Leggyakoribb kérdések a PCOS-ban

Tartalomjegyzék

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) olyan egészségügyi probléma, amely 10-ből 1 szülőképes korú nőt érint. A PCOS-ben szenvedő nőknél hormonális egyensúlyhiány és anyagcsere-problémák jelentkeznek, amelyek kihatással lehetnek általános egészségi állapotukra és megjelenésükre. A PCOS a meddőség gyakori és kezelhető oka is.

Mi az a policisztás ovárium szindróma (PCOS)?

A policisztás ovárium szindróma (PCOS), más néven policisztás petefészek szindróma, egy gyakori egészségügyi probléma, amelyet a reproduktív hormonok egyensúlyának hiánya okoz. A hormonális egyensúlyhiány problémákat okoz a petefészkekben. A petefészkekben érnek a follikulusok, bennük tallálható a petesejt. Minden hónapban az egészséges ciklus részeként egy follikulus megérik, és az ovulációkor kiszabadul egy petesejt. PCOS esetén előfordulhat, hogy a petesejt nem úgy fejlődik ki, ahogyan kellene, vagy nem úgy szabadul fel az ovuláció során, ahogyan kellene.

A PCOS kihagyott vagy rendszertelen menstruációt okozhat. A rendszertelen menstruáció a következőkhöz vezethet:

 1. Meddőséghez (teherbe esés képtelensége). Valójában a PCOS az egyik leggyakoribb oka a nők meddőségének.
 2. Ciszták (kis folyadékkal teli zsákok) kialakulása a petefészkekben.

Kinek lehet PCOS-ja?

A 15 és 44 év közötti nők, vagyis a reproduktív korú nők – 5-10%-a szenved PCOS-ben. A legtöbb nőnél a 20-as és 30-as éveiben derül ki, hogy PCOS-ben szenved, amikor teherbeesési problémái vannak, és felkeresi orvosát. A PCOS azonban a serdülőkor után bármely életkorban előfordulhat.

A PCOS kockázata minden etnikumhoz tartozó nőnél fennáll. A PCOS kockázata nagyobb lehet, ha túlsúlyos vagy, vagy ha édesanyád, nővéred vagy nagynénéd PCOS-ben szenved.

Melyek a PCOS tünetei?

A PCOS néhány tünete a következő:

 • Szabálytalan menstruációs ciklus. A PCOS-ben szenvedő nőknél előfordulhat, hogy kimarad a menstruáció, vagy kevesebb menstruációjuk van (nyolcnál kevesebb egy évben). Vagy a menstruációjuk 21 naponként vagy gyakrabban jelentkezik. Néhány PCOS-ben szenvedő nőnél megszűnik a menstruáció.
 • Túl sok szőr az arcon, az állon vagy olyan testrészeken, ahol a férfiaknak általában szőrös a testük. Ezt „hirsutizmusnak” nevezik. A hirsutizmus a PCOS-ben szenvedő nők akár 70%-át is érinti.
 • Pattanások az arcon, a mellkason és a hát felső részén.
 • Vékonyodó haj vagy hajhullás; férfias kopaszodás.
 • Súlygyarapodás vagy fogyási nehézségek
 • A bőr pigmentálódása, különösen a nyaki ráncok mentén, az ágyékban és a mellek alatt.
 • Bőrfüggelékek, amelyek kis felesleges bőrlebenyek a hónaljban vagy a nyak területén.

Mi okozza a PCOS-t?

