Menstruációs zavarok: mit jelentenek?

Menstruációs zavarok: mit jelentenek? - Funkcionális Orvoslás

Tartalomjegyzék

2004. szeptember 21-én a női szexuális és reproduktív egészség elkötelezett hívei a New York-i Tudományos Akadémián megrendezett „A menstruációs ciklus egy életjel” címet viselő tudományos fórumon ültek össze. A találkozójuk célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a menstruációs ciklus szerepére, amelyre a nők általános testi egészségének egyedülálló mutatójaként tekintenek. A konferencián Dr. Paula Hillard, a Cincinnati Orvostudományi Főiskola szülészeti, nőgyógyászati ​​és gyermekgyógyász professzora kijelentette: „A menstruációs ciklus nem pusztán reproduktív esemény, sokkal inkább egy ablak, amelyen keresztül betekintést nyerhetünk a nők általános egészségi állapotába.” 

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) és az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma (ACOG) által 6. életjelként elismert ciklusunk az egészségügyi problémák hasznos előrejelzőjeként használható, akárcsak a vérnyomás, a hőmérséklet, a pulzus, a légzésszám és a fájdalom (az 5 életjel). A ciklusod, a vérzésed jellegzetességei, a menstruációs problémák tehát sokkal fontosabbak, mint gondolnád  – hiszen nemcsak a hormonrendszered, de az általános egészséged mutatói is. Nézzük meg együtt, hogy pontosan mire kell figyelned velük kapcsolatban – milyen menstruációs zavarokkal találkozhatsz, és milyen mélyebb problémára utalhatnak ezek? 

Mi számít menstruációs zavarnak?

Mindannyian sokfélék vagyunk – a köztünk lévő eltérések pedig nem feltétlenül utalnak problémára. A cikluskövetés és a ciklusszinkron életmód legnagyobb előnyei abban állnak, hogy képesek megmutatni neked, hogy pontosan mi is a te normalitásod: azaz milyen a te normális ciklusod, a te normális vérzésed

A ciklusunkat ráadásul nagyon sok minden befolyásolja: 

 • a táplálkozásunk, 
 • az életmódunk, 
 • hogyan alszunk és mennyit, 
 • szexuális aktivitásunk, 
 • stressz, 
 • mozgás stb. 

Ha figyeled és követed a ciklusod, egy idő után látni fogod, nálad hogyan hatnak ezek a tényezők. Ugyanakkor nem árt ismerni azokat a normál tartományokat, amelyek jellemzőek a legtöbbünk normális ciklusára. Ha felnőtt nő vagy, és nem szedsz hormonális fogamzásgátlót, vagy nem használsz gyűrűt vagy méhen belüli eszközt, akkor az “normális ciklus” a következőképpen határozható meg:

 • Időpontja: 21-36 nap közötti idő telik el két vérzés között– szigorúbb források szerint 24-34 nap
 • Hossza: a vérzés hossza ideális esetben 4-7 nap
 • Színe: élénk/mély vörös a ciklus során, kb, mint a meggy leve
 • Erőssége: erősségét tekintve, egy állandó határozott vérzés, amiben nincsenek véralvadék darabok, vagy legalábbis nem sok, és nem túl nagyok, és annyira nem erős, hogy állandóan átázik a betéted, de nem is olyan gyenge, hogy akár egy egész nap ellennél egy betéttel, tamponnal – átlagosan 35-50 ml vér/ciklus
 • Állaga: állagát tekintve könnyen folyó, alvadékokat, darabkákat nem tartalmaz
 • Érzete: érzetre pedig, természetesen normális, ha érzed a méhed, ahogyan működik, esetleg némi melegséget, mozgást érzékelsz, de semmiképpen nem szabad annyira fájdalmasnak lennie, hogy gyógyszert kelljen szedni miatta rendszeresen.

Az ettől való eltéréseket nevezzük vérzészavaroknak, mestruációs zavaroknak.

Menstruációs zavarok: mit jelentenek? - Funkcionális Orvoslás

Menstruációs zavarok okai

A menstruációs ciklus zavarai mögött számtalan tényező állhat (sőt, nem ritka, hogy egyszerre több is fennáll.) A leggyakoribbak, a teljesség igénye nélkül: 

 • Stressz: bizony, minden kétséget kizáróan a legmasszívabb ellenség, ha cikluszavarokról van szó. A stressz ezernyi módon zavarja össze a hormonrendszered működését, ennek megfelelően rengeteg esetben “mindössze” ő áll a ciklus problémák hátterében. 
 • Ösztrogén dominancia: a modern kor alapértelmezett hormoneltéréséről van szó. Ösztrogén dominancia esetén a progeszteron szint túl alacsony az ösztrogén szintjéhez képest. 
 • Evészavarok – a túl alacsony kalóriabevitel és az alacsony testsúly éppen úgy képes kibillenteni a ciklusodat az egyensúlyából, mint a túlsúly
 • Hormonrendszert érintő betegségek: endometriózis, pajzsmirigy betegségek, PCOS, stb. 
 • A mikrobiom “betegségei”: ahogyan azt rengeteg cikkben igyekszünk hagsúlyozni, az egészséges bélflóra alapvetés, ha egészséges ciklust szeretnénk. 
 • Fogamzásgátló készítmények használata: ezen szerek elhagyása után nagyon-nagyon gyakoriak a cikluszavarok. 
 • És természetesen okozhatnak cikluszavarokat fertőzések, daganatos megbetegedések is. 

Menstruációs zavarok 40 év felett

A perimenopauza időszaka a legtöbb nő esetében 40 éves kor körül indul – ebben az időszakban pedig számtalan módon változhat meg a ciklusod. Ha tehát elmúltál 40, és a következő tünetek közül legalább hármat tapasztalsz magadon, könnyen lehet, hogy a tünetek hátterében a perimenopauza állhat: 

 • szokásosnál erősebb és/vagy hosszabb vérzés
 • rövidebb menstruációs ciklus (kevesebb, mint 25 nap) 
 • duzzadt, fájdalmas emlők
 • éjszakai ébredések
 • fájdalmasabbá váló menstruáció
 • éjszakai izzadás (különösen a vérzés előtt)
 • újonnan jelentkező vagy fokozódó erősségű mirén
 • újonnan jelentkező hangulatingadozások
 • súlygyarapodás az étrend vagy a mozgási szokások változása nélkül

Menstruációs zavarok: mit jelentenek? - Funkcionális Orvoslás

Menstruációs ciklus zavarai

1. Hosszú menstruációs ciklusok

A hosszú menstruációs ciklusok, azaz a 34 napos vagy annál nagyobb időközönként jelentkező menstruációk anovulációra, alacsony ösztrogénszintre, alacsony testsúlyra, stresszre vagy PCOS-re utalhatnak. 

A túl hosszú menstruációs ciklusok gyakran súlyosabb vérzéssel és fájdalmasabb görcsökkel is járnak. Az anovuláció, amit később megbeszélünk, nemcsak a termékenységet zavarhatja, de ha nincs peteérés, akkor a tested nem kapja meg a progeszteron nyugtató, védő hatását, amely olyan fontos az ösztrogén egyensúlyának fenntartásához is. 

Ha a hosszú ciklusok hosszú időn keresztül nem kerülnek ellenőrzésre, akkor az endometrium tumor fokozott kockázatával járnak.

2. Rövid menstruációs ciklusok 

A rövid menstruációs ciklusok, azaz a 25 napnál rövidebb időközönként jelentkező menstruációk (tehát gyakrabban van menstruációd) a magas ösztrogénszint jelei lehetnek. De a rövid menstruációs ciklus okai között tartjuk számon a peteérés hiányát, amire a rövid luteális fázis (a ciklus második fele) után jelentkező vérzés utalhat. Vagy ugyancsak jelezhetik a perimenopauza idejét, ha a 40-es éveidben jársz. 

Ha 42 évnél fiatalabb vagy, a rövid ciklusok a korai menopauza jelei lehetnek, ami növeli a csontritkulás kockázatát, a szív- és érrendszeri problémák kockázatát, és az ösztradiol expozíció korai elvesztése hatással lehet a hosszú távú kognitív egészségre is. 

A vérszegénység kockázata is megnő a gyakoribb vérveszteség miatt. A magas ösztrogénszint kockázatait ebben a cikkben tárgyaljuk, és fontos, hogy felismerjük és kezeljük őket.

3. Erős menstruáció

Erős menstruáció, amikor napi 6-nál több betét vagy tampon fogy, vagy 7 napnál hosszabb ideig tart a menstruáció. 

A nagyon erős menstruáció szinte mindig hormonális egyensúlyhiány (általában magas ösztrogén- vagy alacsony progeszteronszint) jele, de erős görcsökkel, PCOS-val, endometriózissal, adenomiózissal és miómákkal is összefüggésbe hozható. 

A tartósan emelkedett ösztrogénszint saját, egy következő cikkben tárgyalt kockázatokkal jár. Az erős menstruáció vashiányos vérszegénységet is eredményezhet, és jelentős hatással lehet az energiára és a hangulatra. Nem is olyan ritkán az erős menstruáció hátterében állhat a von Willebrand-kór nevű genetikai betegség, egy élethosszig tartó vérzési rendellenesség, amelynek során a vér nem alvad meg jól, és amelynek ellenőrzése gyakran sajnos kimarad, amikor az erős menstruációt egyszerűen „normálisnak” könyvelik el.

Útmutató a tökéletes menstruációhoz

4. Gyenge menstruáció

A gyenge menstruáció, a rendkívül ritka menstruáció vagy a 3 napnál rövidebb ideig tartó menstruáció gyakran annak a jele, hogy az ösztrogénszinted túl alacsony, ami viszont gátolja a megfelelő méhnyálkahártya-proliferációt és az ovulációt, ami zavarhatja a termékenységet. 

A nagyon gyenge menstruáció a PCOS, a pajzsmirigy alulműködés vagy a korai menopauza jele is lehet. Jelezhetik a nagyon alacsony testsúlyt vagy testzsírt, és ha hipotalamikus amenorrhoeával társul, ugyanezeket a kockázatokat hordozza.

Pajzsmirigy gyógyítása természetesen

5. Kimaradt menstruáció

Kimaradt menstruációról (negatív terhességi teszt mellett) akkor beszélünk, ha háromnál több menstruáció marad ki egymás után. Mindannyiunkkal előfordul, hogy időnként egy-egy menstruáció kimarad a stressz, egy utazás vagy akár egy nagyobb betegség (és természetesen a terhesség és szoptatás) miatt. 

Viszont amennyiben háromnál több menstruáció marad ki egymás után, az jelezheti, hogy nincs peteérés, utalhat PCOS-re, pajzsmirigy problémára, vagy a korai menopauza jele lehet. 

A hipotalamikus amenorrhea gyakori oka a menstruáció elmaradásának, és oka lehet: 18,5 alatti BMI, megszorító étkezés vagy alacsony kalóriatartalmú diéta, intenzív sportolás, a testtömeggel való túlzott foglalkozás, magas stressz-szint.

6. Menstruációk közötti vérzések

A menstruációk közötti vérzés gyakori a hormonális fogamzásgátlás bármely formájának megkezdésekor vagy abbahagyásakor, valamint esetenként röviddel a teherbeesés után „vérzéses” epizódot tapasztalhatunk (ebben az esetben ezt implantációs vérzésnek nevezik). 

A menstruációk közötti vérzés oka lehet mióma, polip, endometriózis és adenomiózis, és ha a hónap folyamán folyamatosan jelentkezik, akkor komolyabb problémára is utalhat.

7. Szokatlan menstruációs fájdalom 

Nem normális, ha napokig ibuprofent szedsz menstruációs fájdalom ellen, és nem normális, ha olyan fájdalmad van, ami miatt nem tudod elvégezni a normális napi teendőidet. 

Ha mégis, akkor valószínűleg van valami probléma, amit kezelni kell.  Különösen akkor, ha olyan kibírhatatlan menstruációs fájdalommal küzdesz vagy olyan tünetek kísérik, mint a 

 • hasi vagy kismedencei fájdalom,
 • nyomás, 
 • székrekedés, 
 • fájdalom a székletürítéskor, 
 • vizelési problémák, 
 • fájdalom szex közben.

Ezek olyan alapbetegségre utalnak, mint az endometriózis, a mióma vagy a krónikus kismedencei fájdalom.

Menstruációs zavarok: mit jelentenek? - Funkcionális Orvoslás

Menstruációs zavarok kezelése

A hormonok testünk talán legerősebb jelzőberendezései. Mivel egy nő élete során körülbelül 400 menstruációt él át, ez kiemelten fontos adatforrás, amelyet felhasználhatunk ahhoz, hogy jobban megértsük az egészségünket egész életünk során befolyásoló tényezők teljes ökoszisztémáját. 

Íme néhány módszer, amellyel jobban ráhangolódhatsz erre a fontos életjelre, és amelyek hasznosak lehetnek a kezelés során is!

Először is, ismerd meg a ciklusod!

A tünetek feljegyzése és a ciklus nyomon követése segíthet a szabálytalan menstruáció, a hosszú vagy rövid ciklusok, illetve a visszatérő tünetek azonosításában. Ez egy extra szuper lehetőség arra, hogy kapcsolatba léphess a belső tudásoddal, de arra is, hogy valóban kompetens személyként vehess részt a gyógyulásodban, vagy akár a diagnózis felállításában, és tudd kommunikálni az orvosodnak a tüneteidet, problémáidat, és tudj kérdéseket feltenni. 

Semmiképpen ne könyveld el a tüneteid simán csak a „női léttel járó normálisnak”, hacsak nem vagy biztos benne, hogy azok!  Nőnek lenni, méhvel vagy mellekkel rendelkezni, menstruálni itt-ott okozhat nekünk kellemetlenségeket, de a krónikus tünetek vagy problémás ciklusokat, amelyeket fent tárgyaltunk azt jelezhetik, hogy valami nincs rendben. 

Fontos, hogy ne beszéljük be magunknak, hogy ez rendben van, ez sajnos egy olyan késztetés, amelyet a nőkbe tudat alatt egy olyan egészségügyi rendszer ültetett bele, amely jellemzően figyelmen kívül hagyja a nők egyedi szükségleteit – és szenvedését.

Természetes módszerek

Nem győzzük eleget ismételni: a menstruációs ciklus és a menstruációs vérzés abszolút nem hozzák magukkal alapértelmezett módon sem a káoszt, sem a súlyos kellemetlenségeket. Ezek nem részei a női létnek – alapvető részei azonban a női létet körbevevő 21. századi környezetnek. 

Ezért rengetegen vetnek be óriási sikerrel olyan természetes módszereket, amelyek mellékhatások nélkül számolnak le a menstruációs ciklus zavaraival. Ciklusszinkron Programunkat azért alkottuk meg, hogy végre te is békét köthess a testeddel, hogy meg tudd keresni a tested kibillent egyensúlyi állapotát, és hogy olyan életet élhess, ami a legmaximálisabban figyelembe veszi a tested szükségleteit. 

Női Biohacking Ciklusszinkron Program

Beszélj az orvosoddal!

Tudasd vele, hogy utánanéztél a dolgoknak és úgy érzed, valami nincs rendben a ciklusoddal. Fontos, hogy feltárjátok az olyan potenciális gyökérokokat, mint amilyen például az endometriózis, a PCOS vagy éppen a pajzsmirigy betegségek. 

Ha perimenopauzában vagy menopauzában vagy, és már nincs ciklusod, akkor is megoszthatod a menstruációs ciklusaid történetét az orvosoddal, mert az sokat elárulhat az aktuális kockázati tényezőkről. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha hormonális fogamzásgátlót szedsz. Ha az orvosod nem veszi ezt komolyan, keress olyat, aki igen.

Hormontartalmú készítmények használata

Természetesen előfordulhat, hogy a menstruációs zavarok olyan mértéket öltenek, amely tönkreteszi a hétköznapjaidat. Ebben az esetben felmerülhet a hormontartalmú készítmények használata is, amelyek megszüntetik a női ciklus működését. 

Sok nő számára ez az egyetlen út a békés élethez, fontos azonban tudnod, hogy ennek számtalan mellékhatása lehet, így mindig körültekintő, alapos, és elfogulatlan kockázat-előny mérlegelésnek kell megelőznie a terápia ezen típusát. 

Gyakori kérdések

Mi számít normális menstruációs ciklusnak? 

– 21-36 nap közötti idő telik el két vérzés között– szigorúbb források szerint 24-34 nap
– A vérzés hossza ideális esetben 4-7 nap
– Színe élénk/mély vörös a ciklus során, kb, mint a meggy leve
– Erősségét tekintve, egy állandó határozott vérzés, amiben nincsenek véralvadék darabok, vagy legalábbis nem sok, és nem túl nagyok, és annyira nem erős, hogy állandóan átázik a betéted, de nem is olyan gyenge, hogy akár egy egész nap ellennél egy betéttel, tamponnal – átlagosan 35-50 ml vér/ciklus
– Állagát tekintve könnyen folyó, alvadékokat, darabkákat nem tartalmaz
– Érzetre pedig, természetesen normális, ha érzed a méhed, ahogyan működik, esetleg némi melegséget, mozgást érzékelsz, de semmiképpen nem szabad annyira fájdalmasnak lennie, hogy gyógyszert kelljen szedni miatta rendszeresen.

Milyen problémák okozhatnak menstruációs zavarokat? 

A leggyakoribb okok a menstruációs zavarok mögött a krónikus stressz, az evészavarok (túl alacsony kalóriabevitel), a helytelen táplálkozás és a károsodott mikrobiom, az ösztrogén dominancia, a PCOS, az endometriózis, a pajzsmirigy betegségek, a fogamzásgátló készítmények elhagyása utáni hiperandrogenizmus. 

Mit tehetsz, ha úgy érzed, valami nincs rendben a ciklusoddal?

Kezdd el naplózni a tüneteidet, figyeld meg a ciklusod – ez az orvosodnak is nagy segítség lesz, amikor elkezditek felderíteni a háttérben esetlegesen meghúzódó problémákat. Emellett nagyon fontos, hogy te is kezdj nyomozásba: nézz rá az életmódodra, az étrendedre, az alvásodra, az élethelyzetedre és a szokásaidra. Okozhatja-e ezek valamelyike az eltérést? Szerencsére az egyensúly helyreállításához ma már rengeteg természetes út is vezet, ezeket gyűjtöttük össze az Útmutató a tökéletes menstruációhoz ebookunkban.

Image 1 for category HormonegyensúlyImage 1 for category Női ciklus

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz

PCOS Program
- A természetes recept

9 lépés a hormonegyensúly, az egészséges anyagcsere és a termékenység felé

Ismét megnyitottuk 05.16-ig!

A helyek száma korlátozott - biztosítsd a tiédet még ma!