A barátcserje hatása a hormonokra

Barátcserje – Funkcionális Orvoslás Nőknek

Tartalomjegyzék

Nagyon sokat emlegetett gyógynövény a barátcserje, ezért ebben a cikkben megnézzük, hogy hogyan segíthet ez az erőteljes gyógynövény a hormonok kezelésében. 

A hormonális egyensúlyhiány nagyon gyakori probléma a 21. században, ennek leggyakoribb tünetei nőknél: 

 • PMS (amelynek több mint 150 tünetet tulajdonítanak, és amely nők millióit érinti)
 • rendszertelen menstruációs ciklusok (menorrhagia, dysmenorrhoea és amenorrhoea)
 • policisztás ovárium szindróma (PCOS)
 • termékenységi problémák
 • változókori panaszok

Rengeteg tudományos bizonyíték támasztja ma már alá a barátcserje hatásait a hormonokra – ebben a cikkben végignézzük mit érdemes tudni róla.

Barátcserje: A klasszikus női gyógynövény

A Barátcserje (Vitex agnus-castus) számos különböző összetevőt tartalmaz, többek között flavonoidokat, glikozidokat és terpenoidokat. A fitoterápiában régóta használják, és napjainkban elsősorban a premenstruációs szindróma tüneteinek enyhítésére bevált terápia. 

A barátcserje számos vizsgálatban felülmúlta a placebót, és természetes hormonális kiegyensúlyozóként ismert. Bár úgy tűnik, hogy maga nem tartalmaz aktív hormonokat, a barátcserje az agyalapi mirigyre (és különösen a luteinizáló hormon, vagyis az LH) termelésére gyakorolt hatásán keresztül hat a hormonokra. 

A barátcserje a prolaktin kiválasztását is kordában tartja (erről bővebben alább), és közvetve javítja mind az ösztrogén-, mind a progeszteron szintet.

A tipikus adagolás 20-40 mg/nap, bár a gyógynövényt tartalmazó termékek akár 240 mg-os adagja is biztonságosnak és hatékonynak bizonyult. A tinktúrát vagy folyékony kivonatot 20-40 csepp dózisban, akár 3-szor/nap is bevehetjük, és egyes gyógynövényszakértők akár napi 1 teáskanál (= 5 ml) mennyiséget is ajánlanak, vagy az egészet egy adagban reggel, vagy 2 vagy 3 adagra elosztva a nap folyamán.

A barátcserje nem feltétlenül gyorsan ható gyógynövény, és nem biztos, hogy azonnali megkönnyebbülést tapasztalsz, amikor elkezded szedni – engedj neki minimum 3 hónapot, ezután fogod tapasztalni valószínűleg a hatását.

A barátcserje hatásai

A barátcserje hatása a PMS-re

A barátcserje a PMS-tünetek csökkentésére használt első számú gyógynövény. Ezek a tünetek a következők:

 • A mell érzékenysége
 • Ingerlékenység, szorongás, depresszió
 • Menstruációs migrén
 • Menstruációs görcsök

Úgy tűnik, hogy a barátcserje többféleképpen hat: 

 1. a dopaminhoz hasonlóan hat, ami egy „jóérzés” neurotranszmitter, 
 2. csökkenti a prolaktin szintet, amely a PMS alatt megemelkedik, és 
 3. valószínűleg a természetes belső fájdalomcsillapító rendszerünkre – az opioid rendszerre – hat a béta-endorfinok felszabadításával – ami a PMS alatt hiányzik a szervezetünkből (azonban megnyugodhatunk, ez a gyógynövény nem opioid és nem okoz függőséget!).

Egy vizsgálatban, amelyben a résztvevők három hónapon keresztül napi 20 mg barátcserje kivonatot szedtek, javulás volt tapasztalható az összes PMS paraméter tekintetében: 

 • fejfájás, 
 • idegesség, 
 • nyugtalanság, 
 • depresszió, 
 • mellduzzanat és/vagy fájdalom, 
 • puffadás és még a PMS-hez kapcsolódó étel utáni sóvárgás is! 