A PCOS pontos oka nem ismert. A legtöbb szakértő szerint több tényező, köztük a genetika is szerepet játszik:

 • Magas androgénszint. Az androgéneket néha „férfi hormonoknak” nevezik, bár minden nő termel kis mennyiségű androgént. Az androgének szabályozzák a férfi jellegzetességek, például a férfias típusú kopaszodás kialakulását. A PCOS-ben szenvedő nőknek a normálisnál több androgénjük van. A nőknél a normálisnál magasabb androgénszint megakadályozhatja az ovulációt, és extra szőrnövekedést és pattanásokat okozhat, amik a PCOS gyakori jelei.
 • Magas inzulinszint. Az inzulin egy olyan hormon, amely szabályozza, hogy az elfogyasztott táplálék hogyan alakul át energiává. Az inzulinrezisztencia az, amikor a szervezet sejtjei nem reagálnak normálisan az inzulinra. Ennek eredményeképpen az inzulin vérszintje a normálisnál magasabb lesz. Sok PCOS-ben szenvedő nőnek van inzulinrezisztenciája, különösen azoknak, akik túlsúlyosak vagy elhízottak, egészségtelenül táplálkoznak, nem mozognak eleget, és a családban előfordult már cukorbetegség (általában 2-es típusú cukorbetegség). Idővel az inzulinrezisztencia 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.

Akkor is teherbe eshetek, ha PCOS-em van?

Igen. Az, hogy PCOS-ed van, nem jelenti azt, hogy nem eshetsz teherbe. A PCOS a nők meddőségének egyik leggyakoribb, de kezelhető oka. A PCOS-ben szenvedő nőknél a hormonális egyensúlyhiány megzavarja a petefészkekben a follikulusok növekedését és az ovulációt. Ha nincs ovuláció, nem lehet teherbe esni.

Kezelőorvosoddal beszéld meg, hogyan segítheted az ovulációt, és növelheted így a teherbeesés esélyét. Segítségedre lehet a cikluskövetés ebben! 

A PCOS más egészségügyi problémákkal is összefügg?

Igen, tanulmányok összefüggést találtak a PCOS és más egészségügyi problémák között, többek között:

 • Cukorbetegség. A PCOS-ben szenvedő nők több mint felénél 40 éves kora előtt cukorbetegség vagy prediabétesz (glükóz intolerancia) alakul ki. 
 • Magas vérnyomás. A PCOS-ben szenvedő nőknél nagyobb a magas vérnyomás kockázata, mint az azonos korú, PCOS nélküli nőknél. A magas vérnyomás a szívbetegségek és a stroke egyik vezető oka. 
 • Egészségtelen koleszterinszint. A PCOS-ben szenvedő nőknél gyakran magasabb az LDL (rossz) koleszterin és alacsony a HDL (jó) koleszterin szintje. A magas koleszterinszint növeli a szívbetegség és a stroke kockázatát.
 • Alvási apnoe. Ilyenkor a légzés pillanatnyi és ismétlődő leállása megszakítja az alvást. Sok PCOS-ben szenvedő nő túlsúlyos vagy elhízott, ami alvási apnoét okozhat. Az alvási apnoe növeli a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát.
 • Depresszió és szorongás. A PCOS-ben szenvedő nők körében gyakori a depresszió és a szorongás.
 • Endometrium tumor. Az ovulációs problémák, az elhízás, az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség (mind gyakoriak a PCOS-ben szenvedő nőknél) növelik a méhnyálkahártya (endometrium) tumoros megbetegedésének kockázatát.

Megszűnnek a PCOS-tüneteim a menopauzában?

Igen és nem. A PCOS a szervezet számos rendszerét érinti. Sok PCOS-ben szenvedő nő úgy találja, hogy menstruációs ciklusa szabályosabbá válik, ahogy közeledik a menopauza. A PCOS hátterében álló hormonális egyensúlyhiány azonban nem változik a korral, így továbbra is fennállhatnak a PCOS tünetei.

Emellett a PCOS-val kapcsolatos egészségügyi problémák, például a cukorbetegség, a stroke és a szívroham kockázata is nő a korral. Ezek a kockázatok magasabbak lehetnek a PCOS-ben szenvedő nőknél, mint a PCOS-ben nem szenvedőkben.

Hogyan diagnosztizálják a PCOS-t?

