirajzolódni, az nem más, mint az élelmiszeripar új margarinja. Ugyanazok a szakmai szervezetek a háttérben, nagyon hasonló kommunikációval, mint ami harminc-negyven éve történt itt a margarin kapcsán, hogy akkor az állati eredetű zsírokat azonnal mindenki cserélje le, mert attól vannak szív és érrendszeri problémáink, amit sose sikerült alátámasztani. Tehát itt egy hasonló mechanizmus zajlik. 

Ami még felerősítheti endometriózis esetében ezeket a vonalakat, az az, hogy Magyarországon kifejezetten azt gondolom, hogy a makrobiotika anekdotikus módon nagyon erőteljesen megvetette a lábát ezzel az egészségügyi problémával összefüggésben. Aminek elő lehet hozni nyilvánvalóan előnyeit, erről semmilyen hivatalos szakmai információnk nincsen így, hogy akkor, ahogy te fogalmaztál, endometriózis diéta és makrobiotika, vagy annak bármilyen elemei kapcsán, tehát ez teljes mértékben anekdotikusan zajlott hölgyről hölgyre terjedve az elmúlt években. 

Ami azt gondolom, hogy fontos szemlélet, hogyha az első két dologhoz visszakapcsolunk, hogy ha valaki elkezd több zöldséget, fűszernövényt, stb fogyasztani, és megjelennek például az élelmi rostok, meg a színanyagok egy nagyobb mennyiségben az étrendjében, annak nyilván a nyugati étrendünkhöz mérten lesznek előnyei, amiket fel lehet erősíteni. Vagy ha egy teljesebb értékű étrendet kezdünk el követni annak is nyilvánvalóan lesznek olyan előnyei, amit rögtön ki lehet hegyezni arra, hogy lám-lám, ez erre az egészségügyi problémára is néhány embernél jótékonyan hatott. 

Újra behoznám a képbe az emésztési gondokat – ez akkor már nem fog működni. Tehát IBS-ben éppen a legtöbb problémát a növényi alapú ételek hozzák bizonyítottan, nem javaslom és nagyon komoly problémákat tudunk ezzel okozni. 

Hogyha biológiai szempontokat figyelembe veszünk, nem ismerünk olyan népcsoportot, aki 100 százalék növényi alapú étrenden túlélt volna a Föld nevű bolygón, tehát maximum 80% környékén mozog tartósan, és az is trópusi, szubtrópusi területeken ez az arány. De akkor itt ki tudunk ahhoz kanyarodni, hogy vegetáriánus vagy kvázi flexitáriánus étrendet már össze lehet úgy állítani, hogy az megfeleljen a gyulladáscsökkentő alapelveknek, és esetleg az emésztőrendszeri panaszokat is figyelembe tudjuk venni. 

Itt csak néhány egyszerű példa. Az emberi szervezet a legtöbbünk esetében genetikai okokból kifolyólag továbbra sem alkalmas arra, hogy az Omega-3 zsírt növényi forrásokból vegye magához. Tehát az alfa-linolin savval egy mennyiség fölött nem tudunk mit kezdeni. Hasonló a helyzet az A-vitamin esetén, a szelén vonatkozásában is. És érdekes módon a növényi alapú étrendekben/diétákban olyan létfontosságú tápanyagokat sem látunk, hogy megjelennének, mint mondjuk a jód, ami megjelenhetne, de valamiért a magyar köztudatban, a makrobiotikában vagy egyéb növényalapú étrendekben nem jutnak el az érintettekhez ezek a nagyon fontos szempontok. 

Vagy lehet, hogy azért választunk egy ilyen étrendet, mert eleve hús undorunk van, vagy egyszerűnek tűnik már megvalósítani az élelmiszerboltok segítségével. Én nagyon óvatos lennék ebben a kérdésben, és biológiai értelemben maximum egy olyan 75-80%-ig mozognék el a növényi alapú ételek esetében, hogy ha az endometriózist vesszük példának, de kiemelve az élelmi rostoknak, színanyagoknak a jelentőségét ebben a kérdésben.