Egy másik tanulmány, amely a barátcserjének a menstruációs fejfájásra gyakorolt hatását vizsgálta, kifejezetten azt találta, hogy azok a nők, akik hajlamosak a menstruációs ciklusuk alatt migrénre: 66%-a tapasztalta a fejfájás drámai csökkenését, ha 3 egymást követő hónapon keresztül naponta 40 mg/nap barátcserje-kivonatot szedtek. 

Valójában számos tanulmány támogatja a barátcserje használatát számos premenstruációs tünet esetén.

Ha PMS-t tapasztalsz és enyhülést szeretnél – rengeteg tippet találsz az Útmutató a tökéletes menstruációhoz című e-book-ban.

A barátcserje hatása a szabálytalan ciklusokra

A barátcserje rendszeres használata előnyösnek bizonyult a szabálytalan menstruációs ciklusok esetében. Ide tartozik a menorrhagia (gyakori vagy erős menstruáció), a dysmenorrhoea (fájdalmas menstruáció) és az amenorrhoea (menstruáció hiánya). 

Az emelkedett prolaktinszint az amenorrea egyik oka lehet, és a barátcserje bizonyítottan segít kordában tartani a prolaktin szintet. 

Egy kontrollált vizsgálatban az emelkedett prolaktin szintű nőknél a prolaktin termelés normalizálódott három hónapos barátcserje kezelés után. A barátcserjéről azt is kimutatták, hogy növeli a luteinizáló hormon (LH) szintjét és közvetve a progeszteron szintet is azoknál a nőknél, akiknek luteális fázis problémájuk van – egy olyan állapot, amely szintén a menstruációs ciklus egyensúlytalanságához, például amenorrheához vezethet.

Egy kissebb vizsgálat megállapította, hogy 15 amenorrheában szenvedő nőből 10-nél normális menstruáció kezdődött, miután hat hónapon keresztül napi egyszer 40 csepp folyékony barátcserje-készítményt szedtek. 

Egy másik vizsgálatban termékenységi problémákkal küzdő nők vettek részt, és a barátcserje-kezelés után a placebóhoz képest javult a menstruációs ciklikusság.

A barátcserje hatása a PCOS-re

A barátcserje-kivonat szabályozza az ovulációt, növeli a termékenységet és javítja a progeszteront a PCOS-ben szenvedő nőknél. A policisztás ovárium szindróma (PCOS) egyre gyakoribb és összetettebb reproduktív és endokrin rendellenesség, amely policisztás petefészkeket, krónikus anovulációt, valamint szabálytalan menstruációs ciklusok, akne és meddőség tüneteit okozza. 

A PCOS-ben szenvedő nőknél a petefészkek a normálisnál több androgént termelnek. Ezeknek a hormonoknak a magas szintje aztán befolyásolja a petesejtek fejlődését és kiszabadulását az ovuláció során. A barátcserje bizonyítottan hatékony a PCOS-ben a hormonális egyensúlyhiány káros hatásainak visszafordításában.

Azonban PCOS-ben előfordul az emelkedett LH, a barátcserje pedig ezt tovább emelheti. Ezekben az esetekben tehát nem jó a barátcserje alkalmazása. Így PCOS-ben óvatosan kell vele bánni, mindig szakorvos javaslatára szabad csak elkezdeni használni, ha ő úgy látja jónak, és van tapasztalata PCOS betegek barátcserje kezelésében. 

Tehát PCOS-ban csak a magas prolaktin által okozott androgénfelesleg esetén működik, ezért szedését mindig meg kell, hogy előzze egy alapos laborvizsgálat.

A barátcserje hatása a menopauzára

A barátcserje segíthet a klimaxos tünetek kezelésében, beleértve a hüvelyszárazságot, az alvási problémákat és a hőhullámokat, bár a legtöbb tanulmányban az orbáncfű, a fürtös poloskavész vagy a szója izoflavonok is szerepeltek, és az eredmények kutatási szempontból még mindig elméleti jellegűnek tekinthetők.

Mivel nagyon kevés mellékhatása van, a perimenopauza idején is alkalmazható, ha a menstruáció rendszertelen, valamint az érzelmi tünetek enyhítésére.

