Mi az ovuláció?

Mi az ovuláció? - Funkcionális Orvoslás

Tartalomjegyzék

Tudtad, hogy a menstruációs ciklusod legfontosabb pontja nem a  vérzésed? A női ciklus központi eseménye a rendkívül alulértékelt ovuláció, azaz a peteérés vagy tüszőrepedés. Miért alulértékelt? Nos, azért mert az ovuláció sokkal több, mint a teherbeesés elengedhetetlen kelléke – a női egészség és az általános egészség alapvető folyamatai is ezer szállal kapcsolódnak az ovuláció folyamatához. 

Mégis elképesztően keveset tudunk róla, és a tudásunk egy jelentős részét is átitaják a tévhitek.  Pedig ahogyan dr. Jerilynn Prior fogalmaz: “felbecsülhetetlen az az előny, amelyre a nők 35-40 évnyi ovulációs ciklussal szert tesznek. A ciklusaik lezajlása által ugyanis csökkenthetik olyan betegségek kockázatát, mint például a csontritkulás, az emlődaganat, a stroke vagy a demencia”. Lássuk tehát, mit kell tudnunk a ciklus legkiemelkedőbb eseményéről: mi az ovuláció?.

Mit jelent az ovuláció?

Az ovuláció jelentése peteérés. Azt a folyamatot nevezzük így, amely a női ciklus központi eleme, és amelynek során több lépcsőben zajló hormonális változások következtében a petefészekből kiszabadul egy (vagy több) petesejt. 

Az évszázados narratívával ellentétben ez a folyamat nem zajlik le “spontán” egy orgazmus hatására, nem történik meg bármennyiszer egy ciklusban (sőt, a vérzésed léte sem jelenti azt feltétlenül, hogy előtte ovuláltál – rengeteg nő él anovulációs ciklusokkal). Ráadásul nem zajlik titokban sem: nagyon is kézzel fogható jelei vannak, amelyeket a cikluskövetéses módszereknek hála te is megfigyelheted. Ezzel az egészséged egyik legfontosabb mutatójáról fogsz ugyanis információkat szerezni. 

Fontos tudnod emellett, hogy az ovuláció sokkal többről szól, mint a termékenységről. Női ciklus nélkül, egészen pontosan OVULÁCIÓ nélkül nem működik a hormonrendszerünk – ez az a folyamat, amelynek végbe kell mennie ahhoz, hogy bizonyos hormonokat tudj termelni. Mit is tesznek tehát a hormonok érted – a reproduktív egészség fenntartásán túl?

Az ösztrogén elengedhetetlenül szükséges az

 • Izmok tömegének megőrzéséhez és növeléséhez
 • A megfelelő inzulinérzékenység fenntartásához
 • A csonttömegvesztés megelőzéséhez, a csontok egészségének fenntartásához
 • A kardiovaszkuláris betegségek (szívinfarktus, stroke, érelmeszesedés) megelőzéséhez
 • A demencia rizikójának csökkentéséhez

A progeszteron

 • Csökkenteni a krónikus gyulladást
 • Csökkenti a szorongást
 • Megfelelő szintje véd a méhtest és az emlő daganataival szemben
 • Segít fenntartani az egészséges anyagcsere folyamatokat
 • Elengedhetetlenül fontos a pajzsmirigy és a csontok egészségének fenntartásához
 • Megfelelő szintje elősegíti a pihentető alvást
 • Hozzájárul a haj és a bőr egészségéhez

És ezek csak a legnyilvánvalóbbak. Mindez persze összhangban az igazi, de az összhang elérhető – a ciklustudatosság pedig éppen erre tanít meg téged.

Jerilynn Prior kanadai endokrinológiai professzor szerint „35–40 évnyi ovuláció nemcsak a termékenység szempontjából előnyös, hanem az osteoporosis, agyvérzés, a demencia, a szívbetegségek és a mellrák megelőzésében is segít”. Ebben az értelemben minden egyes ovuláció olyan, mint egy kiváló befektetés.

Prior professzor szerint az ovulációs ciklusok a „jó egészség teremtői”. Ezen kívül az ovuláció még „a jó egészség mutatója” is, mert amikor egészségesek vagyunk, az ovuláció probléma nélkül és rendszeresen érkezik.

Mi az ovuláció? - Funkcionális Orvoslás

Az ovuláció jelei

A cikluskövetési módszerek mindegyik az ovuláció jeleinek felismerése köré szerveződik, ezért az egészséged alapos megfigyelése miatt is nagyon jó ötlet lehet elsajátítani a neked legszimpatikusabbat. Lássuk, hogy mely jelekkel üzen a tested arról, hogy hamarosan ovulálni fogsz! 

1. Termékeny nyák

A méhnyakat olyan sejtek bélelik, melyek közvetlen hormonális befolyásolás alatt állnak. A peteérés előtti időszakban a méhnyaknyák által a hüvelybemenet körül keltett érzet megváltozik. Több, tüszőnek nevezett sejtcsoport indul fejlődésnek. A tüszők ösztrogént bocsátanak ki, amelynek hatására a méhnyakban lévő sejtek nyákot kezdenek termelni.

A nyák megjelenése a termékenység jele: táplálja és védelmezi a spermiumokat, átszállítja őket méhnyakon keresztül, és életben tartja őket a méhen belüli útjuk során. A nyákban a spermiumok 3 – 5 napig is életben maradnak, és a méhnyakban várják az ovulációt. 

A termékeny napok alatt a hüvelybemenetnél különböző érzetek váltják egymást. A fejlődés menete általában a száraztól a ragacsoson át nedves, végül síkos érzetig tart. A nyák látványa is napról napra különböző lehet. A változó mintázat síkos érzéssel végződik, miközben előfordul, hogy nyák nem is látható.

Ezt egy egyértelmű változás követi: a síkos érzés hirtelen megszűnik.

A síkos érzet utolsó napja a termékenység Csúcsnapja az adott ciklusban.

A Billings ovulációs módszer ennek az egy markernek a megfigyelése által ad számodra elképesztően sok információt a hormonrendszered működéséről. 

2. A testhő változásai

A peteérés ”tünete” lehet a testhő változása. A tested hőmérséklete ovuláció előtt jellemzően picit leesik, majd az ovulációt követően megemelkedik. Nem kell nagy változásokra gondolni, lehet, hogy csak 0.4 fokot emelkedik majd a hőd peteérés után az azt megelőző időszakhoz képest, ahogyan az is lehetséges, hogy akár egy teljes fokkal is fentebb kúszik majd a hőmérő. 

Ennek a követéséhez minden reggel ugyanabban az időpontban fel kell jegyezned a testhődet – még mielőtt bármit is csinálnál, közvetlenül ébredés után. Számtalan app létezik ennek az infónak a tárolására, de akár egy papír és egy ceruza is megteszi, amivel egy diagramon könnyedén jelölheted az értékeket (az app talán az egyszerűbb út, egyes hőmérők már közvetlenül az alkalmazásnak is képesek egyébként továbbítani az információt).

A szimptotermális módszerek (mint amilyen például a Sensiplan) a nyákérzet megfigyelését a testhő mérésével egészítik ki a termékeny ablak idejének meghatározásához.

3. A méhszáj változásai

A peteérés jelei között tartjuk számon a méhszáj változását is. Az ovuláció környékén a méhszájad puhább, nyitottabb, mint máskor. Hogy ezt meg tudd ítélni, némi gyakorlásra lehet szükséged, hogy legyen összehasonlítási alapod.

4. Egyéb tünetek

 • Duzzadtság, lágyság a szeméremtestnél. 
 • Középidei fájdalom, feszülés (Mittelschmerz), de ez csak másodlagos tünet, mert nem mindenkinél és nem minden ciklusban jelentkezik. 
 • A libidó általában a peteérés környékén extra sebességre kapcsol, és sokkal jobban kívánhatod a szexet ezekben a napokban, mint máskor. 
 • Olykor együtt járhat a mellek duzzadtságával és érzékenységével is, egyesek pedig akár egy kis vérzést is tapasztalhatnak az ovuláció idején, amit a magas ösztrogénszint okoz.

Mi az ovuláció? - Funkcionális Orvoslás

Mikor van peteérésem?

Ezt mindannyian tudjuk, a 14. napon, nem? Nem. 

Illetve gyakran. Olykor. Másoknak abszolút nem akkor. De akkor mikor? Az ovuláció időpontját nem lehet kikövetkeztetni a ciklus napjainak számából. Az ultrahangos cikluskövetéstől eltekintve a cikluskövetési módszerek (Billings, FEMM, Sensiplan) adnak ehhez legjobban támpontot, de egészen konkrét időpontot ezek sem fognak biztosítani. 

Arra képesek, hogy a termékenységi ablakod nyílását és bezárulását meghatározd a követett ovulációs tünetek által. A peteérés maga ugyanis valóban néhány órányi folyamat, ettől azonban sokkal hosszabb ideig (jellemzően 5-6 napig) vagyunk termékenyek.

A menstruációs ciklus megértése

És hogy hova vezet, ha nem vagy képben mikor van ovulációd? Tévútra. Két nyomós okunk is van rá, hogy mindig, minden körülmények között igyekezz tisztában lenni a peteérésed időpontjával. 

