Progeszteron szint növelése természetes módszerekkel

Progeszteron szint növelése természetes módszerekkel – Funkcionális orvoslás

Tartalomjegyzék

Progeszteron hiány, ösztrogén dominancia – két jelenség, amely évek óta uralja a hormonrendszer egészségéről szóló diskurzusokat. Bár a kifejezések pontosságán lehet lovagolni, a mögöttük húzódó probléma valós. Nők százezreinek életét nehezítik meg a progeszteron hiányhoz kapcsolódó kellemetlen tünetek. 

A progeszteron ugyanis nagyon fontos szerepet tölt be az egészségünkben a gyermekvállalás időszakán kívül is: normális mederben tartja a menstruációt, csökkenti a gyulladást, szabályozza az immunműködést, támogatja a pajzsmirigy, az agy, a csontok és a mellek egészségét. Messze nemcsak a terhesség létrejöttéhez és fenntartásához van rá szükségünk tehát. 

Te vajon elegendő progeszteront termelsz ahhoz, hogy élvezhesd az előnyeit? Biztos vagy benne? Tudod-e, hogyan növelheted a progeszteron szinted? Egyáltalán: mi a normális, és mi nem? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. 

A normál progeszteron szint 

Kezdjük az elején, a legfontosabb kérdéssel: honnan lesz egyáltalán bármennyi progeszteron a testedben? Nos, a progeszteron előállításának egyetlen módja a peteérés és az azt követő egészséges luteális fázis. A luteális fázis az ovuláció és a menstruáció közötti körülbelül tíz-tizennégy napos időszakot fedi le. Nevét a sárgatestről (corpus luteum) kapta, amely a petesejt kilökődésének helyén alakul ki. Ennek az “átmeneti szervnek” a megléte abszolút feltétele a progeszteron előállításának. 

A normál progeszteron szintről többféle módon kaphatsz információt: 

Ébredési hőmérséklet követése 

Ha követed a ciklusod alatt az ébredési testhőmérsékleted szuper információforrás a progeszteron elégséges termelődéséről. A progeszteron körülbelül 0,3 ℃-kal (0,5 °F) növeli a nyugalmi hőmérsékletet, így peteérést követően, a luteális fázisban tíz-tizennégy napig magasabb hőmérsékletet mérhetsz ébredést követően. Ha ez a mintázat nem jelenik meg az ébredési testhőmérsékletedben, azaz nincs határozott emelkedés, az arra utal, hogy anovulációs ciklusod volt – ilyenkor értelemszerűen nem termelsz progeszteront.

Laborvizsgálat a progeszteron szint ellenőrzésére

Te is hallottad már, hogy a progeszteron szint vizsgálatát 21. napi vérvételnek nevezték? Nos, ez a kifejezés nagyon megtévesztő. A progeszteron szintet a tetőponton, azaz a luteális fázis felénél érdemes laborban vizsgálni, azaz vérvételre a legjobb nap az ovuláció után öt-hét nappal és a menstruáció előtt öt-hét nappal van. 28 napos ciklusok esetén a 21. napi vizsgálat adekvát lehet, más esetekben azonban tévútra vezethet. Hogyan állapítsd meg akkor a vizsgálat időpontját? 

 • Ha rendszeres a ciklusod, nincs más teendőd, mint belőni a következő menstruáció várható időpontját, és onnan visszaszámolni hét napot. Például:

21 napos ciklus esetén a progeszteront körülbelül a 14. napon.

28 napos ciklus esetén a progeszteront körülbelül a 21. napon.

35 napos ciklus esetén a progeszteront körülbelül a 28. napon.

(A ciklus első napja mindig a menstruáció első napja. A pecsételő vérzés még az előző ciklus utolsó napjainak számít.)

 • Ha a ciklusod rendszertelen, nehezebb pontosan megmondani, mikor érdemes elvégezni a vizsgálatot. Ilyenkor a legjobb elköteleződni valamilyen cikluskövetési módszer mellett, amely segít az ovuláció észlelésében, és az így nyert információk alapján kell meghatározni a laborvizsgálat időpontját. 

Normál progeszteron szintről beszélünk 4 ng/ml (13 nmol/l) feletti érték esetén, ez megerősíti az ovuláció bekövetkeztét. Ha ennél kevesebb (és a vizsgálat időzítésével nem volt probléma), az azt jelenti, hogy nem volt peteérés az adott ciklusban. A progeszteron szintnek nincsen felső határa, minél magasabb az érték, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy a sárgatest megfelelően végzi a dolgát, és elegendő progeszteronhoz jutunk. 

FONTOS! A progeszteron szint mérés eredményének interpretációjával mindenképpen várd meg, hogy a vizsgálatot követő 5-7 napon belül valóban jelentkezik-e a menstruációd. Ha nem, akkor a vizsgálat nem érékelhető. 

A progeszteron hiány tünetei

Az alacsony progeszteron szint tünetei a következők lehetnek: 

 • rövid luteális fázis (10 napnál rövidebb)
 • alacsony/túlságosan ingadozó ébredési testhőmérséklet a luteális fázisban
 • termékeny nyák jelenléte a luteális fázisban
 • pecsételő vérzés a luteális fázisban (a méhnyálkahártyát a progeszteron elégséges szintje tartja fenn a peteérés és a menstruáció között, amennyiben nincsen elegendő belőle, a méhnyálkahártya idő előtt kezd el leválni)

Az alacsony progeszteron szint jelei emellett olyan tünetek is jelezhetnek, mint a túl erős vagy túl gyenge menstruációs vérzés, a rendszertelen ciklusok, a mellfájdalom, a gyakori fejfájás, a hangulatingadozás és a súlyos PMS. 

Útmutató a tökéletes mentsruációhoz

Az alacsony progeszteron szint okai 

Ahogyan az a fentiekből is látszik, az alacsony progeszteron szint mögött mindig az ovuláció diszfunkciója áll. Rengeteg ok vezethet ehhez, a leggyakoribbak az alábbiak: 

 • Elhízás: A magas BMI-vel rendelkező nőknél az androgén túlsúly miatt leállhat az ovuláció. 
 • Policisztás ovárium szindróma (PCOS): A PCOS csak az Egyesült Államokban a szülőképes korú nők közül közel minden 10. nőt érint, és az anovuláció egyik vezető oka. 
 • Alacsony testsúly vagy extrém mennyiségű testmozgás: Az alacsony BMI vagy a rendszeres, intenzív testmozgás hypothalamikus amenorrheat okozhat. 
 • Pajzsmirigy-alulműködés: A TSH és a prolaktin egyensúlyhiánya zavarhatja az ovuláció folyamatát.
 • Krónikus stressz
 • Perimenopauza: a menopauzát megelőző években és a változókor idején a hormonszintek, így a progeszteron szint is természetes módon csökkeni kezd. Tehát a progeszteron hiány tünetei a változókorban is jelentkezhetnek.

Nagyon fontos, hogy mindig a saját életedre jellemző gyökérokokat próbáld felkutatni, csak így tudod majd megtalálni a neked megfelelő kezelést is! 

Az alacsony progeszteron szint kezelése 

Ha a cél a progeszteron szint növelése, a legfontosabb feladat mindig az ovuláció helyreállítása. 

Az egyetlen módja a progeszteron előállításának, ha minden hónapban ovulálsz, ehhez pedig az általános általános egészséged helyreállítására, valamint az ovuláció lehetséges „akadályainak” azonosítására van szükség. Hogyan kezdhetsz ennek neki? 

 • A mélyebben meghúzódó, krónikus gyulladással összefüggő problémák kezelésével. Ilyenek lehetnek például a tejérzékenység, gluténérzékenység, a hisztamin érzékenység, az áteresztő bél, a különböző pajzsmirigybetegségek vagy az inzulinrezisztencia.
 • Nagyon fontos a táplálkozás helyreállítása: elegendő mikro- és makrotápanyag bevitel, elegendő kalória, teljes értékű szénhidrátok, jó minőségű zsírok és fehérjék beépítése az étrendbe, teljes mértékben kalóriával, fehérjével, szénhidráttal, zsírral, jóddal és cinkkel. Gyakran felmerülő kérdés, hogy vannak-e olyan progreszteron tartalmú ételek, amelyek kedvezően hatnak a progreszteron szintre – az egészséges, kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás lesz az, ami képes 
 • A krónikus stressz az ovuláció első számú ellensége. Tégy meg mindent annak érdekében, hogy kezelni tudd a stresszt az életedben: meditáció, jóga, olvasás, sport, hosszú séták, forró fürdő, pszichoterápia – tulajdonképpen mindegy, melyiket választod, a lényeg, hogy ne maradj hosszan stresszben!
 • Progreszteron pótlás természetesen: Akár gyógynövényekkel is növelheted a progeszteron szinted. A legnépszerűbb növény erre a célra a barátcserje, melynek használatáról itt írtunk bővebben.

Fogamzásgátló tabletták és a progeszteron szint 

Végül egy nagyon gyakori tévhitre szeretnénk felhívni a figyelmed. Az olyan, fogamzásgátló készítményekben használt progesztinek, mint a drospirenon, a levonorgestrel vagy a dezogesztrel nem progeszteronok. 

Honnan ered a félreértés? A progeszteron nem egy általános kifejezés, mint az ösztrogén. Progeszteronnak csak a sárgatest által termelt vagy szájon át szedhető mikronizált progeszteron formájában bevitt hormont nevezzük. 

Miért fontos ez? Mert bár gyakori ígéret a fogamzásgátló készítmények felírásakor a ciklus rendszerezése, ezek a szerek nem rendszerezik, hanem megszüntetik a ciklust, és a bennük lévő progesztinektől nem várhatóak azok az előnyök, amelyek a petefészkek (sárgatest) által termelt progeszterontól várhatóak. A hatásuk ráadásul gyakran ellentétes a progeszteronével: míg a természetes progeszteron csökkenti a vérnyomást, serkenti a hajnövekedést, antiandrogén hatással bír, csökkenti a mellrák kockázatát, és stabilizálja a hangulatot, addig a progesztinek használata fokozza a kardiovaszkuláris betegségek rizikóját, andorgénszerű hatással jár (azaz hajhullást, fokozott szőrnövekedést okozhat), fokozza a szorongást és a depressziót, és növeli a mellrák előfordulását is. 

A leggyakoribb fogamzásgátlási módszerekről ebben a cikkben olvashatsz bőven.

Gyakori kérdések

Miért fontos a normál progeszteron szint? 

A progeszteron nagyon fontos szerepet tölt be az egészségünkben a gyermekvállalás időszakán kívül is: normális mederben tartja a menstruációt, csökkenti a gyulladást, szabályozza az immunműködést, támogatja a pajzsmirigy, az agy, a csontok és a mellek egészségét. 

Hogyan termel a testem progeszteront? 

A progeszteron előállításának egyetlen módja a peteérés és az azt követő egészséges luteális fázis. A luteális fázis az ovuláció és a menstruáció közötti körülbelül tíz-tizennégy napos időszakot fedi le. Nevét a sárgatestről (corpus luteum) kapta, amely a petesejt kilökődésének helyén alakul ki. Ennek az “átmeneti szervnek” a megléte abszolút feltétele a progeszteron előállításának.

Milyen a normális progeszteron szint? 

Normál progeszteron szintről beszélünk 4 ng/ml (13 nmol/l) feletti érték esetén. 

Honnan tudhatom, hogy normális-e a progeszteron szintem? 

Laborvizsgálattal (melyet a luteális fázis közepén, azaz az esedékes menstruáció előtt 5-7 nappal kell elvégezni) igazolható, illetve az ébredési testhőmérséklet megfigyelésével. 

Melyek a progeszteron hiány tünetei? 

– rövid luteális fázis (10 napnál rövidebb)
– alacsony/túlságosan ingadozó ébredési testhőmérséklet a luteális fázisban
– termékeny nyák jelenléte a luteális fázisban
– pecsételő vérzés a luteális fázisban (a méhnyálkahártyát a progeszteron elégséges szintje tartja fenn a peteérés és a menstruáció között, amennyiben nincsen elegendő belőle, a méhnyálkahártya idő előtt kezd el leválni)

Hogyan növelhetem a progeszteron szintemet?

A progeszteron szint növelésének kulcsa az ovuláció helyreállítása. Ennek első lépése a háttérben meghúzódó problémák feltérképezése.

Image 1 for category HormonegyensúlyImage 1 for category Ovuláció

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz

PCOS Program
- A természetes recept

9 lépés a hormonegyensúly, az egészséges anyagcsere és a termékenység felé

Ismét megnyitottuk 05.16-ig!

A helyek száma korlátozott - biztosítsd a tiédet még ma!