Főszerepben: Az Akné

Tartalomjegyzék

Dekódold a bőröd üzenetét

by MANDALART ORGANIC BEAUTY

A sokunk életét megkeserítő, főleg a pubertás, de egyre gyakrabban a felnőtt korban is előforduló aknék bizony szakszerű ápolást és kiemelt figyelmet igényelnek. Ahhoz, hogy megfelelően tudjuk ápolni, a tüneteket képesek legyünk enyhíteni, akár teljesen meg is szüntetni, értenünk kell az összefüggéseket.

A testünk küldött számunkra egy üzenetet, amit most megtanulunk a tőlünk telhető legjobb módon dekódolni.

A dekódolás folyamata

 1. A kiváltó okok feltérképezése
 2. Célzott kérdések és azok megválaszolása
 3. Tudatos jelenlét – önmegfigyelés

Mi az az ACNE?

Köznapi nyelven pattanás. Egy-egy példány igazán az életünk velejárója, semmi ok ilyenkor az aggodalomra. Súlyosabb esetekben viszont már bőrbetegségnek számít. Lényegében a szőrtüszők és a hozzájuk kapcsolódó faggyúmirigyek eltömődéséből/elzáródásából alakul ki.

Hogyan ismerhetem fel a gyulladást?

A gyulladás a szervezet egy védekező és regeneráló mechanizmusa.

Az úgynevezett rumor, calor, tumor, dolor, latin eredetű szavakat használja rá a szakirodalom; miszerint a gyulladás piros, meleg, duzzadt és többnyire fájdalommal is jár.

Fajtája lehet akut, vagyis gyors lefolyású, akár a menzesz előtt is találkozhatunk vele, vagy lehet idült, azaz elhúzódó/krónikus, amikor tartósan jelen vannak.

Miért alakul ki?

A fokozott mennyiségű aknék jelenléte egyértelmű üzenete a testnek, hogy valami nincs rendben. Itt kezdődik a valódi dekódolás, első lépésben ismernünk kell a leggyakoribb kiváltó okokat.

A leggyakoribb kiváltó okok:

 • Helytelen bőrápolás, rossz minőségű kozmetikumok
 • Stressz
 • Mozgásszegény életmód
 • Anyagcserezavar
 • Munkahelyi/otthoni ártalmak, mint a háztartási/konyhai munka körülményei (pl.: fokozott vegyszerhasználat; füstös, szennyezett belső tér stb.)
 • Rossz szokások (pl.: arc gyakori piszkálása, vakarása, kapirgálása; nem megfelelő higiénés szokások)
 • Túlzott cukor- és szénhidrát bevitel (pl.: csokika, cukorka, csipszecske stb.)
 • Étel intolerancia (pl.: tejfehérje, laktóz, tojás, glutén stb.)
 • Bakteriális fertőzések (pl.: demodex atka elszaporodása)
 • A szervezetben jelenlévő aktív gyulladás
 • Hormonális egyensúly felborulása

Ahogyan az egész bőrünk működése összetett, komplex folyamat, úgy az aknék dekódolása is szaktudást igényel. A jó kozmetikus rutinos, tudja mely kiváltó okokhoz, milyen kérdéseket szükséges feltenni ahhoz, hogy megkezdődhessen a probléma megoldása.

Most nem osztanám le az összes kérdést a kiváltó okok szerint, de említenék néhányat, hogy értsd miről van szó.

 • Milyen kozmetikumokat használok? Miből áll a rutinom?
 • Sokat idegeskedek mostanában? Többet nassoltam a kelleténél?
 • Eleget mozogtam vagy többet kanapéztam mostanság?
 • Rendben van, vagyis szabályos a menstruációs ciklusom?
 • Észrevettem magamon az aknékon túl más egyéb tüneteket is? (megerősödött lanugo szálak, vagyis szőrösödés, gyakori hasmenés, puffadás, bőrviszketés, bőrszárazság – bármilyen egyéb tünet szóba jöhet.)

Ilyen, és ehhez hasonló kérdések megválaszolásával felfedezhetünk bizonyos tünetegyütteseket, melyek a testünkben lejátszódó folyamatok különböző zavaraira hívhatják fel a figyelmünket.

A kozmetikai kabinban történő „vallatás” a nagyítós lámpa rideg fénye alatt tehát célzottan történik, a kiváltó okok feltérképezéséhez szükséges kérdések és válaszok előrébb lendítik az akne kezelés folyamatát.

Az Aknék kezelése

Fontos leszögezni, hogy a kozmetikus a jelenlévő tüneteket kezeli. Otthoni ápoláshoz tanácsot ad és a szükséges termékeket biztosítja. Vannak esetek, amikor ez az apró segítség is teljes értékű megoldást nyújt; más esetekben viszont ez még nem elegendő.

Amikor az aknét kiváltó ok nem külső, hanem belső eredetű, úgy életmódbeli változtatásokra, orvosi kivizsgálásokra is szükség lehet – mert bár a tünetek mérséklődhetnek, a probléma nem fog megszűnni, az újból kialakulhat.

Az elváltozás milyenségétől függően a vendégeimet olykor tovább irányítom endokrinológiai, nőgyógyászati, bőrgyógyászati, dietetikai, energetikai szakemberekhez, akik segíthetnek a nem szűnő tünetek okainak belső feltárásában.

Az Aknék kezelése otthon – hitek/tévhitek – rutin/rendszer

Ahogyan a kabinban sem minden esetben, úgy otthon kiváltképp nem tanácsos a nyomkodás, a bőr traumatizálása. Egyrészt azért, mert a saját kezünk által másképp érzékeljük a fájdalmat. A felhám szövetei könnyen sérülhetnek, nyáron könnyen és gyorsan pigmentálódhatnak. Másrészről ezek a sérülések el is fertőződhetnek, akár a felszínen bakteriális úton a nem megfelelő higiénés eljárás során; de a nyomkodás, mint mechanikai inger is terítheti a gyulladást azáltal, hogy külső erőre megsérül a lobgát.

Nincsen azzal nagy gond, ha egy nagy pancsi, vagy inhalálás után óvatosan, az általam instruált módon eltávolítod az orrtőben felgyűlt mitesszereket, az AKNÉ azonban másfajta törődést igényel.

1. A bőr nyugtatása

A felesleges izgatás helyett szeressük a bőrünket, ne harci lándzsákkal, hanem gyulladáscsökkentő, puhító, sejtregeneráló hatóanyagokkal „induljunk csatába”. Az aknés bőrt érzékeny bőrként kell kezelni.

Gyulladt állapotában nem képes magába szívni a különböző hatóanyagokat, bármit tegyünk rá, ilyenkor nem a tápanyagfelvételért, hanem a békéért küzd. Támogassuk a bőrt, és segítsük a természetes folyamatait.

Egy jó arclemosó véleményem szerint nem csak a tisztításért felelős, beszerezhetőek már professzionális, hatóanyag tartalmú lemosók is, amik így több funkciót látnak el.

Kerülendőek például az agresszív, irritatív hatású felületaktív anyagok, vagyis az efféle tenzidek, mint az SLS, NLS . Helyette válasszunk kevésbé felhabzó, de természetesebb anyagot, mint például a COCO BETAINE. Kókuszolajból kivont vagy mesterségesen előállított vegyület, non irritatív – megfelelő a problémás, száraz vagy érzékeny bőrűeknek is. Ez vonatkozik a tusfürdőinkre, samponjainkra is, hiszen a tisztálkodás közben ezek ugyanúgy érintkezhetnek az arcbőrünkkel.

Egyéb bőrnyugtató hatóanyagok, mint az allantoin, aloe vera, bisabololpanthenol szintén a segítségünkre lesznek.

Kiemelném, hogy bármily csúcsminőségű letisztítónk is legyen, a bőr túltisztítása tovább roncsolhatja a bőr barrierjét, minek következtében megint az ellenkező hatást érhetjük el – az aknék belobbanhatnak, elszaporodhatnak.

Bőrünk felületén található egy savköpeny, ami faggyúból és verejtékből áll. Ez tartja távol a kórokozókat, véd a kiszáradástól, a mi javunkat szolgálja. A túl sok felületaktív anyag ezt a köpenyt is képes feloldani; így erre vigyáznunk kell.