 • A leggyakoribb tévedések ennek kapcsán (is) nyilvánvalóan a termékenységi ablakhoz kötődnek: ha elhisszük ezt a tévhitet, könnyen gondolhatjuk azt, hogy kizárólag a ciklusunk 14. napján lehetünk terhesek. SOHA ne igazítsatok semmilyen termékenységgel kapcsolatos döntést a ciklus napjainak számához, és soha nem támaszkodjatok olyan alkalmazásokra, amelyek ezt teszik!
 • 21. napon végzett progeszteron szint méréshez. A progeszteron szintjének mérése kulcsfontosságú vizsgálat számtalan hormonális egyensúly zavar, valamint a meddőségi kezelések tekintetében is: súlyos döntések születnek az eredménye alapján. Ezt a vizsgálatot az ovulációt követő 7. napon érdemes elvégezni – ezért a legtöbb nőnek a 21. ciklusnapra időzítik. Ami rendben van, ha a 14. napon ovulált, de nagyon nincsen rendben akkor, ha a 20. napon. 

Mi az ovuláció? - Funkcionális Orvoslás

Mi zajlik a testemben az ovuláció alatt? 

Lássuk tehát a peteérés teljes folyamatát. Ennek a megismerése önmagában elegendő arra, hogy felszámoljuk a női termékenységgel kapcsolatos egyik leggyakoribb tévhitet – a spontán ovuláció mítoszát. Hogy miért? Nézzük lépésről lépésre, mi zajlik a ciklusodban, amikor ovulálsz.  

 1. A ciklus kezdetén a hipotalamusz jelez az agyalapi mirigynek, amely elkezdi termelni az FSH-t (Follikulus Stimuláló Hormon).
 2. Az FSH eléri az érzékenyebb tüszők megéréséhez szükséges küszöbértéket.
 3. Ezek a tüszők gyors növekedésnek indulnak a petefészekben és közben ösztradiol hormont  termelnek.
 4. Az FSH átlépi a közepes szintet, ami ahhoz szükséges, hogy a több növekedésnek indult tüsző közül kiválasztódjon a domináns tüsző.
 5. Közben az emelkedő ösztrogénszint hatására a méhnyak nyáktermeléssel válaszol.
 6. A domináns tüsző által termelt ösztradiol emelkedő szintje leszorítja az FSH-t, így a kisebb tüszők FSH támogatottsága megvonódik.
 7. A magas ösztrogénszint hatására (a hipotalamusz GnRH hormonjának közreműködésével) az agyalapi mirigy nagy dózisú LH-t bocsát ki (Luteinizáló Hormon), melynek hatására beindul az ovulációs mechanizmus.
 8. Az OVULÁCIÓ, azaz a tüsző megrepedése az LH szintjének megemelkedése után 36, annak tetőzése után 17 órával következik be (LH csúcs). 
 9. A megrepedt tüsző sárgatestté alakul és ösztradiolt illetve progeszteront termel.
 10. A progeszteron emelkedő szintje megakadályozza azt, hogy a luteinizáló hormon újra emelkedni kezdjen. Más szavakkal: elnyomja az LH termelést, és ennek a hormonnak a szintje alacsonyan is marad a következő menstruációig. 
 11. Ahogyan a progeszteron szinted csökkeni kezd – közeledve a ciklusod végéhez, az FSH szint újra növekedni kezd, és a folyamat megismétli önmagát. 

Jól látható, hogy az ovuláció egy sor gondosan kidolgozott, szigorúan egymásra épülő lépés eredménye, az endokrin rendszer csodásan vezérelt összjátéka nyomán történik meg. Meglehetősen valószínűtlen, hogy ez a tánc, amelyhez 3-4 hét minden napja, órája és perce kell, lezajlik másodpercek alatt egy orgazmus következtében… Ahogyan láthatod, az ovulációt követően a tested egészen mással lesz elfoglalva, a hormonális közeg, amelyet a peteérés teremt, nem alkalmas arra, hogy újrainduljon a folyamat.

Minden ciklusban tehát EGY ovulációs mechanizmus történik, viszont nem szükségszerűen egy petesejt szabadul ki, hanem 24 órán belül lehet több is-így fogannak a kétpetéjű ikrek.

Mi az ovuláció? - Funkcionális Orvoslás

Mi történik az ovuláció után?

Amikor a peteérés bekövetkezett, a spermiumoknak mindössze 24 órájuk van arra, hogy megtermékenyítsék a petesejtet. Ha a testhőd megemelkedett, és magasan is maradt, a termékenységedre utaló többi jel pedig – mint pl. tojásfehérje szerű nyák, stb. – eltűnik, az adott ciklusban már nem vagy termékeny. 

