Az erős menstruáció okai és kezelése

Erős menstruáció - Funkcionális Orvoslás Nőknek

Tartalomjegyzék

Erős menstruáció. A nők legalább 50%-a küzd erős menstruációval, ami banálisan hangzik ugyan, de a hónap ezen időszakában biztosan nem vesznek fel világos nadrágot… 6 nőből 1 esetében ez a vérzés olyan erős, hogy az befolyásolja az életminőséget is – a zavaró, gyakori fürdőszobába járástól kezdve a betét- vagy tamponcserén át a munkahelyi menstruációs balesetekig, a munkahelyi társasági eseményekről való távolmaradásig, és alapvetően a nyilvános menstruációs balesetektől való félelem miatt. Egyrészt ideje lenne már elfogadni, hogy a nők véreznek, bizony! 

Jó lenne már, ha ez nem lenne szégyen, ha emiatt nem kellene megaláztatva éreznie magát senkinek, aki átázik nyilvános helyen, mert ez nem az igénytelenség jele, hanem egy természetes folyamat része. Az erős menstruációval azonban nem az a legnagyobb baj, hogy kínos, hanem az, hogy kimerítő, legtöbbször erősebb görcsokkel is jár, és jelentősen megnehezíti az életet több szempontból.

Az erős vérzés lehet olyasvalami, amiről azt hallottad, hogy „normális” része a menstruációs ciklusnak. (Nem!) Talán, mint oly sok nő, még az orvosodtól is ezt hallottad! (Tévedés!) A rendszeres átázás, a „menstruációs balesetek” miatti stressz, az életed a menstruációd köré szervezése, vagy a havonta – vagy állandóan – jelentkező fáradtság minden, csak nem normális – és semmiképpen sem olyasmi, amivel csak úgy „meg kellene birkózni”.

Ebben a cikkben megnézzük milyen okok állhatnak az erős menstruáció mögött – és azt is, hogy mit tehetsz, hogy azonosítsd a kiváltó okokat, könnyítsd a menstruációdat, és hogy visszavedd az irányítást az életed felett, ha úgy érzed az erős menstruáció azt megkeseríti.

Az erős menstruáció jelei

Erős hasi görcs - Funkcionális Orvoslás Nőknek

Először is, honnan tudod, hogy erős-e a menstruációd? A normális menstruációs vérveszteség 30-80 ml, körülbelül 1-6 evőkanál.

Íme a leggyakoribb jelei annak, hogy valóban erős a menstruációd:

 1. A menstruációd 7 napnál tovább tart.
 2. Napi 6-nál több betétet vagy tampont kell használnod (nem teljesen átázva), vagy egy nap alatt kettőnél több betétet vagy tampont áztatsz át.
 3. Általában már 1-2 óra után kell cserélni a betétet vagy tampont.
 4. Rendszeresen átázol, véres lesz a ruhád a menstruáció alatt, vagy „dupla” védelmet kell használj – pl. tampon betéttel, kehely betéttel.
 5. Éjszaka tampont vagy betétet kell cserélned.
 6. A menstruációs vérrel együtt nagyobb méretű vérrögök is távoznak.
 7. A menstruációd köré kell tervezned a napodat.
 8. Ha tartósan erős a menstruációd, napközben is gyengének, fáradtnak és lomhának érezheted magad, ami a tartósan erős menstruáció okozta vashiányos vérszegénység jele lehet.

Olvasd el ebben a cikkben milyen is az a “normális” menstruáció.

Az erős menstruáció okai

Miért olyan erős a menstruációd?

Az erős menstruációnak sokféle oka lehet, leggyakrabban hormonális egyensúlyhiány, különösen a magas ösztrogénszint vagy az ovuláció elmaradása okozhatja, de a PCOS-től kezdve, vérzési rendellenességig számos kiváltó ok állhat a háttérben.

Az alábbiakban olvashatsz a lehetséges okokról, az erős menstruáció lelki okairól és meglátod, hogy bármelyik ismerősen hangzik-e, az erős vérzés mellett esetleg tapasztalsz-e bármi hasonló tünetet. A kiváltó ok megtalálása segít megtalálni a legjobb stratégiát, amelynek segítségével orvosolhatóak a tünetek is. 

Mindentől függetlenül feltétlenül javaslom, hogy keress fel egy nőgyógyászt, aki segít kizárni nagyobb problémákat, és ezek után, illetve az általa javasolt terápiák mellett elkezdheted beépíteni a lentebb javasolt életmód stratégiákat az életedbe.

Kezdjük az erős menstruáció leggyakoribb okaival (majd megnézünk néhány kevésbé gyakori okot is, amelyekről érdemes tudnod), ezután pedig végig vezetlek azon, hogy milyen természetes, illetve hagyományos orvosi lehetőségek állnak rendelkezésre, amelyek segíthetnek a problémát megoldani.

Magas ösztrogénszint

Az ösztrogén egy csodálatos hormon. Megfelelő szinten központi szerepet játszik a reproduktív rendszer, az agy, a csontok és a szív egészségében. Minden menstruációs ciklus első felében, az úgynevezett proliferatív fázisban a méhnyálkahártya az ösztrogén hatására természetes módon felépül/vastagszik (vagy proliferál, innen a név). Ez a “bélés” aztán minden egyes menstruációs ciklusban leválik, ami a menstruációs vérzéshez vezet. Az erős menstruáció annak a jele lehet, hogy ez a réteg túlságosan vastagra épült fel – az esetleges túl magas ösztrogénszint következtében.

Az erős menstruáción kívül a túlzott ösztrogénszintre számos tünet utalhat:

 • a menstruáció előtti érzékeny mellek,
 • rövid menstruációs ciklusok (<21 nap a menstruációk között),
 • vízvisszatartás,
 • hangulatingadozás és
 • menstruációs migrén.

A magas ösztrogén szintről és kezeléséről ebben a cikkben olvashatsz bővebben!

Magas ösztrogén szintet eredményezhet:

 • Környezeti ösztrogén expozíció: Az ételeinkben, a vízben, a kozmetikumokban, a testápolási termékekben, a tisztítószerekben és az otthonunkban található endokrin diszruptorok minden pillanatban megzavarhatják a hormonháztartásunkat. Részben azért, mert olyan könnyen felszívódnak, sokkal magasabb koncentrációban találhatók meg a szervezetben, mint a szervezet természetes hormonjai. 

A xenoösztrogének („idegen ösztrogének”) utánozzák a természetesen előforduló ösztrogént, megzavarják annak működését, és magasabb keringő ösztrogénszintet eredményezhetnek. Egy tanulmányban a nők peszticid-expozíciója 60-99%-kal megnövekedett kockázattal járt a hosszabb menstruációs ciklusok, a kihagyott menstruáció és a ciklusközepi vérzés kialakulására, az alacsony vagy semmilyen expozícióval rendelkező nőkhöz képest. Endokrin diszruptorokról olvashatsz még ebben a cikkben is!

 • Ösztrogén források különböző gyógyszerekből: Az ösztrogén tartalmú fogamzásgátló tablettáktól és egyéb ösztrogén tartalmú hormonális fogamzásgátlóktól kezdve, a hormonpótló terápiáig, az ösztrogén tartalmú gyógyszerek okozhatják az erős menstruációs (vagy ciklikus hormonmegvonásos) vérzést.
 • Méregtelenítő rendszer problémái: A méregtelenítés tápanyagfüggő folyamat – vagyis valójában elegendő fehérjére, vitaminra és ásványi anyagra van szükség az optimális működéshez. Az endokrin diszruptorok káros hatásán felül a probléma, hogy sokan nem jutnak a napi étrendjükben elegendő támogató tápanyaghoz, amire szükségünk lenne ahhoz, hogy szervezetünk hatékonyan lebontsa és kiiktassa az ösztrogént. A magas környezeti méreganyag-expozíció és a tápanyagszegény táplálkozás együtt túlterhelt és nem optimálisan működő méregtelenítő rendszert eredményezhet, amely nem képes hatékonyan eltávolítani az ösztrogént.
 • Felborult bélflóra: A bélrendszerben van egy különleges baktérium csoport, az úgynevezett ösztrobolom, amelynek a feladata az ösztrogénszint szabályozása. Ha a bélflórád nincs egyensúlyban, ezek a baktériumok nem biztos, hogy megfelelően lebontják és segítik az ösztrogén eltávolítását, ez is hozzájárulhat az erős menstruációhoz és egyéb nőgyógyászati tünetekhez.

Ovuláció elmaradása

Minden hónapban, ideális esetben a menstruációs ciklus közepe táján ovulálunk, azaz egy érett petesejt szabadul ki a domináns tüszőből. Ha nincs rendszeres peteérés, akkor jó esély van arra, hogy a menstruáció több mint 35 napos (vagy annál is hosszabb) időközönként jelentkezik, és rendszertelenül. Ezáltal a méhnyálkahártya hosszabb ideig épül, és a vérzés erősebb lesz, amikor a menstruáció végre beindul.

Az ovuláció elmaradását jelezheti:

 • a hosszú menstruációs ciklus (a menstruációk között több mint 35 nap különbség),
 • a ciklus közepén kevés vagy egyáltalán nem termelődő méhnyaknyák (ennek fokozatosan kellene felépülnie, és változnia az ovulációhoz közeledve, majd az ovuláció környékén a termékeny nyák síkos, áttetsző, nyúlóssá válik, ez a tojásfehérje szerű, termékeny nyák),
 • alvászavarok, különösen a menstruációs ciklus második felében (1-2 héttel a menstruáció előtt),
 • és fogamzási nehézségek.