Dr V. Zs.: És nyilván figyelembe véve azt, hogy az IBS-ben a nyers dolgok, azok nem feltétlenül szerencsések.

B. Á.: Az IBS-ben nem tudunk hüvelyeseket fogyasztani kilószámra, olajos magvakat fogyasztani kilószámra, a legtöbb zöldséggel is így van, tehát a hőhatás is ott egy fontos szempont, ami fokozza a felszívódás, emésztésnek a kérdését. Egyedül a tej ugye az, ami itt egy kapcsolódó téma, ami mind a két területen felhozható pro és kontra. Én inkább azt mondanám, még a vörös húsokat is megelőzve, a tehéntej az, amivel endometriózisban nagyon óvatosnak kellene lenni, átmenetileg inkább elhagyni, mert a tejzsírban felhalmozódhatnak ugye ösztrogének, nem azért, mert hormonozták az állatot, hanem egyéb okokból kifolyólag, és az összes többi faktor, ahogy tudjuk, hogy hathat a hormonrendszerre, az ott nem jön ebben az esetben jól, nem beszélve a tejcukorról, ami megint csak egy Fodmap.

Dr V. Zs.: Igen, igen. És akkor még majd a vaspótlásra szeretnék visszatérni, illetve az IR-ről beszéljünk, mert hogy ott van egy bizonyított összefüggés. A másik, amit érdemes megemlíteni szerintem az IR kapcsán az, hogy itthon még mindig ez a 160 grammos szénhidrát diéta a divat, az mindegy, hogy kiflivel és virslivel van lefedve, csak a lényeg az, hogy a 160-at ne lépjük túl. Röviden tegyük már tisztába, hogy akkor hogy ha valakinek IR is társul az endometriózishoz, akkor ott mire kell figyelni? Mi az, ami megfelelő mondjuk egy szénhidrát anyagcserezavar és endometriózis esetén is?

B. Á.: Az orális glükóz tolerancia teszteknél ilyenkor azt szoktuk látni, hogy van egy kiugró 60 perces inzulin érték, tehát egy nagyon markánsan kiugró, majd némileg ennek hatására 120 perces vércukor valahogy beesik. Tehát 4 alá esik, ezt vagy megérezzük, vagy nem. Legtöbbször a többi vércukor érték normál, és ugye nincs egy egyértelmű anyagcserezavar jele, például a túlsúly elhízás kapcsán az érintetteknek. Ezeket az eltéréseket ismerik a diabetológiában is, cukorbetegeknél az ilyen gondokat szoktak a Somogyi effektusként aposztrofálni, értelmezni. Itt nekünk az egyik megfigyelésünk, hogy általában ez a problémakör együtt jár a HPA, azaz a stressz tengelynek az érintettségével. Hogy most ez akkor a bélpanaszokból, a fájdalmakból, alvászavarból, munkahelyi stresszből, vagy miből adódik, az már nem feltétlenül táplálkozástudományi kompetencia, de ezért szoktuk hozzátenni ezt a szocio-pszichológiai tényezőt. Nyilván lehetnek ennek biológiai faktorai, amit vagy feltérképeztünk, vagy nem. 

A 160 gramm szénhidrát diétával több probléma is lehet. Nem csak az, hogy ez egy magyar találmány, nemzetközi szakirodalomban ilyet senki nem ismer, sem az inzulinrezisztenciával, sem mással összefüggésben. Ez a mennyiségű szénhidrátbevitel, amúgy általában a szénhidrátcsökkentés, tehát a low-carb rendszerek felső határa környékén szokott megjelenni. Tehát egy publikációban, hogyha azt mondják, hogy policisztás ovárium szindrómában szénhidrát csökkentett étrendet alkalmaztunk, annak vizsgáltuk a hatását, akkor ott 150-160 grammig mennek el, vagy az alatt lett valamilyen étrend beállítva. 

