Ciklus szinkron bőrápolás

Tartalomjegyzék

Natural Skin X FON

A ciklusunk egyes szakaszaiban négy hormon szintje állandóan változik. Az eltérő hormonális változások minden egyes szakaszban máshogy hatnak a testedre, az agyadra. Ezért is működhet a ciklus szinkronizálás, hiszen ennek pont az a lényege, hogy megpróbálunk igazodni ezekhez a változásokhoz, és kihasználni ezt az előnyünkre.

A hormonjaid – ösztrogén, progeszteron és a tesztoszteron is hullámzik a ciklusod során. Ahogyan a tested végighalad a négy fázison, a testedben gyakorlatilag minden héten történik valamilyen változás. Hasonlóan a természetben lezajló évszakokra, minden évszaknak, így minden szakasznak is megvan a maga érzelmi- fizikai jellemzője.

A hormonális változások érintik a hangulatodat, az energiádat, a motivációdat, az alvásodat, a döntéseidet, a szociális viselkedésedet, azt, hogy hogyan reagálsz bizonyos helyzetekben, hogy milyen tápanyagokra van szükséged, a kreativitásodat és produktivitásodat, az agyi funkciókat, az immunrendszeredet, az anyagcserédet, a fizikális teljesítőképességedet, a szexualitásodat, és természetesen a bőrödet is.

A négy hormon szintjének folyamatos változása más-más képességekkel – szupererőkkel ruház fel minket. A ciklusszinkron élet pedig azt jelenti, hogy az adott pillanatban domináló élettani és biokémiai folyamatok alapján választok tevékenységet. Tehát olyan ételeket eszem, melyek támogatják a ciklusom különböző szakaszait, olyan mozgásformákat választok, melyek figyelembe veszik az adott szakaszra jellemző hormonális állapotomat, valamint olyan tevékenységeket részesítek előnyben, amelyek harmóniában állnak az éppen adott pillanatban jellemző szellemi és energiaszintemmel.

Ez igaz a bőrápolásra is. Ha ismered a ciklusod hátterében álló folyamatokat és szereplőket, és tudod, hogy az egyes szakaszokra mi a jellemző, mire kell figyelned, ez a tudás segíthet a bőrápolási rutinod tökéletesítésében is.

Bőröd egészsége és az általános egészséged

Bőrünk egészségéhez elengedhetetlen a hormonális rendszerünk egyensúlya és az általános egészségünk is. Hiszen valójában akkor szép igazán a bőrünk – fenntartható módon – ha rendben van az egészségünk, egyensúlyban vannak a hormonjaink.

A bőrünk állapota függ a korunktól, táplálkozásunktól, folyadékbeviteltől, a mozgásra szánt időtől, lelki stabilitásunktól, a homronrendszerünk működésétől, a kozmetikumaink minőségétől, és a Nők esetében a menstruációs ciklustól is.

Clean Beauty

Lehetőleg olyan kozmetikumokat válasszunk, amelyek nem tartalmaznak szín- és illatanyagokat, tartósítószereket, hiszen a kozmetikumok nem csak a bőrünkön hatnak, ezen összetevők jelentős része felszívódik a szervezetünkbe, a keringésbe; belélegezzük őket az illatanyagon keresztül, és még meg is esszük őket napközben akaratlanul is – például a rúzst vagy a szájfényt a szádról -, így befolyásolhatják az endokrin rendszert, a hormonháztartásunkat.  A bennük lévő vegyszerek pedig korántsem ártalmatlanok. Ha érdekel mi is az a Clean Beauty és miért fotos, hogy mi van a neszeszeredben, akkor nézd meg ezt a cikket is!

Az ideális az lenne, ha korlátoznák azon anyagok használatát, amik káros hatással lehetnek a hormonális rendszerünkre. Jelenleg azonban nagyon sok termékben, amit akár naponta használunk még lehetőségünk sincs igazán, hogy elkerüljük a  kockázatos anyagokat. A neszeszerünk esetében azonban legalább megvan a lehetőségünk a választásra a címkék alapján.

Az endokrin diszruptorokról, és hatásaikról a hormonháztartásunkra ebben a cikkben olvashatsz bővebben

Alaprutin kialakítása

A legfontosabb az egészséges életmód + bőrtípushoz és korhoz passzoló jó alaprutin kidolgozása, amibe a ciklus szakaszaihoz passzoló plusz kozmetikumokat is beépíthetünk.