Az elmaradt ovuláció és az erős menstruáció egyik leggyakoribb oka a PCOS. A PCOS-ben szenvedő nők 74 százalékának nincs rendszeres (vagy egyáltalán nincs) peteérése. A kifejezetten PCOS-re utaló tünetek közé tartoznak: ritkán jelentkező, egymástól több mint 35 napra eső menstruáció, pattanások, hajhullás, szőrzet nem kívánt helyeken, depresszió, rendszertelen ciklusok, sötét, bársonyos textúrájú bőr a nyak, a hónalj vagy az ágyék körül, súlygyarapodás és nehézkes fogyás, fibrómák és teherbeesési nehézségek. PCOS-ról ebben a cikkben olvashatsz még.

Az elmaradt ovuláció egyéb okai:

 • Stressz: A stressz alatt kortizol termelődik a szervezetünkben. A folyamatos stressz, és emelkedett kortizol szint elnyomja az ovulációt.
 • Rossz alvás: Az alvás hiányból eredő krónikusan emelkedett kortizol elnyomja a melatonint is. Az alacsony melatoninszint rontja a petefészek működését és az ovulációt, és szabálytalan ciklusokat okozhat.
 • Hiányzó tápanyagok: Számos tápanyag kritikusan fontos a petefészek egészsége és az ovuláció támogatása szempontjából, köztük a B-vitaminok, a C-vitamin, a kalcium és a D-vitamin. Ezek megfelelő szintje javíthatja az ovulációt és a termékenységet, és visszafordíthatják az inzulinrezisztenciát – mindkettő hatással van a PCOS-re is.
 • Alacsony testsúly: A normálisnál alacsonyabb (18,5 alatti) BMI szintén gyakori oka lehet a peteérés elmaradásának – de ebben az esetben a menstruáció inkább nagyon gyenge, mint erős.
 • Endometriózis / Adenomyosis: Az endometriózis gyakori állapot, amelynek során a méhen kívül, a hasüregben is találhatóak méhnyálkahártya-szigetek. A méhnyálkahártya szigetek leggyakrabban a petefészek és a petevezeték körül, a hashártyán, a beleken vagy a húgyhólyagon alakulnak ki. Ezeken a helyeken is reagál a méhnyálkahártya a menstruációs ciklus hormonális ingadozásaira, vagyis megvastagszik, lelökődik és vérzik minden áldott hónapban, ahogy a méh belső fala, ha nem esel teherbe. 

Az ovuláció elmaradásának okairól részletesen olvashatsz ebben a cikkben.

De míg a méhben lévő méhnyálkahártyának van hová mennie, és a menstruációs vérzésként el is távozik, addig az endometriózisban keletkezett vér zsákutcába kerülve irritálja a helyi szöveteket, gyulladást és fájdalmat okoz. Az endometriózis tüneteiről ebben a cikkben írok – nézd meg, hátha ezek egybecsengenek azzal, ami veled történik. Az endometriózis panaszok rendszerint fokozódnak a menstruáció alatt. A fájdalom intenzitása és a betegség kiterjedése között nincs szoros összefüggés: igen kis eltérések is komoly fájdalmakat tudnak okozni, ugyanakkor kiterjedt endometriózis is járhat akár teljes panaszmentességgel.

Az Adenomyosis-ról részletesebben

Az adenomyosis egy jóindulatú elváltozás, melyről akkor beszélünk, ha a méhnyálkahártya (endometrium) alsó rétegének mirigyei és a mirigyek közötti szöveti állomány (stroma) a méhizomzat rostjai közé terjednek. Ez inkább a késői reproduktív kor betegsége. Tehát itt nem a méh üregén kívülre vándorol az endometrium, hanem a méh izomzatába költözik, annak különböző rétegeit érinti.

Attól függően hol helyezkedik el a góc, akadályozhatják a pete beágyazódását a méhnyálkahártyába, így terméketlenség, vetélés, rendetlen vérzés okai lehetnek, vagy akadályozva a méhnyálkahártya zavartalan leválását fájdalmas menstruációs tüneteket is okozhatnak. Oka lehet még bőséges, erős és hosszan tartó vérzésnek is, mivel akadályozhatják a méhizomzat zavartalan összehúzódását.

Mióma és polipok

A mióma többnyire a méh simaizomszövetén keletkező jóindulatú, kötőszövetből és izomból álló sejtburjánzás, ami rizsszem nagyságtól egészen dinnye méretig terjedhet és köztudottan hozzájárulnak az erős vérzéshez. Néhány elmélet arra vonatkozóan, hogy miért okozhat erősebb vérzést: a méhnyálkahártyára nehezedő fokozott nyomás, a méh megfelelő összehúzódási képességének zavarása, az erek növekedésének serkentése és bizonyos hormonszintek emelkedése – mindezek rendellenes vérzést és szabálytalan ciklusokat okozhatnak. 

Azt is tudjuk, hogy a miómákat a magas ösztrogénszint „táplálja” – így visszatérünk a túlzott ösztrogénszinthez, mint a miómák – és az erős menstruáció – okához. A miómákhoz hasonlóan a méhpolipok – a méhet bélelő endometrium szövet kinövései – is okozhatnak rendellenes vérzést, ugyanabból az okból, amiért a miómák is.