Egy klinikai vizsgálat hatvan 45-60 év közötti posztmenopauzában lévő tanárnő bevonásával vizsgálta a barátcserje lehetséges előnyeit a hőhullámok esetén. A résztvevőket barátcserjével vagy placebóval kezelték, napi 40 csepp mennyiségben, 8 héten keresztül. 

A barátcserjét szedő csoportban a hőhullámok gyakoriságának és súlyosságának csökkenése jelentős volt a placebóhoz képest, a kezelés negyedik hetétől kezdve a 8. és utolsó hétig. Az eredmények azt jelezték, hogy a barátcserje nagyszerű lehetőség lehet a posztmenopauzában lévő nők számára, különösen azoknál a nőknél, akiknek ellenjavallt a női hormonok alkalmazása.

A barátcserje hatása a teherbeesésre, termékenységre

A barátcserje elősegíti a termékenységet (különösen ismert luteális fázis hiba vagy a menstruációs ciklus második felének rövidülése és a prolaktin hormon magas szintje esetén); sőt, néhány tanulmányban azt találták, hogy a barátcserje egyik „mellékhatása”, hogy a nők teherbe estek! 

A vetélés megelőzésére is alkalmazták olyan nőknél, akiknek korábban már volt vetélésük, valószínűleg a progeszteronra gyakorolt hatása miatt.

Egy vizsgálatban 48 nő (23 és 39 év közötti), akiknél meddőséget diagnosztizáltak, három hónapon keresztül naponta egyszer barátcserjét szedett. Hét nő esett teherbe a kísérlet során, és 25 nőnél normalizálódott a progeszteronszint – ami növelheti a terhesség jövőbeli esélyeit.

Lehet szedni barátcserjét, amikor terhes vagy, vagy szoptatsz?

A barátcserje önmagában nem terhességi gyógynövény, és bár nem veszélyes, általában nem ajánlott a használata terhesség alatt, mert ilyenkor csak olyan gyógynövényeket szabad használni, amelyek biztonságossága szilárdan alátámasztott. 

Azonban, ha a teherbeesés elősegítésére használtad, a progeszteronszint növelésére, mindenképpen dolgozz együtt egy természetgyógyásszal, hogy az első trimeszterben csökkentsd a szedését. Ismétlem, nem káros, és bátran teherbe eshetsz tőle, ha termékenységi célokra használtad.

A barátcserjét az alacsonyabb dózisokban általában a szoptatás támogatására és a szoptatás fokozására ajánlják; a magasabb dózisok azonban elnyomhatják az anyatejtermelést, ezért ezt is mindenképpen egy gyógynövényszakértő természetgyógyásszal, orvossal érdemes megbeszélni.

Bárki szedheti a barátcserjét?

Barátcserje – Funkcionális Orvoslás Nőknek

A barátcserjét nagyon biztonságos gyógynövénynek tartják, amelyet akár hosszabb ideig is lehet szedni.

Mivel enyhén ösztrogén hatású lehet (bár azt is megállapították, hogy anti-ösztrogén hatása is van, ismét csak, esetleg ez az adagolással változik) és növeli a progeszteront, ha nálad a személyes kórtörténetedben ösztrogén vagy progeszteron receptor pozitív daganatos megbetegedés szerepel, fontos, hogy megbeszéld a használatát az onkológussal vagy a háziorvosoddal.

Megjegyzendő, hogy a nők egy kivételesen kis számában – olyan kis számban, hogy még az orvosi szakirodalomban sem tárgyalják – úgy tűnik, hogy a gyógynövény használatának megkezdése utáni első néhány napban fokozódnak a depresszió tünetei, esetleg kialakulhatnak depressziós tünetek.  Ha ezt tapasztalod, egyszerűen hagyd abba a gyógynövény használatát, vagy ha a tünet enyhe, megnézheted, hogy elmúlik-e még néhány nap használat után – ha azonban nem, vagy a hangulatváltozás súlyosbodik, akkor mindenképpen hagyd abba a szedését. Nem világos, hogy ez miért történik, de valószínűleg hormonális hatások miatt.

Egyes nők úgy találják, hogy ez a gyógynövény a korábban hosszabb ciklusokat rövidre, a rövidebb ciklusokat pedig hosszúra változtatja. Ismétlem, ha ez problémát jelent neked, változtassatok az adagon, és mindenképpen dolgozz együtt egy gyógynövényszakértővel, természetgyógyásszal, orvossal, aki ért a növényi gyógymódokhoz és a női hormonokhoz, és aki segíthet az adagolással kapcsolatos problémák megoldásában. Nem minden gyógynövény optimális minden nő számára! Ez így van a barátcserjével is!

Hogyan tarthatod egyensúlyban a hormonokat természetes módon?

A barátcserjén kívül más módon is egyensúlyban tarthatod a hormonjaidat, természetesen – például az életmódod és a táplálkozásod révén. Íme, néhány tipp, melyek segítenek elhárítani az akadályokat:

 1. Győződj meg róla, hogy étrended növényi alapanyagokban gazdag, tele van friss zöldségekkel, különösen sötét leveles zöldekkel, mint a kelkáposzta, mángold, spenót, fodroskel pl., valamint bogyós gyümölcsökkel, mint az áfonya és a málna, hogy fokozd a szervezet természetes méregtelenítő útvonalait, és hatékonyan megszabadulj a felesleges hormonoktól.
 2. Növeld a napi rostbevitelt legalább 40 grammra a gyümölcsök, zöldségek, valamint 2 evőkanál őrölt lenmag révén az étrendedben minden nap.
 3. Adj egészséges magvakat az étrendedhez, különösen tökmagot és napraforgómagot, amelyek segíthetnek a hormonszintek javításában
 4. Tartsd egyenletesen a vércukorszintet
 5. Kerülj minden alkoholt és csökkentsd a cukorbevitelt
 6. Aludj jól – legalább 7 órát minden éjszaka, ha teheted.
 7. Csökkentsd az endokrin rendszert károsító vegyi anyagoknak való kitettséget azzal, hogy bio élelmiszereket választasz – különösen a hús- és tejtermékek tekintetében.
 8. Fektess be műanyagmentes ételtároló edényekbe és vizes palackokba.
 9. Válassz clean beauty kozmetikumokat, testápolási termékeket és háztartási tisztítószereket.

Tudj meg többet az endokrin rendszeredről, a ciklusod működéséről és a hormonegyensúlyról a Női Biohacking Programból!

Gyakran Ismételt Kérdések a témában: 

Szedhető a barátcserje terhesség, szoptatás alatt?

A barátcserje szedése nem kockázatos terhesség alatt, azonban nem is ajánlott. Kis dózisban szedhető a szoptatás támogatására és fokozására, de mindenképpen érdemes ezzel kapcsolatban egyeztetni a kezelőorvosoddal. Nagy adagban viszont elnyomhatja az anyatejtermelést. 

Mindenkinek ajánlott a barátcserje szedése?

A barátcserje egy biztonságos gyógynövény, azonban bizonyos esetekben nem javasolt. Azok, akik kórtörténetében ösztrogén vagy progeszteron receptor pozitív daganatos megbetegedés szerepel, a barátcserje szedése előtt egyeztessenek orvosukkal!  PCOS-ben előfordul az emelkedett LH, a barátcserje pedig ezt tovább emelheti. Ezekben az esetekben tehát nem jó a barátcserje alkalmazása.

Hogyan lehet egyensúlyban tartani a hormonokat természetes módon?

A hormonok egyensúlyban tartására nagyon jó megoldás lehet a barátcserje szedése. De ezen kívül még sok más megoldás is létezik erre. Hatékony lehet például a növényi alapanyagokban gazdag táplálkozás és az egészséges, alkohol és koffein mentes életmód folytatása. A clean beauty kozmetikumok használata is segítség lehet a hormonok egyensúlyban tartásában.

Image 1 for category PCOSImage 1 for category PMS

Eredeti cikk: Aviva Romm – Vitex (Chasteberry) and Women’s Hormone Balance

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz

PCOS Program
- A természetes recept

9 lépés a hormonegyensúly, az egészséges anyagcsere és a termékenység felé

Ismét megnyitottuk 05.16-ig!

A helyek száma korlátozott - biztosítsd a tiédet még ma!