Fogamzásgátló módszerek és hatékonyságuk

Fogamzásgátló módszerek és hatékonyságuk - Funkcionális Orvoslás

Tartalomjegyzék

Te hogyan védekezel? Nem sokat beszélünk erről. Hogy miért, azt hosszan lehetne fejtegetni, de végső soron azt mondhatjuk, hogy ebben a témában is minden egy mázsányi tabu terhe alatt rostokol – nagyrészt ok nélkül. 

Természetesen, ahogyan az bármilyen fogamzásgátló módszerrel lenni szokott – spiráltól a tablettáig, cikluskövetéstől a megszakításos védekezésig – mindenkinek van ismerőse és szomszédja, aki éppen úgy esett teherbe, ahogyan ő védekezik. A félelmünk a termékenységtől pervazív, mindent – de a szexuális életünket abszolút – átható problémánkká vált. 

Mióta egyáltalán nem „mindegy”, hányszor esünk teherbe (persze korábban sem volt az, de mióta nem a gyermekvállalás az egyetlen női princípium, azóta pláne), az életünk egy részét mindenestől átszövi a félelem a nem kívánt terhességtől. Ez alól a félelem alól felszabadítani magunkat, és a minket követő generációkat hatalmas és sürgető küldetés. És ennek is egyetlen útja van: beszélnünk kell róla. Normalizálni kell a beszélgetést a fogamzásgátlás kérdéseiről. 

Hogyan válasszak? 

Amikor a számodra legmegfelelőbb fogamzásgátlási forma kiválasztásáról van szó, általában nincs egyetlen helyes válasz, és nem is létezik egyetlen, egész életre szóló legmegfelelőbb, minden életszakaszban tökéletes, kompromisszummentes megoldás. Elég sok tényezőt kell figyelembe venni, többek között: 

 • hatékonyság
 • biztonság
 • kényelem
 • költség
 • a Te személyes kockázati tényezőid
 • milyen fogamzásgátlási igényeid, céljaid és preferenciáid vannak az életednek ezen szakaszában

Ebben a cikkben nem sorakoztatjuk fel a világ összes fogamzásgátló módszerét, azt már megtette helyettünk Janka ebben a videóban, de igyekszünk a leggyakoribb módszereken végigmenni és azok előnyeit és hátrányait felsorolni. És mivel ez egy igen széles körben használt módszer, és az interneten sok zavaros információ található róla, megosztjuk a hormonális fogamzásgátló tablettával kapcsolatos szükséges tudnivalókat is, hogy végül Te is kiválaszthasd a Te igényeidnek és preferenciáidnak legmegfelelőbb fogamzásgátlási formát.

Az egyes fogamzásgátlási módszerekkel kapcsolatban sokszor fogunk hivatkozni a Pearl-indexre. A Pearl-index a klinikai vizsgálatokban leggyakrabban alkalmazott technika a fogamzásgátló módszerek hatékonyságának kimutatására. Ez a index azon nők százalékos arányát mutatja, akik az adott módszer alkalmazása mellett 1 év alatt teherbe esnek. Általában két értéke van: az átlagos és a körültekintő használat során bekövetkező fogamzások arányát. (Bár nagyon sokszor hivatkozunk rá, fontos tudnod, hogy a Pearl indexet számtalan kritika éri. Az egyik legfontosabb, hogy nem veszi figyelembe azt , hogy jellemzően minél tovább alkalmazol egy adott módszert, annál jobban beletanulsz a használatába, így az egyre biztonságosabb lesz számodra: azaz az index időben nem állandó adott módszeren belül sem. Különösen igaz ez a hormonmentes fogamzásgátlókra.  A Pearl-indexszel szembeni másik fontos kritika, hogy feltételezi, hogy fogamzásgátlás használata nélkül 100-ból 100 nő esik teherbe egy év alatt. Ez azonban nem igaz, ez az arány nagyjából 85 %. Azaz a védekezés nélküli szexn Pearl-indexe 85 lenne.)

Fogamzásgátló módszerek és hatékonyságuk - Funkcionális Orvoslás

Barrier módszerek

1. Óvszer / kondom / gumi

Ha olyan nem hormonális lehetőséget keresel, amely helyes használat esetén rendkívül hatékony, és lehetővé teszi, hogy a hónap bármely szakában bátran szexelhess anélkül, hogy bármilyen egyéb módszert kellene még használnod, az óvszer tökéletes választás lehet számodra. 

Íme az óvszer előnyei: 

 • Helyes használat esetén az óvszer akár 98 százalékos hatékonysággal megakadályozza a terhességet. A Planned Parenthood megjegyzi azonban, hogy az óvszer hatékonysági aránya valójában közelebb lehet a 85 százalékhoz, ha figyelembe vesszük az óvszer meghibásodásának okait, például a szakadást, a lecsúszást, a helytelen használatot és a lejárati időn túli használatot.
 • A fizikai védelem nemcsak fogamzásgátlóként működik, hanem csökkenti a szexuális úton terjedő fertőzések (STI) és a HIV vírus fertőzés kockázatát is. Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy nem olyan hatékonyak más nemi betegségek, pl.  a herpesz és szifilisz, valamint a humán papillomavírus (HPV) átvitelének megelőzésében, mivel ezek fő átviteli formája a fertőzött bőrrel vagy nyálkahártya-területekkel való érintkezés. E kockázatok miatt hihetetlenül fontos, hogy rendszeresen vizsgáltasd meg magad, járj szűrésre és lehetőség szerint tartsd észben a partnereidet is.
 • Az óvszer megfizethető, egyszerűen használható, és nagyon könnyen hozzáférhető. Csak ügyelj arra, hogy a megfelelő óvszer méretet használd és helyesen alkalmazd, hogy a lehető leghatékonyabb legyen. 

Az óvszer hátrányai:

Bár az óvszer a fogamzásgátlás alacsony kockázatú, könnyen használható formája, van néhány dolog, amit érdemes tudnod: 

 • Vannak, akik nem szeretik az óvszert viselni, vagy nem élvezik vele a közösülést, ezért meg kell győződnöd arról, hogy Te és partnered egy oldalon álltok, amikor ezt a fajta fogamzásgátlót választod.
 • Mindig kéznél kell lenni és, minden egyes közösülésnél újat kell használnod.
 • Egyes óvszerek nem teljesen hüvely-barátok: Amikor csak lehet, használj olyan óvszert és síkosítókat, amelyek hüvely pH-barátok és a lehető legtermészetesebbek. Szerencsére vannak fair trade latex és nem toxikus opciók, amik támogatják az egészséges hüvelyflórát. Az ilyen természetes alternatívák segíthetnek megelőzni a szárazságot, az irritációt, a baktériumok szaporodását és a candida fertőzéseket.

2. Pesszárium / méhszájsapka

A pesszárium a hüvelybe helyezve eltakarja a méh bejáratát, így akadályozva meg a fogantatást. 

A pesszárium előnyei: 

 • Hatékonysága megegyezik az óvszerével, sőt spermiciddel együtt alkalmazva jobb is a Pearl-indexe, mint a gumié. 
 • Nincs mellékhatása és az óvszerrel szemben megmarad a természetesség érzése is szex közben. 
 • Nem kell azon aggódni, hogy esetleg kiszakadhat. 
 • Orvosi szilikonból készül, így nem allergizál. 
 • Költséghatékonyabb is, mint az óvszer, mert 1-2 évig használható egy darab. Ismételt együttléteket is lehetővé tesz azonban, 24-48 órán keresztül ugyanis fent maradhat.  

A pesszárium hátrányai: 

 • Hátránya lehet, hogy gyakorlat kell a felhelyezéshez, illetve, hogy érdemes az aktus előtt kb. 20 perccel feltenni, tehát egy kicsit előre kell gondolkozni.
 • Az óvszerrel ellentétben a pesszárium nem nyújt védelmet a nemi úton terjedő betegségekkel szemben. 

Többféle lehetőségből választhatsz már itthon is a hormonmentes webshopjában!

Fogamzásgátló módszerek és hatékonyságuk - Funkcionális Orvoslás

Méhen belüli fogamzásgátló eszközök (IUD)

3. „Spirálok”

Az IUCD az angol “Intrauterin Contraceptive Device” elnevezés rövidítése, amely méhen belüli fogamzásgátló eszközt jelent. Hatását azáltal fejti ki, hogy akadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását.

A korszerű spirálok Pearl indexe nagyon jó, ráadásul ezek a szoptatás ideje alatt is alkalmazhatóak.

Az IUD több formában létezik:

 • Réz spirál: Ha úgy döntesz, hogy spirált választasz a fogamzásgátláshoz, ez a módszer is elérhető hormonmentes formában. Biztonságos és hatékony a terhesség megelőzésében, és nem kell plusz hormonokat bevinni a szervezetbe. A réz spirál akkor is kényelmes megoldás, ha a terhesség egy ideig nem szerepel a radaron. A behelyezését követően akár 12 évig is működhet. Csak a már szült nőknek javasolt! Előnye, hogy olcsók. Gyorsan és könnyen felhelyezhetőek, eltávolíthatóak, bár felhelyezésekor az esetleges fertőzések, gyulladások kialakulásának, valamint a perforáció (a méh átfúródása) veszélyével számolni kell, ezért csak megfelelően kivizsgált nőknél és menzesz alatt javasolt a felhelyezés. Rendszeres, negyedévenkénti ellenőrzés szükséges, így biztosítható az alacsony számú szövődmény lehetősége. Hátrányuk, hogy szinte mindig megnövelik a vérzés mennyiségét és idejét, nem kellően ellenőrzött esetekben akár súlyos felszálló gyulladásokat is okozhatnak, illetve a gyulladások tovább terjedésében is szerepet játszanak. Ezáltal növelhetik a méhen kívüli terhesség előfordulásának lehetőségét. 
 • Rézgyöngy: A spirál mellett elérhető már itthon is a rézgyöngy méhen belüli eszköz, ami szintén teljesen hormonmentes, hatása a rézből származik, amelyet lokálisan, a méhben fejt ki. Akár 5 éven át képes kifejteni fogamzásgátló hatását. Innovatív, könnyen felhelyezhető és aggodalommentes védelmet biztosít a teherbeesés ellen. Több mint 99%-os hatékonysággal bír. Pearl-Indexe 0,2. Akár esemény után is megbízhatóan alkalmazható! Nincs hatással az ovulációra, a ciklusra és a libidóra sem. Hajlékony, méh-barát formája révén a többi spirálnál kényelmesebb viselést biztosít és nagy mértékben csökkenti a komplikációk esélyét. A hagyományos méhen belüli eszközök méretének mindössze egy harmadát, felét teszi ki, így akár teljesen fájdalommentesen felhelyezhető. 
 • Hormontartalmú spirál: Egy műanyag, “T” alakú eszköz, amely egy kis rekeszből folyamatosan hormont (Levonorgestrel) bocsát ki. Ezáltal egyesíti a hagyományos hurok és a fogamzásgátló tabletta előnyeit, miközben – a korszerű tablettákhoz képest is – csak minimális mennyiségű hormont bocsát ki. Mivel itt nem a véráramon keresztül ér célba a hormon, a vér hormonszintje alacsony marad, így a hormonális jellegű mellékhatások – mellfeszülés, fejfájás, bőrproblémák – ritkán fordulnak elő, enyhék és általában átmenetiek. Összetett hatásának köszönhetően nagyon hatékony eszköz lehetne a terhesség-megelőzés terén és a vérzészavarok kezelésében, azonban az egyenletes felszívódást itt sem sikerült minden esetben biztosítani, ezért rendkívül sok a vérzéses mellékhatás ennél az eszköznél is.

A spirálok hatásmechanizmusa:

 • megakadályozza a méhnyálkahártya (endometrium) felépülését és megvastagodását, ezért akadályozza a beágyazódást
 • méhnyakban termelődő nyákot vastagabbá teszi, így a spermium nem képes behatolni a méhbe, hogy megtermékenyítse a petesejtet
 • gátolja a spermium mozgásképességét a méhben és a petevezetékben

Míg 2018-ban az amerikai nők mindössze 6,1 százaléka használt spirált, Európában és Ázsiában ez a legnépszerűbb fogamzásgátló típus. A fogamzásgátlás leghatékonyabb formájának tartják (az önmegtartóztatást és a sterilizációt leszámítva), 99 százalékos sikerességi arányukkal.

A spirálok másik nagy előnye, hogy ha úgy döntesz, hogy teherbe szeretnél esni, nincs szükség várakozási időre. Miután eltávolították az IUD-t, azonnal el lehet kezdeni próbálkozni; a termékenység késleltetett visszatérése nem jellemző mellékhatása az IUD használatának. 

Az IUD – „spirál” hátrányai

Az IUD nem biztos, hogy mindenki számára megfelelő választás. Íme néhány hátránya:

 • Az IUD behelyezésének folyamata kényelmetlen vagy akár fájdalmas is lehet. Az intenzív görcsök – különösen azoknál, akik még nem szültek korábban – meglehetősen gyakoriak. 
 • A pecsételés és rendszertelen menstruáció gyakori az IUD használatával, bár ez általában hat hónapon belül elmúlik.
 • A réz spirál a behelyezést követő első évben általában erősebb vérzést és fájdalmakat okoz. Ha Te azon nők közé tartozol, akik erős menstruációval küzdenek – olyannyira, hogy ez minden hónapban kihat az életminőségedre -, akkor nem a réz spirál lesz a megfelelő számodra. 
 • Vannak, akik a hormon tartalmú spirál mellett újonnan fellépő depressziót tapasztalnak. 
 • Ha testsúlyod ingadozásra hajlamos, vagy ha egy bizonyos ponton jelentős súlycsökkenést vagy súlygyarapodást tapasztalsz, akkor a spirált újra be kell helyezni, hogy az továbbra is hatékony maradjon. 
 • Az IUD nem alkalmas aktív kismedencei gyulladásos betegségben vagy méh rendellenességben szenvedők számára. Ezenkívül a hormonos IUD nem alkalmas azok számára, akiknek a kórtörténetében májzsugor, véralvadási zavarok és/vagy emlőtumor szerepel.

Ráadásul vannak bizonyos kockázatai is a spirálnak, többek között:

 • a méh perforációja a behelyezés során
 • a spirál kilökődése
 • gyulladás kialakulása
 • a méhen kívüli terhesség megnövekedett kockázata, ha a méhen belüli spirál használata mellett következik be terhesség.

Spirálok, réz-toxicitás és autoimmun betegség

Egyes nők az interneten található anekdotikus történetek alapján aggódnak a rézmérgezés és az autoimmun betegségek kialakulásának lehetséges kockázata miatt. Bár úgy gondolom, hogy még mindig nem tisztázott, hogy van-e összefüggés, a lényeg az, hogy jelenleg nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy bármelyik esetben is erős összefüggés állna fenn. 

Egy 2014-es tanulmány azonban azt találta, hogy a reumatoid artritisz szempontjából már amúgy is fokozott kockázatnak kitett nők, akik spirált használnak, olyan antitesteket termelhetnek, amelyek tovább növelik ezt a kockázatot, míg egy másik tanulmány egyáltalán nem talált megnövekedett kockázatot a spirál használatára a szisztémás lupus erythematosusban (SLE) szenvedő nőknél. 

Bár az aggodalmak mindig jogosak, amikor egy orvostechnikai eszköz használatát fontolgatjuk, és a történelem is óvatosságra int, a jelenlegi konszenzus szerint a spirál és az autoimmun betegségek közötti kapcsolat általában gyenge, és a réz toxicitásának kockázata elhanyagolható. Azonban nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb eszköz, ha:

 • már van autoimmun betegséged 
 • a családban már előfordult ilyen betegség
 • a réz IUD nemkívánatos mellékhatásait tapasztalod. Ehelyett inkább a hormon tartalmú IUD-t vagy inkább a fogamzásgátlás egyéb formáját érdemes választani 

Fogamzásgátló módszerek és hatékonyságuk - Funkcionális Orvoslás

Hormonmentes fogamzásgátló eszközök

4. Termékenységtudat / cikluskövetés módszerek

Ha hallottál már a cikluskövetés módszereiről, akkor valószínűleg babatervezéssel vagy fogamzásgátlással összefüggésben kerültél velük kapcsolatba. Nos, a cikluskövetés valójában nem más, mint a női ciklus során bekövetkező, hormonális változásokhoz kapcsolódó testi tünetek megfigyelése, rögzítése valamint értékelése. A ciklustáblázat vezetése a termékenységi célok támogatásán túl számos egyéb előnnyel is jár. Lássuk, melyek ezek!

Cikluskövetés előnyei:

 • Elbúcsúzhatsz a meglepetésektől – mindig tudni fogod, mikor menstruálsz majd, hiszen az ovulációt követő időszak hossza meglehetősen stabil. Amint képessé válsz meghatározni az ovuláció időpontját és a luteális fázisod hosszát, mindig egy lépéssel a menstruációd előtt jársz majd! 
 • A termékenységi céljaitoknak megfelelően időzítheted az együttléteket: ennek köszönhetően ugyanazt a módszert tudod használni fogamzásgátlásra és a fogantatás elősegítésére is. 
 • Elbúcsúzhatsz az ovulációs tesztektől – ha elsajátítasz egy módszert, mindig képes leszel meghatározni a termékeny napjaidat, nem szorulsz többé semmilyen segédeszközre ebben
 • Gyakorlatilag azonnal tudni fogsz arról, hogy teherbe estél, akkor is, ha a terhességi teszt esetleg még negatív. Ráadásul egészen pontosan meg fogod tudni határozni a fogantatás napját is, ami óriási segítség a terminus kitűzésében. 
 • Javulni fog a szexuális életed – a hormonális fogamzásgátlók negatív hatással vannak a libidóra, a természetes ciklusokban ezzel szemben jobban kiélvezheted a szexuális vágyad hullámzásait. 
 • 5-8 termékeny nap van a ciklusodban. Ha ezt képes leszel meghatározni, nem kell többé bajlódnod feleslegesen a barrier módszerekkel! A cikluskövetés ráadásul pozitív hatással van a kapcsolati kommunikációra is. 
 • Tudni fogod, mikor fordulj orvoshoz, hiszen nagyon hamar észleled majd, ha valamilyen zavarral küzd a hormonrendszered. Azt is pontosan tudod majd ráadásul, hogy mely vizsgálat elvégzésére melyik ciklusnap lesz a legalkalmasabb, ennek pedig óriási jelentősége van a meddőségi kivizsgálások során. 
 • Javulni fog az általános egészséged is. A menstruációs ciklusunk nagyon sok mindent árul el az általános egészségügyi állapotunkról, mégis ez az egyetlen testi funkciónk, melyet tudatosan nyomunk el szintetikus hormonokkal. A hormonális fogamzásgátlók befolyásolják a természetes hormontermelést, az ösztradiol, progeszteron és tesztoszteronszintet, ám ennek a hosszú távú következményeiről nagyon kevés felvilágosítást adnak a nőknek. Manapság sok szó esik a hormonegyensúlyról, arról, hogy hogyan lehet minimalizálni a hormonrendszert veszélyeztető vegyi anyagoknak való kitettséget. Táplálékkiegészítőket szedünk, diétázunk, de mellette tömegesen élünk a hormonális fogamzásgátlók valamely formájával (tabletta, gyűrű, tapasz, injekció, spirál).
A menstruációs ciklus megértése

A cikluskövetéses módszerek hátránya, hogy nem használhatóak azonnal a fogantatás elkerülésére – 3-4 hónapot rá kell szánnod, hogy elsajátítsd őket. Ezt követően azonban életed végig veled lesznek, ráadásul a fogamzásgátlás mellett az egészséged monitorozására is alkalmasak. További hátrányuk, hogy kiegészítő védekezés nélkül természetesen ezek a módszerek sem védenek a szexuális úton terjedő betegségektől. 

A cikluskövetés leggyakrabban használt módszereiről ebben a cikkünkben olvashatsz. 

5. Spermicid tartalmú eszközök: krémek, kúpok, gélek, habok

A spermicidek a modern fogamzásgátló eszközök legkevésbé hatékony formái, önmagukban ugyanis 28% körüli hibarátával működnek. Ezért ezek használatát jellemzően kiegészítő védekezésként javasoljuk valamilyen barrier módszer (óvszer, pesszárium)  mellé. 

Előnyeik: 

 • egyértelmű előnyük a könnyű beszerezhetőség
 • tulajdonképpen nincsenek mellékhatásaik (a potenciális allergiás reakciótól eltekintve természetesen)

Hátrányuk: 

 • mindig előre kell készülnöd, hiszen a legtöbbet 20-30 perccel az aktus előtt kell felhelyezni
 • minden aktus előtt újra alkalmaznod kell
 • a magas hibaráta kiküszöbölésére más módszert is érdemes használnod mellette
 • nem védenek a szexuális úton terjedő betegségektől  

6. Megszakított közösülés / Pull out módszer

Igen, nagyon fontos, hogy beszéljünk erről is, hiszen párok tömkelege használja ugyanis a nem kívánt terhességgel szembeni védekezés egyik leginkább alulértékelt és alulkommunikált útját. 

Lássuk a tényeket!

Mit tudunk a módszerről? 

 • Azt, hogy tipikus használat mellett valahol 78-90% körüli hatékonysággal véd a terhességtől, tökéletes használat mellett pedig ez az arány akár 96%. 
 • A fenti adatokat torzíthatja, hogy nagyon kevesen merik bevallani, hogy így védekeznek, félve a felelőtlenség stigmájától. Ezért nagyon fontos, hogy a módszert övező tabukat felszámoljuk, hiszen kötelességünk lenne jó minőségű információkkal ellátni azokat, akik ebbe a módszerbe helyezik a bizalmukat.
 • Emellett egyszerű, kényelmes, és nincsenek mellékhatásai.

Milyen ellenvetések szoktak megjelenni vele kapcsolatban? 

 • Tudatosságot igényel a férfi részéről a helyes alkalmazás – ez azonban sok más, egyébként közkedvelt módszerre igaz. A rosszul felhelyezett óvszer ugyanis elszakadhat, a késve bevett tabletta hatástalan lehet. 
 • Az előváladékban is lehetnek élő spermiumok, így az ejakuláció előtt is létrejöhet a terhesség. Erről egyelőre nincsenek jó minőségű adatok, a kutatások ellentmondásosak: vannak férfiak, akinek az esetében ez igaz lehet, míg mások előváladékában nem találnak élő spermiumokat – mindenesetre ez egy bizonytalansági tényező!
 • A megszakításos közösülés nem véd a nemi úton terjedő betegségektől, és igényel sok gyakorlást és tudatosságot

Akkor most érdemes vagy sem?

Ez attól függ milyen kapcsolatban élsz, milyen a viszonyod a pároddal, és ő mennyire gyakorlott ebben. Ahogyan az elején is írtuk életszakaszonként eltérő lehet, hogy mi a számodra kényelmes és megfelelő választás. Tartós kapcsolatban, ahol a pár már hosszú ideje él szexuális életet, a férfi gyakorlott ebben, és tisztában van a pár azzal, hogy itt sokkal nagyobb a kockázat, a hibalehetőség, és ez belefér az életükbe, akkor ez egy megfelelő módszer lehet. Bár nem hiszem, hogy nőgyógyásztól ilyen ajánlást fogsz kapni, és lássuk be ez érthető is. Azt gondolom, ha ezt így elmondja, az előnyök és hátrányok felsorolása megtörténik, akkor utána mindenki maga döntheti el, hogy mi az, ami megfelelő számára és a partnerének is.

Amire érdemes figyelni:

 • Szex előtt a párod pisiljen
 • Ejakuláció előtt húzza ki időben!
 • Idő míg ezt megtanulja – addig ez biztosan nem biztonságos módszer
 • Hüvelybemenet környékét messziről kerülje el!
 • Ejakuláció után kéz és pénisz mosás, mielőtt bármilyen új akcióba lendültök!
 • Érdemes kombinálni más barrier módszerekkel – pl. méhszájsapka, pesszárium – van, aki a dupla biztonságra játszik…:)
 • Kezdő játékosoknak semmiképpen nem ajánlott!
 • Tartós párkapcsolatban élők annak tudatában használják, hogy ennél a módszernél nagy a hibalehetőség

Tehát ez nem a kezdő pároknak, egyéjszakás kalandokhoz való módszer az biztos! De vannak, akik esküsznek rá, és évtizedeken keresztül használják, leggyakrabban valamilyen egyéb módszer mellett – cikluskövetés, barrier módszerek.

Fogamzásgátló módszerek és hatékonyságuk - Funkcionális Orvoslás

Hormonális fogamzásgátló készítmények

7. Fogamzásgátló tabletta 

A fogamzásgátló tabletta női hormonokat tartalmaz, és ennek köszönhetően egyrészt meggátolja a tüszőrepedést, továbbá megakadályozza, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódjon a méhbe, és a méhnyakat áthatolhatatlanná teszi a spermiumok számára.

Az egyik legnépszerűbb, leghatékonyabb és legkényelmesebb védekezési módszer. „Tökéletes használat” esetén a fogamzásgátló tabletta hatékonysága 99 százalékos, tipikus használat esetén pedig 93 százalékos hatékonyságot biztosít. Ráadásul ma már nagyon olcsón hozzájuthatunk a fogamzásgátló tablettákhoz.

Rengeteg féle tabletta kapható azért, hogy mindenféle hormonális alkatú és kórelőzményű nő számára egyedi lehetőséget tudjanak biztosítani a biztonságos és mellékhatásmentes szedésre.

Bár alkalmanként lehet szükség erre a fogamzásgátlási formára, a lehetséges kockázatait érdemes ismerni ennek a módszernek is: 

 • A fogamzásgátló tabletta bizonyítottan növeli a depresszió kockázatát – még akkor is, ha a kórtörténetében nem szerepel depresszió vagy mentális egészségügyi probléma.
 • A tablettával összefüggésbe hozható számos, az általános egészség és az egészséges hangulat szempontjából fontos tápanyag kiürülése. 
 • A tabletta súlygyarapodáshoz és inzulinrezisztenciához vezethet, ami a cukorbetegség kialakulásának általános, egész életen át tartó kockázatának növekedésével jár.
 • Nagyobb a trombózishajlam. A mélyvénás trombózis 2x, a felületes 4x gyakoribb a fogamzásgátló tabletták hatására. Ezért a tabletta elkezdése előtt APC rezisztencia vizsgálat (Leiden-mutáció vizsgálat) mindenképpen ajánlott. 
 • A tabletta megzavarhatja a bél mikrobiomot, ami aztán számos további nem kívánt mellékhatáshoz vezethet, beleértve az emésztési problémákat, a pattanásokat és a gyulladás különböző megnyilvánulásait.
 • Bár a tabletta segíthet a pattanásos bőr esetében, a pattanások gyakran visszatérnek, amint abbahagyod a szedését. A PCOS-ben szenvedő nőknél a tabletta egyes formái ronthatják a pattanásokat (míg más formák segíthetnek). Az aknés bőr kezeléséről inkább olvasd el a Főszerepben az akné és az Akné a fogamzásgátló tabletta abbahagyása után című cikkünket. És ha még többet szeretnél tudni, akkor nézd meg az Útmutató a ragyogó bőrhöz – az akné kezelése belülről című e-book-unkat.
 • Összefüggésbe hozható bizonyos ráktípusok, köztük a mellrák és a méhnyakrák (amiben valószínűleg indirekt hatások is szerepelnek, mint pl. a gyakoribb hüvelyi folyás és gyulladás, szabadabb szexuális élet (több partner – HPV fertőzés)) kialakulásának nagyobb kockázatával. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a vastagbél- és petefészekrákkal szembeni védőhatással is összefüggésbe hozhatók. 
 • Hat hónaptól két évig is eltarthat, amíg a tabletta abbahagyása után ismét rendszeres menstruációs ciklusok jelentkeznek.
 • A tabletta késleltetheti a termékenységet, ami nehézségeket okozhat, ha a terhesség szerepel a rövid- vagy középtávú családtervezésben.
 • Ezek a kockázatok attól függően változnak, hogy a felírt tabletta ösztrogént vagy csak progesztint tartalmaz-e, valamint egyéni tényezőktől függően. Például az alvadási zavar, az aurás migrén, a dohányzás vagy a 35 év feletti életkor kizárhatja a tabletta különböző formáinak biztonságos használatát. A hormonális fogamzásgátlás egyéb típusai, beleértve a beültethető eszközöket, injekciókat, és a behelyezhető lehetőségeket, mint például a NuvaRing, hasonló kockázatokkal járnak, mint a tabletta.

Kiknek nem ajánlott biztosan a fogamzásgátló tabletta szedése?

 • az idősebb korosztálynak
 • vérképzőszervi betegeknek, trombózis után, rosszindulatú emlő vagy méhnyálkahártya daganatos betegeknek abszolút ellenjavallt
 • dohányosoknak, szívbetegeknek, szívinfarktuson átesetteknek, erősen visszeres nőknek
 • alkoholizmus esetén, Leiden-mutációban szenvedőknek, májbetegeknek
 • a beállított és kezelt magas vérnyomás- és cukorbetegség nem jelent abszolút kontraindikációt, de lehetőleg kerülendő a tabletta szedése

Nagyon fontos, hogy tájékozódj az általános kockázatokról és a rád vonatkozó, a saját kórtörténeted alapján esetlegesen felmerülő konkrét kockázatokról, valamint a mellékhatások jeleiről és tüneteiről, amelyekre érdemes odafigyelni. Ha többet szeretnél tudni a fogamzásgátló tablettákról ajánlom Dr Hamvas Ferenc cikkét.

8. Esemény utáni tabletta

Az esemény utáni tablettát abban az esetben tudod használni, ha az együttlét alatt nem védekeztetek, vagy védekeztetek, de az valamilyen okból nem volt eredményes. 

FONTOS, hogy rendszeres fogamzásgátlásra alkalmatlan, az ismétlődő használatát kerülni kell – ha sokszor fordul elő az, hogy szükséged van rá, mihamarabb konzultálj az orvosoddal, aki segíthet megfelelőbb módszert találni a védekezésre. 

Különböző típusok függvényében 48-72, illetve 120 óra áll rendelkezésre, hogy bevedd a tablettát. Az idő azonban ellened dolgozik: a lehető leghamarabb érdemes beszerezni, így adja a maximális védelmet. (A 120 órán belül alkalmazható tabletta hatékonysága azonban még az ötödik napon is 90% körüli.)

Hatékonyságuk 52-100% közötti, a tabletta típusától, a ciklus különböző szakaszaitól függően. Nehéz pontosat mondani, ugyanis rengeteg nő nincsen tisztában azzal sem, hogy a ciklusa melyik napján jár, azzal pedig különösen nem, hogy a ciklusa melyik szakaszában van, egyáltalán, termékeny-e? Ilyen szempontból is nagyon fontos lenne, hogy minél többen kövessék a ciklusukat – rengeteg felesleges beavatkozástól mentheti meg a nőket ennek az információnak a birtoklása.  

A tabletta óriási hormonterhelés a szervezeted számára, így a használata különböző mellékhatásokkal járhat. Ha követed a ciklusodat, akkor különböző eltéréseket vehetsz észre a tabletta használatát követő hetekben is a méhnyaknyák, az ébredési hő tekintetében egyaránt, így érdemes kiegészítő védekezést használnod, míg újra normalizálódik a helyzet. Szintén nem ritka az elnyújtott pecsételő vérzés, a gyengébb vagy erősebb vérzés, pár nap késés, vagy pár nappal korábbi vérzés, ahogy a kimaradó menstruáció sem (ebben az esetben azonban mindenképpen tesztelj, hiszen nincsen száz százalékos módszer a terhesség létrejöttének megakadályozására).

Fogamzásgátló módszerek és hatékonyságuk - Funkcionális Orvoslás

Hüvelygyűrű 

A hüvelygyűrű egy néhány centiméter átmérőjű műanyag gyűrű, mely a felhelyezést követően 3 hétig marad a hüvelyedben, ez alatt fejti ki hatását. Hüvelygyűrű mellett megváltozik a méhnyaknyák összetétele és elmarad az ovuláció is. A tablettákkal szemben sokkal kisebb odafigyelést igényel, hatékonyságuk mellett mellékhatás profiljuk tekintetében is nagyon sok a hasonlóság. 

Fogamzásgátló tapasz  

A fogamzásgátló tapasz egyelőre nem tartozik a népszerűbb módszerek közé. Használata nagyon hasonló a hüvelygyűrűéhez: 21 napon keresztül kell a bőrön hagyni (hetente érdemes váltogatni a helyét, hogy elkerüld az irritációt), majd 7 nap szünetet kell tartani. Hatékonysága és mellékhatás profilja is megegyezik a tablettákéval. 

Fogamzásgátló injekció 

A fogamzásgátló injekciót 1-3 (ritkábban 6-12) havonta kell a váll- vagy a farizomba adni, ez alatt a idő alatt fejti ki hatását. Mellékhatás profilja megegyezik a tablettáéval, hatékonysága is, nagy hátránya azonban (különösen a hosszabb időközönként használható verzióknak), hogy értelemszerűen nem hagyható abba, ha esetleg mellékhatásokat tapasztalsz magadon. 

Sterilizálás, vazektómia

Ha semmiképpen nem szeretnétek már gyermeket, mind férfi, mind női oldalon lehetőségétek van a gyakran “véglegesnek” nevezett vazektómiát vagy petevezeték elkötést választani. Mindkét módszerre szokás tökéletesen biztonságos módszerként hivatkozni, azonban ahogyan semelyik másik metódus, úgy ez sem nyújt 100 százalékos védelmet a terhességgel szemben – de kétségtelenül a legbiztonságosabbak közé tartoznak a maguk 0.1 százalékos Pearl indexükkel. Hátrányuk, hogy egy életre szólnak, ráadásul hazánkban meglehetősen szigorú szabályokhoz kötött a beavatkozások elvégzése. 

Melyik a legjobb fogamzásgátló módszer?

A millió dolláros kérdés! Nos, végső soron a számodra legjobb fogamzásgátlási forma kiválasztása személyes döntés, amely az itt tárgyalt számos különböző tényező mérlegelését követően hozható meg. Az is előfordulhat, hogy ami most a legjobb számodra, az hat hónap vagy akár hat év múlva már más lesz.

Ha a legjobb fogamzásgátlási formát keresed, amely nem invazív és hormonmentes, általában az óvszer/pesszárium/méhszájsapka és a cikluskövetés kombinációját javaslom. Akik nem tudják magukat elkötelezni valamelyik cikluskövetéses módszer mellett, azoknak pedig ajánlott a spirál / rézgyöngy. 

A legfontosabb, hogy mindig a te élethelyezetednek megfelelő döntéseket tudd meghozni a fogamzásgátlás kérdéseiben is. Stigmák helyett beszélgetésekre, tippek és előítéletek helyett pedig adatokra van szükség ahhoz, hogy megtaláld a neked legmegfelelőbb módszert, természetesen a pároddal egyetértésben. Csak arra kell ügyelni, hogy bármit is választasz, a legjobb és legbiztonságosabb eredmény érdekében az utasításoknak megfelelően használd!

Gyakori kérdések

Mit mérlegeljek, amikor fogamzásgátlót választok? 

Amikor a számodra legmegfelelőbb fogamzásgátlási forma kiválasztásáról van szó, általában nincs egyetlen helyes válasz, és nem is létezik egyetlen, egész életre szóló legmegfelelőbb, minden életszakaszban tökéletes, kompromisszummentes megoldás. Elég sok tényezőt kell figyelembe venni, többek között: 

– hatékonyság
– biztonság
– kényelem
– költség
– a Te személyes kockázati tényezőid
– milyen fogamzásgátlási igényeid, céljaid és preferenciáid vannak az életednek ezen szakaszában

Melyik fogamzásgátló módszer jár a legtöbb mellékhatással?

Bár hatékonyságuk nagyon erős, Jellemzően a hormontartalmú készítmények járnak a legtöbb potenciális mellékhatással.

Melyik fogamzásgátló módszer jár a legkevesebb mellékhatással?

A legkevesebb mellékhatással a barrier módszerek és a cikluskövetéses módszerek járnak – ezek kombinációja ráadásul kimagaslóan magas hatékonyságot jelent. 

Melyik fogamzásgátló módszer a legmegfelelőbb számomra?

Ezt kizárólag te tudod eldönteni hosszú és alapos mérlegelést követően. A legfontosabb, hogy mindig a te élethelyezetednek megfelelő döntéseket tudd meghozni a fogamzásgátlás kérdéseiben is. Stigmák helyett beszélgetésekre, tippek és előítéletek helyett pedig adatokra van szükség ahhoz, hogy megtaláld a neked legmegfelelőbb módszert, természetesen a pároddal egyetértésben. Csak arra kell ügyelni, hogy bármit is választasz, a legjobb és legbiztonságosabb eredmény érdekében az utasításoknak megfelelően használd!

Image 1 for category Fogamzásgátlás

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz

PCOS Program
- A természetes recept

9 lépés a hormonegyensúly, az egészséges anyagcsere és a termékenység felé

Ismét megnyitottuk 05.16-ig!

A helyek száma korlátozott - biztosítsd a tiédet még ma!