Ebből rögtön következik az, hogy ha én kifogok egy zsírfóbiás közegészségügyi szakembert, 160 gramm szénhidrát diétával, berendelek olyan ételeket 160 grammra kiszámolva, ahol amúgy próbálják a zsírt is csökkenteni, elvenni tőlem a közegészségügyi javaslataink fényében, akkor tulajdonképpen ráraknak minket egy kalóriamegvonásos étrendre, mondjuk 1300 kcal körül. Ha ehhez hozzátesszük még azt, hogy kéne mozogni, mert jobban fogunk tőle aludni, vagy az jó az inzulinrezisztencia más megközelítéséhez, akkor most csak csúnyán tudnék fogalmazni, hogy minek adtunk egy pofont ezzel az egész megközelítéssel, beleszámítva azt, hogy különben meg gyereket szeretnénk, ahol nagyon fontos faktor lenne, hogy a napi kalóriabevitel az ne legyen alacsony. Figyelembe véve a fizikai aktivitásunkat, vagy bármi mást. 

Az egyik, hogy ha tartjuk a gluténmentességet és szénhidrátcsökkentett étrendet követünk, akkor nagyon fontos, hogy a zsír és némileg a fehérje bevitelt emeljük hozzá a kalóriaigényhez, tehát akkor azt ki kell pótolni egészséges zsírokkal. 

Itt mi rengeteg gondot látunk a gyakorlatban, hogy valaki próbálja úgy a 150-160 grammos szénhidrát diétát megközelíteni, hogy amúgy erre a két tényezőre nem figyel oda, meg persze a gyulladáscsökkentés és egyéb dolgok. Mert a kifli az még teljes kiőrlésű formában sem gyulladáscsökkentő, és még nehezen is emészthető, ugye. És nálunk gyakran következik mindebből az, hogy endometriózisban bármilyen egyéb problémával jár együtt, azt javasoljuk, hogy mondjuk 200 gramm, vagy akár afölötti legyen a napi szénhidrát bevitel. Mert ez biztosítja a kalóriát, adott esetben könnyen emészthető keményítő források segítségével. A másik pedig, hogy ide tesszük azokat a glikémiás szempontokat, ami a vércukor-inzulinszint kordában tartásához fontos lehet. Ez lehet ötszöri étkezés adott esetben, hogy ha valaki vércukor beesést tapasztal, de itt szoktunk olyan alapelveket emlegetni, hogy rezisztens keményítők, számolni adott esetben bizonyos keményítőforrásoknak a szénhidrát tartalmát, felkutatni nehezebben beszerezhető dolgokat, tehát hajdina, quinoa, jamgyökér, zöldebb banán, főzőbanán, azokra a szempontokra odafigyelni, amivel teljes értékű, adott esetben könnyen emészthető szénhidrátokhoz jut az illető, akinek mondjuk magasabb a szénhidrát igénye.

Nálunk döntő többségben az a jellemző, a kérdésedre még konkrétan válaszolva, hogy endometriózis diagnózissal inkább a 200 gramm napi szénhidrátbevitel irányába mozgunk. Tehát döntő többségben ez lesz a felmérésnek, laboreredményeknek, közérzetből való tapasztalatoknak az eredménye.

Dr V. Zs.: Különösen, hogy ha valakinek termékenységi tervei vannak, vagy hogyha a HPA tengelye terhelt, akkor meg főleg. 

B. Á.: Így van, tehát ugye ha kortizollal vannak problémák, akkor a glükoneogenezis nem működik, így akkor nem tudom a fehérjét erőltetni. Ez a low carb megközelítés sokkal inkább policisztás ovárium szindrómában tud jó lenni.

Dr V. Zs.: Meg egyébként ezzel a low-carb-bal amúgy is szerintem óvatosnak kell lenni a nők esetében.

B. Á.: Sok hibát elkövettünk az évek során ezen a területen, tehát saját bőrünkön is megtapasztaltuk valóban. Én azt szoktam mondani, hogy nyilván az életkor, és egészségi állapot függvényében, de azért 120 gramm körül, vagy az alatt már mindenképpen gondolkodni kell, és figyelni kell a pajzsmirigy értékeket, stressz tengelyre való visszajelzéseket.

Dr V. Zs.: A másik, amit már említettünk az a vashiány, ami probléma szokott lenni endometriózisban. A vaspótlás mégis hogyan valósulhat meg a gyakorlatban, hiszen az orális vaspótlás, főleg figyelembe véve a gyulladásos állapotot az endometriózis hátterében az egy kétélű kard. Mégis hogyan lehet az endometriózisban elősegíteni, hogy a vas szintek, illetve a ferritin szintek rendeződjenek? Illetve nyilván itt fontos talán beszélni arról, hogy a laborban is miért fontos a ferritint nézni, és nem feltétlenül a vasszinteket.

B. Á.: Egyrészt a vas a vérszérumban csak egy százalékban van jelen, és hatalmas mozgást mutat egy napon belül is hogy ha többször megmérik. Vannak országok, ahol már nem is foglalkoznak vashiány esetében a vas szérum vizsgálatával. Vagy a véralkotókat nézik, számolnak arányokat, vagy transzferrint, ferritint néznek, és mindenképp a ferritin az, ami egy fontos kiegészítés. Aminek jobb esetben 50-100 közé érdemes esnie, de hát ebből kifolyólag ugye gyakrabban látunk alacsony értékeket. Nekünk a ferritin a pajzsmirigy miatt és a jódpótlás miatt is egy fontos faktor. 

A jód, ami ilyenkor nagyon lényeges, ezért említettem többször, az a vashiányt nem nagyon szereti, és egyéb mechanizmusokon keresztül itt lehetnek ebből adódóan eltérések. A vasnál az, ami egy nagyon fontos biológiai faktor, hogy a vas felszívódása a bélből is nagyon bonyolultan szabályozott a szervezetben, és utána pedig a vérben a vas hasznosulása is nagyon bonyolult. Ezek markánsan eltérő folyamatok. Tehát addig például, ameddig az elfogyasztott vasat a C-vitaminnal felszívódás kapcsán tudjuk fokozni, ez ugye rögtön egy fontos javaslat, hogy ha fogyasztunk vastartalmú ételeket, mert ez lenne az elsődleges javaslat (mindjárt látjuk majd, hogy miért), akkor ne felejtsük el a C-vitaminnak a pótlását. Legalább a felszívódás fokozódjon. 

Utána viszont például a rézre van szükség ahhoz, hogy a biológia hasznosulás meg tudjon valósulni. Ha megnézzük azokat az ételeket, amik vasat, rezet is tartalmaznak, meg cinket, B-vitaminokat, ugye ne adj Isten, ami fontos, mert akkor oda lyukadunk ki, hogy az a belsőségeken belül a máj, meg a tengeri herkentyűk tudnak lenni. Tehát a legbiztonságosabb, leghatékonyabb vaspótlás az az, hogy ezeket az ételeket heti rendszerességgel fogyasztjuk. 

És akkor itt megemlíthetnénk a várandósság kapcsán a máj ételekben lévő kolint, a tengeri herkentyűkben lévő jódot, szelént, tehát itt megint egyszerűen ezektől az ételektől nem tudunk eltérni, hogy ha ilyen jellegű problémák felmerülnek, és nem akarunk gondot okozni, mert a vas direkt nagy dózisú pótlása, az egy rettentő kétélű fegyver minden ilyen típusú problémánál. 

Tudok vele emésztőrendszeri gondokat okozni, vagy ha nem azt okoztam, akkor tudok vele immunológiai problémákat okozni, megint a gyulladásokon keresztül, mivel minden kórokozó imádja a vasat, hogy ha az a rendelkezésére áll. A C-vitamin hiány, rézhiány, B-vitaminhiány, emésztési panaszok – ezeket mind figyelembe kell venni. 

