Melyik cikluskövetéses módszert válasszam?

Tartalomjegyzék

Belegondoltál már, hogy milyen információid vannak a testedről? Minden nap látod a bőröd állapotát, érzed, ha jól vagy ha rosszabbul táplálkoztál, érzed, ha túl sok volt az edzés vagy a munka, ha túl kevés az alvás, ha szomjas vagy, ha éhes, ha fázol, ha meleged van. Ezek az információk mind elengedhetetlenek, ezért csecsemő korunktól „tanuljuk”, hogy hogyan ismerjük fel őket, és hogyan reagáljunk rájuk. Mire eszmélsz, már nem is igénylik a folyamatos, kiélezett figyelmed, mégis, mindig, minden pillanatban tudsz nyilatkozni arról, hogy vagy. Csodálatos, nem? Vajon miért ne lehetne ez így a hormonrendszereddel is?

Mára az egészségtudatosság egyfajta belső késztetés, alapvetővé vált figyelni önmagunkra. Ennek ellenére még mindig sokakat meghökkent, ha a női ciklus tudatos megfigyeléséről beszélünk. Márpedig garantálom: ha egyszer elkezded, valószínűleg nem fogod érteni, hogyan létezhettél eddig a tudás nélkül, amely a kezedbe került. Rövidesen éppen olyan lesz észlelni az ovulációd, mint azt, hogy ha fázol, vagy ha éppen meleged van. Egyértelmű és természetes. Ahogyan hidegben betakarózol, vagy felveszel egy pulcsit, ugyanígy reagálhatsz is rá a szándékaidnak megfelelően. A menstruációd sem fog többé váratlanul meglepni – mindig tudni fogod, mikor számíthatsz rá.

A cikluskövetésben azonban az a legcsodálatosabb, hogy jóval több, mint a tudás arról, mikor vagy éppen termékeny. Egyfajta erőt kapsz a kezedbe: a kiszámíthatatlan női működések mítoszát magad mögött hagyva elképesztő felfedezéseket tehetsz a testeddel kapcsolatban. A másik oldalon nemcsak az egészségesebb ciklusok, vagy a hormonproblémákkal kapcsolatos korai felismerések és informált,  tudatos beavatkozások várnak. A kiegyensúlyozottabb szexuális élet, a magabiztosság, a testtudatosság egy egészen új dimenziója nyílik meg számodra. Soha, senki nem hiteti már el veled, hogy ki vagy szolgáltatva a ciklusodnak, hogy az sebezhetővé tesz és egyszerűbb az életed, ha kiiktatod belőle a hormonokat (megjegyzés: erre egyébként komoly veszteségek nélkül nincs is lehetőséged). Elkezdhetsz együtt élni a nőiségeddel: szövetségben, úgy, ahogyan eddig sosem.

De melyik módszer a legideálisabb számodra? Hogyan hozz döntést erről?

Minden nő más, minden élethelyzet más. Erre az elképesztő sokszínűségre pedig csak a módszerek sokszínűsége jelenthet kielégítő választ. Mindegyikben közös az, hogy nem avatkoznak be a tested működésébe, emiatt nem kell számolnod a mellékhatásaikkal sem, mégis tökéletesen alkalmasak a fogamzás elkerülésére vagy éppen babatervezésre egyaránt. Rengeteget profitálhatsz belőlük akkor is, ha a célod szimplán csak a megfigyelés, ezért érdemes velük a lehető legkorábban megismerkedned. Képzeld csak el, mennyi mindent adott volna neked, ha már kamaszkorodban képbe kerülsz azzal a halom rejtélyes folyamattal, ami olyan viharossá tette a kapcsolatot a testeddel… Ugye?  Lássuk, mi van a palettán!

Ennek a cikknek nem célja bármelyik módszert kiemelni, egy objektív felsorolást, és ismertetőt szeretnénk adni neked a kezedbe, ami esetleg felkeltheti az érdeklődésedet. Nem célunk az összes létező módszer felsorolása sem, itt csupán az általunk ismert, jelenleg Magyarországon elérhető módszereket mutatjuk be. A választás a Te kezedben van.

Méhnyaknyák alapú módszerek

1. Billings Ovulációs Módszer®

A Billings Ovulációs Módszer® a születésszabályozás természetes, hormon-, gyógyszer- és beavatkozásmentes módszere.

Segítségével megtanuljuk felismerni a méhnyak által termelt nyákot, amely testünk természetes jelzése a termékeny időszakról. A módszer a méhnyaknyák megfigyelésén alapulva alkalmas családtervezésre – a fogamzás elérésére vagy elkerülésére –, valamint a termékenységtudat erősítésére, a női egészség nyomon követésére.

A menstruációs ciklus során különféle váladékok ürülnek a hüvelyből, amelyek más és más érzetet keltenek a hüvelynyílás körül. Ennek oka az, hogy a méhnyak különböző típusú nyákokat termel a változó hormonszintek függvényében. Ha megismerjük ezeket a változásokat, azonosítani tudjuk a fogamzóképes és nem fogamzóképes időszakokat.

A módszert Dr. John és Evelyn Billings ausztrál orvos házaspár fedezte fel, tudományos hátterét és szabályait több, mint 850 000 hormonminta feldolgozásával alakította ki egy nemzetközi, klinikai szakorvosokból és kutatókból álló szakmai csoport.

60 évnyi laboratóriumi kutatás és hormonvizsgálatok ezreinek tudományos eredményei megerősítették, hogy a méhnyak által termelt nyák a termékenység legmegbízhatóbb jele. A fogamzásszabályozás segítésén túl a Billings ciklustáblázatok kiváló diagnosztikai értékkel bírnak a természetes családtervezési módszerekre támaszkodó, azokat értő szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvosok kezében, alkalmasak pl. PCOS, inzulinrezisztencia, endometriózis diagnosztizálására. Átmeneti időszakokban is biztonsággal használható, pl. szoptatás, hormonális fogamzásgátlók abbahagyása utáni időszak vagy később a premenopauza idején.

Eszközök, megfigyelés jellege

A Billings Módszer használatához nem kell más eszköz a ciklustáblázaton kívül. Minden nap végén egy egyszerű feljegyzésre van szükség, amely leírja a hüvelybemenet körüli érzetet és az aznap tapasztalt nyákmintázatot. A nap folyamán tapasztalt legtermékenyebb jellegű mintát és az ehhez tartozó szimbólumot jegyezzük fel papírra, desktopra vagy egy speciális applikációba (Billings App).

Hatékonyság

Hatékonysága magasabb, mint 99% (Pearl index: 0-1), azaz a módszert helyesen használó párok esetében a nem tervezett várandósság esélye gyakorlatilag 0%. Ugyanakkor a gyermekáldásra vágyó párok 78%-a egy éven belül sikerről számol be (helyes alkalmazás mellett átlagosan 4,7 hónap múlva). A több, mint egy éve gyermekre váró pároknál a módszert megtanulva és alkalmazva 69%-uknál egy éven belül bekövetkezett a fogamzás.

További információk: https://billings.hu/ , https://billings.life/en/

2. Creighton Módszer

Creighton Módszer-t egy amerikai szülész-nőgyógyász, Thomas Hilgers a ’70-es években dolgozta ki, több ezer nő méhnyaknyák megfigyeléseiből – a VI. Pál Pápa Intézet támogatásával a Creighton Egyetemen (USA).

A módszer a nők által tapasztalt váladékok mindennapos egységesített vizsgálatait és kódrendszerbe foglalását jelenti, amelyből egy táblázatvezetési rendszerben összegezve lehet következtetni a női termékenységre és az esetlegesen fennálló egészségügyi problémákra.

Közel 40 éve, ezen típusú táblázatvezetés mintázatai révén, sikerült feltárni különböző nőgyógyászati rendellenességeket is. Ilyenek például a meddőségi problémák, visszatérő vetélések, koraszülés, szülés utáni depresszió, PCOS, petefészek ciszta, hormonzavarok, endometriózis, PMS tünetek, fájdalmas menstruáció, rendszertelen vagy kóros vérzések, kóros folyás, stb. – melyekre egy természetes és egészséges szervi működés visszaállítását célzó eljárást dolgoztak ki NaPro technológia® néven. A Creighton MódszerTM táblázata így egyfajta diagnosztikai eszközként vált használatossá, mely segíti a NaProTechnológia®-val végzett célzott gyógyítást. A NaPro Technológia® tehát a modern orvostudomány használatával (pl. életmód- és étrendváltoztatással, speciális műtéti megoldások, célzott hormonpótlás a ciklus adott szakaszain) segít a női és férfi reproduktív rendszer helyreállításban.

Eszközök, megfigyelés jellege

Mindehhez csupán arra van szükség, hogy a nő mindennapi rutinjába beépítse a váladékok sima, fehér toalett papírral történő rendszeres megfigyelését.

Hatékonyság

A Creighton MódszerTM természetes, mellékhatás mentes, olcsó, környezetkímélő cikluskövetési módszer, melyet a házaspárok közösen alkalmaznak, ezáltal a házastársi kapcsolatot építi és megtanítja értelmezni testük jelzéseit. Hatékonysága a várandósság elkerülése szempontjából 96.8-99.5%, míg a normál termékenységű pároknál a várandósság elérésében hat hónapnyi cikluskövetés során: 76-98%-ban sikeres.

További információk: https://csaladtervezo.hu/

3. Szimpto-Hormonális módszer

FEMM (Fertility Education and Medical Management)

A FEMM egészségügyi program az emberi méltóságot tökéletesen tiszteletben tartja, és a nők tájékoztatásával, valamint az orvosok továbbképzésével foglalkozik.  A képzett FEMM oktatók megtanítják a nőket megfigyelni és megérteni testük működését, biológiai jeleit, mely során akár különböző hormonális problémákra is fény derülhet. Az orvosi továbbképzés nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a legújabb kutatásokat és orvosi protokollokat alapul véve az orvosok milyen szemlélettel végezzék el a szükséges vizsgálatokat teljes mértékben személyre szabottan, illetve hogyan értelmezzék a felmutatott cikluskövető táblázatot, mely hozzásegíti őket a diagnózis felállításához.

A cikluskövetés során a méhnyaknyák mennyiségét és minőségét, valamint egyéb váladékokat figyelünk meg. A megfigyelés során a menstruációs ciklus hosszát, az ovulációs időszakot (peteérés, tüszőrepedés) és annak a ciklusban való időbeni elhelyezkedését figyeljük meg. A biomarkerek mellett az egyéb fizikai vagy lelki tüneteket is figyeljük, ilyen pl. a premenstruációs szindróma (PMS) összetett tünetegyüttese.

Eszközök, megfigyelés jellege

A megfigyelés abból áll, hogy figyeljük a méhnyak nyák jelenlétét törlés után a WC papíron, ill. odafigyelünk a nyák okozta érzetre (síkosság vagy szárazság), napi szinten többször és este lejegyezzük az észrevételeket papír alapú táblázatban vagy az ingyenes, magyar FEMM applikációban. Alkalmanként segítségül az úgynevezett LH teszteket is szoktuk használni.

Hatékonyság

Abban az esetben, ha valaki a várandósság elkerülése érdekében szeretné használni, alapos odafigyeléssel ugyanolyan jó eredményt tud elérni, mint a mesterséges módszerekkel, viszont mellékhatások nélkül. Pearl indexe (hibaráta mutató) a tipikus használat mellett a fogamzásgátló tabletta esetében 9%, a FEMM esetében 2%-8%, a tökéletes használat során a tabletta 0,3%, a FEMM esetében pedig 0,5%.

További információk: https://femmhealth.org/https://www.termekenyvagy.hu/femm/

4. Szimptotermális módszer

Sensiplan®

A Sensiplan® a természetes fogamzásszabályozási, családtervezési módszerek közül a szimptotermális, azaz tüneti-hőmérsékleti módszerek közé tartozik. Két elsődleges termékenységi jel: az ébredési hőmérséklet és a nyák megfigyelésén alapszik. Ezt esetlegesen kiegészítheti a méhnyak vizsgálata.

A Sensiplan® módszer egy német interdiszciplináris tudományos kutatócsoport munkájából született. Szabályait a Sensiplan®-használó nők részletes feljegyzésein alapuló ciklusbank adatai alapján folyamatosan tesztelték és finomították (több mint 43 ezer ciklus alapján).

A ciklus során a méhnyakban termelődő nyák minősége változik. A hüvelybemenetnél észlelhető a nyák állaga és jellege, ennek változása jelzi az ovuláció közeledtét.

Az ébredési testhőmérséklet a ciklus első felében viszonylag alacsony. Az ovuláció után a megváltozott hormonszinteknek köszönhetően jellegzetesen megemelkedik, és magasabb szinten marad a ciklus végéig. Ez néhány perces reggeli hőmérőzéssel megállapítható. Hagyományos és digitális hőmérő is használható, fontos a +/- 0,1°C-os pontosság.

Eszközök, megfigyelés jellege

A hőmérsékletet és az aznapi legtermékenyebb típusú nyák jellemzőit este táblázatban rögzítjük (a zavaró tényezők hatása rendszeres megfigyeléssel kiszűrhető). Így a ciklusról kétféle jellegű információt kapunk, amelyek megerősítik és kiegészítik egymást. Emiatt ún. „kettős ellenőrzéssel” lehet meghatározni a termékeny időszak kezdetét és végét, ez adja a Sensiplan® módszerének nagyon magas fokú megbízhatóságát.

Hatékonyság

A módszer Pearl-indexe tökéletes használat esetén 99,6%. Tipikus használat esetén is nagyon magas, 98,2% – vagyis elenyésző a nem tervezett fogamzás esélye.

A Sensiplan® a gyermekáldás elérésében is segít: a módszert pozitív családtervezésre használó pároknál az első hónapban 38%-nál, a harmadikban 68%-nál, a hatodikban 81%-nál, míg egy év alatt 92%-nál fogant meg a vágyott gyermek. Több éve gyermekre váró pároknak megtanítva a módszert, nyolc hónapon belül a párok 56 %-nál bekövetkezett a fogamzás.

További információ: https://sensiplan.hu/

A szimptotermáléis módszert tanulhatod a hormonmentes.hu oldal alapítójánál is, Cserháti-Herold Jankánál. Illetve Jankánál rengeteg további érdekes és hasznos cikket olvashatsz a módszerről.

További információk: hormonmentes.hu

A hatékonyságról, Pearl-indexről és a fogamzásgátló módszerekről olvashattok még bővebben: A fogamzásgátló módszerek hatékonysága.

A Magyarországon jelenlévő cikluskövetéses módszerek közös tájékoztató honlapján számos kiegészítő információt találsz: https://cikluskovetes.hu/

Tornai Ildikó, Hofgárt-Ékes Noémi, Dr Varga Zsuzsanna

Továbbá az egyes módszerek leírása:

Tornai Ildikó (Billings), Schaffler Orsolya (Creighton, FEMM), Deák Eszter (Creighton) Gergely Virág (FEMM), Dulácska M. Csilla (Sensiplan)

Image 1 for category FogamzásgátlásImage 1 for category Női ciklus

https://billings.life/en/effectiveness-in-preventing-pregnancy.html

https://billings.life/en/success-in-achieving-pregnancy.html

https://creightonmodel.com/effectiveness/

https://femmhealth.org/the-science/

https://www.factsaboutfertility.org/wp-content/uploads/2021/05/FACTS-1-page-handout_MP_FIN3.pdf

https://www.factsaboutfertility.org/what-is-charting/

https://naturalwomanhood.org/topic/fertility-awareness-methods/learn-a-method/

Marshell M, Corkill M, Whitty M, Thomas A, Turner J. Stratification of fertility potential according to cervical mucus symptoms: achieving pregnancy in fertile and infertile couples. Hum Fertil (Camb). 2019 Oct 29:1-7. doi: 10.1080/14647273.2019.1671613. Epub ahead of print. PMID: 31661330.

Hasonló cikkek

Leggyakoribb kérdések a PCOS-ban

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) olyan egészségügyi probléma, amely 10-ből 1 szülőképes korú nőt érint. A PCOS-ben szenvedő nőknél hormonális egyensúlyhiány és anyagcsere-problémák jelentkeznek, amelyek

Tovább olvasom »