Minimalista bőrápolás fő lépései:

  1. Tisztítás: gyengéd és átgondolt tisztítás, amivel nem szabad túlzásba esni, hiszen, ha túl tisztítunk, akkor a bőrünk csak fokozottan termeli a faggyút és sérül a természetes rétege. Reggel és este dupla tisztítás főleg, ha sminket vagy fényvédőt viselsz. Először olajos lemosó, majd egy víz vagy tejes alapú lemosó.
  2. Tonizálás: a bőrünk pH értéke általában 5-5.5 azonban a víz, amivel tisztítunk általában 7,9 körüli értéken mozog. Ez azt jelenti, hogy a bőr természetes pH értéke felborul. A tonik ezt segít egyensúlyba hozni, hiszen ez enélkül több órát is igénybe vehet. A tonikok hidratáló összetevőket is tartalmaznak.
  3. Radírozás: lehet fizikai vagy kémiai hámlasztás. Minden bőrtípusnak szüksége van rá, hogy az elhalt hámsejteket eltávolítsuk. A gyengéd fizikai radír is egy opció, de csakis akkor, ha nincsenek gyulladások vagy pattanások. Hetente 1-2 alkalommal.
  4. Hidratálás: bőrtípusnak és kornak megfelelő, nappali fényvédős és esti regeneráló hidratáló.

És akkor most lássuk, hogy az egyes szakaszokra mi a jellemző, és hogyan tudsz még jobban gondoskodni a bőrödről ciklusszinkron.

1.szakasz: Menstruációs szakasz

A ciklus első napja a menstruáció első napja. Amikor a rendes, piros vérzés megindul. És bár ez a menstruációs ciklus látható jele, és ezt is tartjuk számon, az egész női ciklus középpontjában az ovuláció áll. A ciklusunk akörül forog, hogy bekövetkezik az ovuláció. Ez egy precízen felépülő, bonyolult hormonegyensúly által vezérelt folyamat.

A sárgatest eltűnésével visszaesik a progeszteron, és ez váltja ki a méhnyálkahártya leválását. Az ösztrogén előbb tetőzik, majd szépen lecsökken, ezzel jelezve a hipotalamusznak, hogy készülhet a következő havi táncra, egy újabb ovulációs ciklusra.

Bőr: A menstruáció előtti néhány napban és a vérzés idején az ösztrogén szintje esik, a bőr vékonyabbá válik, kevesebb nedvességet tart meg és kevesebb kollagént termel. Ekkor van itt az ideje annak, hogy nyugtató hatású hidratáló maszkokat használj, a gyulladás enyhítésénekérdekében. Fokozott folyadékbevitelre mindenképpen érdemes figyelni ilyenkor.

Cél: nyugtatás, hidratálás, gyulladások enyhítése, kerüld a radírozást, gyantázást.

2.szakasz: Follikuláris szakasz

A hipotalamusz jelet küld az agyalapi mirigynek a gonadotropin-elválasztó (GnRH) hormonként, hogy az küldjön tüszőérést serkentő hormont (FSH) a petefészkeknek, mely arra utasítja a petefészkeket, hogy készüljenek újabb petesejt kilökésére. Ezzel elkezdődik a preovulációs szakasz. Ekkor a petefészekben több tüsző is elkezd érni. Minden tüsző egy petét rejt, minden hónapban több tüsző kezd el egyszerre érni, de csak egy lesz a győztes. Az érésben lévő tüszők ösztrogéntermelésbe kezdenek. Megnő az ösztrogénszint, és ennek hatására a méh nyálkahártyája (endometrium) megvastagszik, hogy ezzel megteremtse az ideális feltételeket az esetleges megtermékenyülés esetén a petesejt beágyazódásához.

Bőr: Az ösztrogén emelkedő szintje megvastagítja az epidermiszt (a bőr felső hámrétegét), azáltal, hogy fokozza a kollagéntermelést. Bármilyen intenzív hámlasztást és bőrkezelést célszerű ekkorra időzíteni. Próbáld ki az aloe vera gélt, ami hidratáló, hámlasztó és gyulladásgátló hatásokkal bír, és segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát. Emellett ez egy remek időszak az arctisztításra és az arckezelésre is. A fájdalomküszöböd is magasabban van most, sérülések hamarabb gyógyulnak, szóval hajrá gyantázás, tisztítás.

Cél: a menstruáció alatti elvékonyodott bőr támogatása, regenerálás és a hidratálás. ez a legalkalmasabb időszak, új arcápoló termékek kipróbálására, akár tisztító / hámlasztó kozmetikai kezelések beiktatására.

3.szakasz: Ovulációs szakasz (13-16. nap)

Ez a ciklusunk csúcspontja, tulajdonképpen minden ennek érdekében történik, ezért megy a tánc, a hormonális együttműködés, hogy összejöjjön az ovuláció, ami megkoronázza a ciklusunkat. A tüszőink egyre több ösztrogént termelnek, felkészítve a méhnyálkahártyát, illetve az immunsejtek száma is növekszik a méhben. A 12-16 napja körül az ösztrogénszint ismét megemelkedik, ezúttal drámaian, és az agyalapi mirigy érzékeli, amikor eléri a csúcsértéket, és válaszképpen luteinizáló hormont (LH), a tüszőrepedésért felelős hormonáradatot indít, ez az LH-hullám. Ennek hatására a domináns pete érése befejeződik, kiszabadul a tüszőből, kilökődve az egyik petevezetékbe jut. Ez a petesejt szépen halad a méh felé. A tesztoszteronszint egy ugrást követően, nagyjából az ovulációval egy időben csökken. A petesejt nagyjából 13-24 óráig marad életképes. Ha nem termékenyül meg, akkor vagy felszívódik vagy kiürül a következő menstruáció alkalmával.

Bőr: Az ösztrogén és a tesztoszteron szintje ekkor éri el a csúcsát és ha az endokrin rendszered optimálisan működik, akkor ezen hormonok magas szintje nem fog sok problémát okozni. Azonban, ha a tested nem képes megfelelően eltávolítani a felesleges hormonokat a szervezetedből, akkor az extra ösztrogén és tesztoszteron felhalmozódhat, és pattanásokat eredményezhet. Erre az időszakra válassz valamilyen gyengéd tonikot/arclemosót. Az arctisztítás ilyenkor is egy hasznos dolog, de az arckezelés helyett inkább válaszd a különböző tisztító maszkokat. A felesleges ösztrogén nyirokrendszeren keresztüli eltávolítását elősegítheted a bőröd – egy természetes sörtéjű kefével való – száraz dörzsölésével – aka dry brush. Esténként fürdés előtt egy erre alkalmas kefével, lehetőleg természetes sörtéjűvel, alaposan dörzsöld át, lentről felfelé, kintről befelé, a szív irányába, körkörös mozgással. Ez egyrészt segíti az elhalt hámsejtek távozását, serkenti a vérkeringést és a nyirokkeringést is. Ezután vegyél egy forró fürdőt, és fejezd be a fürdést egy váltó fürdővel. Először kegyetlen lesz, de hamar megszokod majd, és ez a kis rutin tényleg csodás dolgokra képes.

Cél: tisztítás, bőr pihentetése jó állapota miatt.

4.szakasz: Luteális szakasz (17-28. nap)

Ez a leghosszabb szakasz általában. A nyertes tüsző, amelyből kiválik a petesejt, átmeneti endokrin szervvé változik, ő lesz az úgynevezett corpus luteum, vagyis a sárgatest, aki a petefészek falán maradva progeszteron termelésbe kezd. A progeszteron egyrészt jelzi a testnek, hogy a méhnyálkahártyáját meg kell tartani egyelőre, másrészt pedig megakadályozza a további tüsző érését és megrepedését, jelet küld az agyalapi mirigynek, hogy ne válasszon ki több FSH-t és LH-t, így biztosítva, hogy csak egyetlen petesejt kerüljön a méhbe.

Tehát ebben az időszakban még mindig magas a progeszteron és az ösztrogén szint is. A progeszteron akár 200x magasabb, mint a ciklus korábbi szakaszaiban.

A ciklus végén pedig, amennyiben a petesejt nem termékenyült meg, akkor a sárgatest összeesik és felszívódik. Az ösztrogén és a progeszteron mennyisége leesik, és szépen leválik a méhnyálkahártya, és ezzel kezdetét veszi a következő ciklus. A szakasz végén ismét emelkedni kezd a tesztoszteron szintünk.

Bőr: A premenstruációs időszakban és a havi vérzés idején az ösztrogén szintje lezuhan, ezáltal a bőr vékonyabbá válik, kevesebb kollagént termel és veszít a nedvességtartalmából. A progeszteron szintje a luteális szakaszban emelkedik, majd lezuhan, amivel még rosszabbá teheti a bőr állapotát. Ezért van az, hogy a menstruációt megelőző hét és maga a menstruáció hete a bőrödnek egy igen érzékeny időszaka.

A ciklusod második felében a bőröd több faggyút termel és a gyulladás is kifejezettebb lehet. Ebben a szakaszban próbáld ki a gyümölcssavakat tartalmazó maszkokat a bőröd megújulásának és regenerációjának az elősegítésére, a bőr hidratáltságának fokozására és kollagén termelésének serkentésére.

Cél: tisztítás, hidratálás és hámlasztás.

Varga Zsuzsanna

Grasl Veronika – Natural Skin

Faludi Zsófi – Mandalart Beatuty

Image 1 for category BőrápolásImage 1 for category Ciklusszinkron

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz

PCOS Program
- A természetes recept

9 lépés a hormonegyensúly, az egészséges anyagcsere és a termékenység felé

Ismét megnyitottuk 05.16-ig!

A helyek száma korlátozott - biztosítsd a tiédet még ma!