A barátcserje hatásai

Barátcserje bokor – Funkcionális orvoslás

Tartalomjegyzék

A Barátcserje (Vitex, Vitex agnus-castus) egy nagy mediterrán cserje (Vitex agnus-castus) terméséből készített gyógynövény. Az ókorban a szerzetesek libidójának elfojtására használták, innen a neve. Szerencsére a nőkre nincs ilyen hatása.

A Vitex hatékony gyógyszer a emlőfájdalom, a szabálytalan menstruáció, a PMS tünetek és a pattanások bizonyos típusai ellen.

Hogyan hat a barátcserje?

A Vitex elősegíti az ovulációt azáltal, hogy fokozza a dopaminszintet, és ezáltal csökkenti a prolaktin nevű hormont, amely ovulációt gátló hatású. Segít továbbá enyhíteni a magas prolaktinszint egyéb tüneteit, például a emlőfájdalmat és az arcon jelentkező szőrt. A barátcserje a magas prolaktinszint esetén működik a legjobban, és általában nem alkalmas a PCOS kezelésére.

A Vitex opiátszerű összetevőket is tartalmaz, amelyek megnyugtatják az idegrendszert és enyhítik a menstruáció előtti szorongást és az alvási problémákat.

A barátcserje mire jó és hogyan használd?

1. Használd PMS esetén

Enyhíti a premenstruációs tüneteket, mint az ingerlékenység, a folyadék visszatartás és a mellek fájdalma. A Barátcserje számos klinikai vizsgálatban jól teljesített a PMS és a PMDD esetében.

2. Használd mell érzékenység és fájdalom esetén

Különösen hasznos a premenstruációs emlőfájdalom esetén, és mindössze két cikluson belül csökkenti a csomókat és a fájdalmat. Javaslom, hogy mellfájdalom esetén jóddal együtt használjuk.

3. Szedd reggelente

A szokásos adagot reggel, reggeli előtt kell először bevenni, mert az agyalapi mirigy ekkor reagál a legjobban a barátcserje prolaktinszint-csökkentő hatására.

4. Használhatod rendszertelen, szabálytalan menstruáció esetén, de óvatosan a PCOS-ban

A Barátcserje elősegíti a peteérést, és két-három hónapon belül elősegíthet a menstruációt. Ennek ellenére nem mindenkinél működik, és ha PCOS-ben szenvedsz, a luteinizáló hormon (LH) emelésével, amely hormon a legtöbb PCOS-típusban már így is túl magas, a menstruációt még kevésbé szabályossá teheti.  Csak a magas prolaktin által okozott androgénfelesleg esetén működik.

5. A follikuláris fázisban érdemes szedni

Mivel a barátcserje az ovulációt elősegítő hatású, akkor működik a legjobban, ha a peteérés előtt szedjük, majd a menstruáció első napjáig folytatjuk. Ha nincs rendszeres menstruációd, akkor az alábbiakban leírtak szerint érdemes szedni:

6. Tarts szünetet minden hónapban: 

Minden hónapban tarts ötnapos szünetet a gyógynövénnyel. Ha rendszeres menstruációd van, tarts öt nap szünetet a menstruáció első napjától. Ha nincs rendszeres menstruációd, adagold a gyógyszert 25 napig, majd öt nap szünet, majd ismét 25 napig szedd. Ez a pulzáló adagolás megakadályozza a gyógynövény agyalapi mirigyre gyakorolt hatásának gyengülését.

Mire nem való a barátcserje?

1. Ne szedd túl hamar a fogamzásgátló tabletta abbahagyása után.

Amikor abbahagyod a fogamzásgátló tablettát, az agyalapi mirigy és a petefészkek évek (talán évtizedek) után először kezdenek el kommunikálni egymással. Azt akarod, hogy ez az ovuláció-kommunikáció gyengéden, lassan induljon el, és ne keverd össze a dolgokat egy erős gyógynövénnyel, mielőtt még meglátnád, hogy a petefészkeid mire képesek.

2. Ne szedd termékenységi kezelés esetén

Ha a barátcserjét peteérést serkentő gyógyszerekkel kombinálod, túlstimulálódhat az ovárium, és ezt semmiképpen nem szeretnénk.

3. Ne szedd túl hosszú ideig

A barátcserje a leghatékonyabb a használat első három-hat hónapja alatt. Ezt követően az agyalapi mirigyre gyakorolt hatása csökkenni kezd. A barátcserjét valószínűleg hat hónapnál hosszabb ideig is biztonságosan szedheted, de ennyi ideig nem lesz rá szükség. 

Ha a barátcserje a megfelelő kezelés számodra, akkor az első három-négy hónapon belül hatni fog. Ezután abbahagyhatod, és továbbra is fennmarad majd az egészséges ovuláció és ciklus egészséges étrenddel, életmóddal és esetleg táplálékkiegészítőkkel. Egy-két hónap szünet után visszatérhetsz a gyógynövényhez, ha jobban érezted magad tőle.

4. Nem való 18 éven aluliaknak

Ez azért van, mert az agyalapi mirigy-petefészek kommunikációjuk még fejlődésben van, és ezt nem szeretnénk megzavarni.

Gyakran Ismételt Kérdések a témában:

Hogyan fejti ki hatását a barátcserje?

A barátcserje elősegíti az ovulációt úgy, hogy fokozza a dopaminszintet, és ennek köszönhetően csökkenti a prolaktin nevű hormont. Ez a hormon ovulációt gátló hatású. Segít ezenkívül enyhíteni a magas prolaktinszint tüneteit. Ez a gyógynövény ópiátszerű összetevőket is tartalmaz, amelyek megnyugtatják az idegrendszert és enyhítik a menstruáció előtti szorongást és az alvási zavarokat.

Mire jó a barátcserje?

A barátcserje hatékony segítséget nyújthat PMS esetén, mellérzékenység és fájdalom esetén és szabálytalan menstruáció esetén. Ajánlott reggelente szedni, a follikuláris fázisban, mivel ovulációt elősegítő hatású. Fontos azonban, hogy minden hónapban 5 napos szüneteket tartsunk a szedésében. 

Mire nem jó a barátcserje? 

Nem ajánlott a fogamzásgátló tabletta abbahagyása után túl hamar, illetve termékenységi kezelés esetén sem javasolt barátcserjét szedni. A túl hosszú ideig történő szedése szintén nem ajánlatos, hiszen ez a gyógynövény az első 3-6 hónapban a leghatásosabb. 18 éven aluliak szintén kerüljék a szedését, mert esetükben az agyalapi mirigy-petefészek kommunikációja még fejlődésben van. 

Image 1 for category PCOSImage 1 for category PMS

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz

PCOS Program
- A természetes recept

9 lépés a hormonegyensúly, az egészséges anyagcsere és a termékenység felé

Ismét megnyitottuk 05.16-ig!

A helyek száma korlátozott - biztosítsd a tiédet még ma!