Menstruációs fájdalom vagy endometriózis?

Tartalomjegyzék

Ideális esetben a menstruáció nem fájdalmas. Érzetre természetesen normális, ha érzed a méhed, ahogyan működik, esetleg némi melegséget, mozgást érzékelsz, de semmiképpen nem szabad annyira fájdalmasnak lennie, hogy gyógyszert kelljen szedni miatta  rendszeresen.

Ha a menstruációd alkalmával rendszeresen tapasztalsz fájdalmat, de a fájdalom nem megsemmisítő, és fájdalomcsillapítóra, vagy életmód változásokra jól reagál – mint pl. tej elhagyása, cink, melegítő párna, sok rostot tartalmazó étrend stb – akkor az inkább dysmenorrhoea, azaz menstruációs fájdalom, és nem valószínű, hogy endo. Azonban, ha ez a fájdalom nem múlik egyszerűbb kezelésekre, illetve a fájdalom erős, alkalmanként megsemmisítő, akkor szóba jön az endo és esetleg az adenomyosis.

Az endometriózis panaszok rendszerint fokozódnak a menstruáció alatt. A fájdalom intenzitása és a betegség kiterjedése között nincs szoros összefüggés: igen kis eltérések is komoly fájdalmakat tudnak okozni, ugyanakkor kiterjedt endometriózis is járhat akár teljes panaszmentességgel.

Enyhébb menstruációs fájdalom

Az enyhébb menstruációs fájdalom (elsődleges dysmenorrhoea) alkalmával enyhébb görcsöt érezhetsz az alhasadban, esetleg a derekadban. Ez főleg a vérzésed első pár napján fordul elő, egyszerűbb fájdalomcsillapítókra jól reagál, és a napi tevékenységedet nem különösebben zavarja.

A tested úgynevezett prosztaglandinokat termel, melyek közül a PgE2 nevezetű méhkontrakciókat vált ki, így ha nagyobb mennyiségben termelődik valamiért, akkor ez okozhat görcsöket.

De nem csak egyféle prosztaglandin termelődik, és van olyan is – a PgE1 és PgE3, ami természeténél fogva ellentétes hatású, tehát görcsoldó hatásúak. Ezek tehát természetes fájdalomcsillapító hatásúak, és támogathatod termelődésüket, ha a megfelelő ételeket eszed.

Súlyosabb fájdalom

Súlyos menstruációs fájdalom (másodlagos dysmenorrhoea) lüktető, égő vagy szúró fájdalom, amely több napig tart, és a menstruációk között is előfordulhat. Ez a fájdalom nem fog javulni enyhébb fájdalomcsillapítókra, és esetleg hányást is okozhat, valamint zavarja a mindennapi normális életet, tehát kimaradsz a munkából, iskolából a fájdalom erőssége miatt.

Súlyos menstruációs fájdalom mögött valamilyen egyéb probléma húzódik, mint például az endometriózis vagy adenomyosis és a kor előrehaladtával nem javul, hanem akár romlik.

Adenomyosis

Az adenomyosis egy jóindulatú elváltozás, melyről akkor beszélünk, ha a méhnyálkahártya (endometrium) alsó rétegének mirigyei és a mirigyek közötti szöveti állomány (stroma) a méhizomzat rostjai közé terjednek. Ez inkább a késői reproduktív kor betegsége. Tehát itt nem a méh üregén kívülre vándorol az endometrium, hanem a méh izomzatába költözik, annak különböző rétegeit érinti.

Attól függően hol helyezkedik el a góc, akadályozhatják a pete beágyazódását a méhnyálkahártyába, így terméketlenség, vetélés, rendetlen vérzés okai lehetnek, vagy akadályozva a méhnyálkahártya zavartalan leválását fájdalmas menstruációs tüneteket is okozhatnak. Oka lehet még bőséges, erős és hosszan tartó vérzésnek is, mivel akadályozhatják a méhizomzat zavartalan összehúzódását. 

A diagnosztikájában a tüneteken kívül, az ultrahang és az MRI vizsgálatok nyújtanak nagy segítséget.

Hogyan kezeld az enyhébb menstruációs fájdalmakat?

Íme néhány egyszerű tipp a menstruációs fájdalmak kezelésére (amik természetesen az endometriózisban is segítségedre lehetnek):

Tejmentes étrend

A normál tehéntej eltávolítása az étrendből az egyik legegyszerűbb módja a menstruációs fájdalom enyhítésére. A tejtermékek elkerülése elsősorban az A1 azein fehérje elkerülésével segít csökkenteni a gyulladást, a hisztamin termelődést és így a menstruációs fájdalmat. Ezen kívül segíthet egyébproblémás ételek eltávolítása is az étrendből, például a glutén, a növényi olajok és a magas hisztamin tartalmú ételek.

