Ovuláció Masterclass

Tartalomjegyzék

2. rész – Mit kell tudnod még az ovulációról?

Az előző részben tehát olvashattál arról, hogy miként hat az állandó termékenység mítosza a nőkre, és miért fontos leszámolnunk vele. Ebben a részben pozitívabb vizekre evezünk, és miután megnéztük, hogy honnan ismerheted fel, hogy ovulálsz, még néhány zavaró, és gyakran felmerülő kérdésre is megkeressük a választ.

Honnan tudom, hogy mikor van peteérésem?

Onnan, hogy követed a ciklusod, és figyeled a tested jeleit. Tudom, bonyolultnak, életet felforgatónak, időigényesnek hangzik, de hidd el, nem az: és mint minden isteni befektetés, garantáltan megtérül minden energia, amit beleteszel! (A cikluskövetési módszerekről itt és itt olvashatsz, ha pedig jobban elmélyülnél a témában, javaslom, hogy nézd meg a neked készült Női biohacking programot!)

De mégis – milyen jeleket keresel majd, ha úgy határozol, hogy megszerzed a kontrollt a tested fölött?

Termékeny nyák

A méhnyakat olyan sejtek bélelik, melyek közvetlen hormonális befolyásolás alatt állnak. A peteérés előtti időszakban a méhnyaknyák által a hüvelybemenet körül keltett érzet megváltozik. Több, tüszőnek nevezett sejtcsoport indul fejlődésnek. A tüszők ösztrogént bocsátanak ki, amelynek hatására a méhnyakban lévő sejtek nyákot kezdenek termelni.

A nyák megjelenése a termékenység jele: táplálja és védelmezi a spermiumokat, átszállítja őket méhnyakon keresztül, és életben tartja őket a méhen belüli útjuk során. nyákban a spermiumok 3 – 5 napig is életben maradnak, és a méhnyakban várják az ovulációt. A termékeny napok alatt a hüvelybemenetnél különböző érzetek 

váltják egymást. A fejlődés menete általában a száraztól a ragacsoson át nedves, végül síkos érzetig tart. A nyák látványa is napról napra különböző lehet. A változó mintázat síkos érzéssel végződik, miközben előfordul, hogy nyák nem is látható.

Ezt egy egyértelmű változás követi: a síkos érzés hirtelen megszűnik.

A síkos érzet utolsó napja a termékenység Csúcsnapja az adott ciklusban.

A testhő változásai

A testhőd ovuláció előtt jellemzően picit leesik, majd az ovulációt követően megemelkedik. Nem kell nagy változásokra gondolni, lehet, hogy csak 0.4 fokot emelkedik majd a hőd peteérés után az azt megelőző időszakhoz képest, ahogyan az is lehetséges, hogy akár egy teljes fokkal is fentebb kúszik majd a hőmérő. Ennek a követéséhez minden reggel ugyanabban az időpontban fel kell jegyezned a testhődet – még mielőtt bármit is csinálnál, közvetlenül ébredés után. Számtalan app létezik ennek az infónak a tárolására, de akár egy papír és egy ceruza is megteszi, amivel egy diagramon könnyedén jelölheted az értékeket (az app talán az egyszerűbb út, egyes hőmérők már közvetlenül az alkalmazásnak is képesek egyébként továbbítani az információt).

A méhszáj változásai

A peteérés környékén a méhszájad puhább, nyitottabb, mint máskor. Hogy ezt meg tudd ítélni, némi gyakorlásra lehet szükséged, hogy legyen összehasonlítási alapod.

Egyéb tünetek

Duzzadtság, lágyság a szeméremtestnél. Sokan tapasztalnak középidei fájdalmat, feszülést is (Mittelschmerz), de ez csak másodlagos tünet, mert nem mindenkinél és nem minden ciklusban jelentkezik. A libidód általában a peteérés környékén extra sebességre kapcsol, és sokkal jobban kívánhatod a szexet ezekben a napokban, mint máskor. Olykor együtt járhat a mellek duzzadtságával és érzékenységével is, egyesek pedig akár egy kis vérzést is tapasztalhatnak az ovuláció idején, amit a magas ösztrogénszint okoz.

Oké, tehát a jeleket sorra vettük, de mikor vagyunk termékenyek?

