fbpx

Golden milk

– a hangulatjavító kurkuma latte –

Sokáig idegenkedtem tőle őszintén szólva. Hogy jön a kurkuma a tejhez? Nekem az a curry-be való, a zöldségeimhez. Ha megéreztem az illatát, az isteni karfiol curry jutott az eszembe, de hogy ezt megigyam, na az nem.

Ez is egy olyan prekoncepció volt, amiről aztán gyorsan kiderült, hogy téves. Már nem emlékszem pontosan mikor és hogyan vettem rá magam, hogy kipróbáljam, de na, megtettem. És boy, was I wrong? Bizony, totál addiktív! 

Így hát aztán az esti kis kuckós rutinom része lett ez a csoda. Egy könyv, egy hintaszék, egy meleg takaró, a kandalló melege, egy gyertya és a kurkuma lattém.

A kurkuma

A kurkuma-gyökeret már legalább 4000 éve használják Indiában és a környező országokban. A kurkuma vagy indiai sáfrány Indiában a legismertebb fűszernövények közé tartozik. Ott termelik szinte a világ egész kurkumaszükségletét, és ennek 80 százalékát ott is használják fel. A növény jó négyezer éve nemcsak a legfontosabb fűszer arrafelé, hanem szentnek is számít, és a mai napig számos hindu rituáléban használják. Emellett a legtöbb indiai fűszerkeverékben, így a curryben is megtalálható.

Erőteljesen csökkenti a szervezet szintű gyulladást, CRP-t, triglicerid- és koleszterin-szintet, fájdalomérzetet, lipidperoxidációt, vérnyomást, ödémát, depressziót, számos daganatos megbetegedés kockázatát, gyomor- és vastagbélfekély tüneteit és kockázatát. Ezeken felül nagyon erős antioxidáns, és fokozza az inzulinérzékenységet is! 

A kurkuma egy igazi aranybánya, különösen a nőknek. Gyulladáscsökkentő hatása mellett enyhíti a depresszió tüneteit, csökkenti a Hashimoto-thyreoiditisben az antitestek szintjét, jó hatással van endometriózisban szenvedőkre, és segíti a mellek egészségét.

Az ashwagandha

Az ashwagandha az egyik legismertebb adaptogén növény. Az ájurvéda medicinában már évezredek óta használják tonizáló szerként, fiatalítószerként, termékenység fokozóként, afrodiziákumként, adaptogénként és általános egészségmegőrzés céljából. Fokozza a szellemi éberséget, a memóriát, csökkenti a fáradtságot, és a feszültséget, biztosítja a nyugodt alvást, javítja a termékenységet, javítja a pajzsmirigy működését, támogatja a női reproduktív szervek működését, enyhíti a menopauza tüneteit és javítja a fájdalomtűrő képességet is.

A kardamom és a fahéj

A kardamom és a fahéj melegítő, aromás fűszerek, amelyek javítják az emésztést és az anyagcserét.

Ha szükséged van egy kedvsimító tonizáló italra, ne menj sehová! Pakold elő az egzotikus fűszereidet és főzz magadnak jókedvet! 

Készítheted télen melegen, nyáron hidegen, és ihatod este, ha nyugalomra vágysz, de akár reggel is egy kicsit megspékelve – mindjárt elárulom hogyan!

Hozzávalók:

  • 1 tk kurkuma por
  • 1 tk ashwagandha por
  • ¼ tk kardamom mag por
  • ¼ tk fahéj
  • 1 nagy csésze édesítetlen, adalékanyagoktól mentes mandulás rizstej, vagy mandulatej, vagy kókusztej
  • ¼ tk természetes vanília esszencia
  • ½ tk méz

Elkészítés:

Melegítsd meg a növényi tejet. Majd tedd a hozzávalókat egy mixerbe, turmixgépbe, és turmixold össze őket, hogy egyenletes, habos italt kapj. 

Öntsd a kedvenc bögrédbe, szórd meg egy csipet fahéjjal, és élvezd ezt a gyulladáscsökkentő, hangulatjavító, kortizol kiegyensúlyozó, frissítő italt.

Bónusz tipp: Ha kicsit megspékelnéd reggel, és tényleg ébresztőre van szükséged, és iszol kávét, felturbózhatod a kurkuma lattédat egy eszpresszóval. 

Dr Varga Zsuzsanna

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.