Nincs egyetlen teszt a PCOS diagnosztizálására. A PCOS klinikai diagnózis. Ez azt jelenti, hogy elsősorban a klasszikus tünetek egy részének – vagy mindegyikének – megléte alapján diagnosztizálják, illetve akkor, ha már más betegségeket kizártak.

Az endokrinológus vagy a nőgyógyász a diagnózist az alábbi kritériumok alapján állítja fel hasi ultrahang és vérvizsgálat segítségével, illetve a tünetek ismeretében: 

 • Anovuláció (nincs peteérés, vagy nem történik tüszőrepedés és a petesejt nem tudja elhagyni a tüszőt), illetve megnyúlt a ciklus (35 napos, vagy hosszabb).
 • Hormonszintek – LH/FSH arány, keringő – szabad tesztoszteron, és terheléses vércukor vizsgálat, valamint az androgének túlzott termelődésének tünetei – szőrnövekedés az arcon (hirsutismus), akne, hajhullás.
 • Policisztás petefészkek a hasi ultrahangon.

Serdülőknél a menarche kezdete után melyik időpontban jelzik a szabálytalan ciklusok a menstruációs zavarok fennállását?

A peteérési zavar a PCOS egyik legfontosabb diagnosztikai jellemzője, a szabálytalan menstruációs ciklusok pedig a peteérési zavarokat tükrözik, ahogyan azt a rotterdami kritériumok is tükrözik. Ovulációs diszfunkció előfordulhat szabályos ciklusok mellett is. Ha az anovulációt meg kell erősíteni, a hormonvizsgálat akkor releváns, ha klinikailag PCOS gyanúja áll fenn, és a ciklusok szabályosak.

A rendszertelen ciklusok és az ovulációs zavarok a pubertás és a menopauza átmenetének normális részei lehetnek, és a rendellenesség meghatározása ezekben az életszakaszokban továbbra is kihívást jelent. Valójában a legnagyobb ellentmondás e diagnosztikai kritériumok tekintetében a pubertáskori átmenet során tapasztalható. A hipotalamusz, hipofízis-petefészek tengely élettani érése évek alatt megy végbe, és a serdülők ovulációja és ciklusai nem egyeznek meg a reproduktív korú nőkével. Nem világos, hogy a szabálytalan ciklusok mikor tükrözik a reproduktív érettséget, és mikor utalhatnak PCOS-re, ami kihívást jelent a pontos diagnózis felállításában, és a túldiagnosztizálással kapcsolatos aggodalmakkal járhat. Hasonlóképpen, a nők nemzetközileg aluldiagnosztizálásról és késedelmes diagnózisról, a diagnózis felállításával kapcsolatos elégedetlenségről, az ezzel kapcsolatos szorongásról és az oktatás, a szövődmények megelőzése és a tünetek kezelése lehetőségeinek korlátozottságáról számolnak be. A fiatal nők a vizsgálat és a diagnózis előtt már elkezdhetik a kombinált orális fogamzásgátló tablettát (COCP) szedését is, ami potenciálisan késleltetheti a diagnózist.

Szabálytalan menstruációs ciklusok a következők:

● normális a menarche utáni első évben a pubertás átmenet részeként

● > 1 és < 3 évvel a menarche után: < 21 vagy > 45 nap

● > 3 évvel a menarche után a perimenopauzáig: < 21 vagy > 35 nap, vagy < 8 ciklus évente.

● > 1 évvel a menarche után > 90 nap bármelyik ciklusban

● Elsődleges amenorrea 15 éves korig vagy > 3 évvel a menstruáció után (mellfejlődés)

Szabálytalan menstruációs ciklusok esetén a PCOS diagnózisát kell mérlegelni és az irányelvek szerint értékelni.