(A testhő változásainak mérését csak a tüneti-hőmérőzéses módszer kívánja meg, a méhnyaknyák alapú módszerek (Billings, Creighton, FEMM) kizárólag a méhnyaknyák változásaira alapozva állapítják meg a termékeny időszak kezdetét és végét.)

Ha éppen nem vágysz gyermekre, könnyen érezheted úgy, hogy az ovuláció nem több, mint felesleges nyűg, ami hónapról hónapra elveszi tőled a felhőtlen szex örömét. Mindez azonban jóval több ettől: az ovuláció a női hormonrendszer működésének központi mozgatórugója, normális lefolyásához ezer szállal kapcsolódik a teljes testünk egészsége. 

A ciklusszinkron életmód elsajátítása által ezt a folyamatot leszel képes finomhangolni – ezáltal életed legjobb formáját és a valaha tapasztalt legteljesebb egészséget érheted el. Ciklusszinkron Programunk ezen az úton hivatott segíteni téged – iratkozz fel, hogy a következő csoportból semmiképpen ne maradj ki! 

Gyakori kérdések

Mi az az ovuláció?

Az ovuláció szó jelentése peteérés, azt a folyamatot nevezzük így, amely a női ciklus központi eleme, és amelynek során több lépcsőben zajló hormonális változások következtében a petefészekből kiszabadul egy petesejt.

Milyen jelei vannak az ovulációnak?

Az ovulációra számtalan jel utal, a legfontosabbak a méhnyaknyák, a testhő, a méhszáj változásai. Emellett sokan tapasztalnak enyhébb fájdalmat, esetleg pecsételő vérzést is a peteérés idején. 

Mikor van ovuláció?

Az ovuláció ideje egyénről egyénre változik, de általánosságban azt mondhatjuk, hogy a menstruációt megelőző 10-14. nap között történik meg. A nagyon jelentős egyéni eltérések miatt erre a kérdésre a cikluskövetési módszerek használata adhat neked választ. 

Mennyi ideig tart az ovuláció?

Az ovuláció 24 óra alatt zajlik le, a termékeny ablak azonban jellemzően 4-6 napig tart (azaz a peteérés előtt és után is termékeny vagy egy ideig, hiszen az ovuláció által biztosított hormonális környezetben a spermiumok napokig megőrzik megtermékenyítő képességüket). 

Miért fáj a peteérés?

Bizonyos esetekben a peteérés járhat némi fájdalommal, esetleg vérzéssel, puffadással, alhasi teltségérzéssel. Ha ezek a tünetek nagyon erősek vagy elhúzódóak, mindenképpen érdemes konzultálnod az orvosoddal, hogy kizárjátok a komolyabb hormonzavarok és betegségek jelenlétét. 

Lehet egy ciklus alatt több ovuláció is?

Röviden: nem . Az ovuláció egy sor gondosan kidolgozott, szigorúan egymásra épülő lépés eredménye, az endokrin rendszer csodásan vezérelt összjátéka nyomán történik meg. Meglehetősen valószínűtlen, hogy ez a komplex folyamat, amelyhez 3-4 hét minden napja, órája és perce kell, lezajlik másodpercek alatt mondjuk egy orgazmus következtében… Emellett az ovulációt követően a női hormonrendszer egészen más folyamatokkal van elfoglalva, a hormonális közeg, amelyet a peteérés teremt, nem alkalmas arra, hogy abban újrainduljon a folyamat.

Minden ciklusban van ovuláció?

Nem, rengeteg nő tapasztal az élete során több-kevesebb alkalommal anovulációs ciklusokat. Ezeket kísérheti (tulajdonképpen megvonásos vérzés), de el is maradhat ilyen esetben a menstruáció. Hogy ovulálsz-e az adott ciklusban, arról orvos bevonása nélkül csak a cikluskövetési módszerek tudnak téged tájékoztatni

Mikor érdemes ovulációs tesztet csinálni?

Az ovulációs tesztek használatát érdemes a menstruációt követő 10. naptól elkezdeni. Az LH tesztektől azonban sokkal nagyobb segítségedre lesz, ha elsajátítod valamelyik cikluskövetési módszert – így jóval több információra tehetsz szert a ciklusoddal és a termékenységeddel kapcsolatban, mintha csak a teszteket használnád. 

Image 1 for category Ovuláció

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz

PCOS Program
- A természetes recept

9 lépés a hormonegyensúly, az egészséges anyagcsere és a termékenység felé

Ismét megnyitottuk 05.16-ig!

A helyek száma korlátozott - biztosítsd a tiédet még ma!