Jó hír, hogy az étrend általában mindig biztonságos és hatékony eszköz a kezünkben, meg tudunk ilyen trükköket alkalmazni, hogy pl. én laktoferrint pótlok, ami sajnos már egy nagyon drága dolog, mert mások is rájöttek arra, hogy ez mikor, hol hatékony, de segíti a vasnak a felszívódását és a hasznosulását is úgy, hogy bizonyítottan nem okozok vele olyan problémákat, mint a direkt nagy dózisú vaspótlással.

Dr V. Zs.: Még a gyomorsav is fontos a vas felszívódásnál, ami megint csak lehet probléma. Illetve még arról mondj valamit, hogy ha már itt a várandósság kapcsán megemlítettük a vaspótlást, hogy ezek a terhes vitaminok, amiknek a legtöbbje tartalmaz vasat, az jó vagy nem jó, milyet válasszon a kismama? És nyilván itt ugyanez a kérdés az endometriózisnál is.

B. Á.: Százból lehet öt olyan eset, amikor nyilván indokolttá válik az előbb említett formában a vas valamilyen formájú pótlása. Tehát vas-biszglicinát, egy normál napi ajánlott mennyiségben, mondjuk 25 milligramm alatt maradva, és C-vitamin készítmény, B-vitamin, cink, réz, ezekre a faktorokra odafigyelve van olyan eset, amikor kénytelenek vagyunk alkalmazni, akár étrendi hiányosságok, vagy emésztési, azon belül gyomorpanaszok fényében. Való igaz, különben lehetne ezzel is külön foglalkozni, meg beszélni róla, hogy emésztőrendszeri problémákon belül gyomorfunkciók és annak nagyon összetett hatásai. 

Na most nagyon nehéz kérdés ez a multivitamin dolog. Nem csak általánosságban, hanem a várandósság kapcsán is. Nem mondom, hogy lenne tökéletes megoldás, de hogyha egy készítmény, például a ma már említett MTHFR-mutációt figyelembe véve készül és tartalmazza mondjuk a B-vitaminokat, tehát metiltetrahidrofolát, metilkobalamin, ami a vas képzéshez a fontos, akkor az már egy jó irány, tehát ezt fel fogja tüntetni amúgy a gyártó, mert nyilván érdekében áll, ezek sokkal drágább alapanyagok. A szelén, jód megjelenik a készítményben – én egyszerűen nem tudok senkinek jó szívvel, jódmentes, várandós multivitamint javasolni, mert ez biológiai értelemben egy abszurd dolog, hiszen nem csak maga a várandósság és a szoptatás fokozza az anyának a jód igényét, hanem a magzatnak is magának lesz. 

Tehát itt megint egy olyan faktor, amit én mindenképpen megemlítenék, illetve ami már nehéz, mert nyilván ez már komoly szakmai kérdés, hogy az ásványi anyagok, nyomelemek, azok milyen formában találhatók egy készítményben. Tehát, mondjuk aminosav-kelátok, ami talán a legjobb, ezt is akkor bogarászni kell, meg feltünteti, az arányokra odafigyel-e a gyártó, tehát például az élelmiszerekben található arányokat próbálja-e valahol a multivitaminban is leképezni. Mondjuk a cink-réznél, amiről az előbb volt szó, én ezeket tartanám a legfontosabb szempontnak. Persze még a D-vitamin – az vagy van a készítményben, vagy odafigyelünk rá külön.

GAL BABAVÁRÓ Multivitamin

A GAL Babaváró® termékünket a legújabb kutatások fényében fejlesztettük ki, szem előtt tartva a természetességet és életszerűséget, hogy minden vitamint, ásványianyagot, nyomelemet ideális formában, mennyiségben és arányban tartalmazzon, nem eltérve attól, ahogyan ezekhez állandó tápanyagdús, változatos táplálkozással juthatnánk.

Használd az nbfon kódot 7,5% kedvezményért!

TOVÁBB

Ezentúl már csak azzal lehetne egy várandós multivitamint még célzottabbá vagy jobbá tenni, hogyha valamilyen egyéni szempontokat is képes figyelembe venni, tehát az étkezési szokásainkat, vagy egyéb olyan tényezőt, ami itt szükséges lehet, de én nagyon fontosnak tartom mindig az étrendre felhívni a figyelmet. 

Abban mi kifejezetten szigorúak vagyunk, mert el kellene jutni egy megfelelő szintre, ahol az ökölszabályok a helyére kerültek, és akkor utána lehet gondolkodni azon, hogy én folátból mennyit pótlok, vagy jódból és szelénből, stb, stb. Nem tudom, hogy ez most egy jó válasz volt erre a nehéz kérdésre?!

Dr V. Zs.: Azt gondolom, hogy erre nincs jó válasz, és szerintem ennél még nehezebb a gyerekeknek a vitamin pótlása. Ez egy jó átvezetés abba, hogy az endometriózis kapcsán mik azok a táplálékkiegészítők, amik hasznosnak bizonyultak, és amiket gyakran szoktatok ajánlani?

B. Á.: A D-vitamin az mindenképpen. Ha már vásárolunk, akkor mondjuk esetleg olyat, amiben K-vitamint is találunk, megfelelő étrend mellett. Magnézium, C-vitamin, nemcsak a vas kapcsán, meg a D-vitamin kapcsán, hanem a stressztengely vonatkozásában is. Az egyiknek az idegrendszerre van pozitív hatása, a magnéziumnak, a másik pedig egy nagyon biztonságos antioxidáns, mert a C-vitaminnál sokkal biztonságosabb, könnyebben adagolható, megbízható, olcsóbb antioxidánst nem ismerünk. Ha emellé még hozzáadok színanyagokat, meg minden egyéb csodát, akkor az úgy kiváló.

GAL D3-K2 vitamin, Magnézium-biszglicinát és C-vitamin

Használd az nbfon kódot 7,5% kedvezményért!

TOVÁBB

Én azért az ösztrogéndominancia, inzulinrezisztencia kapcsán meg úgy általánosan megemlíteném a prebiotikumokat is, a megfelelő, jó szelektivitású prebiotikumot. Ebből se vásároljunk adott esetben azonnal az első bioboltban három kilót, hanem itt is egy picit körüljárva azt, hogy könnyebben emészthető, vagy amiről a legtöbb ismeretünk van, hogy nem fog gondot okozni. 

FREYAGENA BIO-IMMUNOROST-KOMPLEX

A belek egyensúlyának és stabilitásának őre.

Használd az nbfon kódot 7,5% kedvezményért!

TOVÁBB

Ezen kívül a jód meg a szelén. Most, hogy a szelén egy nyomelem komplexben van-e, és akkor cink, réz, meg egyéb dolgok mellé jönnek, az egy másik történet, de a jód meg a szelén az, amit mindenképpen én kiemelnék ezen a területen. A hazai viszonyokat is figyelembe véve, az endometriózisnak biológiai faktorait figyelembe véve, és mi amúgy az összes többi étrendkiegészítő javaslatunkat azt annak fényében szoktuk megtenni, hogy milyen egyéni szempontok merülnek föl. Kell-e mondjuk gyulladást és fájdalmat csökkenteni? Ott nekem a kedvencem, az indiai tömjénfa, tehát a boswellia serrata, ezen a területen főleg, hogy ha IBS is, vagy bélgyulladás is felmerül.

FREYAGENA BALANCE FORTE BOSWELLEX

Boswellex Forte készítmény sztenderdizált indiai tömjénfa 12:1 kivonata, a világhírű SABINSA Boswellin alapanyaga.

