A progeszteron lopás – mítosz vagy valóság?

Tartalomjegyzék

Ugye te is hallottad már, hogy a kortizol –  vagy kevésbé kifinomultan: a stressz – progeszteront lophat a testünktől? Ez a probléma évek óta heves diskurzusok tárgya a funkcionális orvoslás világában. Nem véletlenül: a ciklus zavarok előfordulási gyakorisága meredeken növekszik, a stressz pedig tulajdonképpen alapbeállítás. Gyakran már azt sem tudjuk, zavar-e a stressz a rendszerben, vagy a rendszer maga? Kézenfekvő tehát, hogy a stressz által teljesen illegálisan eltulajdonított progeszteron mennyiség hiányához kössük a problémáinkat. Mindez nemcsak kézenfekvő, de természetesen lehetséges is, azonban a női hormonrendszer működéséről szerzett tudásunk tulajdonképpen napról napra növekszik – fontos tehát időről időre újra ránéznünk a legkedveltebb elméletekre is. Lássuk, mi a helyzet a pregnenolon lopás méltán híres történetével! 

Hogyan tűnik el a pregnenolon a testünkből? 

A pregnenolon lopás gondolatának elméleti alapja a hormonszintézis folyamatában keresendő.

Amint az alábbi ábrán is láthatod, a pregnenolon a hormonszintézis útvonalának tetején van: az összes többi hormon belőle szintetizálódik.

Az olyan hormonok tehát, mint a progeszteron, a tesztoszteron, az ösztradiol vagy a DHEA mind a pregnenolonból származnak. A pregnenolon tulajdonképpen egy jolly joker: bármi lehet belőle.

A híressé vált elmélet szerint, amikor a kortizol feleslegesen hosszú ideig termelődik (mint például krónikus stressz idején), a rendelkezésre álló pregnenolon nagy része felhasználódik a kortizol előállítására, így kevesebb áll rendelkezésre az összes többi hormon termeléséhez.

Logikusnak tűnik, igaz?

Ássunk mélyebbre!

A fent használt ábra első pillantásra meglehetősen bonyolultnak tűnhet.

A valóságban azonban ez a hormonszintézis végtelenségig egyszerűsített képe – és ennek megfelelően természetesen hiányoznak belőle fontos részletek. Az egyszerűség kedvéért például teljesen különböző endokrin mirigyek hormontermelését hozza egy tető alá, és nem ad magyarázatot a hormonok termelésének hátterében álló összetett szabályozási mechanizmusok működésére sem.

Az ördög a részletekben lakozik 

Pedig ezek fontos részletek. A hormontermelés ugyanis különbözőképpen történik a különböző endokrin mirigyekben (sőt, ha igazán pontosak akarunk lenni, akkor a különböző sejtek belsejében is eltérő módon megy végbe). A mellékvesék és a petefészek segítségével fogom ezt illusztrálni nektek.

Koncentráljunk először a hormontermelés helyére – azaz a sejtek belsejére, a mitokondriumra vagy az endoplazmatikus retikulumra. Minden egyes sejttípusnak (pl.: a mellékvese zona reticularisában lévő sejtek, vagy a petefészek granulosa sejtjei) megvan a maga sajátos útvonala a szteroid hormonok termelésére, amelyet az adott hormon iránti szükségletét jelző szignálok aktiválnak.

Például, amikor stressz hatására vagy akár a természetes cirkadián ritmusokkal összefüggésben kortizol termelődik, az agyalapi mirigy ACTH-t bocsát ki, emiatt a mellékvese zona faciculata sejtjei speciális fehérjék segítségével koleszterint vesznek fel, és azt pregnenolon előállítására, majd egy következő lépésben annak kortizollá alakítására használják. 

A pregnenolon lopás modellje azt sugallja, hogy a testünk egy hatalmas pregnenolon medencével működik, amelyből véletlenszerűen merít bármikor, amikor valamilyen hormonra van szüksége. Bár némi pregnenolon valóban mindig “szivárog” a keringésbe, annak nagy része koleszterinből szintetizálódik a sejtek belsejében szükség esetén. A pregnenolon átalakulását más hormonokká az endokrin mirigy típusa, valamint enzimek, sejtszintű jelek, szabályozó hormonok és génaktivitás határozzák meg.

Lássuk akkor most a petefészkeket! Az agyalapi mirigy LH hormonjának hatására a petefészek theca sejtjei koleszterint vesznek fel és pregnenolon termelésbe kezdenek, amely aztán később tesztoszteronná alakul. Ezt a tesztoszteront továbbítják a granulóza sejtekhez. Az agyalapi mirigy által termelt FSH hatására pedig a tesztoszteron ösztradiollá alakul.

Az ovuláció folyamata az ösztradiol, a tesztoszteron és a progeszteron termelésének nagymértékű, ciklikus változásával jár a petefészek sejtjeiben. Ezt a ciklikus mintázatot a hipotalamusz szabályozza, a GnRH pulzáló felszabadulása által. A progeszteron csak az ovuláció megtörténte után lép be a képbe: azt a petefészek theca-sejtek termelik egészen addig, míg a sárgatest a menstruáció előtt el nem sorvad.

De mi vezet a krónikus stressz miatti progeszteron hiányhoz? 

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a stressz nem hat a ciklusra. Nagyon is hat, a jelenségnek pedig neve is van: hipotalamikus amenorrhea. Ez azonban nem a pregnenolon prekurzor ellopásával függ össze. 

Ha a testünk állandóan stressznek van kitéve, az agy az FSH és az LH termelésének csökkentésével gátolja a termékenységet – hiszen veszély esetén a legutolsó, amire szükségünk van, az a ciklusunk. Ezt a folyamatot az inzulin és a leptin szintjének jelentős csökkenése kíséri (különösen, ha a stressz jelentős fogyással is jár). A szaporodás ugyanis az ember számára óriási költségekkel járó folyamat, amelyet nem szabad megkísérelni, ha nincs elég táplálék.

Ilyen helyzetekben a hipotalamusz a véleményünk kikérése nélkül automatikusan meghozza a „döntést”: leállítja a petefészek hormonok termelését (vagyis úgy dönt, hogy nincs ovuláció, mivel a szaporodás kockázatos lenne). Ezt a folyamatot az alacsony LH és FSH szintek által lehet detektálni. 

A progeszteron szint növeléséről természetes módszerekkel ebben a cikkben olvashatsz részletesen.

Vannak más helyzetek is, amikor a stressz csökkentheti a luteális fázisban a progeszteron szintjét, de úgy tűnik, hogy ezt inkább olyan problémák okozzák, mint az inzulinrezisztencia vagy az oxidatív stressz a gyulladásban.

Mi a helyzet más hormonokkal? Miért csökken a DHEA-S szintje stressz esetén?

A klinikusok gyakran említik, hogy a DHEA-S szintje stressz és betegség esetén csökken a kortizol szintézis fokozódása miatt (köznyelven: a pregnenolon lopás jelensége miatt).

Ugyanakkor jól ismert, hogy a DHEA-S szintje természetes módon is jelentősen csökken az életkor előrehaladtával, és akiknek alacsonyabb a DHEA-S szintje, azoknál a betegségek kockázata is megnő. A DHEA-ról megállapították, hogy számos szervre, köztük az agy működésére is jótékony hatással van.

Úgy gondolják, hogy a mellékvese androgén szintjének a korral bekövetkező csökkenését a mellékvese zona reticularisában bekövetkező mirigycsökkenés, az úgynevezett „adrenopauza” okozza. A DHEA-S csökkenése az öregedéssel azonban a mellékvese kortizoltermelő képességétől függetlenül történik.

Emellett a betegségekből, gyulladásból, inzulinrezisztenciából vagy pszichológiai stresszorokból eredő stressz is befolyásolhatja a DHEA-S szintjét a mellékvese androgéntermelő enzimjeinek megváltoztatása miatt.

Azt is megállapították, hogy a nők DHEA-S szintje átmenetileg megemelkedik a perimenopauza/korai menopauza idején, majd később csökken, ami arra utal, hogy a petefészek is befolyásolja a mellékvesekéreg hormontermelését. 

A stresszkezelés nagyon fontos

Bármennyire is fontos a stressz és a miatt kialakuló kortizol szint diszreguláció az általános egészségünk szempontjából, a pregnenolon lopás gondolata félrevezető lehet, ha a hormonális problémák okainak megértésére és kezelésére törekszünk.

Bár a stressz kezelése, az alvás és a cirkadián ritmus helyreállítása valóban alapvető fontosságú az egészségünk és a jólétünk szempontjából, és mindig kiemelt hangsúlyt kell fektetni rájuk, azonban sok endokrinológiai betegség esetén kevés, ha csak eddig a pontig jutunk el. Ha szeretnéd tudni te mit tehetsz a kortizol szint csökkentéséért, akkor olvasd el ezt a cikkünket.

Amennyiben pedig érdekel, hogyan függ össze a vércukorszint és a kortizol, akkor ezt a cikket ajánljuk a figyelmedbe.

Csak a hozzánk hasonló geekek kedvéért hozunk egy képet a petefészkek theca- és granulóza sejtjeinek működéséről – döbbenetes, ugye? 

Természetesen nem cél, és abszolút nem is szükséges mindennek az egésznek a megértése és dekódolása. Fontos azonban tudni, hogy vannak élethelyzetek, amikor a válasz tényleg egészen egyszerű és a magyarázat is egyszerűsíthető ezekhez. Máskor azonban fontos, hogy árnyaltan és mélységekben tudjunk gondolkozni, csak ez vezethet el ugyanis a problémák megoldásához. 

Image 1 for category HormonegyensúlyImage 1 for category Női ciklus

Eredeti cikk: https://drfionand.com/pregnenolone-steal-closer-look-popular-concept/

Azziz, R., Nestler, J. E., Dewailly, D. (Eds.)Androgen Excess Disorders in WomenTotowa, NJ: Humana Press2007;https://doi.org/10.1007/978-1-59745-179-6

Hu J, Zhang Z, Shen W-J, Azhar SCellular cholesterol delivery, intracellular processing and utilization for biosynthesis of steroid hormonesNutrition Metabolism2010;7:47.doi:10.1186/1743-7075-7-47

Takahashi N, Harada M, Hirota Y, Zhao L, Azhary JM, Yoshino O, Izumi G, HirataT, Koga K, Wada-Hiraike O, Fujii T, Osuga YA Potential Role for Endoplasmic Reticulum Stress in Progesterone Deficiency in Obese WomenEndocrinology2017 Jan 1;158(1):84-97.

Behera BK, Sharma CG, Singh SK, Kumar H, Chaudhari RK, Mahla AS, Das GK,Krishnaswamy NRelationship between endometritis and oxidative stress in the follicular fluid and luteal function in the buffaloReprod Domest Anim2016 Oct;51(5):844-7.

Lois K, Kassi E, Prokopiou M, et alAdrenal Androgens and AgingEndotext2014 Jun 18;https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27510480

Luque-Ramírez, M., Escobar-Morreale, H. F.Adrenal Hyperandrogenism and Polycystic Ovary SyndromeCurrent Pharmaceutical Designhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27510480

Boudou P, Sobngwi E, Ibrahim F et alHyperglycaemia acutely decreases circulating dehydroepiandrosterone levels in healthy menClin Endocrinol (Oxf)2006 Jan;64(1):46-52.

Woods AM, Judd AMInterleukin-4 increases cortisol release and decreases adrenal androgen release from bovine adrenal cellsDomest Anim Endocrinol2008 May;34(4):372-82.

Crawford S, Santoro N, Laughlin GA, et alCirculating Dehydroepiandrosterone Sulfate Concentrations during the Menopausal TransitionJ Clin Endocrinol Metab2009;94:2945-2951.

Woods AM, McIlmoil CJ, Rankin EN. Et alLeukemia inhibitory factor protein and receptors are expressed in the bovine adrenal cortex and increase cortisol and decrease adrenal androgen releaseDomest Anim Endocrinol2008 Aug;35(2):217-30.

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz