Natural skin x FON – Miért fontos a clean beauty és mi köze a xenoösztrogénekhez és az endokrin diszruptorokhoz?

Natural skin, clean beauty és a xenoösztrogének – Funkcionális Orvoslás Nőknek

Tartalomjegyzék

Clean beauty? Mit jelent ez pontosan és miért fontos a kozmetikai termékek összetevőinek ismerete, illetve a törekvés a clean beauty irányba? Erről beszélgettünk a múltkor az instagramon a Natural Skin alapítójával, Grasl Veronikával. E beszélgetés kapcsán készült ez a cikk a clean beautyról, a hormonzavaró anyagokról, és arról, hogy miért is fontos, hogy mi van a neszeszerünkben és mi közük a xenoösztrogénekhez, endokrin diszruptorokhoz.

Mi is az a Clean Beauty?

A Clean Beauty alapelvek sok tekintetben összecsengenek a természetes kozmetikumok alapelveivel, vagyis azzal, hogy hatékonyan szépíts, ápolj, de ne árts! Míg a természetes és bio kozmetikumok elsősorban csak laborban nem vagy nagyon minimálisan módosított összetevőket használnak, a clean beauty esetén több szintetikus hatóanyag is felbukkanhat a termékekben. A legfontosabb szempont ezek használatával kapcsolatban azonban itt is az óvatosság. 

A clean beauty termékek hatóanyagai ugyanis teljesen biztonságosak, nem tömegtermelésből származnak, és kizárólag szigorúan ellenőrzött összetevőket tartalmaznak. A Vera által létrehozott vállalkozás elkötelezett a nők és a bolygó egészségének megőrzése mellett, így kizárólag olyan termékeket forgalmaz, amelyek egytől egyig megfelelnek a legmagasabb standardoknak, és kompromisszumok nélkül ötvözik a hatékonyságot és a biztonságot.

Szép bőr fenntartható módon

 Szép bőr fenntartható módon – Funkcionális Orvoslás Nőknek

Bőrünk egészségéhez elengedhetetlen a hormonális rendszerünk egyensúlya és az általános egészségünk is. Hiszen valójában akkor szép igazán a bőrünk – fenntartható módon – ha rendben van az egészségünk, egyensúlyban vannak a hormonjaink.

Sajnos rengeteg hormonzavaró anyaggal találkozunk életünk során, és ezek bizony intim viszonyba kerülnek a bőrünkkel is.

Nagyjából 15 féle kozmetikai terméket használnak a nők naponta. Egy japán tanulmány szerint ez nem kevesebb, mint 515 féle különböző szintetikus anyagot jelent, ami a bőrünkre kerül. Azt azonban még pontosan nem tudjuk, hogy ezeknek az anyagoknak milyen hatása van a szervezetünkre, egészségünkre, hormonháztartásunkra hosszútávon. Illetve azért sejtjük…

Sajnos sok anyag azok közül, amiket magadra kensz, teszel hormon zavaró anyagokat is tartalmazhat, más néven endokrin diszruptorokat, pl xenoösztrogéneket.

Mik azok az Endokrin diszruptorok és Xenoösztrogének?

Az endokrin diszruptorok 

Itt akkor nézzünk meg egy-két fontos fogalmat, amivel biztosan találkoztatok már. Az egyik ilyen az endokrin disztruptorok.

A hormonrendszert károsító vegyi anyagok olyan környezeti vegyszerek, amelyek befolyásolják a szervezetben található hormonok működését. Az ED-nak számos hatást tulajdonítanak. Összefüggésbe hozhatók az emlőrák kialakulásával, endometriózissal, meddőséggel, korai pubertással, elhízással, szív-érrendszeri betegségekkel, asztmával, autoimmun betegségekkel, és idegrendszeri károsodással.

Az egészséges szervezetben génszinten meghatározott az endokrin szervek (sejtek) fejlődése és működése, a receptor és a hormon kapcsolódása és ennek eredményeként a szervezet számára optimális válasz. Ezt a rendet képes megzavarni az endokrin diszruptor azáltal, hogy:

 • kapcsolódik a receptorhoz, de nem a szervezet szükséglete által kijelölt mértékben vagy időben, ezáltal atípusos választ, illetve betervezetlen reakciót vált ki;
 • kapcsolódik a receptorhoz, de nem aktiválja azt, ugyanakkor lehetetlenné teszi a fiziológiás hormon kapcsolódását, ezáltal a rendezett választ;
 • kapcsolódik a zállítü fehérjékhez a természetes hormon helyett, így megzavarja a hormonhatás útját;
 • kapcsolódik a hormonszintézis enzimjeihez, így megzavarja a fiziológiás hormon termelődését és/vagy lebontását;
 • megzavarhatja a hormonreceptorok termelődését.

Az endokrin diszruptor a fiziológiás hormonénál lényegesen kisebb dózisban is képes megzavarni az endokrin rendszer működését, ugyanakkor a fiziológiásnál lényegesen nagyobb dózisban is bekerülhet a szervezetbe. Mivel az endokrin rendszer egyes tagjai (hormonjai) a rendszeren belül is hatnak, egyetlen hormon termelődésének, illetve kötődésének hibája az egész rendszerre kihathat.

Endokrin hatásaikat kifejthetik:

 • a reproduktív rendszer működésére: ösztrogén-, illetve androgén-agonisták vagy antagonisták, szelektív ösztrogén receptor modulátorok (SERM: Selective Estrogen Receptor Modulators),
 • a pajzsmirigy működésére (antitiroid hatások– hypothyreosis),
 • a zsír- és cukoranyagcserére.

Az ösztrogén-receptorokon ható xenobiotikumokat xenoösztrogéneknek is nevezik.

A xenoösztrogének

A xenoösztrogének olyan környezeti toxinok, amelyek megtalálhatók a műanyagokban, a sminkekben, a rovarölő spray-kben, a fényvédőkben, a nem bio élelmiszerekben és stb. Ezek az endokrin diszruptorok olyan kategóriájába tartoznak, amelyek ösztrogén-szerű hatással bírnak, és hormonális problémákat okozhat a testünkben, erős vérzésektől kezdve a ciklikus emlőfájdalmakig és még sok minden másig – beleértve az endometriózis kialakulását vagy súlyosbodását is.

Minden héten egy bankkártya súlyának megfelelő mikroműanyagot eszel meg!

Csak az étrendünkből és a környezetünkből adódóan az átlagember minden egyes héten a bankkártyája súlyának megfelelő micro műanyagot fogyaszt el.

A hormonális egyensúlyhoz elengedhetetlen az endokrin diszruptorok csökkentése. Bár banálisnak tűnhet, de nagyon fontos például, hogy a műanyagot elhagyjuk, ahol csak lehet az életünkből. 

Tehát hogyan lehet csökkenteni ezen káros anyagok felszívódását és fogyasztását? Nagyon sok dolog azért az ellenőrzésünk alatt van, és bebizonyosodott, hogy apró lépések is hatalmas különbséget jelentenek az egészségünkre nézve.

A következőket teheted:

 • Kerüld azokat az ételeket, amelyek puha műanyag csomagolásban vannak,
 • ne tárold az ételeket műanyagban,
 • és semmiképpen ne mikrózd az ételeket műanyagban,
 • kerüld azokat az ételeket, amelyek peszticidekkel és herbicidekkel szennyezettek (azaz lehetőleg fogyassz bio gyümölcsöket és zöldségeket)
 • és ne használj műanyag kulacsot.

Miért fontos a clean beauty?

Becslések szerint mi nők, mielőtt kilépünk reggel az ajtón, legalább egy tucat terméket és kozmetikumot teszünk magunkra, amelyek mindegyike akár egy tucat vagy annál több kémiai összetevőt tartalmaz.

A kozmetikumok nem csak a bőrünkön hatnak. A bőrünkön keresztül felszívódnak a szervezetünkbe, a keringésbe; belélegezzük őket az illatanyagon keresztül, és még meg is esszük őket napközben akaratlanul is – például a rúzst vagy a szájfényt a szádról. A bennük lévő vegyszerek pedig korántsem ártalmatlanok.

Számos ismert toxin csekély mennyiségben is nagy hatással lehet egészségünkre, és mivel a nőknek természetesen is több zsírszövetük van, mint a férfiaknak, és testápolási termékeket és kozmetikumokat használunk tizenéves korunktól egészen a 70-es évekig, a nők ezeket szépen felhalmozzák, raktározzák. A tizenévesek és a felnőtt nők a legnagyobb felhasználói a kozmetikai ipar termékeinek, ők érintettek a legnagyobb mértékben.

Gondolj csak bele, jógázni jársz, szuper élelmiszereket eszel, növényi diétán vagy, meditálsz és tényleg nagyon tudatos vagy az életedben – de! csak reggel mielőtt kilépsz az ajtódon körülbelül 10-15 féle kozmetikumot használsz. És valószínűleg eddig bele sem néztél, hogy mit tartalmaznak ezek a termékek, és nem tudod, hogy milyen hatással lehetnek ezek a szervezetedre.

Számos tudományos kutatás igazolja már ezen anyagok női endokrin rendszerre való negatív hatását, az endokrin diszruptor anyagok egyértelműen hozzájárulnak a női reproduktív zavarokhoz. Több tudományos információ áll rendelkezésre, hogy ezen anyagok összefüggésbe hozhatók a méh és a petefészek megbetegedéseivel.

Sajnos a hazai és az európai uniós szabályozás a mai napig nem korlátozza ezen anyagok felhasználását. A kozmetikai és tisztálkodó szerek összetevőinél nincs külön előírás a hormonrendszer károsító anyagokra.

Egy 2013-as kutatás például összefüggést mutatott egyes benzofenon származékok jelenléte a szervezetben és az endometriózis előfordulása között. A benzofenon származékok előfordulhatnak például n​aptejekben és szájfényekben​, mint UV szűrők, de körömlakokkban is stabilizátorként. Sajnos több kémiai UV szűrő is kockázatot jelent az endokrin rendszerünk egészségére. 

Ezen kívül a sokat emlegetett parabének, melyeket kozmetikai tartósítószerként használnak, olyan erős ösztrogén-szerű hatással rendelkeznek, hogy a fiatal lányok nemi érését hamarabb hozhatják.

Az ideális az lenne, ha korlátoznák azon anyagok használatát, amik káros hatással lehetnek a hormonális rendszerünkre. Jelenleg azonban nagyon sok termékben, amit akár naponta használunk még lehetőségünk sincs igazán, hogy elkerüljük a kockázatos anyagokat. A neszeszerünk esetében azonban legalább megvan a lehetőségünk a választásra a címkék alapján. 

Vagyis ideális esetben egyetlen általunk használt termékben sincsen a következőkből:

Clean beauty – a hosszútávú befektetés

Kicsit több munkát és odafigyelést igényel eleinte az, hogy ha zöldre szeretnéd cserélni a kozmetikumaidat, sőt az elején valószínűleg több pénzbe is kerül majd. De higgy nekem megéri, hosszú távon az egészségedre is jótékony hatással lesz.

Egyre több gyártó igyekszik olyan termékekkel előállni, amelyek nem tartalmaznak már egészségre ártalmas vegyületeket.

Natural Skin-nél szigorú elvek szerint választják ki, hogy mely márkák, milyen termékek kerülhetnek be a kínálatba. Az első és legfontosabb szempont az összetevők, azok minősége és eredete. A clean beauty a Natural Skinnél azt jelenti, hogy olyan alapanyag nem lehet a termékekben, amely bármilyen negatív hatással lehet az egészségre, legyen az a bőrt irritáló, a hormonrendszert megzavaró vagy esetleg rákkeltő összetevő.

Igyekezz ilyen termékeket vásárolni, figyelj, hogy mit eszel meg, mit kensz magadra, és milyen tisztítószereket használsz az otthonodban. Törekedj az egyszerűségre és a természetességre.

Ha kíváncsiak vagytok, hogy Verával mit használunk a sminkes neszeszerünkben, akkor az instagram élő beszélgetés még elérhető a Natural Skin instagram oldalán.

Varga Zsuzsanna

Gyakran Ismételt Kérdések a témában:

Mi az a clean beauty?

A clean beauty termékek hatóanyagai teljesen biztonságosak, nem tömegtermelésből származnak, és kizárólag szigorúan ellenőrzött összetevőket tartalmaznak. A clean beauty kizárólag olyan termékeket forgalmaz, amelyek egytől egyig megfelelnek a legmagasabb standardoknak, és kompromisszumok nélkül ötvözik a hatékonyságot és a biztonságot.

Mik azok az endokrin diszruptorok?

A hormonrendszert károsító vegyi anyagok olyan környezeti vegyszerek, amelyek befolyásolják a szervezetben található hormonok működését. Az endokrin diszruptoroknak számos hatást tulajdonítanak. Összefüggésbe hozhatók az emlőrák kialakulásával, endometriózissal, meddőséggel, korai pubertással, elhízással, szív-érrendszeri betegségekkel, asztmával, autoimmun betegségekkel, és idegrendszeri károsodással.

Mik azok a xenoösztrogének?

A xenoösztrogének környezeti toxinok. Ezek megtalálhatók a műanyagokban, a sminkekben, a rovarölő spray-kben, a fényvédőkben, a nem bio élelmiszerekben stb. Ezek a toxinok az endokrin diszruptorok olyan kategóriájába tartoznak, amelyek ösztrogén-szerű hatással bírnak, és hormonális problémákat okozhat a testünkben. Erős vérzésektől kezdve a ciklikus emlőfájdalmakig és még sok minden másig – beleértve az endometriózis kialakulását vagy súlyosbodását is.

Image 1 for category Bőrápolás

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz

PCOS Program
- A természetes recept

9 lépés a hormonegyensúly, az egészséges anyagcsere és a termékenység felé

Ismét megnyitottuk 05.16-ig!

A helyek száma korlátozott - biztosítsd a tiédet még ma!