Ha te is az állandó termékenység mítoszával számolsz le éppen, akkor kapaszkodj meg: mindössze nagyjából 12-24 órán keresztül! 12-24 óra van, amelyben lehetőséged van megfoganni. Ugye milyen kár lenne leszámolni az egész ciklussal azért, hogy elkerüld a terhességet?

Fontos azonban tudnod, hogy a spermiumokat sem ejtették fejre, trükkösek, és az ovuláció során számos olyan változás történik a testedben (valójában minden: a méhszáj, a méhnyaknyák változásai, a hormonok alakulása, mind-mind a megtermékenyülésért játszanak össze), amely lehetővé teszi nekik, hogy akár 5-6 napon keresztül is életben maradjanak. A nyák segítségével a méhnyak redőiben (ún. „kripták”) 5 napig is életképesek maradnak, majd ovuláció környékén onnan kiszabadulva felúsznak a petevezetékben várakozó petesejthez. Ez a termékenységi ablakodat ettől a 12-24 óránál tehát 5-6 nappal szélesebbre tárja.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Azt, hogy az ovuláció előtti 5-6 napban történő szexuális együttlétekből eshetsz teherbe. A ciklusod követése csodás lehetőséget kínál arra, hogy felismerd, mikor nyitott számodra ez az ablak. Ez az információ a terhességért és annak elkerülése érdekében is fontos. Ha igazán pro leszel a tested jeleinek az olvasásában, eljuthatsz arra a szintre, amikor pontosan látod majd ennek az időszaknak a kezdetét és a végét is, és ennek az információnak a birtokában hozhatsz döntéseket a terhesség ellen – vagy akár éppen érte.

És mi van az ovuláció után?

Amikor a peteérés bekövetkezett, a spermiumoknak mindössze 24 órájuk van arra, hogy megtermékenyítsék a petesejtet. Ha a testhőd megemelkedett, és magasan is maradt, a termékenységedre utaló többi jel pedig – mint pl. tojásfehérje szerű nyák, stb. – eltűnik, az adott ciklusban már nem vagy termékeny.

A testhő változásainak mérését csak a tüneti-hőmérőzéses módszer kívánja meg, a méhnyaknyák alapú módszerek (Billings, Creighton, FEMM) kizárólag a méhnyaknyák változásaira alapozva állapítják meg biztonsággal a termékeny időszak kezdetét és végét.

Mi a helyzet a menstruáció időszakával? Lehetek-e terhes a menstruáció alatt?

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy nem. Azonban – ha hosszú ideig tart a vérzésed, vagy rövid a ciklusod – elképzelhető, hogy a termékenységi ablakod belelóg a menstruáció idejébe. Szintén fontos tudnod, hogy mivel a menstruáció nem jelenti azt, hogy volt peteérésed azt megelőzően, ha nem követed részletekbe menően a ciklusod, és a vérzésed előtt nem tudtad igazolni a peteérést, akkor információ híján semmiképpen nem mondható, hogy kizárt a menstruáció alatti teherbeesés lehetősége.

Láthatod tehát, hogy a női hormonális működés és ciklus nem is állhatna messzebb a kiismerhetetlen káosztól, inkább egy csodálatos tánc, amely ráadásul millió, a rendszerbe csodásan beépített módon óvja az egészséged. A nem kívánt terhességtől való félelem csökkentésének pedig hatékony és nagyon biztonságos eszköze lehet a ciklustudatosság, amely mellékhatásai között semmi más nem szerepel, mint az, hogy örökre szerelembe esel azzal az erővel, amit általa kaphatsz.

Image 1 for category Ovuláció

Billings, Evelyn MD, Billings, John J. MD: A Billings Ovulációs Módszer oktatása (1-2. rész): Ciklusvariációk és reproduktív egészség, Magyarországi Billings Központ, 2018

https://billings.life/en/for-health-professionals-2/the-science-behind-the-billings-ovulation-method.html

Hasonló cikkek

Leggyakoribb kérdések a PCOS-ban

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) olyan egészségügyi probléma, amely 10-ből 1 szülőképes korú nőt érint. A PCOS-ben szenvedő nőknél hormonális egyensúlyhiány és anyagcsere-problémák jelentkeznek, amelyek

Tovább olvasom »