Szabálytalan menstruációs ciklusú serdülőknél a PCOS értékelésének és diagnózisának értékét és optimális időzítését meg kell beszélni a pácienssel, figyelembe véve az ebben az életszakaszban jelentkező diagnosztikai kihívásokat, valamint a pszichoszociális és kulturális tényezőket.

Azoknál a serdülőknél, akiknél a PCOS jellemzői vannak, de nem felelnek meg a diagnosztikai kritériumoknak, „fokozott kockázatot” lehet figyelembe venni, és a teljes reproduktív érettségkor vagy azt megelőzően, 8 évvel a menarche után újraértékelés javasolt. Ez magában foglalja azokat, akiknél a PCOS jellemzői a kombinált orális fogamzásgátló tabletta (COCP) szedésének megkezdése előtt jelentkeztek, azokat, akiknél a jellemzői továbbra is fennállnak, és azokat, akiknél

a serdülőkorban jelentős súlygyarapodással rendelkezők.

Rendszeres ciklusok mellett is előfordulhat ovulációs zavar, és ha az anovulációt meg kell erősíteni, a szérum progeszteron szintje mérhető.

Hogyan kezelik a PCOS-t?

A PCOS-t nem lehet gyógyítani, de a PCOS tüneteit kezelni lehet. Te és a kezelőorvosod együtt dolgoztok ki egy kezelési tervet attól függően, hogy milyen tüneteid vannak, jelenleg milyen állapotban vagy, szeretnél-e gyermeket, és annak érdekében, hogy a hosszú távú egészségügyi problémák kockázatát, például a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát csökkentsétek. Legtöbbször a kezelések kombinációjára lesz szükség:

 • Életmód terápiák 
 • Gyógyszerek

Milyen típusú gyógyszerek kezelik a PCOS-t?

A PCOS-t és annak tüneteit kezelő gyógyszerek közé tartoznak a következők:

 • Hormonális fogamzásgátlás, beleértve a tablettát, a hüvelygyűrűt és a hormonális méhen belüli eszközt (IUD). Azoknál a nőknél, akik nem akarnak teherbe esni, a hormonális fogamzásgátlás:
  • Rendszeresebbé teheti a menstruációs ciklust
  • Csökkentheti a endometrium rák kockázatát
  • Segíthet a pattanások javításában és az arc és a test extra szőrzetének csökkentésében (Kérdezze meg kezelőorvosát az ösztrogént és progeszteront is tartalmazó fogamzásgátlóról).
  • Ugyanakkor mindig gondoljuk végig a mellékhatásokat is, illetve azt a tényt, hogy a fogamzásgátlók ronthatják az inzulinrezisztenciát, és semmiképpen nem orvosolják a probléma gyökerét!
 • Androgénellenes gyógyszerek. Ezek a gyógyszerek blokkolják az androgének hatását, és segíthetnek csökkenteni a hajhullást, az arc- és testszőrzet növekedését és a pattanásokat. Szintén mérlegelést igénylő szerek! 
 • Metformin. A metformint gyakran használják a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére, és segíthet néhány PCOS-tüneteket mutató nőnek. A metformin javítja az inzulin vércukorszint-csökkentő képességét, és csökkentheti mind az inzulin-, mind az androgénszintet. Néhány hónapos használat után a metformin segíthet a peteérés újraindításában, de általában kevés hatással van a pattanásokra és az arc vagy a test extra szőrzetére. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a metforminnak más pozitív hatásai is lehetnek, beleértve a testtömeg csökkentését és a koleszterinszint javítását. De ebben az esetben is érdemes mérlegelni a mellékhatásokat!

Hogyan befolyásolja a PCOS a terhességet?

A PCOS a terhesség során problémákat okozhat Neked és a babának. A PCOS-ben szenvedő nőknél nagyobb arányban fordul elő:

 1. Vetélés
 2. Terhességi cukorbetegség
 3. Preeclampsia
 4. Császármetszés
 5. Az gyermeked esetében nagyobb a kockázata annak is, hogy nagy súlyú lesz (makroszómia).

Hogyan előzhetem meg a PCOS okozta problémákat a terhesség alatt?

Csökkentheted a terhesség alatti problémák kockázatát az alábbiakkal:

 • Egészséges testsúly elérésével, mielőtt teherbe esel. 
 • Egészséges vércukorszint elérése a teherbeesés előtt. Ezt az egészséges táplálkozási szokások, a rendszeres testmozgás, a fogyás és az olyan kiegészítők, mint az inozitol kombinációjával érheted el.
 • Folsav szedése. Beszélj orvosoddal arról, hogy mennyi folsavra van szükséged, illetve figyelt, hogy a B9 (folsav) leghatásosabb, aktív és természetes formáját a metil-folátot tartalmazó kiegészítőt válassz.

Mi a legújabb kutatás a PCOS-val kapcsolatban?

A kutatók továbbra is keresik a PCOS kezelésének új módjait. Néhány jelenlegi tanulmány a következőkre összpontosít:

 • Genetika és PCOS
 • Környezeti expozíció és a PCOS kockázata
 • Etnikai és faji különbségek a PCOS tüneteiben
 • Gyógyszerek és étrend-kiegészítők az ovuláció javítására
 • Elhízás és annak kapcsolata a PCOS-val
 • A PCOS-ben szenvedő nők gyermekeinek egészségügyi kockázatai

Milyen lépések javasoltak a PCOS természetes kezelésében? – Azaz a gyökér okok kezelése 9 lépésben

1. lépés Gyulladás

Minden PCOS-ben szenvedő nőnek foglalkoznia kell a gyulladással, mivel a jelenlegi kutatások szerint ez a PCOS fő kiváltó tényezője. A valódi autoimmun betegségben vagy más gyulladásos állapotokban, például 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nőknek, illetve a magasabb testtömegindexel rendelkezők, valamint a jellemzően hasra és törzsre hízó hölgyeknek pedig különösen fontos a gyulladással foglalkozni.

2. lépés Inzulinrezisztencia

A legtöbb PCOS-ben szenvedő nőnek foglalkoznia kell ezzel a tényezővel is, de azoknak a nőknek, akiknek a derékkörfogata meghaladja a 90 centimétert, vagy túlsúllyal küzdenek mindenképpen nagy hangsúlyt kell fektetniük a háttérben megbúvó IR-ra. 

Néhány PCOS-ben szenvedő nőnek, különösen azoknak, akik nagyon soványak, előfordul, hogy hiányzik az IR, így náluk a szigorú diéta követése nem fog olyan eredményeket hozni, mint a jelentős inzulinrezisztenciával rendelkező nőknél. Ebben az esetben nagyobb hangsúlyt kell fektetni a hormonális és gyulladásos gyökérokokra.

3. lépés Mellékvese, stressz és hangulat

A legtöbb PCOS-ben szenvedő nőnél, a mellékvesék valamilyen mértékben érintettek lesznek. Ez különösen igaz azokra a nőkre, akiknek mellékvesekéreg- és androgén túltengéses PCOS-ük van. A petefészekhez hasonlóan a vesék tetején elhelyezkedő mellékvesék is képesek androgén hormonokat termelni. Sok sovány, PCOS-ben szenvedő nőnél a mellékvese androgén túltengés jelen van, mivel a mellékvese androgének bizonyos fokú védelmet nyújtanak az anyagcsere lassúsága ellen, ami gyakran megfigyelhető a PCOS-ben.

4. lépés Androgén Túltengés

Az androgén felesleg a PCOS egyik központi tényezője. A petefészkünkben lévő magas androgénszint megzavarja az ovulációt, a bőrünkben lévő túl sok androgén pedig nem kívánt szőrnövekedést, hajhullást és aknékat okoz. Azoknál a nőknél, akiknek nincs számottevő androgénes tünetük/ emelkedett androgének a laborban, az androgén felesleg általában még akkor is jelen van kis mennyiségben a petefészkek szövetében, és szépen csökkenthető az inzulinrezisztencia, az agyalapi mirigy-petefészek szabályozás és a gyulladás kezelésével.

5. lépés Hormonális egyensúlyhiány

Bár az androgén túlsúly az egyik fő hormonális probléma, amit PCOS esetén látnunk, gyakran előfordul más hormonok, például az ösztrogén és a progeszteron, valamint az LH és az FSH hormonok diszregulációja is. Nem minden PCOS-ben szenvedő nőnek van problémája az ovulációval, bár a legtöbbjüknek sajnos van. A petefészek hormonjai (ösztrogén és progeszteron), valamint az agyalapi mirigy hormonjai (LH és FSH) közötti jó egyensúly és pozitív visszacsatolás a kulcsa annak, hogy jól érezzük magunkat, megelőzzük a hangulati zavarokat és rendszeres menstruációs ciklusaink legyenek.

6. lépés Pajzsmirigy

A pajzsmirigybetegség, például az autoimmun pajzsmirigygyulladás gyakoribb a PCOS-ben szenvedő nőknél. Mivel az alulműködő pajzsmirigy rontja az inzulinrezisztenciát, és az inzulinrezisztencia negatívan befolyásolja a pajzsmirigy működését, ezt nagyon fontos kezelni minden PCOS-ben szenvedő nőnél. Tanulmányok még azt is megállapították, hogy a pajzsmirigy működésének lehetnek speciális, PCOS-specifikus tartományai, amelyek eltérnek a megszokottól, ezért érdemes tájékozódni erről, mielőtt elvégezteted a vérvizsgálatot.

7. lépés Környezet

A környezetnek nagy hatása van a nők egészségére is. Kiderült, hogy a környezet hatásai generációkon keresztül fennmaradnak, és hormonális problémákat okoznak, melyeket továbbadunk gyermekeinknek és unokáinknak. Számos olyan méreganyag létezik, amely befolyásolja a PCOS megjelenését és súlyosságát, beleértve a műanyagokban található méreganyagokat, mint a BPA, a dioxinokat és a peszticideket.

8. lépés Kiegyensúlyozatlan bélrendszer

Az egészségünk megőrzésében a bélrendszer épsége kulcsfontosságú, ugyanis a kiegyensúlyozatlan mikrobiomnak egyik fő következménye lehet a mikrotápanyagok felszívódási zavara. Ha ezáltal nem jutsz hozzá azon vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, amelyek szükségesek a megfelelő hormontermeléshez, elkerülhetetlen, hogy problémák lépjenek fel a szervezeted működésében.

9. lépés Diéta és táplálkozás

Magától értetődik, hogy a PCOS-ben szenvedő nők számára az egyik legfontosabb tényező az egészséges táplálkozás. A PCOS valószínűleg az a női egészségi állapot, amely a legjobban reagál az étrendi változtatásokra. Bizonyos esetekben a táplálkozás önmagában képes a legtöbb tünetet visszafordítani. Mivel a legtöbb PCOS-ben szenvedő nő legalább valamilyen fokú inzulinrezisztenciában szenved, és mindegyiküknél gyulladásos folyamatok vannak, az inzulinszintet szabályozó, gyulladáscsökkentő táplálkozási terv követése gyakran a legjobb megközelítés.

Ha szeretnéd megtanulni hogyan kerülhetsz közelebb ennek a 9 lépésnek a segítségével a hormonegyensúlyhoz, az egészséges anyagcseréhez és termékenységhez, akkor tarts velünk a PCOS Programban!

Image 1 for category PCOS

 

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz

PCOS Program
- A természetes recept

9 lépés a hormonegyensúly, az egészséges anyagcsere és a termékenység felé

Ismét megnyitottuk 05.16-ig!

A helyek száma korlátozott - biztosítsd a tiédet még ma!