Policisztás Ovárium Szindróma

Tartalomjegyzék

– PCOS –

Egyik leggyakoribb hormonális zavar

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a reproduktív korban lévő nőknél a leggyakoribb hormonális zavar. Minden tizedik nőt érint és vezető meddőségi okok között tartják számon. 20-70%-ban meddőséget okoz, gyakran csak akkor ismerik fel, miután egy házaspár már évek óta sikertelenül próbálkozik.

Tünetei

 • Rendszertelen vagy ritka menstruáció, vagy amenorrhea (kimaradó menstruáció),
 • fájdalmas menstruáció,
 • a ciklus rendellenességek, anovulációs ciklusok miatt kialakult fertilitási problémák,
 • androgén hormonok emelkedett szintje,
 • túlsúly, ami nem mindig annyira szembetűnő, mert ebben az állapotban nagyobb szerepe van a hasi, azaz viscerális zsírnak – tehát inkább hasi elhízás ez.
 • Ezen kívül jellemző az akné, zsíros bőr,
 • a fokozott szőrnövekedés az arcon, azaz hirzutizmus
 • a hajhullás, elvékonyodó haj,
 • bőrkinövések, főleg a hónalj vagy a nyak körül,
 • nemi hormon-megkötő globulin (SHBG) alacsony szintje,
 • ismétlődő vetélés,
 • magas prolaktin- és ösztrogénszint,
 • erős menstruációs vérzések, sok alvadt vérrel.

Diagnózis

Az endokrinológus vagy a nőgyógyász a diagnózist az alábbi kritériumok alapján állítja fel hasi ultrahang és vérvizsgálat segítségével, illetve a tünetek ismeretében: 

 • Anovuláció (nincs peteérés, vagy nem történik tüszőrepedés és a petesejt nem tudja elhagyni a tüszőt), illetve megnyúlt a ciklus (35 napos, vagy hosszabb).
 • Hormonszintek – LH/FSH arány, keringő – szabad tesztoszteron, és terheléses vércukor vizsgálat, valamint az androgének túlzott termelődésének tünetei – szőrnövekedés az arcon (hirsutismus), akne, hajhullás.
 • Policisztás petefészkek a hasi ultrahangon.

Magas inzulinszint

A PCOS esetén magas lehet az inzulinszint. Egy idő után a folyamatosan emelkedett inzulinszint azt eredményezi, hogy a sejtek érzéketlenné válnak rá, és az inzulin már nem vált ki reakciót, tehát a sejtek nem veszik fel a cukrot a vérből. A vércukor szint emelkedett marad, az inzulin szint is emelkedett marad, ami különösen rossz hatású hosszútávon. Mivel a szervezet helyre akarja állítani a normál vércukor szintet, ezért a hasnyálmirigy válaszként fokozza az inzulintermelést, ami viszont tovább növeli a sejtek ellenállását, így végül a fölös cukor zsírként raktározódik el, a zsírszövetben. 

Az inzulinrezisztencia egyik következménye a magas inzulinszint, hiszen a csökkent inzulinérzékenység miatt jóval több inzulin szükséges a normál vércukorszint fenntartásához. A magas inzulinszint éhségrohamokat, sóvárgást okozhat, ez is fokozza az elhízást. A másik probléma, hogy a magas inzulinszint rontja a teherbeesés esélyét, ugyanis fokozza a petefészkek és a mellékvese androgén termelését, és csökkenti a máj szexuálhormon kötő fehérje – SHBG – termelését, ez pedig azt eredményezi, hogy megnő a vérben a szabad tesztoszteron szint, mely rendszertelen menstruációt és a peteérés és a tüszőrepedés hiányát is okozhatja, ez pedig nagyon nyilvánvalóan fertilitási problémákat okoz. 

Felborult egyensúly

Az FSH/LH szintje is felborul, a progeszteron szintje is csökkenhet, melynek vezető tünete a menstruáció előtti barnás pecsételő vérzés. Ha a tesztoszteron szintje túlsúlyba kerül a női nemi hormonokkal szemben, nem lesz normális tüszőérés és repedés, ekkor folyadékkal teli ciszták alakulhatnak ki a petefészkekben és létrejön a policisztás ovárium szindróma, azaz a PCOS.

Mivel ez az állapot túlsúlyt eredményezhet (és fordítva), ezért az ösztrogéndominancia még jelentősebbé válik, ugyanis a zsírszövet remek ösztrogén raktárak ugye, így még tovább romlik a helyzet. Egy csodás ördögi kör. 

Van remény

Az inzulin szint azonban reagál az életmódunkra, táplálkozásunkra, így a “termékenység diéta” célja az édesség és az egyszerű szénhidrátok csökkentése révén a vércukorszint normalizálása, tehát kevesebb inzulinra lesz szükség az ételek feldolgozásához. Ezenkívül a fogyás növeli a test inzulinérzékenységét.

Hagyományos terápia

Hagyományosan gyógyszerrel kezelik, például alacsony hatóanyag tartalmú fogamzásgátlóval szabályozzák a menstruációt, az inzulinrezisztens és 2-es típusú cukorbeteg nőknél általában metforminnal szabályozzák az inzulinérzékenységet, aki teherbe szeretne esni, annak Clostilbegyt serkenti a peteérést, és gyógyszerrel csökkentik a szőrzet túlzott növekedését.

Nem meddőség, csak csökkent termékenység!

A PCOS nem meddőséget, csak csökkent termékenységet okoz, és az állapot javulásával a legtöbb nő képes teherbe esni. A teherbe esés esélye növelhető megfelelő diétával és életmódváltással. Fontos, hogy ismerjük ennek az állapotnak a tüneteit, mielőtt próbálkozunk a teherbeeséssel. Nagyon sokat lehet tenni az állapot javítása és visszafordítása érdekében és még időben helyreállítani a hormonális egyensúlyt és kezelni az anyagcsere zavarokat.

Egyéb lehetőségek

Óriási segítséget jelenthet az életmód és az étrend átalakítása, megreformálása. Az inzulinrezisztenciát minden esetben orvosolni kell, ha van, illetve táplálnunk kell a testünket, egyensúlyba hozni a hormonjainkat. Ha orvosi kezelés alatt állsz is, akkor is fontos, hogy holisztikus szemlélettel állj a problémádhoz, keresd meg a mélyben megbúvó okokat.

Egyensúly!

A hormonjaink egyensúlyba hozásában nagyon fontos szerepet játszik a vércukor szinten tartása, mert ez stabilizálja az inzulin-, kortizol-, androgén-, és SHBG-mennyiségét. Ez hozzájárul, ahhoz, hogy jobb legyen a kedvünk, jobban aludjunk, és a súlyunk egyensúlyban tartásához is. 

A másik nagyon fontos faktor a bélrendszerünk. A rendszeres széklet -tehát naponta – nagyon fontos! A belek és a hormonok egészséges között bizony van összefüggés!

Image 1 for category PCOS

Dr Aviva Romm

Fiona McCulloch

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz

PCOS Program
- A természetes recept

9 lépés a hormonegyensúly, az egészséges anyagcsere és a termékenység felé

Ismét megnyitottuk 05.16-ig!

A helyek száma korlátozott - biztosítsd a tiédet még ma!