Használd az nbfon kódot 7,5% kedvezményért!

TOVÁBB

A színanyagokkal is vannak jó tapasztalatok, de azt gondolom, hogy az tökéletesen rendelkezésre áll egy megfelelően összeállított, teljes értékű, kiegyensúlyozott étrend részeként. És ugye, hogyha gyermekvállalás, akkor a B-vitaminokat, vagy egyéb ilyen vízoldékony vitaminokat még ki lehet emelni. Tehát a folát, kolin, de ott is megint az étrend, a tojássárgája, napi rendszeres fogyasztása, halételek, belsőségek, amiket én elsősorban hangsúlyoznék. 

Ezen kívül vannak ugye még érdekességek, abba talán már nem feltétlenül gondolom, hogy most bele kellene mennünk, hogy N-acetil-cisztein kúrák, fájdalomcsökkentés és az endometriózis, ilyen publikációkat találunk, vagy az ösztrogén anyagcsere miatt a lignánok, Indol-3-karbinol, ez szerintem most nagyon messzire vezetne, meg hogy ha további ilyen gyógynövényekbe belebonyolódnánk, hogy barátcserje stb.

Az endometriózisban javasolt gyógynövényekről bővebben ebben a cikkben olvashatsz.

Dr V. Zs.: Igen, igen. Nyilván egyébként szerintem itt is az a nehéz, hogy megtalálják ezt a középutat, hogy tényleg ne az legyen, hogy napi háromszori étkezést kitöltő, vitamin és táplálékkiegészítő menjen be, hanem, hogy tényleg azok az alapok, amik vagy koncentráljanak arra a minimális mennyiségre, de maximális hatást elérő táplálékkiegészítőre, ami mondjuk a jól beállított étrendet segíti, vagy kiegészítheti. Az arany középutat jó itt is belőni, és nem átesni a ló túloldalára.

B. Á.: Igen ez körülbelül öt, amit említettem, vagy öt csoport.

Dr V. Zs.: Igen, és ezek egyébként egy jó multivitaminban mind benne is vannak. Ilyenek egyébként nálatok kaphatóak is, illetve, amiket felsoroltál, abból minden van nálatok. 

B. Á.: Sőt, ha minden jól megy hamarosan májkivonatunk is lesz a legextrémebb esetekre, meg csontleves por, tehát kollagén és egyéb funkcionális dolgok, de valóban, ha valaki így kívánja összeválogatni, arra megvan a lehetősége.

Dr V. Zs.: Zárásként beszéljünk arról is, hogy ezek az étrendi, életmódbeli változások, valamint a megfelelő táplálékkiegészítők bevezetése, mennyi időn belül hoz látható, érezhető változást az endometriózisos páciensek életében?

B. Á.: A tünetek szintjén akár egy 6-8 hét is, de inkább 3-6 hónapot szoktunk mondani, életkor, panaszok, meg az állapot összetettségéből adódóan. Három-hat hónap, inkább az arany középút legjellemzőbb esetben egy ilyen egészségügyi kérdéskörben.

Dr V. Zs.: Nyilván nem egy-két hét alatt jön a változás, hanem hosszabb időre van szükség, de megéri a munka és elszántságot, hiszen az eredmény nem marad el! Azt gondolom, hogy elég sok aspektusát érintettük ennek a problémának. Nagyon köszönöm Ákos az idődet, meg a szakmai tapasztalatodat, tudásodat, hogy megosztottad velünk. 

A beszélgetésekben említett kiegészítőket itt lehet megvásárolni:

Nutribalance.hu

A fent említett speciális, komplexebb egészségügyi problémák esetében az étrend, az étrendkiegészítés személyre szabása egyéni tanácsadás keretein belül is nagyban hozzájárulhat a gyógyulási folyamathoz.

Személyre szabott egyéni tanácsadásra itt tudsz jelentkezni:

Táplálkozás Beállítás Egyéni tanácsadás

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz