Cikluskövetési módszerek

Cikluskövetési módszerek - Funkcionális Orvoslás

Tartalomjegyzék

Belegondoltál már, hogy mennyi információt ad neked a tested? Erőfeszítés nélkül érzékeled, ha túl keveset aludtál, ha szomjas vagy, ha éhes, ha fázol, ha meleged van, vagy éppen fájdalmat érzel, ha valami nincs rendben. Ez a tudás elengedhetetlen az élethez, ezért csecsemő korunktól „tanuljuk”, hogy hogyan ismerjük fel a testünk jelzéseit. 

Mára az egészségtudatosság alapvetés, azonban még mindig sokakat meghökkent, ha a női ciklus tudatos megfigyeléséről, azaz a cikluskövetésről beszélünk. Márpedig garantálom: ha egyszer elkezded, valószínűleg nem fogod érteni, hogyan létezhettél eddig cikluskövetés nélkül. Egy szempillantás, és éppen úgy fogod észlelni a peteérésed, mint ahogyan az éhséged szoktad: erőfeszítés nélkül, magabiztosan. 

És hogy mi hasznod van mindebből? Sokkal, sokkal több, mint gondolnád! Mindez ugyanis jóval több, mint tudás arról, mikor vagy éppen termékeny. Lássuk, mire számíthatsz még!  

Mi az a cikluskövetés? 

Ha hallottál már a cikluskövetés módszereiről, akkor valószínűleg babatervezéssel vagy fogamzásgátlással összefüggésben kerültél velük kapcsolatba. 

Nos, a cikluskövetés valójában nem más, mint a női ciklus során bekövetkező, hormonális változásokhoz kapcsolódó testi tünetek megfigyelése, rögzítése valamint értékelése

A ciklustáblázat vezetése a termékenységi célok támogatásán túl azonban számos egyéb előnnyel is jár. Lássuk, melyek ezek!

  • Elbúcsúzhatsz a meglepetésektől – mindig tudni fogod, mikor menstruálsz majd, hiszen az ovulációt követő időszak hossza meglehetősen stabil. Amint képessé válsz meghatározni az ovuláció időpontját és a luteális fázisod hosszát, mindig egy lépéssel a menstruációd előtt jársz majd! 
  • A termékenységi céljaitoknak megfelelően időzítheted az együttléteket: ennek köszönhetően ugyanazt a módszert tudod használni fogamzásgátlásra és a fogantatás elősegítésére is. 
  • Elbúcsúzhatsz az ovulációs tesztektől – ha elsajátítasz egy módszert, mindig képes leszel meghatározni a termékeny napjaidat, nem szorulsz többé semmilyen segédeszközre ebben
  • Gyakorlatilag azonnal tudni fogsz arról, hogy teherbe estél, akkor is, ha a terhességi teszt esetleg még negatív. Ráadásul egészen pontosan meg fogod tudni határozni a fogantatás napját is, ami óriási segítség a terminus kitűzésében. 
  • Javulni fog a szexuális életed – a hormonális fogamzásgátlók negatív hatással vannak a libidóra, a természetes ciklusokban ezzel szemben jobban kiélvezheted a szexuális vágyad hullámzásait. 
  • 5-8 termékeny nap van a ciklusodban. Ha ezt képes leszel meghatározni, nem kell többé bajlódnod feleslegesen a barrier módszerekkel! A cikluskövetés ráadásul pozitív hatással van a kapcsolati kommunikációra is. 
  • Tudni fogod, mikor fordulj orvoshoz, hiszen nagyon hamar észleled majd, ha valamilyen zavarral küzd a hormonrendszered. Azt is pontosan tudod majd ráadásul, hogy mely vizsgálat elvégzésére melyik ciklusnap lesz a legalkalmasabb, ennek pedig óriási jelentősége van a meddőségi kivizsgálások során. 
  • Javulni fog az általános egészséged is. A menstruációs ciklusunk nagyon sok mindent árul el az általános egészségügyi állapotunkról, mégis ez az egyetlen testi funkciónk, melyet tudatosan nyomunk el szintetikus hormonokkal. A hormonális fogamzásgátlók befolyásolják a természetes hormontermelést, az ösztradiol, progeszteron és tesztoszteronszintet, ám ennek a hosszú távú következményeiről nagyon kevés felvilágosítást adnak a nőknek. Manapság sok szó esik a hormonegyensúlyról, arról, hogy hogyan lehet minimalizálni a hormonrendszert veszélyeztető vegyi anyagoknak való kitettséget. Táplálékkiegészítőket szedünk, diétázunk, de mellette tömegesen élünk a hormonális fogamzásgátlók valamely formájával (tabletta, gyűrű, tapasz, injekció, spirál).

Cikluskövetési módszerek - Funkcionális Orvoslás

A legjobb cikluskövetési módszerek

1. Billings Ovulációs Módszer®

A módszert Dr. John és Evelyn Billings ausztrál orvos házaspár fedezte fel, tudományos hátterét és szabályait több, mint 850 000 hormonminta feldolgozásával alakította ki egy nemzetközi, klinikai szakorvosokból és kutatókból álló szakmai csoport.  A Billings Ovulációs Módszer® segítségével megtanuljuk felismerni a méhnyak által termelt nyákot, amely testünk természetes jelzése a termékeny időszakról. 

A módszer a méhnyaknyák megfigyelésén alapulva alkalmas családtervezésre – a fogamzás elérésére vagy elkerülésére –, valamint a termékenységtudat erősítésére, a női egészség nyomon követésére egyaránt. Hatékonysága magasabb, mint 99% (Pearl index: 0-1), azaz a módszert helyesen használó párok esetében a nem tervezett várandósság esélye gyakorlatilag 0%. Ugyanakkor a gyermekáldásra vágyó párok 78%-a egy éven belül sikerről számol be (helyes alkalmazás mellett átlagosan 4,7 hónap múlva). 

A Billings Módszer használatához nem kell más eszköz a ciklustáblázaton kívül. Minden nap végén egy egyszerű feljegyzésre van szükség, amely leírja a hüvelybemenet körüli érzetet és az aznap tapasztalt nyákmintázatot. A nap folyamán tapasztalt legtermékenyebb jellegű mintát és az ehhez tartozó szimbólumot jegyezzük fel papírra, desktopra vagy egy speciális applikációba (Billings App). 

A fogamzásszabályozás segítésén túl a Billings ciklustáblázatok kiváló diagnosztikai értékkel bírnak a természetes családtervezési módszerekre támaszkodó, azokat értő szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvosok kezében, alkalmasak pl. PCOS, inzulinrezisztencia, endometriózis diagnosztizálására. Átmeneti időszakokban is biztonsággal használható, pl. szoptatás, hormonális fogamzásgátlók abbahagyása utáni időszak vagy később a premenopauza idején.

2. Creighton Módszer

A Creighton Módszert egy amerikai szülész-nőgyógyász, Thomas Hilgers dolgozta ki a ’70-es években. 

A módszer a nők által tapasztalt váladékok mindennapos egységesített vizsgálatait és kódrendszerbe foglalását jelenti, amelyből egy táblázatvezetési rendszerben összegezve lehet következtetni a női termékenységre és az esetlegesen fennálló egészségügyi problémákra.

Közel 40 éve ennek a táblázatvezetésnek a mintázatai révén sikerült megfigyelni különböző nőgyógyászati rendellenességeket is, például a meddőségi problémák egy részét, visszatérő vetéléseket, koraszülést, szülés utáni depressziót, PCOS-t, petefészek cisztákat, hormonzavarokat, endometriózist,  stb. – melyekre egy természetes és egészséges szervi működés visszaállítását célzó eljárást dolgoztak ki NaPro technológia® néven. A módszer alkalmazásához csupán arra van szükség, hogy a nő mindennapi rutinjába beépítse a váladékok sima, fehér toalett papírral történő rendszeres megfigyelését.

Hatékonysága a várandósság elkerülése szempontjából 96.8-99.5%, míg a normál termékenységű pároknál a várandósság elérésében hat hónapnyi cikluskövetés során: 76-98%-ban sikeres.

3. FEMM health módszer

A FEMM (Fertility Education and Medical Management) egészségügyi program nők tájékoztatásával, valamint az orvosok továbbképzésével foglalkozik.  A képzett FEMM oktatók megtanítják a nőket megfigyelni és megérteni testük működését, biológiai jeleit, mely során akár különböző hormonális problémákra is fény derülhet. 

A FEMM által kidolgozott cikluskövetés során a méhnyaknyák mennyiségét és minőségét, a menstruációs ciklus hosszát, az ovulációs időszakot (peteérés, tüszőrepedés) és annak a ciklusban való időbeni elhelyezkedését figyeljük meg. A biomarkerek mellett az egyéb fizikai vagy lelki tüneteket is szem előtt tartjuk, ilyen pl. a premenstruációs szindróma (PMS) összetett tünetegyüttese. A cikluskövetés ebben az esetben abból áll, hogy figyeljük a méhnyak nyák jelenlétét törlés után a WC papíron, ill. odafigyelünk a nyák okozta érzetre (síkosság vagy szárazság), napi szinten többször és este lejegyezzük az észrevételeket papír alapú táblázatban vagy az ingyenes, magyar FEMM applikációban. (Alkalmanként segítségül az úgynevezett LH teszteket is szoktuk használni.)

Abban az esetben, ha valaki a várandósság elkerülése érdekében szeretnéd használni, alapos odafigyeléssel ugyanolyan jó eredményt tudsz elérni, mint a mesterséges módszerekkel, viszont mellékhatások nélkül. Érdekességképpen: a fogamzásgátló tabletták Pearl indexe (hibaráta mutató) a tipikus használat mellett 9%, míg a FEMM esetében 2%-8%. Ugyanez a szám a tökéletes használat során a tabletta esetében 0,3%, a FEMM esetében pedig 0,5%.

További információk:https://www.termekenyvagy.hu/femm/

4. Sensiplan módszer

A Sensiplan® módszer egy német interdiszciplináris tudományos kutatócsoport munkájából született. Szabályait a Sensiplan®-használó nők részletes feljegyzésein alapuló ciklusbank adatai alapján folyamatosan tesztelték és finomították (több mint 43 ezer ciklus alapján).

A Sensiplan® a természetes fogamzásszabályozási, családtervezési módszerek közül a szimptotermális, azaz tüneti-hőmérsékleti módszerek közé tartozik. Két elsődleges termékenységi jel: az ébredési hőmérséklet és a nyák megfigyelésén alapszik. Ezt esetlegesen kiegészítheti a méhnyak vizsgálata.

A Sensiplan módszer használata esetén a hőmérsékletet és az aznapi legtermékenyebb típusú nyák jellemzőit este táblázatban rögzítjük (a zavaró tényezők hatása rendszeres megfigyeléssel kiszűrhető). Így a ciklusról kétféle jellegű információt kapunk, amelyek megerősítik és kiegészítik egymást. Emiatt ún. „kettős ellenőrzéssel” lehet meghatározni a termékeny időszak kezdetét és végét, ez adja a Sensiplan® módszerének nagyon magas fokú megbízhatóságát.

A módszer Pearl-indexe tökéletes használat esetén 99,6%. Tipikus használat esetén is nagyon magas, 98,2% – vagyis elenyésző a nem tervezett fogamzás esélye. A Sensiplan® a gyermekáldás elérésében is segít: a módszert pozitív családtervezésre használó pároknál az első hónapban 38%-nál, a harmadikban 68%-nál, a hatodikban 81%-nál, míg egy év alatt 92%-nál fogant meg a vágyott gyermek. Több éve gyermekre váró pároknak megtanítva a módszert, nyolc hónapon belül a párok 56 %-nál bekövetkezett a fogamzás.

(A hatékonyságról, Pearl-indexről és a fogamzásgátló módszerekről olvashattok még bővebben itt: A fogamzásgátló módszerek hatékonysága)

Cikluskövetési módszerek - Funkcionális Orvoslás

Tévhitek a cikluskövetéssel kapcsolatban

TÉVHIT #1. A cikluskövetéses módszerek azonosak a Naptármódszerrel

A Naptármódszert az 1930-as években dolgozták ki, és akkoriban valóban az egyik legmodernebb módszernek számított. Ma már ez nem így van. A naptármódszer alapja a ritmusszámítás, amely a nő korábbi átlagos ciklushosszából számítja ki azt, hogy a jelenlegi ciklusában mikor termékeny és terméketlen. A naptármódszer nem rugalmas, és használatával nem lehet figyelembe venni a ciklus hosszának változásait külső faktorok hatására (pl. stressz, utazás). Ezért megbízhatatlan és szükségtelenül korlátozó, főleg hosszú vagy rendszertelen ciklusok esetében. Soha ne kockáztass egy olyan módszerrel, amely algoritmusok alapján számolja, hogy mikor lesz peteérésed. Hallgass helyette a tested által adott jelzésekre!

TÉVHIT #2. A rendszertelen vagy hosszú ciklusokkal rendelkező nők nem tudják alkalmazni a cikluskövetéses módszereket 

Az ilyen nők számára a Billings Ovulációs Módszer például különösen hasznos. Ha ugyanis ismerjük testünk jelzéseit, és elsajátítottuk azt a képességet, hogy saját egyedi termékeny és terméketlen mintázatainkat azonosítsuk, akkor mindegy, hogy a ciklusunk 28 vagy 48 napos, mert minden egyes nap tudatában leszünk annak, hogy mi történik a testünkben.  A méhnyaknyák megfigyelése és értelmezése emellett „demisztifikálja” a ciklusunkat – azonosítani tudjuk az esetlegesen késlekedő ovuláció jeleit, tudjuk, ha megtörtént, és azt is előre ki tudjuk számolni, mikor ér véget a ciklusunk – nincs több meglepetés!

TÉVHIT#3 A cikluskövetéses módszerek nem rendelkeznek tudományos alapokkal

Nagy tévedés. A Billings Ovulációs Módszer lassan 60 éve folyamatosan klinikai kutatások tárgyát képezi, ez a WHO által leggyakrabban vizsgált termékenységtudatos módszer. A BOM hatékonyságát az 1970-es évek óta több, mint 220 alkalommal vizsgálták különböző kutatások keretében a világ számos országában Tongától Kínáig. A BOM kutatói a legrangosabb nemzetközi orvosi folyóiratokban publikálják eredményeiket (The Lancet, Human Fertility). 

TÉVHIT#4 A cikluskövetéses módszerek nem hatékonyak

Sajnos a legtöbb egészségügyi szakember Magyarországon semmilyen információt nem kap a cikluskövetéses módszerekről az egyetemi vagy főiskolai képzése során, ezért fordulhat elő, hogy olyan téves nézeteket terjesztenek, mint a spontán ovuláció mítosza, vagy az, hogy ennek köszönhetően a ciklusunk bármely szakaszában teherbe eshetünk. Ez egyszerűen nem igaz. A cikluskövetési módszerek Pearl indexe megfelelő használat mellett a fogamzásgátló tablettákkal egyenértékű. 

TÉVHIT #5. A cikluskövetés sok időbe és energiába kerül  

A Billings Ovulációs Módszer esetén például a napi ráfordított idő kevesebb, mint egy perc, de ez az idő a szimptotermális módszerek esetén sem haladja meg a napi 5 percet. Ráadásul mára appok tömkelege könnyíti meg számodra a tünetek rögzítését. (FONTOS! Az appok használata adatvédelmi kérdéseket is felvet – ha nem szeretnéd, hogy a legintimebb adataid felkerüljenek a felhőbe, vagy esetleg harmadik félnek adják őket ki, inkább kerüld el őket, vagy csak olyat használj, amely kifejezetten az általad használt módszerre lett kifejlesztve (Billings, Creighton, FEMM, Sensiplan) és szigorú adatvédelmi szabályokkal rendelkezik.)

+1 TÉVHIT: Ha egy tetszőleges applikációban vezetem a menstruációmat, az cikluskövetés

A Femtech iparág az utóbbi években nagyon gyorsan fejlődik, több milliárd dolláros bevételt generálva. Számtalan – főleg angol nyelvű – app áll rendelkezésre menstruáció vezetésére, ha körülnézünk a Google Play/iTunes áruházban. Ezek nagyrésze azonban megbízhatatlan és akár még veszélyes is lehet, ha cikluskövetésre, netán fogamzás elkerülésére vagy babatervezésre akarják őket használni. Az appok nagyon nagy része az első pontban említett Naptármódszer szerint működik, azaz az előző ciklusok hosszából számított algoritmus alapján számolja a következő ciklus(ok) hosszát, következtet ovuláció és a következő menstruáció időpontjára. Az appokat önmagukban soha ne használd a termékenységi célokat támogató eszközként, azok csak az általad megfigyelt adatok rögzítésére alkalmasak! 

Disclaimer: A cikkben közölt információk tájékoztató jellegűek, és semmilyen formában nem helyettesítik egy képzett oktatóval való rendszeres konzultációkat!

Tornai Ildikó tornai.ildiko@billings.hu

Cikluskövetési módszerek - Funkcionális Orvoslás

Tanulj a cikluskövetésről!

Nagyon fontos, hogy első kézből, megbízható forrásból szerezz információkat a cikluskövetési módszerekről – válaszd bármelyiket, érdemes időt szánni arra, hogy alaposan megismerd a módszered, hiszen egész életedben el fog majd kísérni. 

A Billings módszerről itt tudhatsz meg többet: https://billings.hu/

A szimptotermális módszert tanulhatod a hormonmentes.hu oldal alapítójánál is, Cserháti-Herold Jankánál. Illetve Jankánál rengeteg további érdekes és hasznos cikket olvashatsz a módszerről. További információk: hormonmentes.hu

Ha pedig szeretnéd továbbfejleszteni a tudásod, azaz szeretnéd megtanulni azt is, mit tehetsz, hogy a ciklusod különböző szakaszai a lehető legzavartalanabb módon menjenek végbe, segítve ezzel téged az egészséged megőrzésében és a valaha volt legjobb formád elérésében, tarts velünk következő ciklusszinkron programunkban! Iratkozz fel a várólistára különleges kedvezményekért és priority boardingért :)!

Női Biohacking Ciklusszinkron Program

Gyakori kérdések

Mi az a cikluskövetés? 

A cikluskövetés nem más, mint a női ciklus során bekövetkező, hormonális változásokhoz kapcsolódó testi tünetek megfigyelése, rögzítése valamint értékelése. Nagyon hasznos segítség az általános egészséged monitorozásában, valamint a termékenységi céljaid – legyen az a terhesség elkerülése vagy éppen elérése – megvalósításában. 

Milyen tünetek megfigyeléséről van szó?

A méhnyaknyák, a méhszáj illetve az ébredési testhőmérséklet ciklussal jellegzetesen váltakozó mintázatait figyelik a különböző módszerek. 

Milyen módszerek léteznek a cikluskövetésre?

A legnépszerűbb, hazánkban is könnyen elsajátítható módszerek a Billings, a Creighton, a FEMM és a Sensiplan.  A módszerek közötti különbség abban áll, hogy mely tünetek megfigyelését helyezik előtérbe.

Biztonságos a cikluskövetés, ha fogamzásgátlásra szeretném használni? 

Igen, a cikluskövetéses módszerek hatékonysága megfelelő alkalmazás mellett tulajdonképpen egyforma a hormontartalmú fogamzásgátlókéval. 

Nem túl bonyolult ez? 

Természetesen igényel némi tanulást, de a befeketett energia ezerszeresen megtérül. A cikluskövetés a leginkább fenntartható módszer fogamzásgátlásra, hiszen mellékhatások és időbeli korlátozások nélkül használható. Segítség a terhesség elérésében is, illetve folyamatosan információt nyújt az általános egészségedről is: a lehető leghamarabb észlelheted általa a hormonrendszerben beálló egyensúly zavarokat, így elkerülheted azok súlyosabb szövődményeit. Naponta pedig mindössze pár percet vesz igénybe a kivitelezésük. 

Image 1 for category FogamzásgátlásImage 1 for category Női ciklus

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz