Fogamzásgátló tabletta hatásai: tények & tévhitek

Tartalomjegyzék

A fogamzásgátló tabletták közel 60 éve vannak forgalomban. Elérhetővé válásuk a nők szexuális forradalmának kulcskérdése volt, így évekig, sőt, évtizedekig nem lehetett kérdéseket feltenni a hasznosságuk kapcsán, ez ugyanis az általuk elért eredményeket veszélyeztette volna. Ma egyes nők számára továbbra is az élhető élet zálogát jelentik ezek a készítmények, mások számára azonban pontosan ezek lesznek a problémák forrásai. Akkor mi a fogamzásgátló tabletta: barát, vagy ellenség? Mit tudunk a fogamzásgátlók hatásairól és mellékhatásairól, milyen tények állnak rendelkezésre, és milyen tévhitekkel kell szembenéznünk? 

Ebben a cikkben ezeknek a kérdéseknek járunk utána! 

A fogamzásgátló tabletta hatásai 

Ha orvosokat kérdezel, a legtöbben azt mondják, hogy a tabletta teljesen biztonságos, vagy talán óvatosabbak lesznek: talán járhat némi kockázattal a szedése, de a legtöbb nő élvezi a hatásait, és nem igazán szenvedi az elhanyagolható mellékhatásokat. Ha a TikTokon van az Instagramon kezdesz keresésbe, valószínűleg azonnal hétszáz videó kerül eléd, amelyek meggyőznek arról, hogy a fogamzásgátló tabletta hatásaitól minden második nő brutálisan rosszul lesz, szám feletti végtagjai nőnek, de ha ez nem is, egészen biztosan meg fog halni valamilyen trombózis miatt. Nos, jól érzed: nyilván mindkét álláspont finomításra szorul, és sajnos megint nem érhetjük be kevesebbel: törekednünk kell a középút megtalálására. 

Amikor egy gyógyszeres kezelésről döntesz – legyen az bármilyen készítmény – nagyon fontos, hogy tisztában légy a kockázatokkal és az előnyökkel egyaránt, valamint a te és a közeli hozzátartozóid kórtörténetével. Csak így lehetséges ugyanis a lehető legbiztonságosabb terápia kiválasztása.  A fogamzásgátlókkal a legnagyobb probléma éppen az, hogy túl gyakran javasolják ezeket a nőknek anélkül, hogy teljes körűen tájékoztatnák őket a kockázatokról és a lehetséges mellékhatásokról. 

Mint minden gyógyszer, a fogamzásgátlók is hordoznak bizonyos kockázatokat, jellegzetes mellékhatás profillal rendelkeznek. A legtöbb gyógyszerrel ellentétben ezeket az esetek túlnyomó többségében ráadásul egészséges nőknek írják fel – így a kockázatok értékelése még fontosabb! Miért? A tőlük ebben az esetben várható egyetlen előny a nem kívánt terhesség megelőzése, ez a cél pedig elérhető tökéletesen mellékhatás mentes módszerekkel is. Természetesen számtalan eset van, amikor a gondos mérlegelés vége a fogamzásgátló tabletta szedése ilyenkor is.. Ahhoz azonban, hogy a legjobb döntés születhessen meg, az egészségügyi szolgáltatóknak átláthatóan kell tájékoztatniuk a nőket a kockázatokról és a mellékhatásokról. 

A mellékhatások ugyanis nagyon gyakoriak, és rengetegszer vezetnek a felhasználók masszív elégedetlenségéhez. Az átlagos amerikai nő legalább három különböző módszert próbál ki, mire talál egyet, amelyet hosszú távon tud tolerálni (és a hangsúly a tolerálni szóra kell, hogy kerüljön: egy 2004-es study adatai szerint ugyanis a nők kétötöde csak azért használja azt a fogamzásgátló módszert, amit, mert nem talált jobbat). 

A Kaiser Family Foundation 2022-es adatai alapján a felhasználók harmada tapasztalja magán a hormonkészítmények mellékhatásait, és 52 százalékuk esetében ez jóval súlyosabb, mint amit vártak az előzetes tájékoztatások alapján. A leggyakoribban ezek közül a hangulatingadozás és a súlygyarapodás voltak, de a mellékhatást tapasztaló nők 80 százaléka legalább két mellékhatás együttes fennállásáról számol be. A legproblematikusabb pedig az, hogy az egészségügyi ellátó az esetek többségében nem veszi figyelembe a visszajelzéseiket. 

Természetesen nem mindenki szedi ezeket fogamzásgátlási szándékkal, a nők egy kisebb, de nem elhanyagolható része (például a hormonkészítményeket használó amerikai kamaszok 30 százaléka) egészségügyi problémájának menedzselésére (PCOS, endometriózis – a két leggyakoribb indikáció) használja őket. Ilyenkor nyilvánvalóan más eredményt hoz a leggondosabb kockázat-előny mérlegelés is, fontos azonban tudni, hogy ezen állapotok esetében is elérhetőek alternatív eszközök a panaszok mérséklésére. 

De honnan tudhatom biztosan, hogy adott tünet a tabletta mellékhatása-e? Nos, nem feltétlenül a használati útmutatóból. Nagyon fontos megértenünk azonban, hogy bár elképzelhető, hogy egyetlen study sem hozza összefüggésbe a panaszaidat a fogamzásgátlóval, ha te kellemetlen változásokat tapasztalsz magadon a gyógyszerszedéssel összefüggésben, akkor ez elegendő a kezelés felfüggesztéséhez: nincs szükséged magasabb szintű validációra. Különösen igaz ez akkor, ha nem valamilyen betegség miatt szorulsz a hormonkészítményekre. 

Lássuk most, milyen kérdések merülnek fel leggyakrabban a hormonális fogamzásgátlók hatásaival és mellékhatásaival kapcsolatban! 

#1 Tény vagy tévhit? A fogamzásgátló tabletta és a trombózis  

Ez talán a legtöbbet emlegetett kockázat, amellyel számolnunk kell a tabletta szedés esetén. A kombinált orális fogamzásgátlót (COC) használóknál 3-5-ször nagyobb a vénás tromboembólia (VTE) – vagy vérrög – kialakulásának valószínűsége, mint azoknál, akik nem használnak ilyen készítményeket. Ez a kockázat akkor a legnagyobb, ha a tabletta szedés mellett dohányzol, elmúltál 35 éves, túlsúlyos vagy, esetleg valamilyen öröklött vagy szerzett véralvadási rendellenességed van. Hogyan kell értékelnünk ezt a kockázatot? 

Először is ne feledd: fiatalabb nők körében a VTE nagyon ritka, átlagosan 10000:1-5 nőnél fordul elő évente. Ez a szám tablettaszedés mellett 3-10-re emelkedhet a használt gyógyszer típusától függően, tehát még mindig nagyon alacsony rizikóról beszélünk. A terhesség önmagában például ennél sokkal nagyobb veszélyt jelent VTE szempontjából: a terhesség alatt a prevalenciája 10000:5-20, míg a posztpartum időszakban 10000:40-65. 

Ez az összehasonlítás rengeteg orvosi guideline-ban jelenik meg, mi azért szeretnénk hozzátenni azt is, hogy kevés nő terhes 15 és 35 éves kora között folyamatosan, tablettát viszont rengetegen szednek egy-másfél évtizeden keresztül, mindössze 1-2 terhesség erejéig megszakítva a mesterséges hormonoknak való kitettséget. 

A trombózis mellett azt is meg kell említenünk, hogy a fogamzásgátló a kutatások szerint növeli a stroke és az infartkus kockázatát is, méghozzá nagyjából másfélszeresére, illetve a magas ösztrogén tartalmú szerek esetében akár kétszeresére. Ez a kockázat is a korral együtt növekszik. És hogy ne csak a tablettákat említsük: a tapaszok és a hüvelygyűrűk esetében ez a kockázat a legfrissebb kutatások szerint még magasabb. 

Mit tehetsz a fogamzásgátló mellett kialakuló trombózis rizikójának csökkentése érdekében? 

Ha a fent említett rizikócsoportokba tartozol és csak a fogamzásgátlási szándékaid miatt akarsz gyógyszerhez nyúlni, fontold meg más, hormonmentes lehetőségeket is, valamint az orvosoddal alaposan beszéljétek át a kockázatokat! Ha egészségügyi problémák miatt szorulsz gyógyszerre, keressétek meg azt a készítményt, amelynek számodra a lehető legideálisabb a mellékhatás profilja! 

#2 Tény vagy tévhit? A fogamzásgátló és a rák 

Bár a fogamzásgátlók nem növelik általánosságban a rák kockázatát, régóta tudjuk, hogy az ösztrogén tartalmú készítmények használata az emlőrák kis mértékben megnövekedett kockázatával jár. Az évek során készült metaanalízisek kimutatták, hogy a mellrák kockázata az orális fogamzásgátló szedése esetén 8-24% között van, ráadásul minél tovább szedi valaki a tablettát, annál nagyobb a kockázat, amellyel számolnia kell. Ez kétségkívül ijesztő.

De mit jelent ez a növekedés a mellrák tabletta szedés miatti kialakulásának valószínűségét tekintve? Bár ez a nagyjából 20%-kal megnövekedett kockázat valóban nagyon jelentősnek hangzik, itt is fontos, hogy a kockázatot kontextusba helyezzük. Mivel a mellrák abszolút kockázata eleve kicsi (különösen a fiatalabb nők esetében), a 20 százalékkal növekvő kockázat eggyel több mellrákos esetet jelent minden 7690 nőre, akik legalább egy éven keresztül fogamzásgátló tablettát használnak. A 35 évnél fiatalabb nők esetében pedig ez egy plusz eset 50 000 nőre. 

És mi a helyzet a minitablettákkal (progestin-only, azaz csak progesztint tartalmazó fogamzásgátlók? Egészen a közelmúltig nem sok adat állt rendelkezésünkre arról, hogy ezek milyen kockázatot jelentenek a mellrák szempontjából. Egy új brit tanulmány azonban hasonlóan megnövekedett kockázatot állapított meg a csak progesztin tartalmú tablettával, az implantátummal, a Depo-Provera injekcióval és a hormonális spirállal kapcsolatban is. Arra a következtetésre jutottak, hogy a hormonális fogamzásgátlás bármely fajtájának jelenlegi vagy korábban történt használata esetén 20-30%-kal megnövekedett a mellrák kockázata, amely a módszer abbahagyása után 10 évvel fokozatosan visszaállt az alapszintre.

Bár az alacsony kockázat természetesen nem vigasz egyetlen nő számára sem, akinél mégis mellrák alakul ki, mégis fontos hangsúlyoznunk, hogy pontosan milyen rizikókat igyekszünk kizárni. Fontos emellett megemlíteni azt is, hogy az orális fogamzásgátlók más rákos megbetegedések csökkent kockázatával is összefüggésbe hozhatók. Egy 2021-es nagyszabású brit tanulmány szerint a tablettát használó nőknél mind a petefészek-, mind az endometrium rák kockázata 30%-kal csökkent azokhoz képest, akik soha nem használtak ilyen készítményeket. 

A 20 vagy több éven át fogamzásgátló tablettát használó nők esetében a petefészekrák kockázata 40%-kal, az endometriumráké pedig 60%-kal csökkent. Ezt azért is fontos hangsúlyoznunk, mert ha a tablettát valamilyen olyan állapot menedzselése miatt kezded szedni, amely éppen ezen tumorok kockázatát növeli, akkor a te esetedben egészen más kockázat-előny mérlegelésre van szükség, mintha mondjuk egy makk egészséges 14 éves lennél. Az ördög most is – mint mindig – a részletekben lakozik. 

A fogamzásgátló és a rák témában még szeretnénk megemlíteni egy 2018-as felfedezést. A Lancet Oncology című folyóiratban publikált kutatás szerint a teherbeesés időpontjához közel használt fogamzásgátlók, növelhetik a gyermekben a leukémia kialakulásának kockázatát, különösen a nem limfoid típusú leukémiákét. A fogamzásgátlást soha nem alkalmazó nők gyermekeire vonatkozó arányokhoz képest a leukémia kockázata 25%-kal magasabb volt azoknál a gyermekeknél, akik olyan nőktől születtek, akik a terhesség előtt legalább 3 hónappal abbahagyták a hormonális fogamzásgátlók használatát. 46%-kal magasabb volt, ha a nők a fogantatást megelőző 3 hónapon belül is használtak fogamzásgátlót. A megnövekedett kockázat elsősorban az ösztrogéntartalmú fogamzásgátlók használatával függött össze; a csak progesztin tartalmú termékeknél nem találtak ilyen összefüggést.

Ez mindenképpen ijesztő adat; különösen azért, mert nagyon sok nő a tablettaszedést követően azonnal gyermeket tervez. Fontos azonban megjegyezni azt, hogy sokkal több tanulmányra van szükség az ok és az okozat pontos összefüggéseinek feltérképezéséhez. A tanulmány szerzői pedig maguk is elismerik, hogy mivel a gyermekkori leukémia nagyon ritka, a kis mértékben megnövekedett kockázat „nem jelent komoly biztonsági problémát a hormonális fogamzásgátlók esetében”.

#3 Tény vagy tévhit? A fogamzásgátló és a depresszió 

Minden negyedik nő küzd depresszióval, és közülük minden negyedik nő szed antidepresszánst is a tünetei kordában tartása érdekében. Ráadásul a nők kétszer nagyobb valószínűséggel szenvednek depresszióban, mint a férfiak – részben éppen hormonális okok miatt. Ki akarná ezt a magas kockázatot tetézni?

Mi tehát a helyzet a hormonális fogamzásgátlás és a depresszió összefüggésével? Kerülnöd kell, ha érintett vagy? Vagy akkor is aggódnod kellene ezen, ha eddig nem voltál depressziós? A kérdés jogos, és nagyon fontos erről beszélnünk, hiszen az évek során ezzel a témával kapcsolatban rengeteg információ – sokszor egymásnak ellentmondóak – került napvilágra. 

A legnagyobb visszhangot kiváltó kutatás egy 2016-os dán tanulmány volt, amelyet a JAMA Psychiatry című szaklapban tettek közzé, és amely során 1 millió nőt követett a kutatócsoport több éven keresztül. Ez a kérdéssel kapcsolatban létrejött eddigi legnagyobb vizsgálat, amely az országban élő szinte összes reproduktív korban lévő nő adatait magában foglalta, és arra a következtetésre jutott, hogy a hormonális fogamzásgátlás összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával. A fogamzásgátló szedése 23 százalékkal növelte az antidepresszánsok szedésének kockázatát a nőknél. A tizenévesek különösen veszélyeztetettek voltak: A 15-19 éveseknél, akik tablettát használtak, az antidepresszánsok szedése 80 százalékkal vált gyakoribbá. A megnövekedett kockázat különösen nagy volt a csak progesztin-tartalmú tabletták esetében: az ezeket szedő tinédzserek kétszer nagyobb eséllyel kezdtek el antidepresszánsokat szedni a tabletta szedést követően. Más módszerek esetében is megnövekedett volt azonban a kockázat. A tapasz esetében az antidepresszánst használók száma megduplázódott, míg a hüvelygyűrűk esetében a kockázat 60 százalékkal, a hormonális spirálok esetében pedig 40 százalékkal nőtt.

Pár évvel később újra megvizsgálták ugyanezt a mintát, és az öngyilkosság és az öngyilkossági kísérletek megnövekedett arányát találták azoknál a nőknél, akik aktuálisan vagy korábban hormontartalmú fogamzásgátlót használtak, azokhoz képest, akik soha nem használtak. A legsúlyosabban érintettek ezzel kapcsolatban is a kamaszok voltak. Más kutatások alapján ráadásul úgy fest, hogy a kamaszkorban szedett fogamzásgátlók a teljes élethossz alatt növelik a hangulatzavarok kockázatát. 

Néhány nő számára azonban úgy tűnik, hogy a fogamzásgátló tabletták hangulatstabilizáló hatással bírnak – esetükben talán az egyenletes, kontrollált hormonszintek hozzák el ezt a kedvező változást. Különösen azokra jellemző ez, akik a természetes ciklusaik mellett súlyos PMDD-vel küzdenek. 

Mi tehetünk?

A legfontosabb talán az, hogy amikor rájössz, hogy a tabletta szedésével összefüggésben jelentős hangulatváltozást vagy depressziót tapasztalsz, az nem véletlen. A tablettát (vagy a hormonális fogamzásgátlás más formáját) ezekben az esetekben mindig lehetséges okként kell számba venni. 

Ha a múltban depresszióval küzdöttél, talán nem ez a legmegfelelőbb formája sem a fogamzásgátlásnak, sem a különböző betegségek kordában tartásának.  Kérd az orvosod segítségét a neked legmegfelelőbb módszer megtalálásában! 

Ha orvosi okokból bármilyen hormonális fogamzásgátlót használsz, és csak ez segít neked, vagy ez az egyetlen általad elfogadható fogamzásgátlási módszer, mégis küzdesz a hangulatzavarokkal, felülvizsgálható a dózis vagy a gyógyszerforma is, valamint antidepresszáns szedése is szóba jöhet. A nem létfontosságú, nem életmentő gyógyszerek esetében azonban úgy gondolom, hogy általában nem ideális a mellékhatásokat más, potenciálisan új mellékhatásokat kiváltó gyógyszerekkel kezelni. Érdemes lehet emellett laborvizsgálatokat is végeztetni, hogy ellenőrizd azokat az esetleges hiányállapotokat, amelyek hangulatzavarokat okozhatnak. 

#4 Tény vagy tévhit? A fogamzásgátló tabletta és a vérzészavarok  

Rengeteg, tényleg, megszámlálhatatlan nő mesél nekünk arról, hogy a fogamzásgátló tabletta szedését a vérzészavarai indokolták, és a tabletta végre rendszerezte a menstruációját. Ezzel kapcsolatban először egy nagyon fontos dolgot kell leszögeznünk: a hormonkészítmények mellett nincsen menstruáció, amit ilyenkor tapasztalnak a nők az az esetek többségében megvonásos vérzés a tablettaszedési szünetben. Bár a hormontartalmú fogamzásgátlók hatásuk szempontjából különbözőek, és nem mind szünteti meg az ovulációt (vagy legalább is nem állandóan), a szedésük alatt tapasztalt rendszeres menstruáció nem jelenti azt, hogy a rendszertelen ciklusok vagy a különböző vérzészavarok (erős vagy gyenge menstruáció, elhúzódó vérzés) megoldódtak a tabletta szedéssel. Sokkal inkább arról van szó, hogy a hormonkészítmények képesek átmenetileg megszabadítani téged ettől a kellemetlenségtől, azáltal, hogy leállítják a ciklusod. Ha csak emiatt szednél fogamzásgátlót, fontos tudnod, hogy a rendszertelen ciklusok helyreállítására rengeteg gyógyszermentes lehetőség van, amelyek nem a tüneteket maszkolják, hanem a háttérben meghúzódó gyökérokokat veszik célba. 

Ráadásul ez a rendszerező hatás nem is mindenki számára elérhető. A hormonokat tartalmazó fogamzásgátló tabletták, tapaszok, implantátumok, injekciók és gyűrűk mellékhatásként ugyanis rendellenes hüvelyi vérzést okozhatnak. Ez előfordulhat:

 • Az első néhány hónapban, amikor elkezded használni a hormonalapú fogamzásgátlót
 • A fogamzásgátló tabletta típusának vagy adagjának megváltoztatásakor
 • Ha nem megfelelően szededi a fogamzásgátló tablettát, kihagysz adagokat, vagy nem minden nap ugyanabban az időben veszed be
 • Ha hosszú ideig használsz fogamzásgátlót, az hatással lehet a méhnyálkahártyára és vérzést okozhat.
 • A méhen belüli eszköz (IUD) használatának első néhány hónapja alatt
 • A Depo-Provera fogamzásgátló injekció használata esetén.
 • Fogamzásgátló implantátum használata esetén.
 • A minitabletták használatának első évében. 

A fogamzásgátló módszerekről és hatékonyságukról ebben a cikkben olvashatsz.

#5 Tény vagy tévhit? A fogamzásgátló tabletta és az autoimmun betegségek

Az autoimmun betegségekkel küzdő betegek közel 80 százaléka nő. 

Úgy gondolják, hogy az X-kromoszóma a női élet során gyakran bekövetkező hormonális változásokkal együtt a nők jelentősen megnövekedett kockázatához vezet. Tekintettel a hormonális változások és az autoimmun betegségek közötti ismert kapcsolatra, joggal merül fel a kérdés, hogy a hormonális fogamzásgátlás használata hozzájárulhat-e az autoimmun betegségek kialakulásához. 

Egyes tanulmányok szerint az orális fogamzásgátlók használata összefügg bizonyos autoimmun és gyulladásos betegségek, köztük a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás, a szisztémás lupus erythematosus és az interstitialis cystitis kialakulásának fokozott kockázatával.

Egy 2013-as több mint 200 000 nő bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy a tablettát használók között háromszor gyakoribb volt a Crohn-betegség, mint azoknál a nőknél, akik soha nem használtak ilyen gyógyszereket. A kockázat nőtt a tabletta hosszabb szedési idejével, és csökkent, amint a nők abbahagyták annak használatát. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy „a dohányzás mellett a Crohn-betegség legfontosabb külső kockázati tényezője az orális fogamzásgátlók használata”. Ennek az összefüggésnek a hátterében a hormonális fogamzásgátlók bélflórára gyakorolt hatása is felmerül, az általános rizikó növelő tényezők mellett. 

A fogamzásgátló és a hiányállapotok

#6 Tény vagy tévhit? A fogamzásgátló és a hiányállapotok 

Egy 2013-as kutatás szerint a fogamzásgátló szedése az alábbi vitaminok és ásványi anyagok szintjére lehet jelentős hatással

 • folsav
 • B2, B6 és B12 vitamin 
 • C vitamin 
 • E vitamin 
 • Magnézium 
 • Szelén 
 • Cink

Mivel a vitaminok szedése jellemzően alacsony kockázatú tevékenység, ezért ha hormontartalmú fogamzásgátlókat használsz, mindig jó ötlet lehet kiemelt figyelmet szentelni ezen tápanyagok pótlására vagy szinten tartására. 

A fogamzásgátló abbahagyása után pattanások és aknék jelentkeztek? Akkor ajánljuk ezt a cikkünket is!

A fogamzásgátló és a hízás

#7 Tény vagy tévhit? A fogamzásgátló tabletta és a hízás

A módszerrel kapcsolatban az egyik legnagyobb aggodalom a nők részéről az, hogy a fogamzásgátló tabletták hízást okoznak-e vagy sem. 

Bármennyire gyakori is, hogy a nők tabletta szedésével összefüggésben hízásról számolnak be, a vizsgálatok nem mutattak ki említésre méltó összefüggést. Egy 2014-es Cochrane-áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy nincs elég adat annak megállapításához, hogy a tabletta okoz-e súlygyarapodást vagy sem, de alapvetően nem látható szignifikáns összefüggés. A csak progesztin tartalmú fogamzásgátlókról szóló második áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy azok a szedés első évében átlagosan 4,5 kilogramm súlygyarapodást okozhatnak.

Kicsit másabb a helyzet a fogamzásgátló injekciókkal kapcsolatban: Egy 2010-es tanulmány, amely 4-5 éven keresztül követett tizenéveseket, azt találta, hogy a fogamzásgátló injekciókat használók átlagosan több mint 13 kg-t híztak. A fogamzásgátló tablettát szedő csoportban az átlagos növekedés 5 kg volt, azoknál pedig, akik nem használtak hormonális fogamzásgátlást, vagy abbahagyták azt 6 kg gyarapodás volt megfigyelhető. 

Miért ilyen nehéz választ adni erre az egyszerű kérdésre? 

A fő probléma a témával kapcsolatos kutatásokkal az, hogy nagyon kevés tanulmány tartalmazott olyan nőkből álló kontrollcsoportot, akik nem szednek fogamzásgátlót. Ez azért fontos, mert a hízás nagyon gyakori jelenség fogamzásgátló szedéstől függetlenül is, így muszáj kizárni a vizsgálatból háttérben meghúzódó egyéb hatásokat. 

Egy másik gyenge pont, hogy sok vizsgálatban történik meg, hogy a résztvevő nők nem vesznek részt tovább a kutatásban, esetleg abbahagyják a gyógyszer szedésért. Ha ezek a nők nem kívánt mellékhatások – például súlygyarapodás – miatt döntenek így, akkor a tanulmány szükségszerűen alulbecsüli a tabletta súlyra gyakorolt hatását. Ez a torzítás rengeteg kutatás sajátja, hiszen azok a felhasználók, akik a tablettát folyamatosan szedik, általában azok, akik nem tapasztalnak jelentős mellékhatásokat miattuk. 

A hízás egyéb okairól és arról, hogy mi állhat a háttérben ebben a cikkben írtunk.

#8 Tény vagy tévhit? A fogamzásgátló és a libidó 

Tapasztalatból mindannyian tudjuk, hogy a nemi vágyunk a hormonok változásával szinkronban nő és csökken – akár a menstruációs ciklusunk során, akár a terhesség és a szülés időszakában, akár a menopauza alatt. Jogos felvetés tehát megvizsgálni a hormonális fogamzásgátlók libidóra gyakorolt hatását, főként azért, mert valóban sok nő számol be a libidóját érintő változásokról.  

Jelenleg a fogamzásgátlással kapcsolatos hivatalos irányelvek nem említik azok lehetséges libidóra gyakorolt kedvezőtlen hatásait. Pedig ezek a mellékhatások nagyon gyakori okai annak, hogy a nők megszakítják a tabletta szedését. Egy vizsgálatban, amelyben párkapcsolatban élő fogamzásgátló tablettát szedő nőket követtek, minden ötödik nő negatív kedvezőtlen mellékhatásokról számolt be, és ennek következtében közel felük abbahagyta annak szedést. 

A tabletta szexuális funkcióra gyakorolt hatásával kapcsolatos kutatások azonban ellentmondásosak. Ez részben annak is köszönhető, hogy a nők szexuális egészsége még mindig kevés kutatót mozgat meg! Egy 2016-os kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a tablettát használók 85%-a a libidó növekedéséről vagy változatlanságáról számolt be, míg 15%-uk tapasztalta annak csökkenését. Az elérhető kutatások egy másik, 2017-es áttekintése szerint azonban összességében a legtöbb tanulmány azt jelezte, hogy a tablettákat használó nőknél csökkent a szexuális vágy és a libidó egyaránt. 

Elérhető a témában néhány jó minőségű randomizált, kontrollált vizsgálat is: egy 2016-os svéd tanulmány szerint például a szexuális vágy, az izgalom és az élvezet értékei jelentősen csökkentek a fogamzásgátlót szedő csoportban a placebo csoporthoz képest. 

A fogamzásgátlók tehát hatással lehetnek a libidóra, és más szexuális funkciókra is, ezen hatások tisztázáshoz azonban óriási szükségünk lenne kiterjedtebb tudományos ismeretekre a női szexualitással kapcsolatban. 

A ciklustudatos szexről olvashatsz ebben a cikkünkben.

#9 Tény vagy tévhit? A fogamzásgátló tabletta és a mellnövekedés

A fogamzásgátló tablettát használó nők nagyon gyakran számolnak be mellnövekedésről. Mi az igazság: okozhat ilyet a tabletta? 

Nos, igen, két módon is vezethet mellnövekedéshez, lássuk ezeket! 

 • A mellekben található zsírszövet rengeteg ösztrogén receptort tartalmaz, melyek mérete a tablettában lévő ösztrogén és progesztin hatására megnövekedhet. Fontos azonban tudnod, hogy ilyenkor csak a zsírsejtek mérete változik, a számuk nem – azaz a tabletta szedést követően, vagy a tartós szedés mellett ez a hatás elmúlik. 
 • Emellett az ösztrogén és a progesztin ödémát is okozhatnak a szövetekben a vízvisszatartásra gyakorolt hatásuk miatt – ez okozhat kellemetlen, duzzadt érzést a mellekben. 