Ezért: általános esetben a letisztító készítményedet esténként, a napi szennyeződések eltávolítására használd! Amennyiben a bőr olajos is, nem pedig száraz, úgy a bőrtípusra kifejlesztett lemosóval leginkább a nyári hónapokban célszerű az arclemosást reggel is elvégezni.

2. A hidratálás fontos!

Az olajosan vagy szárazon aknés bőr szintúgy küzdhet vízhiánnyal. Ennek optimalizálására a legbiztosabb módszer a megfelelő krém rendszeres használata, ami: semmiképp sem zsíros, nem ül bele a pórusba, textúrája könnyed, hatóanyagai között találunk faggyúszabályzó, vízmegkötő és bőrazonos összetevőket is.

3. A faggyútermelés mérséklése

Erre a célra kiválóak a célnak megfelelő maszkok. Ezek általában hűsítő, összehúzó érzetű sűrű krém anyagok, melyek többnyire cinket, aloe verát, iszapokat is tartalmaznak.

4. A savas hámlasztások

Véleményem szerint a leghatásosabb módja az aknék eltüntetésének.

A kémiai savak nagyon sokoldalúak a kozmetikumok világában. Nem csak hámlasztani tudnak. Fajtájuktól, töménységüktől, pH értéküktől függően képesek gyulladást csökkenteni, vizet megkötni a bőr minden rétegében, sejtet regenerálni, eltávolítani az elhalt hámszöveteket, feszesíteni, ránctalanítani… vagyis kismillió dologra használhatjuk őket nagyon hatékonyan. A kezelések a kabinban és otthon is kúrában zajlanak, mivel ezek az anyagok raktározódnak a bőrben, így minden egyes alkalommal jobban tud dolgozni.

Az első 3 kezelés többnyire nagyon látványos, mint a fogyókúránál a kilók, úgy a felhám szépülése is kicsit stagnál a 2. szakaszban, de ha kitartunk, újra rákapcsol, és 2-3 hónap leforgása alatt szinte bárkinek baba bőre lehet.

A minőségi anyagok professzionális felhasználást igényelnek

A lakossági termékkínálatban bárhol beszerezhető olcsó kémiai savak nem azok a savak, amikről én most beszélek. A szakemberek iránymutatása, javallata azért szükséges az otthoni alkalmazás során, mert a legtöbb ember nem tanulta meg, hogyan kell megállapítani, hogy milyen fajtájú és erősségű savat is alkalmazzon; erős anyagokról van szó, ami nem szakszerű használat mellett kárt tehet a bőrben. „Megégetni” nem fog, de a hatóidő be nem tartása, az eljárás pontos menetének be nem tartása súlyos allergiás reakciókat okozhat: duzzanat, vörösödés, viszketés stb. Így ezek otthoni beszerzése kozmetikushoz kötött.

Az otthoni kezelések problémás bőr esetében elengedhetetlen kiegészítő részét képezik a kozmetikai kezeléseknek.

A javasolt rutint azért érdemes megfogadni, betartani, rendszeresen alkalmazni, hogy a kabinban történő nagykezeléseket ne kelljen minden alkalommal újra és újra a kályhától kezdeni, mintha először találkoznánk.

A bőröd is nagyon meghálálja a gondos törődést, de Te is magabiztosabban pillantasz vissza magadra a tükörből.

Ezen túl, akár egy TV-s gyógyszer reklámban a zárómondatomban kihangsúlyoznám: a rendszeres és tudatos bőrápolási rutin nem helyettesíti a változatos étrendet és az aktív életmódot!

Ügyelj rá, hogy sokszínűen, minőségi olajokkal, ne pedig túl zsíros ételekkel táplálkozz! Kerülni kell a hirtelen sütött és gyors ételeket. Mozogj rendszeresen, mindegy, hogy mit, csak serkentsük az anyagcserét!

Ha teheted, töltsd a szabadidőd egy részét friss levegőn, sétálj nagyokat és építsd be a rád szabott bőrápolási rutint a mindennapjaidba.

Faludi Zsófia
Image 1 for category Bőrápolás

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz

PCOS Program
- A természetes recept

9 lépés a hormonegyensúly, az egészséges anyagcsere és a termékenység felé

Ismét megnyitottuk 05.16-ig!

A helyek száma korlátozott - biztosítsd a tiédet még ma!