A miómák okairól és kezeléséről olvashatsz ebben a cikkben.

Az erős menstruáció kevésbé gyakori okai:

 • Örökletes vérzési rendellenességek

Becslések szerint a nagyon erős menstruációval küzdő nők akár 20%-ának is lehet egy nem is olyan ritka örökletes vérzési rendellenessége, von Willebrand betegsége. Ez általában a nők tizenéves korában vagy a húszas éveik elején jelentkezik, és a nagyon erős vérzés lehet az első jele, ezért a fiatal nőknél jelentkező özönvízszerű menstruáció indokolja az ezirányú kivizsgálást.

 • Méhnyak- és endometrium tumor

Fontos tudni, hogy az erős vérzés, valamint a szabálytalan vérzés és a menstruációk közötti vérzés bizonyos daganatos megbetegedések jele is lehet, és ezeket mindenképpen ki kell zárni, ezért szükséges a nőgyógyászati vizsgálat.

 • Egyéb hátterében álló tényezők és állapotok

Az erős vérzés más alapbetegségek jele is lehet, beleértve a korai menopauzát, a kismedencei gyulladásos betegséget, a cukorbetegséget és ritkábban a pajzsmirigy problémákat. Gyógyszerek vagy egyéb beavatkozások mellékhatása is lehet, beleértve a fogamzásgátló tablettát, a réz spirálokat, a véralvadásgátló gyógyszereket és a kemoterápia bizonyos típusait. Ne feledd, hogy a vetéléseket is gyakran összetévesztik az erős menstruációval, ezért, ha ez egy egyszeri erős menstruáció, és esetleg terhes lehettél, erre is kell gondolni.

Mit tehetsz az erős menstruáció ellen?

Először is, nagyon fontos, hogy felmérd és kezeld a mögöttes egészségügyi okokat. Ha újonnan jelentkező erős menstruációs vérzést tapasztalsz – fájdalom, láz, kellemetlen szagú hüvelyi folyás, vagy bármilyen más új vagy szokatlan tünettel -, nagyon fontos, hogy keresd fel a nőgyógyászod, hogy kizárja a súlyosabb betegséget, például kismedencei fertőzést, méhnyak rákot. Az erős vérzés lehet vetélés következménye is, ami igényelhet orvosi ellátást.

Azt is javaslom, hogy zárjátok ki a vashiányos vérszegénységet is, ha alacsony energiával, fáradtsággal, rossz hangulattal vagy koncentrációs nehézségekkel küzdesz a menstruáció idején, vagy esetleg állandóan. A vérszegénységet eredményezheti a nagy vérvesztés. A súlyosabb vérszegénység más tüneteket is okozhat, például légzési nehézségeket és szívdobogást, különösen megerőltető fizikai aktivitást követően. Ha vas/ferritin szinted visszaáll a normális szintre, az nagyban megváltoztathatja a közérzeted, akár egyéb beavatkozások nélkül is.

Bár az erős menstruáció legtöbb oka jóindulatú vagy természetes terápiákkal kezelhető, fontos, hogy ne várj a megfelelő orvosi ellátással.

Feltételezve, hogy a súlyosabb orvosi állapotokat már kizárták, a tüneteid már régóta fennállnak, és készen állsz arra, hogy feltűrd az ingujjad és kipróbálj természetes megoldásokat, az erős menstruáció integratív megközelítése lehet a következő ésszerű lépés.

Útmutató a tökéletes mentsruációhoz

Az erős menstruáció kezelésének integratív megközelítése

Az integratív orvoslás figyelembe veszi a számos egyéb „kiváltó okot”, beleértve az étrendünket, az életmódunkat, a környezeti hatásokat, valamint a természetes élettani folyamataink azon képességét, hogy a megfelelő gondoskodás mellett helyre tudják állítani az egyensúlyt. Használja a gyógynövényterápiákat is, melyekről lesz szó a cikk további részében.

Gyakran előfordul, hogy több „kiváltó ok” együttesen jelentkezik – például gyakori, hogy egyszerre magas az ösztrogénszint és nincs peteérés, különösen PCOS esetén, de egyéb esetekben is. Így általában a kombinált holisztikus megközelítés a leghatékonyabb.

Csökkentsd a felesleges ösztrogént

A következő lépések segítenek az egészséges ösztrogénszint kialakításában a környezeti expozíciók eltávolításával és a lebontást és eltávolítást támogató tápanyagok optimalizálásával.

Endokrin diszruptorok kerülése

A túlzott ösztrogénszint csökkentéséhez elengedhetetlen az endokrin rendszert károsító anyagoknak való kitettség megszüntetése, amelyek az ösztrogén szintet az egekbe repítik a szervezetben. 

Az endokrin diszruptorokról még itt olvashatsz, de a legfontosabb tippeket ezzel kapcsolatban itt találod:

 • Kerüld a műanyagot. Kerüld a műanyag edényben lévő vagy műanyagba csomagolt ételeket és italokat, beleértve a vizes palackokat is, és helyette válassz üvegből vagy rozsdamentes acélból készült ételtárolókat, vizes palackokat és poharakat.
 • Használj megbízható, tiszta alapanyagokból készült kozmetikumokat. A kozmetikumok különösen sok endokrin rendszert károsító anyagot tartalmaznak, és azért jelentenek komoly problémát, mert közvetlenül felszívódnak a keringésünkbe. Tudom, hogy soknak tűnhet mindent lecserélni, de kezdd azzal, hogy figyelsz azokra a termékekre, amelyek a legnagyobb felületet fedik le, és amelyeket naponta használsz – gondolj a testápolóra, a szappanra és a samponra. Erről bővebben ebben a cikkben írtam.
 • Cseréld le a menstruációs termékeidet. Sok nő úgy találja, hogy sokkal fájdalmasabb és erősebb a menstruációja, ha hagyományos gyártású tampont – vagy általában tampont – használ. Próbálj meg a tamponokról más menstruációs termékekre, például menstruációs betétekre vagy mosható, menstruációs bugyikra/betétre váltani. Ha a tamponokat részesíted előnyben, fontold meg a bio pamut termékekre való áttérést – ezek jobbak Neked és a bolygónak is. Ugyanez vonatkozik a menstruációs betétekre is. Akár pamutból készült, újrahasználható, otthon mosható betéteket is vásárolhatsz. Bizony – ezek nagyszerű lehetőséget kínálnak, amely gazdaságos és környezetbarát. Egyre több és kényelmesebb lehetőség elérhető már itthon is.

Optimalizáld az étrended

zöldségekben gazdag étrend - Funkcionális Orvoslás Nőknek

Az étrend tápanyagainak optimalizálása két fő célt szolgál: biztosítja azokat a tápanyagokat, amelyek támogatják a felesleges ösztrogén eltávolítását, és táplálja az ösztrobolomot, így az jobban tudja szabályozni az ösztrogént. És ami igazán klassz – az ösztrobolomban lévő baktériumok valójában képesek ösztrogént előállítani az étrendünkben található növényekből azáltal, hogy a lignánok néven ismert növényi vegyületet fitoösztrogénekké (növényi ösztrogénekké) alakítják át. 

A xenoösztrogénekkel ellentétben a fitoösztrogének valójában hihetetlenül hasznosak lehetnek. Ha az ösztrogénszint magas, blokkolhatják a receptorokat, és megvédhetnek a túlzott ösztrogénterhelés kockázataitól. Xenoösztrogénekről is írtam ebben a cikkben.

 • Egyél olyan növényeket, melyek tratalmaznak lignánokat. Ilyenek a lenmag, a zöldségek és a hüvelyesek. Ha naponta 2 evőkanál őrölt lenmagot adsz az étrendedhez – turmixokhoz, tejmentes joghurthoz, zabpehelyhez -, az nagyszerű módja annak, hogy emeld a rostbeviteled.
 • Csökkentsd az olyan ételeket, amelyek ösztrogént tartalmazhatnak. Csökkentsd a szervezetbe jutó ösztrogént a tejtermékek elhagyásával és a túlzott húsfogyasztás csökkentésével. Korlátozd a vörös húst legfeljebb heti egyre, a csirkehúst pedig legfeljebb heti kettőre. Fogyassz több halat (bár itt is érdemes figyelni a forrásra, és nem túlzásba vinni. Nincs igazság. Tudom sok információ árad ránk a médiából a különböző ételek forrásait illetően is. Ezért azt is megértem, ha a hal sem jelent számdora feltétlenül megnyugvást…) és növényi fehérjeforrásokat, mint a bab és a lencse.
 • Növeld a zöld leveles zöldség- és gyümölcsfogyasztást napi minimum 5 adagra. Fordíts különös figyelmet a brokkoli, a káposztafélék, a kelkáposzta, a kelbimbó, a karfiol és a salátafélék bevitelére – ezek különösen fontos szövetségesek, ha ösztrogén felesleggel küzdesz. A leveles zöldek gazdagok antioxidánsokban és olyan növényi anyagokban, amelyek a hormonok és a környezeti vegyi anyagok méregtelenítéséhez szükségesek, és a legjobb típusú rostokat tartalmazzák, amelyek táplálják az ösztrobolomot, hogy megfelelően kiürítse az ösztrogént. Számos tanulmány kimutatta, hogy az olyan növényi élelmiszerekben gazdag étrend, mint a leveles zöldek, növelheti az ösztrogén kiválasztását és csökkentheti a biológiailag elérhető ösztrogén koncentrációját a szervezetben.
 • Fogyassz fermentált ételeket, mint a savanyú káposzta, kimchi és kókusz joghurt vagy kefir, hogy tovább támogasd a bélflóra egészséges egyensúlyát. Ha ezzel kapcsolatban tippekre lenne szükséged nagyon ajánlom a FerMentor blogját, illetve a facebook csoportot.

Ovuláció támogatása

Ha az erős menstruáció a kimaradt ovuláció miatt van (ami gyakran az ösztrogén túlsúllyal együtt jelentkezik!), fontos, hogy támogasd a szervezeted a rendszeres ovuláció helyreállításában. Az ovuláció jelei közé tartozik a rendszeres, 26-34 napos időközönként jelentkező menstruációs ciklus, valamint a bőséges, tiszta, nyúlós, ciklusközépi nyák. Vannak más, finomabb jelei is annak, hogy peteérésed van, amelyeket igazán szórakoztató megismerni. 

Ha olvasnál erről itt megteheted. Ha olvasnál még a cikluskövetésről itt és itt találsz érdekes információkat, az elérhető módszerekről és arról hogyan válassz pedig ebben a cikkben írtunk.

Ha a fentebb az ovuláció elmaradásánál leírt tünetek rád is érvényesek, íme néhány stratégia az ovuláció beindítására:

Vigyél be olyan tápanyagokat és gyógynövényeket, amelyek támogatják az ovulációt:

 • lenmag, amellett, hogy segít egyensúlyban tartani az ösztrogénszintet, bizonyítottan javítja az ovulációt – még egy ok arra, hogy napi 2 evőkanál őrölt lenmagot is beiktassunk!
 • C-vitamin bizonyítottan javítja a petefészek működését, növeli a progeszteron szintet és javítja az ovulációt. A petefészkeink valójában az egyik legmagasabb C-vitamin-koncentrációjú terület a szervezetben! A C-vitamin források nem csak a narancs színű gyümölcsökre korlátozódnak; gazdag forrásai közé tartozik minden citrusféle (nem csak a narancs), a kivi, a bogyós gyümölcsök, az ananász, a paprika, a brokkoli és a kelbimbó. A 750 mg/nap adaggal történő kiegészítés bizonyítottan támogatja a petefészek egészségét.
 • A Maitake gomba egy adaptogén, amelynek különleges képessége, hogy a PCOS-ben szenvedő nőknél peteérést indukál, így fantasztikus, ha a peteérés támogatására is beiktatjuk. Adagolás: 50 mg/nap kivonat.
 • Aludj jól! Minden éjjel minimum 7 óra jó alvásra van szükséged ahhoz, hogy visszaállítsd a természetes ritmusod. Állj be egy rendszeres alvási ciklusba, amelyben minden nap nagyjából ugyanabban az időben ébredsz fel és fekszel le, lehetőleg legkésőbb reggel 7 óra körül ébredj, és este 10 és 11 óra között feküdj le.  Alvás tippeket olvashatsz ebben a cikkben.
 • Relaxációs gyakorlatok beiktatása. Könnyű azt mondani tudom, hogy csökkentsd a stresszt az életedben, könnyebb mondani, mint megtenni, de a progeszteron szint javításához elengedhetetlen, hogy a szervezetet a kortizol termelő üss-vagy-fuss üzemmódból egy nyugodtabb állapotba hozzuk. Legyél proaktív a stresszcsökkentő relaxációs gyakorlatok beépítésében, legyen az meditáció, jóga, jóga nidra naplóírás, természetjárás vagy tánc! Rengeteg javaslatot találsz a blogon és a Wise Women csoportban is.
 • Kapcsolódj a barátnőiddel: Tanulmányok azt mutatják, hogy amikor kapcsolatot teremtünk a barátainkkal, a progeszteron szintünk megemelkedik, javítva a ciklus rendszerességét és az ovulációt. Sokan hagyjuk, hogy ez háttérbe szoruljon, amikor elfoglaltá válunk, de szeretném, ha tudnád, hogy ez létfontosságú az egészséged szempontjából! Szánj rá időt – még akkor is, ha elfoglalt anyuka vagy, vagy ha úgy érzed, hogy csak a munkádra van időd. A telefonhívások és a virtuális beszélgetések is számítanak! Legyetek kreatívak!

Használj gyógynövényeket, amelyek csökkentik az erős vérzést

A gyógynövények csodálatos kiegészítők lehetnek az erős vérzés csökkentésében és a tünetek enyhítésében, miközben a hormonháztartás kiegyensúlyozására törekszenek. 

Íme a gyógynövények, amelyek segíthetnek az erős menstruációban:

 • gyömbér az egyik legjobb a menstruációra. A gyömbér gyulladáscsökkentőként hat, és csökkenti az erős vérzést, nem úgy, mint az NSAID-ok, de mindezt a kockázatok és mellékhatások nélkül teszi. Nemcsak a fájdalmas menstruáción és az erős menstruációs vérzés csökkentésén segíthet, hanem más menstruációs tüneteken is, mint például a hányinger, a puffadás és a fejfájás. Adagolás: Gyömbér kapszula 500-1000 mg naponta akár háromszor is, de fogyaszd frissen is nyugodtan teában, vagy egy jó citromos limonádéban.
 • Barátcserje egy olyan gyógynövény, amelyet klasszikusan különböző menstruációs tünetekre használnak, és bizonyítottan segít az ovulációban. Néhány hónapig tartó, napi 180-220 mg napi egyszer vagy kétszer bevitt kapszula, vagy napi 5 ml (kb. 1 teáskanál) folyékony kivonat rendszeres szedése esetén csökkentheti az erős vérzést. A barátcserjéről bővebben olvashatsz ebben és ebben a cikkben.
 • cickafark tea hagyományos gyógynövény, amelyet a menstruáció kezdetén használnak erős menstruációs vérzés esetén. Adagolás: napi 1-2 csésze a heves vérzéses napokon. Egy csésze elkészítéséhez tegyél 2 teáskanál szárított cickafark virágot fedeles teáskannába. Tölts rá 1 csésze forró vizet. Húsz percig hagyd ázni, szűrd le, és melegen idd meg. Terhesség alatt nem biztonságos!

Próbáld ki ezeket az életmód tippeket is

Az első négy lépéssel már túl vagy a munka nehezén, de további támogatásként íme néhány tipp, amelyek sokat segítenek mind a fizikai tünetek, mind az erős menstruáció okozta lelki gondok kezelésében:

 • Keresd meg azokat a menstruációs termékeket, amelyek a legjobban megfelelnek a Te igényeidnek. Bár lehet, hogy nem a kiváltó okot kezeli, a menstruációs balesetek mindenképpen az egyik leginkább stresszt okozó aspektusa az erős menstruációnak. Tehát találd meg a számodra legbiztosabb megoldást, hogy emiatt ne kelljen feszengened, aggódnod. A környezetbarát megoldások között is van olyan lehetőség, ami segíthet ezekben az esetekben. Például nagyszerű megoldás lehet a kehely egy mosható betéttel kiegészítve, vagy egy menstruációs bugyi magában vagy a kehellyel. Kísérletezz, és próbálj ki új lehetőségeket.
 • Próbáltad már a szexet a menstruáció idején? Tudom, hogy furcsán hangzik és legtöbb ember undorodik a gondolattól, esetleg szégyelli ezt megbeszélni a párjával, de ha nyitott vagy rá, a szex – különösen az orgazmus – a menstruációd alatt csökkentheti a heves vérzést és a görcsöket is enyhítheti. Mennyivel élvezetesebb görcsoldó, mint egy gyógyszer?! Úgy gondolod, hogy talán a partnereddel ezt nem tudod megbeszélni, félsz tőle megkérdezni? A legtöbb partner igazából nem bánja a vérzés alatti együttléteket. Túlságosan zavarban vagy, nem vagy oda érte, vagy nincs partnered – az önkielégítés ugyanolyan jól működik. Ha pedig azon aggódsz, hogy a menstruáció alatti szex okozhat endometriózist, mert mondjuk olvastál ezzel kapcsolatban kutatást, akkor hadd mondjam el, hogy van olyan kutatás is, ami pedig ennek pont az ellenkezőjét igazolja – mégpedig, hogy a menstruáció alatti orgazmussal járó szexuális aktivitás csökkenti az endo esélyét. 

Annak az elgondolásnak az alapja, miszerint a menstruáció alatti szexuális aktivitás növeli az endometriózis esélyét, valószínűleg a retrográd menstruációs elmélet, ami egyébként kb 100 éves. Valószínűleg a legtöbb nőnek, ha nem is mindenkinek, van retrográd vérzése – a kérdés inkább az, hogy miért van az, hogy bizonyos esetekben az immunrendszer ezt a vért/szövetet nem távolítja el. Az endometriózis kialakulása, okai ennél szerintem sokkal komplexebbek.

Mennyi idő után várható javulás?

Feltételezve, hogy nincs további kiváltó ok, például mióma, PCOS vagy endometriózis, a fenti javaslatok kombinációjával 2-4 cikluson belül eredményeket kellene elérned. Ha már tudod, hogy valamilyen hormonális probléma van a háttérben, mint például PCOS vagy olyan probléma, mint az endometriózis, akkor valószínűleg szükség lehet 6-12 hónapra a javuláshoz, mivel komplexebb kiváltó okok gyógyítása a feladat. Ha ezen időn túl is erős vérzéseket tapasztalsz, vagy a tüneteid súlyosbodnak, fontos, hogy további diagnózis, terápia céljából keress fel újra egy orvost.

Az erős menstruáció kezelésének hagyományos módjai

Az erős menstruáció, különösen, ha súlyos menstruációs görcsökkel párosul, mint ahogy gyakran előfordul, le is gyengíthet. Néha a tünetek olyan súlyosak, különösen, ha összetett hormonális állapotról van szó, hogy igenis szükségesek a hagyományos kezelések, hogy némi enyhülést nyújtsanak. De azt is tudd, hogy nem kell, hogy csak az egyik vagy csak a másik legyen – a természetes megközelítéseket a hagyományos módszerekkel együtt is lehet alkalmazni, hogy integrált, holisztikus módon támogassák a gyógyulást.

Az olyan NSAID-ok, mint az ibuprofen, krónikus használatukkal bizonyos kockázatokat rejtenek magukban, de szükség esetén vagy szükség szerint használhatók az erős vérzés (és a görcsök!) csökkentésére… A hormonális fogamzásgátlók, vagy a progeszteron tartalmú spirál, segíthetnek, de ne feledd, hogy a tabletta nem kezeli az erős vérzés okait, csak elnyomja azt, és mellékhatásai és kockázatai vannak. Tudnod kell, hogy amikor abbahagyod a hormonális kezelést, az erős menstruáció visszatérhet, és még rosszabb is lehet.

És természetesen ott vannak a műtétes megoldások az endometriózisban, miómák és polipok esetében, de itt is érdemes hangsúlyozni, hogy a háttérben álló okokat ezek sem fogják megoldani.

Az erős menstruáció megterhelő és zavaró lehet, és nem normális velejárója a ciklusodnak, mint ahogyan az erős fájdalom sem. Remélem, ez a cikk segít elindulni a hormonháztartás egyensúlyának helyreállítása felé vezető úton, és segít enyhíteni a vérzéseidet és így könnyebbé tenni az életedet is.

Szeretnél többet megtudni arról, hogyan segíthetsz még az erős vérzéseiden, illetve hogyan állíthatod helyre az egyensúlyt a szervezetedben, és élhetsz összhangban a hormonjaiddal és a ciklusoddal? Akkor mindenképpen nézd meg a Ciklusszinkron Programot, mert akkor neked is szól!

Gyakran Ismételt Kérdések a témában:: 

Mik az erős menstruáció leggyakoribb okai? 

Az erős menstruációnak sokféle oka lehet. Leggyakrabban hormonális egyensúlyhiány, különösen a magas ösztrogénszint vagy az ovuláció elmaradása okozhatja, de a PCOS-től kezdve, vérzési rendellenességig számos kiváltó ok állhat a háttérben.

Mit tehetünk az erős menstruáció ellen?

Először is, nagyon fontos, hogy felmérjük és kezeld a mögöttes egészségügyi okokat. Ha újonnan jelentkező erős menstruációs vérzést tapasztalunk nagyon fontos, hogy keressük fel a nőgyógyászunkat. Javasolt a vashiányos vérszegénységet kizárása is. Feltételezve, hogy a súlyosabb orvosi állapotokat már kizárták, a tüneteink már régóta fennállnak, az erős menstruáció integratív megközelítése lehet a következő lépés.

Melyek az erős menstruáció hagyományos kezelési módjai?

Az olyan NSAID-ok, mint az ibuprofen szükség esetén vagy szükség szerint használhatók az erős vérzés (és a görcsök!) csökkentésére. A hormonális fogamzásgátlók, vagy a progeszteron tartalmú spirál, segíthetnek. Természetesen vannak a műtétes megoldások is az endometriózisban, miómák és polipok esetében. Azonban a háttérben álló okokat ezek nem fogják megoldani.

Image 1 for category Ciklusszinkron

Eredeti cikk – Dr Aviva Romm – Heavy Periods: Common Causes and What You Can Do

Berga SL and, Loucks TL. The diagnosis and treatment of stress-induced anovulation. Minerva Ginecol. 2005 Feb;57(1):45-54.

Bullivant SB, et al. Women’s sexual experience during the menstrual cycle: identification of the sexual phase by noninvasive measurement of luteinizing hormone. J Sex Res. 2004 Feb;41(1):82-93.

Cohen J. and  Rubin H. Functional Menorrhagia: treatment with bioflavonoids and vitamin C. Currently Therap Res 1960:2(11):539.

Cerqueira RO, et al. Vitex agnus castus for premenstrual syndrome and premenstrual dysphoric disorder: a systematic review. Arch Womens Ment Health. 2017 Dec;20(6):713-719.

James AH. More than menorrhagia: a review of the obstetric and gynaecological manifestations of bleeding disorders. Haemophilia. 2005 Jul;11(4):295-307.

James AH. Women and bleeding disorders. Haemophilia. 2010 Jul;16 Suppl 5:160-7.

Javan R, et al. Herbal Medicines in Idiopathic Heavy Menstrual Bleeding: A Systematic Review. Phytother Res. 2016 Oct;30(10):1584-1591.

Kashefi F, et al. Effect of ginger on heavy menstrual bleeding: a placeb controlled randomized clinical trial. Phytotherapy Research 2015; 29:114-119.

Rae C, et al.  Bleeding disorders, menorrhagia and iron deficiency: impacts on health-related quality of life. Haemophilia. 2013 May;19(3):385-91.

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz

PCOS Program
- A természetes recept

9 lépés a hormonegyensúly, az egészséges anyagcsere és a termékenység felé

Ismét megnyitottuk 05.16-ig!

A helyek száma korlátozott - biztosítsd a tiédet még ma!