Endometriózis

Tartalomjegyzék

– a rettegett –

Az endometriózis gyakori állapot, amelynek során a méhen kívül, a hasüregben is találhatóak méhnyálkahártya-szigetek. Ez a betegség hazánkban 200.000 nőt érint, mégis sokan még mindig nem tudnak róla semmit. Többnyire még menstruáló, 25-40 éves nőknél jelentkezik, fiatalabb korban is előfordulhat, de menopauza után már ritkábban. 

A méhnyálkahártya szigetek leggyakrabban a petefészek és a petevezetők körül, a hashártyán, a beleken vagy a húgyhólyagon alakulnak ki. Ezeken a helyeken is reagál a méhnyálkahártya a menstruációs ciklus hormonális ingadozásaira, vagyis megvastagszik, lelökődik és vérzik minden áldott hónapban, ahogy a méh belső fala, ha nem esel teherbe. De míg a méhben lévő méhnyálkahártyának van hová mennie, és a menstruációs vérzésként el is távozik, addig az endometriózisban keletkezett vér zsákutcába kerülve irritálja a helyi szöveteket, gyulladást és fájdalmat okoz.

Miért alakulhat ki?

Az eddig nem teljesen tisztázott, hogy egyes nőket miért súlyt ez a betegség, míg másokat nem. A betegség kialakulásának pontos oka nem ismert. Az általánosan elfogadott elmélet szerint a legtöbb nőnél előforduló retrográd menstruáció (a menstruációs folyadék fordított irányú, hasüreg felé történő távozása) okozza az endometriózis kialakulását. A genetikai háttér mellett három másik tényezőt is azonosítottak, amelyeknek szerepe lehet az endometriózis kialakulásában:

 1.     Az immunrendszer nem megfelelő válasza: Az endometriózisban szenvedő nők immunrendszere nem képes elpusztítani a méh üregén kívül megjelenő méhnyálkahártya szövetet.
 2.     Túlzott mennyiségű ösztrogén a szervezetben: Sajnálatos módon és egyszerűen annak a világnak köszönhetően, amelyben ma élünk a felesleges mennyiségű ösztrogén a nőkben (és sok férfiban is) már nem ritkaság. Ez a szervezetben jelen lévő nagyobb mennyiségű ösztrogén hozzájárulhat az endometriózis kialakulásához.
 3.     Gyulladás: A gyulladás a túlzott mennyiségű ösztrogénhoz hasonlóan összefüggésben van az életmódunkkal. Az ételek, amit elfogyasztunk és azok a méreganyagok, amelyeknek ki vagyunk téve – a szervezetünk méregtelenítő működésének hatékonyságától függően – gyulladáshoz vezetnek a testben, ami az endometriózis kialakulásának kedvez.

Sajnos a genetikán változtatni nem lehet, azonban a táplálkozásoddal, célzott étrendkiegészítőkkel és az életmódoddal képes vagy csökkenteni a gyulladást a szervezetedben, segíthetsz a májadnak a túlzott mennyiségű ösztrogén lebontásában és támogathatod az immunrendszeredet.

Íme négy olyan kiegészítő és gyógynövény, amelyeket használnak és, amelyek tudományos szempontból bizonyítottan enyhítik nemcsak az endometriózishoz kapcsolódó fájdalmat, de az adhéziókat és a cisztákat is csökkentik. 

Tünetei

Leggyakoribb tünetei a

 • nagyon fájdalmas menstruáció,
 • az erős vérzés,
 • fájdalom a hasban, medencében, derékban,
 • fájdalom a közösülés idején,
 • vérzés a két menzesz között,
 • fogamzási nehézségek,
 • kényelmetlen érzés vizeléskor, vagy székletürítés közben,
 • esetleg vér pisilés közben, vagy akár véres széklet is,
 • émelygés, ájulás, levertség.

De vannak olyanok, akiknél tünetmentesen zajlik a betegség és csak akkor derül rá fény, amikor nehezen esnek teherbe, és kivizsgálják őket, de van olyan is, aki ezeket a panaszokat betudta már a normális menstruációs havi bajának, elfogadta őket, bár borzasztóan megnehezíti az életüket, de mivel sajnos a “normális” nagyon széles tartományban elfogadott, ha menstruációs panaszokról van szó. Mivel ezt tanítjuk a lányainknak, hogy a menstruáció egy kellemetlen dolog, és ne panaszkodjanak, tök normális, ha fáj. És akár azt is normálisnak gondolják, hogy minden hónapban akár 2-3 napot kimaradnak, a fájdalom, hasmenés, émelygés miatt, pedig a hátterében akár állhat endometriózis is.

A panaszok rendszerint fokozódnak a menstruáció alatt. Ismert, hogy a fájdalom intenzitása és a betegség kiterjedése között nincs szoros összefüggés: igen kis eltérések is komoly fájdalmi tüneteket okozhatnak, ugyanakkor kiterjedt endometriózis is járhat akár teljes panaszmentességgel.

Az endometriózis könnyen összetéveszthető más, kismedencére kiterjedő betegséggel, például medence- vagy bélgyulladással, ezért a tünetek megjelenése esetében mindenképpen ajánlott a szakorvosok felkeresése. Diagnosztikája nehéz, akár 8-10 évig is elhúzódhat.

Honnan tudod, hogy endometriózis vagy más okozza a fájdalmat inkább? Ebben a cikkben erről írtunk.

Mennyire gyakori?

Az endometriózis tízből egy nőt érint élete során. Több fiatal nő küzd ezzel, mint gondolnád! Az endometriózis főleg a fiatal, 25 és 35 év közötti nőket érint. Fontos kiemelni, hogy főleg, mert a betegséget már egészen fiatal lányoknál is (már 10-12 éves kortól), illetve 35-40 év feletti nőknél is diagnosztizálták. A betegség a termékeny életkorban lévő, 15-45 év közötti nők 10 százalékát érinti ma Magyarországon, ez több mint 200.000 nőt jelent!

Hogyan lehet diagnosztizálni?

Endometriózis gyanú esetén a leghatékonyabb diagnosztikai eszköz még mindig a műtét. 

Amíg nem áll rendelkezésünkre non-invazív teszt, a laparoszkópos műtét az egyetlen módszer az endometriózis végleges diagnosztizálására és kezelésére. Félelmetesnek hangzik, de jelenleg ez az egyetlen módszer, amelynek segítségével diagnosztizálható és kezelhető a betegség a tudomány mai állása szerint, és alkalmanként végleges megoldást is jelent. Még akkor is, ha a műtét nem végleges gyógyír, jelentősen csökkentheti a fájdalmat.

A műtét mellett hasznos lehet a tünetek hosszú távú hatékony kezelésében egyéb kiegészítő terápia is, például a diéta, életmódváltás, akupunktúra, és kismedencei fizikoterápia.

Hagyományos kezelés

Hagyományos kezelésekor a panaszok kivizsgálása után, – amit a nőgyógyász végez –  tapintásos és ultrahangos vizsgálat történik. A pontos diagnózis érdekében laparoszkópos vizsgálatot és biopsziát végez. A legszélesebb körben alkalmazott hüvelyi ultrahang vizsgálat elsősorban a petefészek ciszták kimutatására alkalmas. Kiterjedtebb endometriózis gyanúja esetén gyakran MRI vizsgálatot is javasolnak.

Az endometriózis a mai orvostudomány álláspontja szerint nem gyógyítható meg teljesen, ezért a kezelés a tünetek enyhítésére, a méhnyálkahártya-szigetek összezsugorítására, a szövetek növekedésének lassítására, és amennyire csak lehetséges a termékenység megtartására vagy visszaszerzésére összpontosít. Ezt gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítókkal, hormonkezeléssel, vagy sebészi úton valósítják meg.

Mit tehetünk?

Ezen kívül mi is tehetünk a gyógyulás érdekében. Az endometriózis erős gyulladással és heves ösztrogén tevékenységgel jár. Tehetünk ellene, ha egyensúlyba hozzuk a vércukorszintünket, egészséges értéken belül tartjuk a testsúlyunkat, csökkentjük a gyulladást, a környezeti toxinok mennyiségét, és segítjük a szervezetünk természetes méregtelenítő folyamatait. Az étrend és életmód változtatás csodákra képes.

Következő cikkben a természetes terápiákról lesz szó!

Endometriózis Magyarország: https://endometriozismagyarorszag.hu

Yeung P Jr, Sinervo K, Winer W, Albee RB Jr. Complete laparoscopic excision of endometriosis in teenagers: is postoperative hormonal suppression necessary? Fertil Steril. 2011 May;95(6):1909-12, 1912.e1. doi: 10.1016/j.fertnstert.2011.02.037. Epub 2011 Mar 21. PMID: 21420081.

https://www.abc.net.au/triplej/programs/hack/blood-test-could-diagnose-endometriosis-within-a-day/8318016

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz

PCOS Program
- A természetes recept

9 lépés a hormonegyensúly, az egészséges anyagcsere és a termékenység felé

Ismét megnyitottuk 05.16-ig!

A helyek száma korlátozott - biztosítsd a tiédet még ma!