Fontos, hogy ha bármilyen kellemetlen változást tapasztalsz a melleidben a tabletta szedésének hatására, mindig kérd ki a kezelőorvosod véleményét, és ne mulaszd el a rendszeres önvizsgálatot sem! 

Barát vagy ellenség?

Tehát – barát vagy ellenség?  

A fentiek fényében tehát jól látható, hogy a fogamzásgátló tabletták különböző hatásokkal rendelkeznek, pozitívval és negatívval egyaránt. A kulcs mindig a lehető leggondosabb, legkörültekintőbb mérlegelés. Keress olyan orvost, aki partnered lesz ebben! Addig is ez az összefoglalás segíthet téged a fogamzásgátló tabletta előnyei-hátrányai mérlegelésben.

Az ösztrogéntartalmú fogamzásgátló tabletták nem ajánlottak az alábbi kockázati tényezőkkel rendelkező nők számára:

 • Életkor ≥35 év
 • Dohányzás (≥15 cigaretta/nap) 
 • A szív- és érrendszeri betegségek két vagy több, fogamzásgátlón kívül meglévő kockázati tényezője (pl. idősebb kor, dohányzás, cukorbetegség, magas vérnyomás)
 • Magas vérnyomás 
 • Vénás tromboembólia a kórtörténetben
 • Ismert trombogén mutációk 
 • Ismert ischaemiás szívbetegség 
 • Stroke a kórelőzményben 
 • Bizonyos szívbetegségek (pulmonális hipertónia, pitvarfibrilláció, bakteriális endocarditis a kórtörténetben) 
 • Mellrák 
 • Cirrózis 
 • Migrén aurával 
 • Hepatocelluláris adenóma vagy rosszindulatú hepatóma

A csak progesztin tartalmú fogamzásgátló tabletták nem ajánlottak olyan nők számára, akik a következő kockázati tényezőkkel rendelkeznek: 

 • Ismert vagy feltételezett emlőrák
 • Abnormális hüvelyi vérzés
 • Jó- vagy rosszindulatú májdaganat, súlyos májzsugor vagy akut májbetegség

Mire figyelj, ha tablettát szedsz? Fordulj orvoshoz, ha:

 • Erős mellkasi fájdalom, véres köpetürítés, vagy hirtelen kialakuló légszomj esetén (ezek a tüdőben lévő vérrögre utalhatnak)
 • Fájdalom a vádliban (ez a lábban lévő trombózisra utalhat)
 • Hirtelen fellépő erős fejfájás, szédülés vagy ájulás, látás- vagy beszédzavar, gyengeség vagy zsibbadás valamelyik karban vagy lábban (neurológiai komplikációk lehetséges jelei)
 • Hirtelen részleges vagy teljes látásvesztés 
 • Csomók a mellben (az emlőrák vagy az emlő fibrocisztás betegségének lehetőségére utalhat)
 • Súlyos fájdalom vagy érzékenység a gyomor környékén 
 • Alvási nehézségek, gyengeség, energiahiány, fáradtság vagy hangulatváltozás 
 • Sárgaság, a bőr vagy a szem sárgulása, amelyet láz, fáradtság, étvágytalanság, sötét színű vizelet vagy világos színű széklet kísér

Ha úgy döntesz – akár a mellékhatások, akár bármi más miatt – hogy hormonmentes megoldásokra váltanál akkor olvasd el a cikluskövetés módszerek cikkünket, amely segíthet eligazodni ezek között a módszerek között! 

PCOS Program

Ha pedig a PCOS-re keresel végleges megoldást, akkor várunk szeretettel a PCOS Programunkban: Tarts velünk és ismerd meg azt a kilenc lépést, amely közelebb visz majd a hormonegyensúlyhoz, az egészséges anyagcseréhez és a termékenységhez!

Image 1 for category Fogamzásgátlás

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz

PCOS Program
- A természetes recept

9 lépés a hormonegyensúly, az egészséges anyagcsere és a termékenység felé

Ismét megnyitottuk 05.16-ig!

A helyek száma korlátozott - biztosítsd a tiédet még ma!