Fogyassz sokkal több növényi ételt

Egyél minél nagyobb mennyiségben és minél többféle zöldséget, különös tekintettel a zöld leveles zöldségekre, a hagymára, fokhagymára, valamint a sárga és a narancssárga színű zöldségekre, mint amilyen pl.: az édesburgonya és
a sütőtök. Tehát minden olyan zöldségfélét fogyassz előszeretettel, amelyek aktívan támogatják a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait, csökkentik a gyulladás mértékét és elősegítik a felesleges mennyiségű ösztrogén szervezetből való eltávolítását.

Bio ételek előnyben

Manapság a bioélelmiszerek könnyebben hozzáférhetőek és megfizethetőbbek, mint valaha. Jó hír viszont, hogy nem kell mindenből a bio alternatívát választanod ahhoz, hogy meg tudj szabadulni a környezeti toxinoktól, így az sem jelenthet problémát, ha szűkösek a kereteid.

Nézd meg a Felelős Gasztrohős “Mit jelent, ha a zöldség, gyümölcs, hal vagy hús bio?” című cikkét. Illetve olvasd el a “Miből együnk biót?” cikket a Tudatosvásárló oldalán.

Hagyd el a cukrot és a feldolgozott ételeket

Tudom, hogy már korábban is hallottad és nem szeretnék ezzel az agyadra menni – de az igazság az az, hogy a cukor, a feldolgozott, fehér lisztet tartalmazó termékek, és a rossz minőségű olajok testszerte gyulladást válthatnak ki, és ez azegyik fő oka a menstruációs fájdalmaknak is. Tehát ne habozz, távolíts el a kamrádból/spájzból, a hűtőszekrényedből minden olyan élelmiszert, amelynek a minősége nem megfelelő.

D-vitamin

Egy 2012-es klinikai vizsgálat arról számolt be, hogy a legalább négy hónapon keresztül nagy dózisban szedett D-vitamin csökkenteni tudja azon 18-40 éves nők menstruációval kapcsolatos fájdalmait (2 hónap elteltével a fájdalmukra adott szubjektív pontszámok 41%-kal csökkent), akiknek a D-vitamin szintje alacsonyabb volt, mint 45 ng/ml, ezzel szemben a placebo csoport fájdalom pontszámaiban nem történt változás.

A legtöbb nőnek napi 2-4000 NE D-vitamin elegendő az optimális szint (50-70 ng/ml) eléréséhez, vagy adott esetben annak a megtartásához. A háziorvosod segítségével megtudhatod a véred aktuális D-vitamin szintjét, amely alapján megállapítható a D-vitamin számodra szükséges napi dózisa.

Magnézium

A magnézium hatékony a menstruációs fájdalom megelőzésében és akut kezelésében egyaránt. A kutatások szerint a magnézium enyhíti a PMS tüneteit is, ideértve a súlygyarapodást, az emlő érzékenységét és a puffadást. A magnézium szintén kiválóan segíti az ellazulást, csökkenti a szorongást és a stresszt, és segíti a jó alvást.

Cink

Mondhatnánk, hogy méltán népszerű barátunk, a cink, de nem mondjuk, hiszen méltatlanul keveset emlegetjük őt, pedig a női ciklus egyik legjobb segítőjéről van szó! A testünkben lévő cink mennyisége azonban a ciklus különbözőszakaszaiban ingadozik, ezért érdemes lehet táplálékkiegészítők formájában is bevinni.

Ha erős görcsöket tapasztalsz a menstruációd idején, érdemes adnod egy esélyt a cinknek, hiszen csökkenti a fájdalomért sok esetben felelős PgE2 nevű prosztaglandin termelését, ezáltal fájdalommentesebbé válhat a vérzésed.

Kurkuma

A magnéziumhoz hasonlóan a kurkuma kiváló mind megelőzésre, mind akut esetben. Bizonyos fűszerek, mint pl.: a kurkuma, képes fokozni a szervek keringését – beleértve a méhet és a petefészkeket is. Minél jobb egy szerv vérkeringése, annál több oxigén jut el a sejtekhez. Továbbá a méh vérátáramlásának fokozása révén a kurkuma segíthet a menstruációs ciklus rendezésében is, így hozzájárul az egészséges ciklus kialakulásához. A kurkuma hozzásegít a könnyebb menstruációkhoz.

Omega-3-zsírsavak

Az omega zsírsavak segítenek a női szervezetnek a hormonok szabályozásában, a menstruációs ciklus normalizálásában, növelik a tojásfehérje-szerű hüvelyváladékot, ami megkönnyíti a spermium számára a petesejthez jutást, javítják a méh vérellátását és csökkentik a tüszőrepedést megakadályozó prolaktin hormon iránti érzékenységet. Egyes kutatások szerint az omega-3 zsírsavak fogyasztása rövid távon is képes javítani a petesejt (oocita) minőségét.

A magas EPA omega-3-szinttel rendelkező nők esetében kisebb volt az endometriózis előfordulásának valószínűsége, mint az alacsony EPA-szinttel rendelkező nőknél.

Az omega-3 zsírsavak a krónikus gyulladást is segítenek csökkenteni. Segít szorongás, depresszió esetén, és csökkenti a görcsöket. Általában javasolt az omega-3 kiegészítés, de ha probléma van a ciklussal, akkor különösen.

Adj magadnak három hónapot, amikor a fenti javaslatokat, kiegészítőket beépíted az életedbe. Ha nem tapasztalsz lényeges javulást, akkor fordulj orvoshoz, és nézzétek meg mi állhat a panaszaid hátterében.

HA a PMS problémáidra keresel megoldást nézd meg az Útmutató a Tökéletes Menstruációkhoz című e-book-ot!

Útmutató a tökéletes mentsruációhoz

Endometriózisod van?

Az endometriózis minden tizedik nőt érinti, és ez nem csupán a menstruációs fájdalomról szól. Olyan állapotról van szó, amely miatt a méhen kívül, a hasüreg különböző pontjain is találhatóak méhnyálkahártya szigetek. Ezeken a helyeken (leggyakrabban a petevezetők, petefészkek, hashártyák, belek, húgyhólyag környékén) sajnos pontosan ugyanúgy reagálnak a ciklus változásaira, mint a méhben lévő nyálkahártya. Azaz megvasatagodnak és véreznek is. Az óriási különbség az, hogy míg a méh üregéből a vér el tud távozni, addig ezekről a helyekről nem, ez pedig gyulladással jár. Ez okozza az endometriózis egyik vezető tünetét: az olykor megsemmisítő mértéket öltő, erős fájdalmat. Az endometriózisról még olvashatsz bővebben ebben a cikkben.

Fájdalmat szex közben, vizelet- vagy székletürítés közben, fájdalmat a menstruáció előtt és alatt. Bizonyos esetekben fájdalmat bármikor, bármilyen helyzetben.

Annyira gyakran félrediagnosztizálják, hogy a megfelelő diagnózis felállítása 9 évig is eltarthat. Most azt is felismerték, hogy a tizenévesek borzasztó menstruációs fájdalmának is ez lehet az egyik leggyakoribb oka.

Ne hagyd, hogy ez történjen veled is. Nem kell, hogy 10 évig szenvedj te is az elviselhetetlen fájdalomtól. Beszélj róla, kérdezd meg az orvosod mit lehet ezzel tenni. Ne hagyd annyiban, hogy „ááá ez csak menstruációs fájdalom”, és nem tehetsz semmit. Nézd meg az Endo What című filmet és beszélj az orvosoddal. Mondd meg neki, hány fájdalomcsillapítót szedsz. Mondd meg neki, hogy a fájdalom olyan súlyos, hogy nem tudsz elmenni dolgozni. Kérdezd meg tőle, hogy ez lehet-e endometriózis.

A diagnózis felállítása a panaszok változatos intenzitása és a képalkotó eljárások korlátozott értéke miatt egyáltalán nem könnyű. Ebből adódik, hogy a diagnózis például az Egyesült Államokban a tünetek jelentkezésétől átlagosan 11 évet, az Egyesült Királyságban 7 évet késik. Hazánkban a tünetek kezdete és a végleges diagnózis között átlagosan 4 év telik el. A legszélesebb körben alkalmazott hüvelyi ultrahang vizsgálat elsősorban a petefészek ciszták kimutatására alkalmas. Kiterjedtebb endometriózis gyanúja esetén gyakran MRI vizsgálatot is javasolnak.

Ugyanakkor az említett képalkotó vizsgáló eljárások a különböző elhelyezkedésű endometriózis szigetek esetén eltérő, sokszor igen alacsony érzékenységűek, ezért jelenleg endometriózis gyanú esetén a leghatékonyabb diagnosztikai eszköz még mindig a műtét. A beavatkozás történhet nyitott hason keresztül (laparotomia), illetve hastükrözéssel (laparoszkópia). A laparoszkópos műtét során az összes látható elváltozás eltávolításra kerül a fájdalmi tünetek megszüntetése és a teherbeesési esély növelése céljából.

Amíg nem áll rendelkezésünkre non-invazív teszt, a laparoszkópos műtét az egyetlen módszer az endometriózis végleges diagnosztizálására és kezelésére. Félelmetesnek hangzik, de jelenleg ez az egyetlen módszer, amelynek segítségével diagnosztizálható és kezelhető a betegség a tudomány mai állása szerint, és alkalmanként végleges megoldást is jelent. Még akkor is, ha a műtét nem végleges gyógyír, jelentősen csökkentheti a fájdalmat.

A műtét mellett hasznos lehet a tünetek hosszú távú hatékony kezelésében egyéb kiegészítő terápia is, például a diéta, életmódváltás, akupunktúra, és kismedencei fizikoterápia.

⁠Van egy csapat kiegészítő, amelyek bizonyítottan hatásosak, nem csak az endometriózishoz kapcsolódó fájdalom enyhítésében segítenek, hanem a léziók csökkentésében és a ciszták eltűntetésében is. Itt olvashatsz róluk bővebben.

Ha úgy gondolod, hogy endometriózisod van, rengeteg olyan szakember van, akik segítenek a pontos diagnózis felállításában, a megfelelő kezelésben, az egyéb kapcsolódó állapotok kizárásában és a gyakori társbetegségek kezelésében. Nézd meg az Endometriózis Magyarország oldalát, ahol több szakembert is találhatsz, akik foglalkoznak ezzel az állapottal vagy érdeklődj a nőgyógyászodnál. A lényeg, hogy kérj segítséget, beszélj a problémáidról!

Nem tudjuk eleget hangsúlyozni, hogy a tünetek felismerésében elengedhetetlenül fontos, hogy megismerd, mi az, ami számodra normális. Fontos, hogy ne némítsd el a tested jelzéseit anélkül, hogy megkeresnéd azok okait.

A tudástárban található Tökéletes menstruáció című ebook hatalmassegítségedre lehet abban, hogy azonosítsd, a PMS-hez/menstruációhoz kapcsolódó tüneteid hol helyezkednek el ezen a spektrumon, és olyan életmód tanácsokat is találhatsz benne amelyek segíthetnek a kisebb kilengések helyreállításában. Az anyag segíthet abban is, hogy felismerd, ha a probléma túlmutat rajtad, és az orvosod bevonásával kell foglalkoznod a tüneteiddel.

Női Biohacking Program pedig minden részletre kiterjedő képet tár eléd a tested működéséről, segít téged előrébb jutni a testtudatosság útján, és lépésről lépésre bontja le azokat a tabukat, amelyek talán még elválasztanak a testedtől.

https://www.larabriden.com/when-period-pain-is-not-normal/

https://endometriozismagyarorszag.hu

Zekavat OR, Karimi MY, Amanat A, Alipour F. A randomised controlled trial of oral zinc sulphate for primary dysmenorrhoea in adolescent females. Aust N Z J Obstet Gynaecol. 2015 Aug;55(4):369-73. doi: 10.1111/ajo.12367. Epub 2015 Jun 30. PMID: 26132140.

Janssen EB, Rijkers AC, Hoppenbrouwers K, Meuleman C, D’Hooghe TM. Prevalence of endometriosis diagnosed by laparoscopy in adolescents with dysmenorrhea or chronic pelvic pain: a systematic review. Hum Reprod Update. 2013 Sep-Oct;19(5):570-82. doi: 10.1093/humupd/dmt016. Epub 2013 May 31. PMID: 23727940.

https://www.contemporaryobgyn.net/view/noninvasive-ultrasound-diagnosis-endometriosis

Yeung P Jr, Sinervo K, Winer W, Albee RB Jr. Complete laparoscopic excision of endometriosis in teenagers: is postoperative hormonal suppression necessary? Fertil Steril. 2011 May;95(6):1909-12, 1912.e1. doi: 10.1016/j.fertnstert.2011.02.037. Epub 2011 Mar 21. PMID: 21420081.

Janssen EB, Rijkers AC, Hoppenbrouwers K, Meuleman C, D’Hooghe TM. Prevalence of endometriosis diagnosed by laparoscopy in adolescents with dysmenorrhea or chronic pelvic pain: a systematic review. Hum Reprod Update. 2013 Sep-Oct;19(5):570-82. doi: 10.1093/humupd/dmt016. Epub 2013 May 31. PMID: 23727940.

https://www.abc.net.au/triplej/programs/hack/blood-test-could-diagnose-endometriosis-within-a-day/8318016

Marziali M, Venza M, Lazzaro S, Lazzaro A, Micossi C, Stolfi VM. Gluten-free diet: a new strategy for management of painful endometriosis related symptoms? Minerva Chir. 2012 Dec;67(6):499-504. PMID: 23334113.

https://www.webbeteg.hu/cikkek/nogyogyaszat/23696/adenomyosis

https://www.endowhat.org

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz

PCOS Program
- A természetes recept

9 lépés a hormonegyensúly, az egészséges anyagcsere és a termékenység felé

Ismét megnyitottuk 05.16-ig!

A helyek száma korlátozott - biztosítsd a tiédet még ma!